tak jak w temacie, kiedy zakładacie zimóweczki
Kiedy zakładacie zimowe opony?
Ja założe gdy temp. spadnie do ok 5 stopni w ciągu dnia ! a nie będe czekał jak większość osób na pierwszy snieg bo może być troche za późno 
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje 
- Od: 26 wrz 2005, 18:55
- Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i
Ja musze kupić zimówki. Teraz jeżdzę na 195/50/15. Mam jeszcze felgi "przepisowe" 13". Tylko nie wiem co założyć? 175/70/13 (jak fabryka dała) czy może cieńsze opony na zime 155/80/13? Jest jakiś spec od opon co przetestował?
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Według mnie szersze będą lepsze, większa powierzchnia ...
Z racji tego że pochodze z gór polecam jak najcieńsze opyny zimowe.
155/80/13 będą super moim skromnym zdaniem, im cieńsze tym mniejsze tarcie a co za tym idzie lepsza przyczepność na śniegu i zmniejszone ryzyko poślizgu
155/80/13 będą super moim skromnym zdaniem, im cieńsze tym mniejsze tarcie a co za tym idzie lepsza przyczepność na śniegu i zmniejszone ryzyko poślizgu
- Od: 28 gru 2004, 13:53
- Auto: 1,8 16V 155KM GE
Ja osobiście 3 rok z rzędu jeżdze na 175/65/14 i nie moge narzekać, nie testowałem np. 155 więc nie wiem czy będą lepsze od 175 ...
Fakt na śniegu i błocie pośniegowym węższe mogą się lepiej sprawdzić !
Ale to już jest sprawa każdego z osobna ... ja pozostaje jednak przy 175/65/14
Fakt na śniegu i błocie pośniegowym węższe mogą się lepiej sprawdzić !
Ale to już jest sprawa każdego z osobna ... ja pozostaje jednak przy 175/65/14
extreme napisał(a):Z racji tego że pochodze z gór
Zerknąłem na miasto z którego jesteś i widze że niedaleko mam rodzine ... w Strzegomiu, w ubiegłym tyg. nawet się tam kręciłem ;]
No cóż, gdybym wczesniej wiedział ze jesteś z Jeleniej Góry to może bysmy się gdzies złapali ... będzie pewnie jeszcze okazja, ale nie bywam tam często więc może gdzieś przypadkiem zlot itp.
Pozdro
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Pozdro
ja zawsze przed wyjazdem na 1 listopada, ale w tym roku ze względu na Ryki poczekam
, choć nie wiem czy pojada. Kuźwa szkoły mi sie zachciało na stare lata 

Misiek-Bełchatów napisał(a): ja pozostaje jednak przy 175/65/14
musisz – przecież nie założysz do auta 2.0 takich opon
A ja zakładam za ok. tydzień, bo 1 listopada już lubi spaść śnieg, a ja nie mogę być zaskoczony, bo samochodu używam codziennie, a poza tym wożę do 4 osób oprócz siebie, więc jestem też odpowiedzialny za ich zdrowie i życie.
XsiX napisał(a):przeważnie jest do 1-3 tydzień listopada
3 tydzień to już raczej śnieg pada często
W ub. roku dowaliło śniegu po kolana 15 listopada. Stanęła komunikacja miejska, autobusy na okolicznych trasach przestały jeździć, ciężarówki zablokowały podjazdy. A nemi sobie spokojnie jechał i patrzył jak nie są w stanie ludziska ruszyć spod świateł

Ja na zimówkach już jeżdżę od czerwca – kupiłem samochód na zimówkach
Co do szerokości opony zimowej – najlepsze są jak najwęższe – z prostego względu – szeroka opona na śnegu zachowuje się jak narta – sunie po powierzchni do przodu... wąska guma jest jak nóż – zagłębiając się w śnieg zwiększa siłę hamowania – oczywiście nie odnosi się to do jazdy na lodzie – tam mogą nam pomóc tylko łańcuchy ew. kolce (zabronione w Polsce).
Co do szerokości opony zimowej – najlepsze są jak najwęższe – z prostego względu – szeroka opona na śnegu zachowuje się jak narta – sunie po powierzchni do przodu... wąska guma jest jak nóż – zagłębiając się w śnieg zwiększa siłę hamowania – oczywiście nie odnosi się to do jazdy na lodzie – tam mogą nam pomóc tylko łańcuchy ew. kolce (zabronione w Polsce).
Pozdrówka for @ll – kopajt
- Od: 22 cze 2005, 11:49
- Auto: Premacy CP 1.8 LPG
nemi – mam własnie w takim rozmiarze zimówki na których jeździłem poprzednim autkiem i narazie na nich będe ganiał tą zime musze jeszcze ! Poza tym nie jezdze dużo i daleko, a jeśli bedzie potrzeba to powoli, ale dojade do celu