Pb 95 vs Pb 98 vs Pb 100 – czy jest sens tankowania mocnego paliwa w naszych Mazdach?
Jakie paliwo lejecie do swoich Madzi? Chodzi mi o kwestię intrukcji 626 GE, w której pojawia się stwierdzenie, iż należy lać benzynę bezołowiową o liczbie oktanowej co najmniej 90 (według metody badawczej) spełniającą normę niemiecką DIN 51 607.
str. 48 skanu
Jaka jest różnica w pracy silnika na tych paliwach? (95 vs. 98)
a może w ogóle nie ma żadnej różnicy?
Może dla niektórych to głupie pytanie, ale ja usłyszawszy od poprzedniego właściciela, iż mam lać 95 nie zastanawiałem się nad tym i tak też czynię.
Może, ktoś miał takowe doświadczenia poparte eksperymentami.
str. 48 skanu
Jaka jest różnica w pracy silnika na tych paliwach? (95 vs. 98)
a może w ogóle nie ma żadnej różnicy?
Może dla niektórych to głupie pytanie, ale ja usłyszawszy od poprzedniego właściciela, iż mam lać 95 nie zastanawiałem się nad tym i tak też czynię.
Może, ktoś miał takowe doświadczenia poparte eksperymentami.
- Od: 12 sty 2004, 13:35
- Auto: MX-6
Hmmm ja też sie zastanawiałem długo co lać...... i w chwili obecnej jeżdżę na PB 95 ale tak sobie myślę że next'a zatankuje 98 i zobacze jak silniczek będzie pracował (hehe o ile on może wogóle lepiej pracować
2.0 V6
różnica na całym baku to raptem ok. 5zł 

Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
V6 – no more questions...
- Od: 27 maja 2004, 20:02
- Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT
Ja juz testowałem i mój silniczek lepiej bzyka na PB98
Spalanie o jakies 0,1..0,5l mniejsze po miescie (w sumie niewiele i moze to byc błąd pomiaru) ale znacznie lepiej wkręca się na obroty
Także odczuwalnie lepiej pracuje (bardziej płynnie)
pozdr!
Spalanie o jakies 0,1..0,5l mniejsze po miescie (w sumie niewiele i moze to byc błąd pomiaru) ale znacznie lepiej wkręca się na obroty
Także odczuwalnie lepiej pracuje (bardziej płynnie)

pozdr!
- Od: 17 cze 2004, 16:15
- Auto: 323C BA
a co mazda dedykowała do mx6, 95 oktan – prawda. no to niech tak będzie i już. odrębna sprawa to jakośc paliwa, to pewnie dlatego większosć kierowców stosując 98, myśli sobie, że skoro w Polsce paliwa nie trzymają norm to tankując 98 ma w realu 95.
ja tam leje 95 na jednej stacji Orlenu od 3 lat i nie narzekam
ja tam leje 95 na jednej stacji Orlenu od 3 lat i nie narzekam
- Od: 21 paź 2003, 21:49
Jasne że tak. Ja tylko widzę roznicę po zatankowaniu Pb 95 na " zachodnich" stacjach . Jak ktoś pisze że na 98 oktan lepiej jezdzi to chyba jest sugestia .Moja madzia nawet więcej wciąga paliwka gdy ma 98 oktan ,sporo ludzi jednak zalewa 95Pb .ja tam leje 95 na jednej stacji
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Właśnie....Na gorszych to lepiej wcale nie tankować jak się nie chce do domu
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Miałem kiedy niemiłą sytuacje z gazem. Byłem w trasie i zatankowałem na małej stacyjce gdzie gaz był tańszy o jakieś 20 groszy. A poza tym już i tak brykałem na PB wiec szkoda mi było dalej kaski tracić. Moja oszczędność kosztowała mnie dalszą jazdą max 100 km/h. Przy 80 zaczynałem czuć, że coś jest nie tak ale jeszcze trochę się bujał Escorcik. Dopiero jak wyjechałem około pół baku i dotankowałem na Shellu wróciła mu werwa. Ale strata czasu na to turlanie się była spora no i sporo strachu, że coś mi się uszkodziło. Teraz jak gdzieś jadę dalej to tylko znane lub firmowe stacje.
- Od: 1 lip 2004, 21:53
- Auto: GE FP '97
należy lać benzynę bezołowiową o liczbie oktanowej co najmniej 90 (według metody badawczej) spełniającą normę niemiecką DIN 51 607.
Wlasnie. I ja cale 7 latek przejezdzilem mojá dawná 626 na 91 oktanowej i madzia nigdy nie protestowala. Tylko w czasie pobytu w Polsce tankowalem 95 , ale nie widzialem zadnej róznicy. W serwisie tez twierdzili ze 91 oktanowa w zupelnosci wystarczy.
- Od: 1 cze 2004, 17:00
- Auto: Mazda6 2.0 l MZR-CD 100 kW
Jaksa napisał(a):Jasne że tak. Ja tylko widzę roznicę po zatankowaniu Pb 95 na " zachodnich" stacjach . Jak ktoś pisze że na 98 oktan lepiej jezdzi to chyba jest sugestia .Moja madzia nawet więcej wciąga paliwka gdy ma 98 oktan ,sporo ludzi jednak zalewa 95Pb .ja tam leje 95 na jednej stacji
- Od: 21 paź 2003, 21:49