Nowe: Mazda3 vs. Volvo V40. Co wybrać?
Biore pod uwage M3 Skypassion 165km w skórze lub V40 Ocean Race 1,6 Turbo 150km, tez w skórze, biksenon itd generalnie opcje podobne. Roznica ceny ok 8tys, co byście wybrali na moim miejscu?
Volvo super jezdzi, elastycznosc silnika powala, wg mnie lepsze wykonanie srodka, spory minus to ilośc miejsca w srodku, jest mega ciasno.
Mazda – fajnie mi sie jezdzilo, wieksza pewnosc jesli chodzi o bezawaryjność, sporo wiecej miejsca w srodku. Boje sie tej korozji, nie chcialbym aby nowe auto za ok 100 tys zl mialo rdzewiec po 2-3 latach. Piszecie tez ze plastki strzelaja w srodku wiec takie nie dorobki jakies sa tak?
Volvo super jezdzi, elastycznosc silnika powala, wg mnie lepsze wykonanie srodka, spory minus to ilośc miejsca w srodku, jest mega ciasno.
Mazda – fajnie mi sie jezdzilo, wieksza pewnosc jesli chodzi o bezawaryjność, sporo wiecej miejsca w srodku. Boje sie tej korozji, nie chcialbym aby nowe auto za ok 100 tys zl mialo rdzewiec po 2-3 latach. Piszecie tez ze plastki strzelaja w srodku wiec takie nie dorobki jakies sa tak?
jezeli mialbym wybor pomiedzy V40 a M3 to kierowalbymswe kroki do salonu volvo. mialem okazje prowadzic v40 przez kilka dni, jednak byl to model d2 116km. nie jest to demon mocy ale predkosc trzymal i powiem szczerze, ze prowdzilo sie lepiej anizeli mazda3... fakt, nowej mazdy nie prowadzilem...
mowisz, ze jest ciasna? to ile masz wzrostu?
mowisz, ze jest ciasna? to ile masz wzrostu?
Hehe 190cm, volvo ma bardzo nisko poprowadzony dach i generalnie mam glowe na samej podsufitce. Ja sie zakochalem w Volvo, jest sliczne, dobrze wykonane i jednak to marka premium a Mazda to tylko Mazda w dodatku boje sie tej rdzy.. Mam bardzo duzy dylemat teraz, generalnie w V40 za mna juz nikt nie siadzie a ja sam na tylnej kanapie nie moge sie wyprostowac bo glowa uderzam w podsufitke.
a co powiesz na S60? S80? moze lekko uzywane zamiast v40...
w m3 bedzie takze ciasno...
w m3 bedzie takze ciasno...
Nie, limuzyny Volvo sa dla mnie za powazne. W ogole nie bralem tej marki pod uwage ale jak zobaczylem V40 w tej wersji Ocean Race w kolorze Blue Ocean to sie zakochalem, tylko ta ciasnota. W Mazdzie nie czuje tego dyskomfortu jak w V40. Tylko ze tak jak mowie, full opcja to prawie 100tys a jest to tylko Mazda, czytam ze slabo wyciszona, nie wiadomo jak z korozja a to sa duze pieniadze.
Ew. cos z Mercedesa ale na nowa A klase czy CLA mnie nie stac, tylko C w204 jak cos, tylko ze ja nie chce importu tylko salon polska i benzyne 1.8.
Ew. cos z Mercedesa ale na nowa A klase czy CLA mnie nie stac, tylko C w204 jak cos, tylko ze ja nie chce importu tylko salon polska i benzyne 1.8.
Powiem tylko tyle mając kasę na auto z salonu brał bym to co mi się bardziej podoba, spełnia moje oczekiwania co do przestronności wnętrza oraz komfort jazdy, prowadzenie (IMO wygrywa Mazda) Z reguły jak ktoś kupuje nowe auto to jeździ nim max 4 lata sprzedaje i kupuje nowe więc nie przejmował bym się tym że Mazda zacznie korodować a jak robisz niewielkie przebiegi to i nic się nie popsuje ani nie zacznie trzeszczeć.
wydać 100 PLN na auto które jest niewygodne ? Dziwne jak dla mnie podejscie.
Fakt wydatek 100kPLN na nową Mazde 3 to dla mnie też fanaberia niezrozumiała.
Więc obniż budżet i kup Mazdę, albo w budżecie 100kPLN poszukaj czegoś większego.
Ja z racji ego że użytkowałem i Mazdę i użytkuję Volvo, jeśli bym miał dylemat identyczny jak twój kupiłbym.....Citroena
, a na poważnie, zdecydowanie Volvo. Dobrze mi się jeździ tą marką, ale ja użytkuje starszego, większego sedana i co najwyżej mogę się odnieść do M6, nie do M3.
A DS4 by cię nie zainteresowało ? za 90kPLN masz 1.6 160 KM + AT i wszystko w środku.
Fakt wydatek 100kPLN na nową Mazde 3 to dla mnie też fanaberia niezrozumiała.
Więc obniż budżet i kup Mazdę, albo w budżecie 100kPLN poszukaj czegoś większego.
Ja z racji ego że użytkowałem i Mazdę i użytkuję Volvo, jeśli bym miał dylemat identyczny jak twój kupiłbym.....Citroena
A DS4 by cię nie zainteresowało ? za 90kPLN masz 1.6 160 KM + AT i wszystko w środku.
..::Born To Rise Hell::..
Tak tylko dodam że Ruda z Mietkiem to dobrzy znajomi. Tylko nie porównuj trójki do Mietka 
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
W204 nie rdzewieje i jest całkiem przyzwoity może poza problemami z rozrządem ale po wymianie łańcucha sprawy nie ma.
Chcesz kupić 1.8 w wersji C180 czy 1.8 w wersji C200?
Jest jeszcze mylące C180 które ma silnik 1.6
Jakby coś 1.8 C180 daje się radę łatwo modować do C200 (ponoć nawet C250) i jeździ bardzo przyzwoicie a do tego spalanie przy rozsądnej jeździe potrafi pozytywnie zaskoczyć
Porównywać z Mazdą 3 nie ma nawet sensu, bo W204 do segment D, może ciasny jak na D ale to inna liga nawet w porównaniu do Mazdy 6.
Chcesz kupić 1.8 w wersji C180 czy 1.8 w wersji C200?
Jest jeszcze mylące C180 które ma silnik 1.6
Jakby coś 1.8 C180 daje się radę łatwo modować do C200 (ponoć nawet C250) i jeździ bardzo przyzwoicie a do tego spalanie przy rozsądnej jeździe potrafi pozytywnie zaskoczyć
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Zjechalem 180km w jedna strone na darmo. Auto malowane chyba w calości, pomiar miernikiem 240-360 (E klasa znajomego ma calosc w okolicy 130-150) mikronów, drzwi prawe tylne szpachla bo 1060 drzwi lewe odstaja, spasowanie zderzak/blotnik tragedia. Srodek jak na 2 letnie auto zniszczony, imitacja aluminium na desce porysowana, lakier pod klamkami prawie nie istnieje. Auto generalnie nie dla mnie, ja musze miec wszystko utrzymane.
Z Volvo dzwonia do mnie, rabaty, zimowki cuda na kiju abym tylko kupil ta V40, widac nie ma zainteresowania skoro od 3 tyg staraja sie mi ja wcisnac.
Decyzja podjeta zostaje Mazda Skypassion w skorze i 2.0 165km.
Z Volvo dzwonia do mnie, rabaty, zimowki cuda na kiju abym tylko kupil ta V40, widac nie ma zainteresowania skoro od 3 tyg staraja sie mi ja wcisnac.
Decyzja podjeta zostaje Mazda Skypassion w skorze i 2.0 165km.
dopawcia, w tym urok że ty byś nie dał a inni tak
I dlatego świat jest piękny.
Tak samo mówiłem jak ty ale jak zacząłem konfigurację mojej "3" to nagle okazało się że to czego chciałem nie występuje w tańszej odmianie i też suma summarum wyszło ponad 100tys zł.
Tak samo mówiłem jak ty ale jak zacząłem konfigurację mojej "3" to nagle okazało się że to czego chciałem nie występuje w tańszej odmianie i też suma summarum wyszło ponad 100tys zł.
Jakby wszyscy kierowali się jednymi zasadami i oczekiwaniami to jeździlibyśmy dalej ... powiedzmy Polonezem. Ja bym też nie dał 100k PLN za 3-kę, bo.. po prostu nie mam takiej kasy na auto
Ale cieszy mnie niezmiernie decyzja, bo za kilka lat będzie fajne auto na rynku wtórnym do kupienia. I jako były właściciel S60 też wybrałbym 3-kę, ze względu na wygodę we wnętrzu. Nie wiem czemu S40/V50 są takie ciasne w środku (S60 nie była lepsza, bo komfort był tylko z przodu, z tyłu tragedia).
Racja – s60 miażdży pod tym kątem...i to dosłownie – nogi pasażerów z tyłu 
I dokładnie tak jak mówicie – motoryzacyjny świat jest piękny właśnie dlatego, że każdy kupuje co innego
Czy chcielibyscie aby całe społeczeństwo jeździło np. Audi A3?
Dobrze mieć możliwość wybrania czegoś dla siebie....cieszmy się, że grono mazdowiczów się powiększa! I druga sprawa: każda potwora znajdzie swego amatora, dzieki czemu znajdują się nawet nabywcy Multipli
Czy byście podejrzewali kogoś o zdrowych zmysłach o zakup tego auta? 
I dokładnie tak jak mówicie – motoryzacyjny świat jest piękny właśnie dlatego, że każdy kupuje co innego
Dobrze mieć możliwość wybrania czegoś dla siebie....cieszmy się, że grono mazdowiczów się powiększa! I druga sprawa: każda potwora znajdzie swego amatora, dzieki czemu znajdują się nawet nabywcy Multipli
No myslalem o S60, z zewnatrz ladne auto ale w srodku bardzo nudne, w V40 przynajmniej jest ten bajerancki obrotomierz, ktory mozna ustawic na kilka sposobow a tu proste wskazowki i tyle.
Co do ceny to niestety ale podstawowej wersji nie chce. Mialem accorda w w wersji sport czyli alcantara i nie chcialbym teraz nowego auta gorzej wyposazonego. Dorwalem ostatnia sztuke M3 z Japoni. Wszystko co teraz sie zamowi jest juz z meksyku i odbior w polowie stycznia. Japonskie Sky Passion w skorze i 2.0 165km sa dwie, moja Soul Red i Biala.
Btw. dlaczego nie dalibyscie ok 100tys za M3 ?
Najbardziej chodza za mna mercedesy, szkoda ze ta c klasa nie nadala sie do zakupu, aczkolwiek dzis do mnie dzwonil wlasciciel z informacja ze mialem racje bo auto zostalo sprawdzone w ASO przez klienta i potwierdzila sie moja diagnoza, calosc malowana ale i tak auto sie sprzedalo. Jak widac ludziom nie przeszkadza to ze auto jest w kiepskim stanie wazne ze jest to Merc czy inna prestizowa marka...
Jesli nowa A klase w opcji podobnej do M3 czy V40 ocean race czyli skora, ksenon dalo by sie wyrwac w salonie za ok 105tys napewno bym kupil. Niestety Aklasa w takiej opcji to 130tys, jest opcja konfiguracji auta pod siebie i zakupu go za pol roku jako Demo Car z 14% rabatem ale mnie potrzebne jest teraz auto a nie najwczesniej w czerwcu..
Co do ceny to niestety ale podstawowej wersji nie chce. Mialem accorda w w wersji sport czyli alcantara i nie chcialbym teraz nowego auta gorzej wyposazonego. Dorwalem ostatnia sztuke M3 z Japoni. Wszystko co teraz sie zamowi jest juz z meksyku i odbior w polowie stycznia. Japonskie Sky Passion w skorze i 2.0 165km sa dwie, moja Soul Red i Biala.
Btw. dlaczego nie dalibyscie ok 100tys za M3 ?
Najbardziej chodza za mna mercedesy, szkoda ze ta c klasa nie nadala sie do zakupu, aczkolwiek dzis do mnie dzwonil wlasciciel z informacja ze mialem racje bo auto zostalo sprawdzone w ASO przez klienta i potwierdzila sie moja diagnoza, calosc malowana ale i tak auto sie sprzedalo. Jak widac ludziom nie przeszkadza to ze auto jest w kiepskim stanie wazne ze jest to Merc czy inna prestizowa marka...
Jesli nowa A klase w opcji podobnej do M3 czy V40 ocean race czyli skora, ksenon dalo by sie wyrwac w salonie za ok 105tys napewno bym kupil. Niestety Aklasa w takiej opcji to 130tys, jest opcja konfiguracji auta pod siebie i zakupu go za pol roku jako Demo Car z 14% rabatem ale mnie potrzebne jest teraz auto a nie najwczesniej w czerwcu..