Diody LED jako światła kierunków – czy jest to zagrozenie zycia na drodze?
Strona 1 z 1
damianko napisał(a):taka żarówka led ma jakiś kawałek homologacji?
nie wiem czy moja ma homologację, podejrzewam że nie. Najważniejsze, że nie jest zagrożeniem dla mnie i innych. Jakby świeciła za słabo to bym wrócił do fabrycznych.
-
Kamil
Tu ju z bracie nie chodzi o tą nieszczęsną kontrolę Policji, choć kumanty Policmajster od razu dowodzik powinien zatrzymać, a normalny diagnosta nie dpouścic pojazdu do ruchu.. Wszyscy są zcykani kontroli, a rozchodzi sie o nieco poważniejsza sprawę. Mianowicie w razie nie daj Boże dzwonka, rodzą się dość poważne problemy z ubezpieczeniem, czy to OC, czy to AC. W razie stwierzdenia, że pojazd nie posiadał homologowanego źródła światła i to istotnego jakim jest kierunkowskaz dajesz do ręki Ubezpieczycielowi wygodniutki pretekst do odmowy wypłaty odszkodowania. Oni na to czekają, uwierz. Przy poważniejszych kolizjach dochodzi odowiedzialność karna i co najmniej przyczynienie się do wypadku. Wystarczy, że biegły napisze ze pojazd nie posiadał homologowanego kierunkowskazu, a ten drugi powie, ze go nie widział jak mrygałeś i jedziesz prościutko windą na szafot, co nie tylko dla portfela obojętne nie będzie...... Niestety miałem już tego typu sprawy z Zenonami-Xenon. Ostania jaką pamiętam, to mryganie chińskiego zenona na drodze i potrącenie rowerzysty. Biegły i Sąd nie miał watpliwości, że brak homologowanego światła przyczynił się do zdarznia. Chińskja przetwornica działała jak stroboskop na skutek drgań pojazdu i tuż przed potrąceniem nie działała. Także i z tych powodów szczerze odradzam drutowanie niehomologów..
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Wystarczy w pierwszym poście napisać dużymi, czerwonymi literami, że modyfikacja na własną odpowiedzialność, nielegalna, i mogą być w związku z nią kłopoty podczas przeglądu / stłuczki / wypadku. 
calosc tego krwiozerczego watku przenosze do dzialu Moto, poniewaz dyskusja nie dotyczy jednego modelu samochodu... a kazdego...
ps.
to nie moja wina, ze ktos montuje chinskie Zenony... i to bylo przyczyna wypadku...
sam zawsze odradzam montaz takiego sprzetu...
ale nie porownujmy tutaj oswietlenia drogi z kierunkiem... bo ma sie to jak slon do mrowki...
ps2. bez urazy oczywiscie
ps.
Lorento napisał(a):jaką pamiętam, to mryganie chińskiego zenona na drodze i potrącenie rowerzysty. Biegły i Sąd nie miał watpliwości, że brak homologowanego światła przyczynił się do zdarznia. Chińskja przetwornica działała jak stroboskop na skutek drgań pojazdu i tuż przed potrąceniem nie działała.
to nie moja wina, ze ktos montuje chinskie Zenony... i to bylo przyczyna wypadku...
sam zawsze odradzam montaz takiego sprzetu...
ale nie porownujmy tutaj oswietlenia drogi z kierunkiem... bo ma sie to jak slon do mrowki...
ps2. bez urazy oczywiscie
Ostatnio edytowano 13 kwi 2012, 22:06 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Strona 1 z 1