Na przegląd techniczny można pojechać z oponą dojazdową?
Strona 1 z 1
Witam, nie wiem czy w dobrym dziale napisałem, mam pytanie, czy na przegląd mogę wybrać się z dojazdówką? 
Ostatnio edytowano 24 lut 2014, 08:06 przez Marek 161BD081, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawa tematu
Powód: Poprawa tematu
- Od: 14 maja 2013, 16:34
- Auto: 323f BA; 1.5; 98'
Do jutra mam ważny przegląd samochodu. Wracając z pracy złapałem gumę, nie mam kola zapasowego tylko dojazdówkę, wiec ja założyłem i dojechałem pomału do domu. Wiec jednak muszę jechać do wulkanizacji i załatać oponę nim wybiorę się na przegląd?
- Od: 14 maja 2013, 16:34
- Auto: 323f BA; 1.5; 98'
Raczej to nie wpłynie na siły hamowania na rolkach, w razie czego to powiesz, że w drodze na przegląd kapcia złapałeś, co poradzisz? Dziurawe masz w bagażniku. Przynajmniej tak mi się wydaje, w sumie jak 3 lata miałem praktyki na SKP to nigdy nikt na dojazdówce nie przyjechał 

- Od: 14 lut 2010, 22:32
- Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.
była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL
Jak diagnosta będzie człowiekiem to Cię puści
jak będzie stanowić przepis to Cię nie przepuści. Ponadto w dojazdówce przynajmniej 4 bary ciśnienia (przypuszczam że wielu nie pamięta by okresowo sprawdzać w niej ciśnienie) a jeździć możesz maks 80 co zresztą masz naklejone 
Zgodnie z przepisami na dojazdówce nie można jeździć zgodnie z przepisem o jednakowej rzeźbie bieżnika na każdej osi pojazdu. Zgodnie z tym przepisem nie powinien "podbić przeglądu", a policjant w trakcie kontroli powinien zatrzymać dowód rejestracyjny pojazdu. Dziwne to, ale takie prawo mamy w PL
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
noxes wszystko zależy od tego, kto to prawo czyta
"6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż
parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu – na
warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu."
"6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż
parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu – na
warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu."
No dokładnie tak zależy kto czyta, ale
Jak wytłumaczysz policjantowi/diagnoście, że było owe koło zapasowe na wyposażeniu oryginału?
Tak wiem czepiam się, ale lubię to
marek napisał(a): o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu
Jak wytłumaczysz policjantowi/diagnoście, że było owe koło zapasowe na wyposażeniu oryginału?
Tak wiem czepiam się, ale lubię to
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Strona 1 z 1