Po wizytach w wielu salonach w finale pozostała Mazda 6 w wersji Navi Plus 2.0 DISI 155KM oraz Mondeo 2.0T 203KM.
I tu niestety mam dylemat- co wybrać.
Po negocjacjach Ford wychodzi taniej o 5tyś zł. Poza tym Mondeo ma zdecydowanie żwawszy silnik, wydaje się obszerniejszy w środku, świetnie się prowadzi. Z testów NCAP wynika, że jest autem bezpieczniejszym od 6.
Z minusów – marka Ford źle mi się kojarzy, sporo tego jeździ po drogach, silnik z turbo jest zapewne droższy i niewątpliwie bardziej wymagający w eksploatacji, serwis forda w moim mieście to masówka (miałem już z nimi niestety do czynienia).
Mazda 6 Navi Plus jest lepiej wyposażona, mi osobiście wizualnie bardziej odpowiada zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Teoretycznie Madzia powinna być mniej awaryjna od Forda. Po lekturze forum stwierdzam, że jej główną bolączką są stuki w zawieszeniu i korozja. Pozostaje jeszcze sentyment do japońskich aut – obecnie jeżdżę Lancerem i jestem z niego bardzo zadowolony. Podobno to już ostatnia okazja na zakup 6 z Japonii ponieważ nowy model ma być od X 2012 produkowany we Władywostoku

Proszę zatem o sugestie i pomoc w podjęciu decyzji.
Aha, mam zamiar użytkować to auto przez przynajmniej 6 lat.