Mazdę 6 GG '07 zmienić na...

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 15:06

Przyznam, że jak zacząłem pod koniec ubiegłego roku myśleć o zmianie Mazdy, najarałem się na Audi A8 D3 (rocznik od 2008) jak szczerbaty na owies (głównie ze względu na klockowatą bryłę i wystrój wnętrza, ogrom miejsca itd.). Potem dostrzegłem, że nowe Audi A6 C7 (rocznik 2011) oferuje całkiem sporo miejsca, jest świeższe i jeszcze ładniej wygląda w środku (a było bazowane właśnie na A8 D3). Zebrałem parę ofert na A6 C7, wczoraj byłem w salonie Audi, zasiadłem, przejechałem się i... fajnie. Tylko k.... nie za taką cenę! Oferty dostałem na auta rejestrowane na początku 2012, czyli obecnie mają jeden rok jazdy -- przebiegi do 15 tys. i min. 180 tys. zł wcale nie jakieś szczególnie dobrze wyposażone, raptem 2.0 TFSI (180KM) z multitronic (8b), bez Quattro -- a nie mają nawet takiej pierdoły jak składane elektrycznie lusterka. Nowe kosztują w sensownej wersji 230-250 tys. zł. Czy mnie się zdaje, czy to jest jakaś paranoja cenowa?

Tymczasem jak wracałem z salonu Audi nadziałem się na salon Mitsubishi -- ale szybko wyszedłem, nie ma tam kompletnie nic ciekawego. Potem Citroen... pomimo wczesnej chęci na C5, wyszedłem jeszcze szybciej. Następnie wpadłem na salon... Skody. Obejrzałem Superba. Zielona kura jest siermiężna w środku jak stary Ursus, nudna do porzygania i niezbyt piękna (zwłaszcza interesujący mnie sedano-heczbek) a zwłaszcza przednie reflektory wołają o pomstę do nieba, ale... za 140 tys. można dostać 2.0 TFSI (200KM) z DSG (6b) w tym takie pierdy jak składane lustra, czy podgrzewane kanapki z tyłu (boczki) i więcej miejsca niż w A6, do tego szyberdach, grzaną przednią szybę i sporą nawigację w najwyższej wersji Platinium. Wszystko to w nowym aucie z 2013. Do tego praktycznie nie zauważyłem znaczących różnic w komforcie jazdy pomiędzy Superbem a A6. Może jest nieco ciszej i nieco wygodniej się siedzi. Ale, jest lepiej niż w obecnej M6...

Mam teraz problem do rozwiązania, bo jak kupię zieloną kurę to się będą ze mnie śmiać chłopaki z kompleksami i skończę jak nemi! Pomurzcie! ;)
Ostatnio edytowano 5 lut 2013, 15:18 przez Myjk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez bieski » 5 lut 2013, 15:13

Może GJ? Teraz montują już nawiewy na tył, co cię bolało w poprzedniej wersji :P
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 15:21

Wiesz, żeby mieć w GJ to co daje kura, to trzeba wywalić ze 160 koła a i tak nie będzie tyle miejsca z tyłu i np. podgrzewanej szyby przedniej. To już wole roczne A6. :P Zresztą Mazda nie ma TFSI i dobrego automatu, dlatego skupiam się teraz na grupie VW (pomijając VW i Seata). hahaha :P
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez chmooreck » 5 lut 2013, 15:30

Ojciec z kury jest zadowolony... (zresztą poprzednim jego autem był poprzedni model superb'a).
Chłopakami z kompleksami się nie przejmuj – to ich problem, nie Twój ;)
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Bart0n » 5 lut 2013, 15:40

Myjk, czemu Cie tak ciągnie do TFSI?
Forumowicz

Od: 6 cze 2010, 21:07
Auto: L3 FR4T

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 16:09

chmooreck napisał(a):Ojciec z kury jest zadowolony...

Ma TFSI i AT?

chmooreck napisał(a):Chłopakami z kompleksami się nie przejmuj – to ich problem, nie Twój

;)

Bart0n napisał(a):Myjk, czemu Cie tak ciągnie do TFSI?

Ponieważ przejechałem się Octavką z 1.8 TFSI (160KM) i to jedzie lepiej niż mój Diesel -- potocznie mówiąc, ciągnie od samego dołu. Właściciel Octavki nie miał zbyt sensownego, jak dla mnie, stylu jazdy -- potrafił na 5/6 pod górę jechać od 1000 obr./min. ;) i to auto mimo wszystko JECHAŁO. CiTD w tym samym momencie by prędzej ducha wyzionął niż przyśpieszył (podejrzewam, ze by się udławił i zgasł). Oczywiście wiem, że to niemądra jazda i nieekonomiczna, mimo tego pokazuje siłę tego silnika.

Poza tym ja mało jeżdżę, cenię sobie ciszę w aucie -- więc TFSI idealnie się pasuje w moje wymagania. Nie trzeba tego wysoko kręcić -- nic mi nie będzie wyć spod maski (stąd nie chcę wolnossaka), natomiast będzie jechać (zwłaszcza takie 200KM wychodzące z kury, bo dla odmiany w A6 dają zazwyczaj 180KM, dopiero w A6 AllRoad Q 211KM). Teraz poprawili bolączki wieku młodzieńczego, silniki przestały wciągać olej, itd.
Ostatnio edytowano 5 lut 2013, 16:15 przez Myjk, łącznie edytowano 1 raz
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez chmooreck » 5 lut 2013, 16:15

Skoro już postanowiłeś (świadomie czy też podświadomie – nieważne), że kupisz kurę, to po co ten wątek ? :D
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 16:18

Liczyłem, że ktoś mnie od tego odwiedzie, albo przynajmniej spróbuje! ;)

PS bo później dopisałem:

Ma TFSI i AT?
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez grabu122 » 5 lut 2013, 16:19

To na pewno racjonalny wybór, ale chyba jeszcze jesteś za młody na auto z kurą na masce.
'Bier jakom BUME' :D :P
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez chmooreck » 5 lut 2013, 16:23

Myjk napisał(a):

Ma TFSI i AT?

Ma diesla i AT.

Myjk napisał(a):Liczyłem, że ktoś mnie od tego odwiedzie, albo przynajmniej spróbuje! ;)

Kupuj... najwyżej sprzedasz jak Ci się znudzi ;)
Auta nie kupuje się na całe życie.
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 16:36

grabu122 napisał(a):To na pewno racjonalny wybór, ale chyba jeszcze jesteś za młody na auto z kurą na masce.
'Bier jakom BUME' :D :P

Ejże, teraz poczułem się strasznie staro. :( <foch>
Przed zakupem Mazdy jeździłem przez 4 lata zieloną kurą,
oczywiście ku uciesze paru zakompleksionych chopaczków. ;) :P

chmooreck napisał(a):Kupuj... najwyżej sprzedasz jak Ci się znudzi ;)

No dobrze, ale może coś konstruktywniej...:P
Jest jakiś mocny powód aby jednak nie brać kury w zamian za ptaszka, albo dopłacić 40-60 tysi do czterech kółek?
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Marianek » 5 lut 2013, 17:03

Jak sie Tobie nie pali to poczekaj na nowe Mondeo, http://www.ford.com/cars/fusion/
Obrazek
Obrazek
Powinno się pojawić na rynku jak sie wyjaśni która fabryka w Europie będzie je budować, miało Belgijskie GENK ale fabryka poszła do zamknięcia z powodu polityki Begijskiej.
Mialem okazje oglądać na Autosalonie w Brukseli nowe Audi A6 w max wyposażeniu i przeraziła mnie jakość materiałów za ta cenę. Wykończenia aluminiowe owszem są i ładnie wyglądają, ale jak tego się dotknie
to metal jak kapsel od wódki. Plastiki i materiał tapicerki tez wiele do życzenia. Jak bym miał wybierać w tej kasie to Audi bym pominął i wybrał Jaguara. Jest tańszy niż się wydaje aż sam bylem w szoku jak cenę zobaczyłem.
Obrazek
Obrazek
Co do kury, za ta cenę i wyposażenie nie znajdziesz innego odpowiednika, wygląd zewnętrzny tragiczny, wnętrze nie poraża nowoczesnością ale jest OK. Pamiętaj to Twojej <dupa> ma odpowiadać nie innym wiec jak kura odpowiada to czemu nie.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez dadan » 5 lut 2013, 17:10

Odwiedź jeszcze salon BMW, nowa trójka o oznaczeniu 328 wygrywa starcia z C klasą i A4, troche urosła w porównaniu do poprzedniczki, więc z miejscem nie powinno być problemu i do tego skrzynia 8 biegowa plus 2.0 benzyna 245 KM 5,9 do setki – chyba wystarczy :) Do tego średnie spalanie testowe to jakieś 7 litrów, podstawowa wersja kosztuje 150 tyś plus dopłata za skrzynie 9 koła, myśle że tutaj warto zapłacić te pieniądze. Poszukaj w niemczech może mają wyprzedaż pokazowych modeli.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez maselek » 5 lut 2013, 19:36

Myjk napisał(a):bo jak kupię zieloną kurę

Przecież już kura nie jest zielona w nowym logo :P

Myjk nie wiem czy widziałeś, ale moim zdaniem powinieneś poczytać tu i tu :)
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 20:51
Auto: M6' GH 2.0 Pb

Postprzez chmooreck » 5 lut 2013, 20:09

Myjk napisał(a):
chmooreck napisał(a):Kupuj... najwyżej sprzedasz jak Ci się znudzi ;)

No dobrze, ale może coś konstruktywniej...:P

A kto powiedział, że samochód należy kupować opierając się na jakichkolwiek argumentach (konstruktywnych lub nie)?
GH kupiłem "bo tak" (nie oglądałem żadnego innego samochodu, nie łaziłem po konkurencji, nie studiowałem spalania, awaryjności itp.) i jestem zadowolony ;)
Forumowicz

M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Myjk » 5 lut 2013, 20:19

maselek napisał(a):Przecież już kura nie jest zielona w nowym logo

Jak się przymierzałem w salonie, to była w Superbie zielona kura... Auto było z 2013, podobno.

maselek napisał(a):Myjk nie wiem czy widziałeś, ale moim zdaniem powinieneś poczytać tu i tu :)

Oczywiście poczytałem już wcześniej. Ten problem dotyczył silników z produkcji przed 2011 rokiem.

chmooreck napisał(a):A kto powiedział, że samochód należy kupować opierając się na jakichkolwiek argumentach (konstruktywnych lub nie)?
GH kupiłem "bo tak" (nie oglądałem żadnego innego samochodu, nie łaziłem po konkurencji, nie studiowałem spalania, awaryjności itp.) i jestem zadowolony ;)

W sumie ja podobnie swoją M6 kupiłem i dlatego teraz mając więcej czasu silę się na choćby szczątkowe rozważania. :D
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez nemi » 5 lut 2013, 21:26

Myjk napisał(a): i skończę jak nemi

Eeee, chyba porządnego Forda nie kupisz jak ja :P.

Mi się podoba tylko Superb kombi (testowałem jakiś czas temu 1.8 TSI – naprawdę bardzo, bardzo się zaskoczyłem <spoko>), ale ja chyba bym nie kupił, chociaż to bardzo, bardzo rozsądny wybór. Mnie Skoda za bardzo postarzała i nie pasuje mi wizerunkowo <lol>. Teraz się czuję tylko trochę starszy niż jestem, ale dla równowagi mam jeszcze stare Clio, w którym czuję się jak student <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez JohnnyB » 5 lut 2013, 21:47

S60 T5 ?
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Dominator » 5 lut 2013, 22:37

JohnnyB napisał(a):S60 T5 ?

<faja> <spoko>
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez JohnnyB » 5 lut 2013, 22:55

Konstruktywniej :–)

Mam kolegę, który do tej pory ujeżdżał tylko Audi. Miał w planach wymianę A4 2.0TDI z 2006 na A6 3.0TDI z 2008/2009. Budżet 90 tyś. Szukał sporo czasu, bo takie auta prawie nie występują w tych rocznikach i motorach na wyposażeniach polskich flot itp. Zatem tylko DE. Ostatnio posadziłem go za kierownicą mojego S60 (do tej pory miał sposobność kilkakrotnie oglądać moje światła stop ;P a na stacji benzynowej po 700KM ja kupowałem co najwyżej hot doga, gdy on lał pod korek) i od jakiegoś tygodnia jest właścicielem XC60 D5 z 2009 (2010 rejestracja) z polskiego salonu z pełną dokumentacją, za kasę w jakiej nie mógł znaleźć AUDI. Ma wszystko co chciał ma i jest prze zadowolony.

Krótko....Audi w mojej subiektywnej ocenie nigdy nie było marką Premium, chyba że jak sam zauważyłeś cenowo. Dlatego podrzuciłem Volvo. Za 150 tyś kupisz nowe S60 T5 z już jakimś wyposażeniem. Jeśli poszukasz, może jakieś demo car, albo wyprzedaż i w kwocie 160 tyś będziesz miał absolutnie wszystko co można mieć w aucie.

Aby nie było wątpliwości, nie uważam aby także Volvo było marką Premium, ale w cenie niższej oferuje to samo co Audi, a te auta do "chodliwych" nie należą, więc i spokojniej spać można.

Na Skodę złego słowanie nie powiem, nawet byłem na jazdach testowych nowej Octavi, chciałem 1.8 TSI w Ambient Plus z salonu, ale w chwili obecnej wolałbym jakieś używane nieco bardziej komfortowe, niż coś od Skody. Chociaż Superbem nie jeździłem, więc nie ocenię.

Mazdy nigdy już nie kupie, nie uważam aby dawało cokolwiek więcej jak Ford, a cenowo jest sporo droższa.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,