Zielony listek
wczoraj na tvn była informacja że maja wrócić zielone listki naklejane na szybe
Taki listek miał by informować o :
– przez 7 miesiecy taki kierowca nie moze jezdzic wiecej niz 80 km/h
– przez 6 miesiecy nie bedzie mógł wykonywac zawodu kierowcy
– po 6 ciu miesiacach bedzie musiał przejsc sprawdzian, który utwierdzi w przekonaniu sprawdzajacych, ze posiada umiejetnosci do prowadzenia auta
– jesli w przeciagu 6 ciu mkiesiecy dostanie 3 mandaty bedzie musiał od nowa zdawac kurs
Taki listek miał by informować o :
– przez 7 miesiecy taki kierowca nie moze jezdzic wiecej niz 80 km/h
– przez 6 miesiecy nie bedzie mógł wykonywac zawodu kierowcy
– po 6 ciu miesiacach bedzie musiał przejsc sprawdzian, który utwierdzi w przekonaniu sprawdzajacych, ze posiada umiejetnosci do prowadzenia auta
– jesli w przeciagu 6 ciu mkiesiecy dostanie 3 mandaty bedzie musiał od nowa zdawac kurs
- Od: 22 cze 2004, 15:59
- Auto: Nissan Primera 2.0 GT SR20DEH
Dotyczyć to będzie nowych kierowców więc nie ma się czym przejmować 
[url=http://www.polnik-studio.pl/]systemy informatyczne[/url] || [url=http://www.athleticshop.com.pl/]sprzęt fitness[/url] || [url=http://www.trampoliny.com.pl.pl/]trampoliny[/url] || [url=http://www.ogrodowe-meble.pl/]meble ogrodowe[/url]
- Od: 18 lis 2003, 16:31
- Auto: Kia pro cee'd/ Toyota Starlet
artisan napisał(a):no dobra a jesli kilka osób jeździ jednym samochodem ?
jak "świeży" bierze auto taty to na nim tez musi byc listek
Rules Are Made To Be Broken...
"...You Can Win If You Want...If You Want It You Will Win..."
- Od: 20 paź 2003, 09:37
- Auto: 626 GE FS
To jest dopiero projekt ustawy, więc nie dramatyzować
No właśnie ... polskie prawo
Głupie, bo trudne do wyegzekwowania.
Pozatym nie mogą mnie zmusić jak będe jechał czyimś pożyczonym samochodem, żebym nakleił listek ... bo to nie mój samochód
Pomsył może jest i dobry, szczytny ... ale raczej nietrafiony (moim zdaniem).
Raczej trudne do zrobienia ... bez sensu kompletnie. Potem 'tatuś' weźmnie samochód i bedzie z listkiem jeździł
Teraz przeczytałem fragment z interii :
Ciekawe jak mnie zmuszą do oklejenia samochodu kolegi ?

artisan napisał(a):no dobra a jesli kilka osób jeździ jednym samochodem ?
No właśnie ... polskie prawo

Pozatym nie mogą mnie zmusić jak będe jechał czyimś pożyczonym samochodem, żebym nakleił listek ... bo to nie mój samochód
Pomsył może jest i dobry, szczytny ... ale raczej nietrafiony (moim zdaniem).
ADi napisał(a):jak "świeży" bierze auto taty to na nim tez musi byc listek
Raczej trudne do zrobienia ... bez sensu kompletnie. Potem 'tatuś' weźmnie samochód i bedzie z listkiem jeździł

Teraz przeczytałem fragment z interii :
Obowiązek poruszania się pojazdem z zielonym listkiem ma dotyczyć wszystkich kierowców przez sześć miesięcy od uzyskania prawa jazdy. Obejmować ma on również osoby poruszające się nie swoimi samochodami (czyli np. pożyczonymi od rodziców czy kolegi).
Ciekawe jak mnie zmuszą do oklejenia samochodu kolegi ?
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
A po cholerę jakiś listek na szybie?
Do tego chyba nie będzie musiał stawić się z autem z listkiem na szybie.
Jak nie będzie miał listka na szybie to policjant i tak chyba zauważy kiedy prawo jazdy zostało wydane.
Według mnie bez sensu. Przeważnie powyżej 90 km/h można jeździć (legalnie) tam gdzie jest raczej prosta droga, ekspresówka lub autostrada. A jechać na autostradzie 130 km/h jest bezpieczniej niż niekiedy 60 km/h po krętej drodze.
MAXX napisał(a):– przez 6 miesiecy nie bedzie mógł wykonywac zawodu kierowcy
Do tego chyba nie będzie musiał stawić się z autem z listkiem na szybie.
MAXX napisał(a):– jesli w przeciagu 6 ciu mkiesiecy dostanie 3 mandaty bedzie musiał od nowa zdawac kurs
Jak nie będzie miał listka na szybie to policjant i tak chyba zauważy kiedy prawo jazdy zostało wydane.
MAXX napisał(a):– przez 7 miesiecy taki kierowca nie moze jezdzic wiecej niz 80 km/h
Według mnie bez sensu. Przeważnie powyżej 90 km/h można jeździć (legalnie) tam gdzie jest raczej prosta droga, ekspresówka lub autostrada. A jechać na autostradzie 130 km/h jest bezpieczniej niż niekiedy 60 km/h po krętej drodze.
Bimbak napisał(a):Czy mając taki listek mogę sobie odjąć na próbie sprawnościowej 2 sec. ?

Widziałem jakis czas temu gościa w Ładzie i miał wydrukowaną kartke na szybie tylnej: "Sorki, jestem młodym driverem"... Moim zdaniem jak ludzie to widzą, to troche próbują pomóc, wiec sama idea naklejki może nie jest taka zła dla ułatwienia życia (?), chociaz kultura polskich kierowców pozostawia wiele do życzenia i nie wiem czy niektórzy sa w stanie to zrozumieć. Ale ograniczenia sa bez sensu...
nemi napisał(a):Widziałem jakis czas temu gościa w Ładzie i miał wydrukowaną kartke na szybie tylnej: "Sorki, jestem młodym driverem"...
jak dla mnie to nie jest wcale takie głupie. jak widzę kogoś, kto uczciwie nakleja sobie zielony listek, to traktuje go jak elkę – nie trąbię, nie poganiam, objezdżam szerokim łukiem.
sam chciałem se kiedys nakleić dla zmyły, ale zielony nie pasuje do granatowego xedosa
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
apropo pożyczonych samochodów...
Obowiązek poruszania się pojazdem z zielonym listkiem ma dotyczyć wszystkich kierowców przez sześć miesięcy od uzyskania prawa jazdy. Obejmować ma on również osoby poruszające się nie swoimi samochodami (czyli np. pożyczonymi od rodziców czy kolegi).
PEŁNY TEKST
PEŁNY TEKST
Winetou napisał(a):to teraz tylko czekac az rzad wprowadzi specjalne zielone listki z hologramem, ktore beda kosztowac 100 zl i zadne inne nie beda przez policjantow respektowane....
a wcale bym sie nie zdziwil gdyby tak zrobili

Puhcio nie dramatyzuj tak
W U.K. maja naklejki na zderzakach, jezeli jest mlody kierowca i nie ma pelnego prawka (chyba G1 to sie u nich nazywa) i musi z tym jezdzic i z osoba ktora ma PELNE prawko (czyli u nich chyba G bez paragrafu) i nie narzekaja
W U.K. maja naklejki na zderzakach, jezeli jest mlody kierowca i nie ma pelnego prawka (chyba G1 to sie u nich nazywa) i musi z tym jezdzic i z osoba ktora ma PELNE prawko (czyli u nich chyba G bez paragrafu) i nie narzekaja
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
bajer0 napisał(a):Puhcio nie dramatyzuj tak
tak ale u nich osoba bez prawa jazdy może jeździć z osobą która ma prawko...
"zielone listki" – kolejny głupkowaty pomysł, a co z 'niedzielnymi' kierowcami, którzy wyciągają auto z garażu tylko od święta. Ma taki prawko od 20 lat a wyjeżdża na ulicę 5 razy w roku...
"zielone listki"? – niech drogi zaczną budować nowe, a nie tylko radzą i radzą na kolejnymi głupotami i wydadzą nasze pieniądze na kolejną poprawkę do kodeksu i ustawy!!
"zielone listki"? – niech drogi zaczną budować nowe, a nie tylko radzą i radzą na kolejnymi głupotami i wydadzą nasze pieniądze na kolejną poprawkę do kodeksu i ustawy!!

- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP