Francuska myśl techniczna kontra Japońska Blacha

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez loockas » 27 maja 2014, 20:30

mmarcis4 napisał(a):Widzę po Twojej wypowiedzi że taki mały pesymista z Ciebie,czy to dlatego że masz Lagune III i jesteś za nią zły na każdą inną markę?

Nie zrozumiałeś mnie. Nie jestem pesymistą, wręcz odwrotnie. Owszem mój wpis był ironiczny, bo bawią mnie te "testy" i pisanie, że auto za 120kzł po 40kkm jest całe :] Zdaje sobie sprawę, że samochody projektują teraz księgowi. I tu już nie chodzi nawet o Mazdę. Problem oszczędności widać chyba u każdego producenta.

Co do Mazdy problem rdzy istniał i trudno obok tego przejść bez echa. Rdzewiała na potęgę pierwsza generacja Mazdy 6, nieco mniej ale wciąż druga generacja, dlatego lekko rozbawiło mnie to co napisał kolega, że po roku osoby testujące zauważyły, że jeszcze auto nie zardzewiało :) Niestety ale Mazda pod tym względem dała ciała i nie dziwię się, że redaktorzy czy osoby prowadzące portale motoryzacyjne zwracają na to uwagę w swoich testach czy publikacjach.

A co do Laguny... Tak, świadomie właśnie wybrałem Lagunę zamiast Mazdy 6 FL GY. Nie czuję się z tego powodu lepszy, ale tez nie uważam, że z powodu znaczka Renault miałbym się czuć gorzej. Osobiście jednak odczuwam wewnętrzną satysfakcję, że moje auto nie rdzewieje :) Na dodatek w cenie GY dostałem coś, czemu technologicznie zdecydowanie bliżej do GH :)

Co nie zmienia faktu, że odrzuconą przeze mnie Mazdę 6 GG/GY stylistycznie uważam za jedno z ciekawszych aut poprzedniej dekady, a i mechanicznie poza małymi pierdołami trudno jej było coś więcej zarzucić. Na szczęście samochodów na rynku jest tyle, że każdy (nawet ja, a to było trudne) znajdzie coś dla siebie :)

Peace, bo chyba zbyt agresywnie odebrałeś mój post :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 08:35

Kontynuując OT... Nie trzeba posiadać Mazdę, by lubić te markę :P Ja się już jakiś czas temu otworzyłem na inne propozycję motoryzacyjnego świata i póki co dobrze mi z tym. Nic mnie tak nie bawi na tym forum, czy forum seata lub renault bo tam też się udzielam jak fanatyzm :P Ktoś mądry kiedyś powiedział, że każdy fanatyzm jest niebezpieczny. Rasowy, religijny, ten motoryzacyjny również :)

Wracając do tej Mazdy. Nie natknąłem się w innych "testach" czy nawet opiniach użytkowników na problem korozji wydechu. Może to tylko pojedynczy przypadek...

Muszę bez wątpienia przyznać, nowa Mazda 6 wygląda imho obłędnie. Znacznie ciekawiej od poprzedniej generacji i wg mnie oddziela się od niej grubą kreską. Mnie bardzo interesuje technologia Skyactive powiedzmy za 5-6 lat. Mam nadzieję, że trwałością nie zawiedzie, bo jest to bardzo ciekawy pomysł w epoce downsizingu i coś, co wyróżnia w tej chwili jeszcze bardziej Mazdę.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 28 maja 2014, 08:56

Mnie też temat korozji mocno zraził do Mazdy.
Nowa Mazda 6 wygląda faktycznie świetnie, nie wiem jednak czemu jak na nią patrze to mam wrażenie ze jest wykonana z bardzo cienkiej i delikatnej blachy. Do tego jakość środka wydaje mi się nie lepsza niż w Oplu.
Nie planuje wsiadać ponownie do tej marki, przynajmniej w tej chwili.
Zawsze wychodziłem z założenia że samochody są od tego by nimi jeździć i nie przyzwyczajam się do jednej marki. Jest ich za dużo a jakość wykonania i "bezawaryjność" w przypadku wszystkiego po 2008 roku jest identyczna. Zatem nie ma co zamykać się na inne doznania.

A co do forum, ostatnie chyba na jakim jeszcze się jakkolwiek udzielam. ;–)
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 15:47

mmarcis4 napisał(a):A co do francuzów,wole wydać 500 zł co 2 lata na lakiernika niż 1500 zł na części co roku na awarie Renault

No, no... Mazdy się nie psują i tylko na lakiernika się wydaje <lol>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez mmarcis4 » 28 maja 2014, 15:50

loockas napisał(a):No, no... Mazdy się nie psują i tylko na lakiernika się wydaje

Nie mówię że się nie psują ale w znacznie mniejszym stopniu niż Reno bo ksywka królowa lawet z powietrza się nie wzięło :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 15:52

mmarcis4 napisał(a):Reno bo ksywka królowa lawet z powietrza się nie wzięło

Tylko, że ta ksywka dotyczy jednego modelu, jednej generacji i na dodatek konkretnych roczników, a Ty piszesz:

mmarcis4 napisał(a):A co do francuzów,wole wydać 500 zł co 2 lata na lakiernika niż 1500 zł na części co roku na awarie Renault

Wiec nie wrzucaj wszystkich francuzów do jednego wora, bo nawet nie wiesz jak jesteś w błędzie :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Maniekvip » 28 maja 2014, 16:43

loockas napisał(a):
mmarcis4 napisał(a):Reno bo ksywka królowa lawet z powietrza się nie wzięło

Tylko, że ta ksywka dotyczy jednego modelu, jednej generacji i na dodatek konkretnych roczników, a Ty piszesz:

Wiec nie wrzucaj wszystkich francuzów do jednego wora, bo nawet nie wiesz jak jesteś w błędzie :)

Królowa lawet owszem ksywka Laguny II aczkolwiek wszystkie auta mają podobne problemy z silnikiem zawieszeniem elektryką po prostu padło na Lagunę a Scenic czy Megane wcale nie lepsze.

W ich maździe haczy trójka to wcale mnie nie widzi jak przez auto przeleciało z 50 różnych kierowców testowych z różnych redakcji i nie jeden pewnie próbował wbijać biegi bez sprzęgła itp.

Przydał by się dział na spory między markowe <glupek2>
"Pierwszego samochodu i pierwszej kobiety nigdy nie zapomnisz."

Stirling Moss
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez woytaski » 28 maja 2014, 17:49

Nie rozumiem tych obaw. Od 2007r. jeżdżę Scenic II 1.5 dCi. W tym aucie nic się nie psuje, a było ze mną naprawdę daleko...
Służbowo, Peugeot 308 (2011) w którym poza pękniętym paskiem alternatora po 2 tyg. od zakupu też się nic nie dzieje...
Każde auto może się zepsuć. Każdej marki... Może, ale nie musi :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Forumowicz

Od: 13 maja 2014, 13:32
Auto: Mazda CX-5 black&white

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 19:14

Maniekvip napisał(a):wszystkie auta mają podobne problemy z silnikiem zawieszeniem elektryką po prostu padło na Lagunę a Scenic czy Megane wcale nie lepsze.

Wybacz, ale piszesz głupoty gdzieś zasłyszane z sieci. Równie dobrze mogę napisać, że diesle mazdy 6 GG i GH to porażka, mają kiepskie wtryski i zacierają się po 100kkm. I właśnie takie opinie znajdziesz w sieci, bo już tylko bardziej wnikliwi doczytali o podkładkach po wtryskami czy przeglądzie smoka olejowego. Dla mnie jako osoby, która interesuje się motoryzacją są to pierdoły, ale dla wielu ludzi będzie to argument by powiedzieć jak to silniki Mazdy są awaryjne. Do tego dorzucimy temat o korozji i mamy piękny obraz auta, którego nie warto kupić. Znając samochody marki Mazda zgodzisz się z taką opinią? :)

Tak więc nie powielaj legend, bo pisząc o Lagunie II i problemach z silnikami piszesz (wiedząc o tym lub nie) o 1.9dCI. Natomiast od kilku lat zastąpione zostały przez 2.0dCi, które stosowane są np w Nissanach i wg opinii są to jedne z lepszych obecnie produkowanych klekotów. Zawieszenie pierwsze słyszę o jakiś problemach, elektryka owszem bywało. Na pewno obecnie nie jest gorzej jak w konkurencji. Coś na temat Renault mogę powiedzieć. Prywatnie użytkuję jedną, a w firmie mamy kilka modeli od Logana, Clio przez Megane, Captura na Scenicu, Trafficu i Masterze kończąc. Poza Loganami, wszystko inne nie przysparza większych problemów. Ostatnim problematycznym i kosztownym w serwisowaniu renault było Clio 1.5dCI, które pracownik zalał PB95 :) A przepraszam, nowy Kangoo daje trochę popalić, poprzedni był znacznie lepszy.

Dopisano 28 maja 2014 19:23:

Żeby nie był gołosłownym przytoczę opinię kolegów z forum Seata o Maździe 6 GG/GY. Założyłem tam temat równolegle jak na tym forum 3 miesiące temu jak szukałem auta dla siebie. Nie wklejam linków, bo podgląd forum wymaga logowania:

Najwięcej do czynienia z wymienionych tutaj modeli miałem z mazda 6 2.0D 136km.
Auto wizualnie podoba mi się...ale ogólnie wielka padaka.
Gnije strasznie. Cienka blacha....drzwi od 1l za 2x cięższe od drzwi mazdy.
Wyciszanie jak na klasę tego auta dość kiepskie.
Kolega zainwestował w niego około 10tys zł, a i tak silnik pokazał kopyto.
Wada tych silników to jakaś tam pompa i podkładki miedziane. Ale poprawienie tego nie zawsze skutkuje.

heh, dokładnie moje dylematy Smiley
– mazda odpadła z powodu blachy, chociaż ostatnio jak je oglądam to żadna nie ma oznak korozji. Mi się nie podoba z zewnątrz.
– peugeot 407 – jak się trafi fajny to ja bardzo chętnie je przytulę, bo mi się podoba
– saab 9-5 – poszukaj na forum saaba, tam jest lista ogłoszeń od ludzi którzy długo siedzą na forum, było parę fajnych sztuk
– lexus is – tutaj mam bzika na punkcie tego auta, chociaż dzisiaj cały dzień czytałem o nich, oglądałem filmy i chyba jednak jest zbyt mały, co mnie mocno zmartwiło, no i tylko IS300 jezdzi
– laguna 3 ? – to nieco ponad budżet ale w 2.0 benzyna trafisz za 30k auto z bixenonem i nawi...
– volvo v70 – skóry są strasznej jakości, poza tym same zalety Smiley tylko ciężko trafić akceptowalny egzemplarz. Jak będziesz oglądał auto z materiałową tapicerką to nie zauwazysz różnicy miedzy 200k a 400k km na blacie

Teraz na warsztacie u siebie też słyszę złe opinie o dieslach Mazdy ..... niby nowoczesne a do kitu są i nie warto się w to pchać

mazdy po lifcie też gniją. Do mnie do firmy przyjeżdża ojciec "gościa z Krakowa" możliwe że o tym samym pisze jasiński. Sprowadza tylko i wyłącznie mazdy i to głównie 6. Cała jego rodzina tym jeździ Smiley
Ma mazde 6 z ostatniego rocznika i purchle na nadkolach z tyłu już ma więc też gniją. Jako że są młodsze o kilka lat jak przed liftem więc zaczną gnić trochę później Smiley Sam strasznie chorowałem na mazde, sporo się ich naoglądałem ale odpuściłem i kupiłem w końcu Pastucha z pewnego źródła.

Dopisano 28 maja 2014 19:28:

Moderatorze... możemy to wydzielić do innego tematu, w którym będziemy mogli się zakrzyczeć? :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez mmarcis4 » 28 maja 2014, 20:49

loockas napisał(a):pisząc o Lagunie II i problemach z silnikami piszesz (wiedząc o tym lub nie) o 1.9dCI. Natomiast od kilku lat zastąpione zostały przez 2.0dCi

I tutak kolego się mylisz!!1.9 DCi miał problem z głównie z turbem i zacierającymi się panewnaki w okolicach 200k i o ile w 2.0 turbo zostało poprawione o tyle problem panewek pozostał,nie wieżysz zadzwoń do serwisu a usłyszysz że zalecają wymianę,faktem jest że to jeden z najlepszych klekotów na rynku ale są lepsze np: HDI,2.2 Hondy 2.2, o 2.2 SkyActiv sie nie wypowiadam bo o trwałości nie da się narazie za wiele powiedzieć (choć 2.2 z Mazd GH już jest ok)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 21:03

Wygooglałeś na szybko? :)

Tak, w 2.0dCI znalazłem kilka przypadków w sieci opisujących problem z panewkami, ale to jakaś kropla w morzu w porównaniu z ilością tych silników jakie weszły na rynek. Ten problem nie mógł "pozostać", bo to są całkowicie różne od siebie silniki. Poza dCI w nazwie nie mają ze sobą wiele wspólnego. Nie muszę dzwonić do serwisu, z racji posiadania całej floty firmowej w Renault mam tam zaprzyjaźnionych ludzi. Akurat o 2.0dCI sporo się chciałem dowiedzieć, bo taki finalnie kupiłem. A że to był mój pierwszy zakup klekota chciałem wiedzieć o nim jak najwięcej. Na moim liczniku zbliżam się właśnie do 200k. Póki co auto jeździ :) Żeby było zabawniej Szef ma drugiego już Scenica z 1.9dCI i żaden nie skończył żywota. Wyjątek może potwierdzać regułę. Wcale nie przeczę. Jednak wybaczcie, ale mam uczulenie ostatnio na tekst "wszystkie Renault się psują" "Wszystkie francuzy się psują" :)

Myślę, że problem z panewkami w Renault można traktować tak samo jak zatkane smoki olejowe w silnikach diesla Mazdy... Chociaż i tak będę się upierał, że w tym porównaniu Renault wypadnie lepiej. Jak dbasz tak masz, a pamiętaj, że zwykle w sieci ludzie piszą jak coś nie działa, a nie jak działa :)

A jak już googlujemy (chociaż nie uważam, by takie opinie były wiarygodne), ale rzadko się zdarza, że tyle osób w jednym miejscu coś chwali:

http://www.motodiesel.pl/index.php?opti ... Itemid=438
http://www.motodiesel.pl/index.php?opti ... Itemid=438

Z resztą tu nie chodzi o ten jeden silnik... Odniosę się do komentarza kolegi Johnego:

a jakość wykonania i "bezawaryjność" w przypadku wszystkiego po 2008 roku jest identyczna. Zatem nie ma co zamykać się na inne doznania.

I tego staram się bronić, ale jak widać większość ludzi wciąż żyje w przekonaniu, że najlepsze jest niemieckie, japońskie jest dobre, a francuskie i włoskie trzeba omijać. Miałem już japońskie, koreańskie, niemiecko-hiszpańskie, włoskie i teraz francuskie. Każde ma swoje za uszami, ale ani myślę kierować się stereotypami i skupiać na jednej marce. Póki co źle na tym nie wychodzę a nawet wręcz przeciwnie, bo w takich tematach jak ten mam o czym przynudzać :)
Ostatnio edytowano 28 maja 2014, 21:19 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Maniekvip » 28 maja 2014, 21:47

mmarcis zapomniałeś ogólnie o dobrych dieslach koncernu PSA a mało tego w Volvo są one jeszcze lepsze :| niż u Francuzów.

Renault panewki, Mazda podkładki i smok olejowy z dwojga złego lepiej wymienić podkładki i wyczyścić smok niż rozbierać silnik aby wymienić panewki. Jak je usłyszysz to na wymianę za późno lepiej za w czasu sprawdź ciśnienie oleju.

Tutaj nic nie trzeba googlować wystarczy się troszkę interesować motoryzacją a takie rzeczy będzie się wiedzieć.

Ja kupując auto też rozważałem kilka opcji między innymi Lagune 3 ale po przeczytaniu za i przeciw zdecydowanie padło na M6. Jak wiadomo silnik to nie wszystko, liczy się jeszcze zawieszenie, elektryka (jak większości wiadomo we francuzach potrafi płatać figle) ilość miejsca, spasowanie wnętrza itp. (mazda wypadła lepiej).

Wśród moich znajomych prawie każdy narzeka na swoje Renault. Sami się śmieją że nie kupuje się aut na "F" Fiatów Fordów i Francuzów ale to są ludzie mający dystans do siebie i potrafią szczerze powiedzieć że mają już dość Francuza, a nie jak co nie którzy bez przerwy siedzą w serwisie ale mówią że mają cudowne auto (mowa o 2.2 dci), jeden z nich chce pogonić Lagune i kupić M6 o odwrotnej zamianie nie słyszałem.

Tutaj nikt nie gani VAG-ów tylko Francuzy :P
Mam też Ibizę w domu i wymieniłem tylko wszystkie cewki zapłonowe. Elektryka do bani bez przerwy jakaś kontrolka się pali aby przy następnym odpalaniu zgasnąć i to jest powszechna wada.
200 000 km na jednych klockach to nie możliwe i fotki tutaj nic nie udowodnią.

Jednym mazda jest głośna innym bardzo się podoba mruczenie silnika :D
Mi jedynie przeszkadza przy prędkości 120+ szum powietrza.

Stirling Moss
Forumowicz

Mazda3

Postprzez mmarcis4 » 28 maja 2014, 21:59

Maniekvip napisał(a):Tutaj nic nie trzeba googlować wystarczy się troszkę interesować motoryzacją a takie rzeczy będzie się wiedzieć.

Ja kupując auto też rozważałem kilka opcji między innymi Lagune 3 ale po przeczytaniu za i przeciw zdecydowanie padło na M6. Jak wiadomo silnik to nie wszystko, liczy się jeszcze zawieszenie, elektryka (jak większości wiadomo we francuzach potrafi płatać figle) ilość miejsca, spasowanie wnętrza itp. (mazda wypadła lepiej).

Masz browara Maniek bo mądrze gadasz <piwo> :D
Co do wnętrza Renault to pewnie jeden gośc tu zaraz wyskoczy że w LIII jest to poprawione ale są filmy w sieci z testów był nawet długodystansowy na 100k i pod koniec stwierdzili że plastiki nie powinny tak wyglądać i trzeszczeć po takim przebiegu ,a co dopiero przy 200k??A wystarczy tylko popatrzeć na allegro jak Laguny w np:półskurze z przebiegiem około 100k wyglądają,w większości aukcji nawet nie jest lewa strona fotela kierowcy pokazana bo wygląda jak by było z 300k przejechane.
Ps Co do diesla VW 2.0 nie będę sie wypowiadać bo jak ktoś wie cos na temat motoryzacji to i o tym silniku co nieco wie :P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Maniekvip » 28 maja 2014, 22:03

mmarcis4 napisał(a):Ps Co do diesla VW 2.0 nie będę sie wypowiadać bo jak ktoś wie cos na temat motoryzacji to i o tym silniku co nieco wie :P
[/quote]

Ale na pocieszenie warto dodać że 2.0 TDI CR został nieco poprawiony <lol>
A4 TDI też rozważałem :]

Stirling Moss
Forumowicz

Mazda3

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 22:09

Maniekvip napisał(a):Ja kupując auto też rozważałem kilka opcji między innymi Lagune 3 ale po przeczytaniu za i przeciw zdecydowanie padło na M6. Jak wiadomo silnik to nie wszystko, liczy się jeszcze zawieszenie, elektryka (jak większości wiadomo we francuzach potrafi płatać figle) ilość miejsca, spasowanie wnętrza itp. (mazda wypadła lepiej).

No widzisz. Ja wybrałem zupełnie odwrotnie bo własnie silnik to nie wszystko. Dlatego wybrałem budę, która nie gniję, prostsze zawieszenie i tańsze w zakupie części. A nie wiem gdzie Ty wyczytałeś ogromną liczbę negatywnych opinii o Lagunie III, bo ja właśnie sam się zdziwiłem, że jest ich tak mało :P Doświadczenie już jakieś z LIII mam. Tak więc dawaj, jakie to zło czeka mnie z tym samochodem? :)

Maniekvip napisał(a):Tutaj nic nie trzeba googlować wystarczy się troszkę interesować motoryzacją a takie rzeczy będzie się wiedzieć.

No własnie nikt interesujący się motoryzacją i mający jakieś pojęcie o samochodach nie napiszę takich głupot, że nie kupuje się aut na F :)

Maniekvip napisał(a):a nie jak co nie którzy bez przerwy siedzą w serwisie ale mówią że mają cudowne auto

A niby właściciele innych samochodów nie siedzą w serwisach? Sorry, ale to właśnie tutaj kilka osób próbuje mi wmówić, że nie ma nic lepszego od Mazdy i mimo jej wielu wad jest to najlepszy samochód <lol> Jeżeli ten tekst był do mnie, to źle trafiłeś. Jestem jedną z niewielu osób na tym forum, która skrupulatnie opisuje swoje przygody z własnymi autami i ujawnia wszystkie usterki w swoich tematach. Poza tym, nie uważam się za miłośnika Renault. Mam od 3 miesięcy i mój stosunek jest jeszcze obojętny. Natomiast bawi mnie, że ktoś nie mając doświadczenia od razu neguje te markę, bo tak usłyszał od kolegów lub przeczytał w sieci :)

Dopisano 28 maja 2014 22:18:

mmarcis4 napisał(a):na 100k i pod koniec stwierdzili że plastiki nie powinny tak wyglądać i trzeszczeć po takim przebiegu ,a co dopiero przy 200k??

No owszem, w Lagunie nieco trzeszczą. W Maździe 6 GH trzeszczały nam w po wyjeździe z salonu, a auto miało dopiero 900km przejechane :P Z resztą z Mazda 3 BL było podobnie... Dalej będę się upierał przy zdaniu Johnego

a jakość wykonania i "bezawaryjność" w przypadku wszystkiego po 2008 roku jest identyczna. Zatem nie ma co zamykać się na inne doznania.

I fanatyzm niektórych tutaj osób mnie raczej nie przekona, bo o konkretnych argumentach raczej nie mamy szans porozmawiać :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez mmarcis4 » 28 maja 2014, 22:20

loockas napisał(a): Mam od 3 miesięcy i mój stosunek jest jeszcze obojętny. Natomiast bawi mnie, że ktoś nie mając doświadczenia od razu neguje te markę, bo tak usłyszał od kolegów lub przeczytał w sieci

No to fakt doświadczenie na własnej skórze masz duże hahaha ,a czytać w sieci nie trzeba o Renault bo jest ich dużo bo są śmiesznie tanie i ja mówię to na przykładach z życia wziętych.Jak to ktoś kiedyś powiedział:kupując Lagunę robisz max wrażenie na sąsiedzie za min kasę <lol> A jeszcze jak LIII taka super czemu tak leci na wartości?Auto z 2008 roku można kupić za około 20k zł?Przez złą opinie poprzedniczki?Chyba nie tylko.
Obrazek
Forumowicz

PostTen post został usunięty przez Speed 30 maja 2014, 10:22.

Postprzez Maniekvip » 28 maja 2014, 22:33

A ja wybrałem auto które gnije, większe ze skomplikowanym zawieszeniem (droższym ale mniej awaryjnym niż w Lagunie) dzięki któremu auto prowadzi się lepiej zresztą powinieneś znać zalety wielowahaczowego zawieszenia. Gdzie to wyczytałem hmmm nie będę teraz szukał tego od nowa na szybko mogę zrobić skany z katalogu o autach używanych.

O autach na "F" żadne pismo nie napisało nigdzie tego nie wyczytałem szczerzy własciciele sami tak mówią.

O serwisach źle mnie zrozumiałeś mam znajomego który ubóstwia swoje auto a bez przerwy coś mu nawala mowa o Lagunie 2.2dci jak i o Vectrze B "nic mi się nie psuje tylko co roku wymieniam wszystkie tuleje bo skrzypią"

Od tej pory nic nie pisze w tym temacie bo to nie ma sensu <nie powiem>
chyba że ktoś mnie wybitnie sprowokuje <dupa>

PS. Sam uznajesz się fachowcem ... Marcin napisał dobitnie 3 miechy doświadczeń wiele możesz o aucie powiedzieć... <rotfl> <lol> <rotfl> mmarcis dzięki za poprawę humoru na koniec niezbyt udanego dnia.

Stirling Moss
Forumowicz

Mazda3

Postprzez loockas » 28 maja 2014, 22:37

Maniekvip napisał(a):Marcin napisał dobitnie 3 miechy doświadczeń wiele możesz o aucie powiedzieć...

I 8 lat w firmie gdzie jeżdżę tylko renówkami :P Myślę, że wystarczy by sobie wyrobić jakieś zdanie. Nadal mam przewagę nad osobami, które argumentów nie mają i krytykują coś o czym nie mają pojęcia :)

Maniekvip napisał(a):A ja wybrałem auto które gnije, większe ze skomplikowanym zawieszeniem (droższym ale mniej awaryjnym niż w Lagunie) dzięki któremu auto prowadzi się lepiej zresztą powinieneś znać zalety wielowahaczowego zawieszenia.

No i fajnie. Trzeba sobie rozpisać zalety i wady samochodu. Każdy chyba kupował samochód jak był trzeźwy prawda? Skoro jestem na tym forum, to znaczy, że te Mazdy są mi znane tak? Ja wybrałem wg mnie mniejsze zło. Ale też miałem inne priorytety. Nigdzie nie napisałem, że kupiłem samochód idealny, bo takie nie istnieją. A czemu właśnie Laguna? A no bo była tania :) Jak mi zacznie sprawiać kłopoty, to go sprzedam i kupię inny samochód innej marki, ale i tak nie powiem, że nie kupuje się aut na F :)

Kończmy, bo Wy nie przekonacie mnie, a ja nie przekonam Was. Z resztą nawet nie miałem takiego celu :) I tak mamy przewalone u moderatora :P
Ostatnio edytowano 28 maja 2014, 22:41 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

PostTen post został usunięty przez Speed 30 maja 2014, 10:23.
Powód: ot