323f 2.0 v6 czy Primera P11GT

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez wilusjdm » 5 kwi 2012, 19:11

Z racji tego że sprzedaje za miesiąc swoja Mazde, myślę powoli nad zakupem kolejnego auta . Do wyboru mam dwa Japony Mazda 323F 2.0 V6 lub Nissan Primera P11 2.0 GT . Ten drugi wydaję się chyba nie co lepszym wyborem ? Silnik na łańcuchu, trochę większa buda czy choćby lepiej się buja do pierwszej setki . Z kolei Mazda ma przepiękny dzwięk widlastej V6 i nigdy nie miałem problemów ze swoim modelem (Z5) to samo pewnie można powiedzieć o (KF'ie) . Dokładnie rozchodzi mi o gabaryty auta tak aby cztery osoby podróżowały wygodnie, no i musi jakoś to jechać . Co będzie lepszym wyborem ?
Forumowicz

Od: 6 mar 2011, 13:51
Auto: Była:
Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez vaino » 6 kwi 2012, 00:15

Dla wygodnej jazdy 4 osób Primera, dla przyjemności V6.

A tak inną drogą, koniecznie to musi być jeden z tych dwóch modeli? Bo jest jeszcze kilka fajnych Japończyków w tym przedziale cenowym, które pozwolą jeździć i przyjemnie i wygodnie.
Obrazek
blog o moim autku: http://mojmisiek.blogspot.com

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.
Forumowicz

Od: 23 lut 2011, 23:53
Auto: Mitsubishi Carisma Elegance 1.8 GDI 122 KM '01

Postprzez wilusjdm » 6 kwi 2012, 15:42

vaino napisał(a):Bo jest jeszcze kilka fajnych Japończyków w tym przedziale cenowym, które pozwolą jeździć i przyjemnie i wygodnie.

Masz na myśli Civica 5d ? Jeśli nie to zamieniam się w słuch :)
Forumowicz

Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez vaino » 6 kwi 2012, 16:43

wilusjdm napisał(a):Masz na myśli Civica 5d ? Jeśli nie to zamieniam się w słuch :)

Nie, choć to też nie głupi pomysł.

A co byś powiedział na Carismę GDI, albo jeszcze MSX – tyle, ze to unikat na polskim rynku.

Albo Rekiny z początku produkcji. Jak weźmiesz 2.5 V6 to możesz mieć kombi i nawet automat, a i tak Ci się będzie zbierał, że aż miło.

Jak dobrze poszukasz znajdziesz egzemplarze ze skórami i kierownicą Nardi Torino.

Można by też rozważyć Accorda.
Obrazek
blog o moim autku: http://mojmisiek.blogspot.com

Z samochodem jest jak z żoną. Kochasz go za to jaki jest, jak wygląda, jakie ma wnętrze i za przyjemność jaką Ci daje podczas jazdy :P , a nie za to że mało je.
Forumowicz

Od: 23 lut 2011, 23:53
Auto: Mitsubishi Carisma Elegance 1.8 GDI 122 KM '01

Postprzez Barthez » 6 kwi 2012, 16:50

tak na pierwszy rzut oka na temat – odpowiedział bym primera...

ale jak to ja mam kilka dodatkowych pytań.
Zastanawia mnie czemu mają podróżować wygodnie 4 osoby??? Może się mylę ale nie wyglądasz na osobę z dwojgiem dzieci ;) więc będziesz woził mamę i tatę :P , czy kolegów ? (ewentualnie kolegów płci przeciwnej z dyski na wiosce :P ) Wnioskuję to po budżecie na auto (6-10kzl)
musisz wiedzieć że za tą kasę możesz kupić coś wygodnego, albo coś szybkiego (w miarę) na prostej, albo coś co (w miarę) daje przyjemność z jazdy (po zakrętach). All in one zapewne przekroczy znacznie budżet. Zastanów się czy warto inwestować w kanapowóz nawet jeśli robi setę poniżej 10 ;)
Jeśli jednak olejesz kolesi (niech se sami kupują auta a nie ty ich będziesz woził) to:
a) dużo jeździsz w daleki podróże – coupe typu pralka (może to być również mx6, probe, cali – tylko ori, 406 itp ) – dadzą spory komfort podróżowania + ewentualną możliwość przewiezienia kogoś w znośnych warunkach z tyłu (podobnie jak w BA tylko brak drzwi)
b) jeśli nie łykasz 2-3 razy w tygodniu po 300 lub więcej km a wolisz sobie w weekend pośmigać a w tygodniu dojechać w miarę tanio do pracy/uczelni/szkoły/gimnazjum/przedszkola* – niepotrzebne skreślić proponuję małą zwinną kupete typu: crx/celica/mr2/mx5/z3 itp...
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez wilusjdm » 6 kwi 2012, 18:57

Barthez więc, dwójki dzieci nie mam :D i narazie nie rozmyślam aby je mieć . Jakoś przyzwyczaiłem się do samochodów z 5d, ale może i rozważyłbym coś z dwojgiem drzwi . W tygodniu jeżdze tak ok. 150km, a szczególnie same weekendy . Co do dupowozów rozważam zakup tylko z kraju kwitnącej wiśni <serduszka> Jeśli chodzi o 2d to rozmyślałem o Celice GT, Mr2, Mx-3 ale tylko 1.8, Almera GT i właśnie Preludzie . Cene jaką chciałbym przeznaczyć na zakup to tak 10k, jeśli chodzi o sprzedaż mojej BA to sprawa jest prosta i często spotykana na forum, znudziła mi się już Z5 potrzebuje czegoś co jedzie w miare przyzwoicie .
Forumowicz

Mazda 323F Z5
Alfa Romeo 156 SW
Jest:
Mazda 323F Sportive

Postprzez Barthez » 6 kwi 2012, 19:06

wilusjdm napisał(a):znudziła mi się już Z5 potrzebuje czegoś co jedzie w miare przyzwoicie

zaczynasz mówić jak człowiek :P
mr2 ;) później celica GT – nie wiem jak stoją cenowo ale świetnie się nimi śmiga ;)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest