Mam pytanie ponieważ zbliżam się do kupna auta na bardziej rodzinnego (4d ;–) ) biorę pod uwagę poważnie dwa modele:
Honda Civic VII gen (po lift 2004-2005) 2.0 VSA 160 KM 4d Hb(tylko ten silnik wchodzi w grę)
lub
Mazda 3 Igen (2003-2009) 2.0 150 KM 4d Hb (pakiet aero, najlepiej wersja kintaro)
O Hondach trochę wiem bo jeżdżę od 7 lat o Mazdzie dopiero zaczynam czytać(jeździłem tylko 6).
Proszę o Wasze opinie wady i zalety.
Mazda 3 I gen vs.Honda Civic VII
Strona 1 z 1
ceny śledzę już ok. 2 miechy i widziałem Kintaro już od 27koła, hankę już za 22koła można wyrwać
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogl ... abNumber=1
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogl ... geNumber=1
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogl ... abNumber=1
http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-ogl ... geNumber=1
-
oczek1982
Witam kolege z forum Civicklub.pl
Jeżdze taką Hondą tyle ze 1.6 D16V1 (VTEC na pokładzie) i powiem ze juz samo w sobie ma niezłego kopa a co dopiero Type-S
Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to Mazda, ale środek i techniczne aspekty wole Honde. Do położenia lewarka w nietypowym miejscu szybko sie przyzwyczaiłem. To jest super rozwiązanie. Przy zakupie Hondy musisz zwrócić uwage czy nie szumią łożyska w skrzyni biegów. W samochodzie przez dwa lata wymienione tylko cześci eksploatacyjne i jeździ dalej. Do Mazdy również nie mam sie co przyczepić, z tym ze ja jeżdze M6 od 5-ciu lat (no chyba ze do rdzy
)
Obydwie marki jedne z najlepszych, wiec wybór należy do Ciebie.
Osobiście jeśli chodzi o samochody z tamtego okresu wybrałbym Honde, a tylko dla tego silniczka. Pamietam ze na forum Hondy, kolega Owsik miał taką na sprzedanie.
Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny to Mazda, ale środek i techniczne aspekty wole Honde. Do położenia lewarka w nietypowym miejscu szybko sie przyzwyczaiłem. To jest super rozwiązanie. Przy zakupie Hondy musisz zwrócić uwage czy nie szumią łożyska w skrzyni biegów. W samochodzie przez dwa lata wymienione tylko cześci eksploatacyjne i jeździ dalej. Do Mazdy również nie mam sie co przyczepić, z tym ze ja jeżdze M6 od 5-ciu lat (no chyba ze do rdzy
Obydwie marki jedne z najlepszych, wiec wybór należy do Ciebie.
Osobiście jeśli chodzi o samochody z tamtego okresu wybrałbym Honde, a tylko dla tego silniczka. Pamietam ze na forum Hondy, kolega Owsik miał taką na sprzedanie.
- Od: 12 kwi 2013, 14:28
- Auto: m6 2.0 CiTD `03
Uuu to ty najtańsze patrzysz.. Nie jest dobrze ja sam rozglądam się weryfikuje ceny. Kintaro było od 2007r. Zadbany egzemplarz to wydatek +-40k, być może w 35 byś się zamknął ale nie w 27... Honda wcale do tanich nie należy widziałem fajną za 7.5k euro więc po zbiciu też by wyszło coś koło 33k:)
- Od: 26 paź 2012, 11:30
- Auto: Honda
Jeśli zależy Ci bardziej na wyglądzie zewnętrznym jak i wewnętrznym to weź mazdę, jeśli na walorach użytkowych to zdecydowanie honda jest faworytem – nieporównywalnie więcej miejsca w środku z przodu, z tyłu to przepaść, no i bagażnik sporo większy.
Co do silników to się nie wypowiadam – osiągi będą raczej podobne no chyba że zależy Ci na ułamkach sekund ale wtedy to raczej w tej kasie powinieneś szukać innych aut
Co do silników to się nie wypowiadam – osiągi będą raczej podobne no chyba że zależy Ci na ułamkach sekund ale wtedy to raczej w tej kasie powinieneś szukać innych aut
Nie wiem czy temat u Ciebie jeszcze aktualny, ale jak szukasz cały czas hondy 160 hp to pewnie tak
bo to bardzo rzadkie auto. Na początku roku miałem podobny dylemat jak Ty. Tyle że ja myślałem nad poliftową hondą 1.6 110 koni 3D (5D mi osobiście się nie podoba). U mnie padło na mazdę 2.0 po lifcie, dlatego że ma lepsze wyposażenie (ta honda nie oferowała praktycznie nic więcej niż moja stara ej9 z '99), regulację lędźwiową (mi na tym wyjątkowo zależało) ale też ładniejszy wygląd w środku, większą moc, łańcuch na rozrządzie, po 2006 łatwiej sprawdzić serwisową przeszłość. Auto generalnie jest bardziej komfortowe i praktyczne (5d). Do tego mimo wszystko mazdę 2.0 łatwiej znaleźć (mazd 2.0 przed zakupem obejrzałem 7, hond tylko 2, przy czym jedna 1.4 i nie brałem w ogóle jej pod uwagę).
Za hondą przemawiały ogólna frajda z jazdy, sportowe odczucia, lepsze prowadzenie (chociaż w maździe z tymi trzema rzeczami też jest bardzo dobrze), skrzynia biegów, spalanie ale też niższa cena (W moim przypadku różnica około 8 tys.). Generalnie to auto aż się prosi żeby ciągnąć pod czerwone pole i prowokuje(chociaż to tylko 110) . Mazda mniej, może dlatego też że ciągnie dużo niżej. Dzięki niej jestem spokojniejszym kierowcą
Mazdą jeżdżę niespełna 4 miesiące i jestem zadowolony. Wreszcie wciągają mi się pasy, a sprzęgło nie skrzypi (w hondach te problemy przewijają się przez niemal wszystkie generacje). Wybierając jeszcze raz wybrałbym tak samo. Ale przy następnym aucie wrócę do hondy, ale już kolejnej generacji civic'a, może type s 1.8 2007- albo accord 2006-, zobaczymy.
Za hondą przemawiały ogólna frajda z jazdy, sportowe odczucia, lepsze prowadzenie (chociaż w maździe z tymi trzema rzeczami też jest bardzo dobrze), skrzynia biegów, spalanie ale też niższa cena (W moim przypadku różnica około 8 tys.). Generalnie to auto aż się prosi żeby ciągnąć pod czerwone pole i prowokuje(chociaż to tylko 110) . Mazda mniej, może dlatego też że ciągnie dużo niżej. Dzięki niej jestem spokojniejszym kierowcą
Mazdą jeżdżę niespełna 4 miesiące i jestem zadowolony. Wreszcie wciągają mi się pasy, a sprzęgło nie skrzypi (w hondach te problemy przewijają się przez niemal wszystkie generacje). Wybierając jeszcze raz wybrałbym tak samo. Ale przy następnym aucie wrócę do hondy, ale już kolejnej generacji civic'a, może type s 1.8 2007- albo accord 2006-, zobaczymy.
Problem dotyczył dwóch łożysk w skrzyni biegów silników 1.6 i 1.4 ale nie 2.0. Poza tym koszt tego poza ASO to około 1000 zł, więc ja bym auta przez to nie skreślał, a jedynie negocjował.Konfucjusz napisał(a):Przy zakupie Hondy musisz zwrócić uwage czy nie szumią łożyska w skrzyni biegów
A więc auto nadal szukam ale z kupnem się nie śpieszę, mam czym jeździć, czekam aż trafi się coś ciekawego i kilka dni temu miałem sen że kupiłem honde,niewiem czy proroczy
ale sklaniam się nad poszukiwaniami hondy fajna stoi na allegro za 27 koła, ale się nienapalam.
-
oczek1982
Strona 1 z 1