Witam mam do wyboru takie samochody jak mazda 323f Ba 1.8 silnik (1994-1998) lub Opel vectra B 1.7 isuzu (1995-2000).Mam do wydania na samochod 6500zł...Mam dylemat co do tego a to bedzie moj pierwszy samochod.
1.Co myślicie o tych autach i dlaczego,jakie sa plusy i minusy?
2.Na co zwracac szczegolna uwage?
3.Ktory samochod drozej mnie wyniesie w sensie napraw,jazdy itp
Mazda 323f Ba (1994-1998) vs Opel vectra B (1995-2000)
Strona 1 z 1
Marzenka1603 napisał(a):Opel vectra B 1.7 isuzu (1995-2000).
omijaj ten silnik z daleka.... słaby i awaryjny – tłok lubi wyjśc bokiem
z resztą będzie miał kosmiczny i sfałszowany przebieg.
Tych aut które podajesz nie da sie porównać.
Klasowo i wielkościowo.
Osobiście wybrałbym 323F z 1,5 ale silnikiem po modernizacji czyli ok 1997.
ale czego sie spodziewałaś na forum Mazdy.....
Premacy.... :)
No właśnie forum mazdy ale coz zaryzykowalam;)A co do tamtego silnika to az sie zdziwilam bo slyszlam od nie jednej osoby ze ten silnik jest nie do zajeb...wszystko padnie a silnik bedzie dalej jezdzil
- Od: 20 lip 2012, 18:15
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 16 V
TOMBLA napisał(a):ale czego sie spodziewałaś na forum Mazdy.....
może tego, że ktoś rozsądnie myśli
Marzenka1603 napisał(a):Mam do wydania na samochod 6500zł... to bedzie moj pierwszy samochod.
i na tym bym się skupił
poprosimy o więcej informacji:
Do czego ma służyć auto? np:
dojazdy do pracy – wybór segmentu B (polo, corsa, clio, punto itp)
krążenie wokół komina czyli wycieczki po 100km + dojazdy do pracy (golf,astra, 323, civic itp...)
dużo chcesz podróżować – pasat, vectra, 626, itp.
masz rodzinę, czy jeździsz sama? wiąże się to z ilością potrzebnych drzwi (tylko nie pisz że raz na 2 lata jedziesz na wakacje nad morze i dlatego potrzebujesz kombi – bo to jest bzdura, tak samo jak kupowanie 5drzwiowego auta bo czasami zabierasz przyjaciół do kina )
przy pierwszym aucie nie szukałbym dużego silnika, ze względu na spore opłaty (a budżet na auto nie jest za wysoki)
Barthez napisał(a):dojazdy do pracy – wybór segmentu B (polo, corsa, clio, punto itp)
Dorzuciłbym Swifta MK5. Budżet wystarczy na końcówkę produkcji, czyli rocznik 2002. Można natrafić na ładną wersję z bogatym wyposażeniem, np. ja mam klimę, dwie poduszki i elektrykę (z tym, że mam ciut starszego z litrowym silnikiem). Zrobiłem już 6500km i nie mam mu za wiele do zarzucenia, z mechanicznych rzeczy wymieniłem tylko przegub. Na moje trochę za dużo pali, choć to pewnie sprawa klimy i szerokich 15calowych kół. Też nim podróżuje i nie narzekam

Auta potrzebuje na dojazd do pracy i spowrotem,jezdzenie na zakupy ;D heh od czasu do czasu jeżdzenie po 50 km w jedna strone ,no i oczywiście jak na pierwszy samochód tak jak pisałes Barthez nie za szybki bo trzeba sie do jazdy przywyczajac ale mysle ze jak na te samochody czyli np mazde 323 f ba z silnikiem 1.8 bedzie ok i vectra 1.7 izusu
A co do rodziny to na obeca chwile jeszcze jej nie zalozylam ale wolalabym 5 drzwiowy samochod ze wzgledu na lepsza wygode;)Rodzicow gdzies zabrac czy cos to juz nie trzeba sie sciskac;)
Dopisano 20 wrz 2012, 13:11:
Nie bede kreciła ale wolalabym bardziej mazde 323 f ba;D..Ale to jest tylko moje zdanie
z milosci do tego samochodu moze jestem zaslepiona dlatego napisalam tu o rade;)Ktory bedzie dla mnie odpowiedni do ktorego czesci sa drozsze itd itd;)
Dopisano 20 wrz 2012, 13:11:
Nie bede kreciła ale wolalabym bardziej mazde 323 f ba;D..Ale to jest tylko moje zdanie
- Od: 20 lip 2012, 18:15
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 16 V
nie porównuj vectry do 323, jeśli już jakiś opel to bardziej astra. Miałem takiego przez kilka lat, dość przyjemne auto, mało się psuło a jeśli już to części były tanie i dawał się naprawić młotkiem. Za tą kasę można znaleźć dość zadbany model, względnie młody z niezłym wyposażeniem. Jeśli chodzi o silnik to szukaj 1.6 75 km lub 100 z lpg, diesel wcale nie pali dużo mniej a jest znacznie droższy od podtlenku. Znalazłem po ok minucie szukania
http://moto.allegro.pl/zadbany-opel-ast ... 59887.html

Strona 1 z 1