Witam po krótkiej przerwie

Moja nieobecność spowodowana jest poszukiwaniem nowego pojazdu i tu moi drodzy potrzebuję rzetelnych opinii i sugestii. Jeśli chodzi o wybór pojazdu bardzo dużo myślałem nad kupnem jakiegoś Mesia lecz są one stosunkowo małe w srodku, były też zalążki by skusić się na audi A6 ale tutaj jak wiadomo ceny przerosły moje oczekiwania. Tak więc po długich rozkminach pozostaję jednak przy madzinie. W grę wchodzi mazda 6 lub cx5 jedyny mój problem, ktorego do tej pory nie potrafię rozgryżć to silnik..... Odpada silnik benzynowy 2.0 oraz słabszy diesel 150 konny. Tak wiec pozostaje 2,2 D 175 koni oraz 2,5 B 192 koniki. Co biorę pod uwagę ?
1. spalanie musi być na odpowiednim poziomie w granicach 8-9 l bo w bajki że nowa 6 z dieslem spala 5,9 litra można sobie wsadzić między bajki Brzechwy
2. Diesel czy benzyna .... Benzyna trwalsza, i chyba mniej uciązliwa jeśli chodzi o eksploatację, diesel mniej spali i jest bardziej elastyczniejszy, ale czy te diesle to wytrzymają 400 tyś

? co z ich konstrukcją ?
3. mazdę chcę zakupic na okres 5 lat więc w tym okresie zrobiony przebieg to ok 220-300 tys
bardzo proszę o Wasze doradztwo