Mazda 626 Vs Mazda Premacy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez ArtHouse » 12 maja 2012, 14:37

Witam!
Chcę kupić dla ojca mazdę. Budżet maksymalnie 12/13 tyś + ewentualnie montaż instalacji lpg.
Na celowniku jest 626 i Premacy przed liftem jak i ta po lifcie. Chcieliśmy aby ten samochodzik był duży dlatego miłość od pierwszego wejrzenia do Premacy :) ale nie wiem czego się spodziewać od tego modelu bo był mało popularny w polsce a teraz pojawia się coraz wiecej aut tego modelu. Jakie są koszta utrzymania Premacy i części i czy można wierzyć w ogłoszenia że Premacy 2002 r i przebieg na poziomie 140 tyś i niższe bo mi sie wydaje jak na taki samochód z niemiec ma standart przebieg to 180 tyś w góre :|.
Druga opcja to 626 chyba bardziej racjonalny za trochę mniejsze pieniądze a w dobrym wyposażeniu. 626 jest dużo i było by ewentualnie łatwiej o części na naprawy itp. Który z tych aut byłoby lepsze i z czym byłyby problemy ewentualne i na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie ? Wszyscy mi mówią że mazda może okazać sie droga w utrzymaniu i będę miał problem z dobrym mechanikiem <nauka> a trochę już czytałem o tych modelach i są w moim zdaniem lepsze niż wybór reni laguny 2 lub nissana primery p12
Początkujący

Od: 12 maja 2012, 14:11

PostTen post został usunięty przez Lulka 15 maja 2012, 22:08.

Postprzez McMan » 15 maja 2012, 09:58

ArtHouse napisał(a):Witam!
Chcę kupić dla ojca mazdę. Budżet maksymalnie 12/13 tyś + ewentualnie montaż instalacji lpg.
Na celowniku jest 626 i Premacy przed liftem jak i ta po lifcie. Chcieliśmy aby ten samochodzik był duży dlatego miłość od pierwszego wejrzenia do Premacy :) ale nie wiem czego się spodziewać od tego modelu bo był mało popularny w polsce a teraz pojawia się coraz wiecej aut tego modelu. Jakie są koszta utrzymania Premacy i części i czy można wierzyć w ogłoszenia że Premacy 2002 r i przebieg na poziomie 140 tyś i niższe bo mi sie wydaje jak na taki samochód z niemiec ma standart przebieg to 180 tyś w góre :|.
Druga opcja to 626 chyba bardziej racjonalny za trochę mniejsze pieniądze a w dobrym wyposażeniu. 626 jest dużo i było by ewentualnie łatwiej o części na naprawy itp. Który z tych aut byłoby lepsze i z czym byłyby problemy ewentualne i na co zwracać szczególną uwagę przy kupnie ? Wszyscy mi mówią że mazda może okazać sie droga w utrzymaniu i będę miał problem z dobrym mechanikiem <nauka> a trochę już czytałem o tych modelach i są w moim zdaniem lepsze niż wybór reni laguny 2 lub nissana primery p12

Konstrukcyjnie 626 GF/GW i Premacy są bardzo zbliżone, więc jeśli chodzi o koszty eksploatacji, to nie powinno być wielkich różnic – może oprócz spalania, bo przez wysoką budę i wydaje mi się dość krótkie przełożenia Premacy może w tym temacie być gorsza od 626. Dostępność części też i tu i tu nie powinna być problemem.
Poczytaj może opinie o tych modelach w odpowiednich działach <nauka>

pzdr
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 wrz 2008, 11:34
Auto: Mazda 3 BL
Nissan..

Postprzez ArtHouse » 15 maja 2012, 18:47

spalania 8,5 a 10max 1l1 to nie jest źle dlatego do auta na pewno będzie zakładany gaz a to już 50% kosztów w dół paliwowych :) mamy lanosika w gazie więc on to 10 sobie łyka gazu
ale jak mówisz że 626 a Premacy są zbliżone to zaryzykuję w Premacy bo mi się bardziej widzi :) tylko inwestycja na w tylne nadkola czeka chyba od razu bo ten model ma taką przypadłość jak widze
Początkujący

Od: 12 maja 2012, 14:11

Postprzez Krzemol » 15 maja 2012, 22:34

626 też ma problem rdzy, więc na jedno wychodzi ;)
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r