Prośba o pomoc w projekcie – dane dotyczące silnika 2,2 Skyactive-D (SH)
Strona 1 z 1
Czeka mnie na studiach w tym semestrze spory projekt z obliczania silników. W związku z tym potrzebowałbym wszelkie możliwe informacje, parametry, dane techniczne, wymiary, rysunki techniczne części, katalogi, wykresy itp. dotyczące silnika 2,2 Skyaktive-D (SH) – 175km oraz jego osprzętu (turbina, chłodzenie, smarowanie itd) . Troche już poznajdowałem, ale do szczegółowych danych ogólnie ciężko dotrzeć a im więcej tego będę miał tym lepiej. Jeśli ktoś byłby w stanie pomóc będę wdzięczny 

Dawno dawno temu... robiłem taki projekt z tuningu silnika spalinowego.... ale moim dawcą organów był silnik 900 cm z fiata... piszę dawcą bo niektórych danych nie dało się wtedy dostać i trzeba było rozkręcać silnik i mierzyć niektóre gabaryty itp itd....
Co będziesz dokładnie liczył? jakie masz założenia i co chcesz osiągnąć/udowodnić?
Poszukam coś po swojemu może... coś znajdę...
Powodzenia!!!
Co będziesz dokładnie liczył? jakie masz założenia i co chcesz osiągnąć/udowodnić?
Poszukam coś po swojemu może... coś znajdę...
Powodzenia!!!
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Tak na prawde jeszcze do końca nam wykładowca nie powiedział, kazał tylko zebrać jak najwięcej danych dla dowolnego diesla powyżej 2 litrów. Wiem, że będziemy wyliczać mechanizm korbowy, łożyska, sprawdzanie wyliczeń mocy i momentu, wykres indykatorowy, obliczenia cieplne, wyliczenia i dobór turbosprężarki i ogólnie troche rysunków z CADa dla poszczególnych elementów. Czyli ogólnie wszystko się przydać może 

pawcio1017 napisał(a):2,2 Skyaktive-D (SH) – 175km oraz jego osprzętu (turbina, chłodzenie, smarowanie itd)
Mam zdjęcia "wystawowe" przekrojów tego silnika – przykład poniżej. Mogę podesłać – około dwadzieścia kilka zdjęć.
rysunki techniczne mają producenci i raczej Ci tego nie udostepnią
Buczos podesłałem Ci na PW meila. Jeśli to nie problem to podeslij mi w wolnej chwili te fotki. Może się coś przyda
Dzięki
Ode mnie poleciał meil do Mazda Motor Poland – zobaczymy czy będą mi w stanie jakoś pomóc
Po długich przeszukiwaniach internetu coś tam powoli się zbiera
Ode mnie poleciał meil do Mazda Motor Poland – zobaczymy czy będą mi w stanie jakoś pomóc

Czemu akurat diesel, nie mogliście sobie wybrać? Ja na studiach też projektowałem silnik i wziąłem sobie pojemność i moc takie jak w ówczesnym aucie – 2.0 FS 115 KM. Jak coś to mam tą pracę razem z rysunkami wału, tłoka i korbowodu. Mam też program do liczenia silników, który tak naprawdę jest gotowym arkuszem excel, wystarczy wstawić dane i samo się liczy:)
Niestety jako założenia projektowe mam ponad 2 litrowego turbodiesla z pojazdu osobowego...

Strona 1 z 1