Fotoradar – indentyfikacja kierowcy
Temat bardziej pasuje do Prawo/Ubezpieczenia ale pytam tutaj, ponieważ moto jest częściej odwiedzane...
Jak wiadomo przy kontroli obywatelowi Polski wystawiany jest mandat kredytowy, natomiast obcokrajowcowi gotówkowy bez względu na to czy podróżuje autem zarejestrowanym w Polsce czy nie.
Moje pytanie brzmi:
Co w sytuacji jeśli zostało zrobione zdjęcie przez fotoradar (straży miejskiej) pojazdowi na polskich numerach a kierowcą był obcokrajowiec???
a) kierowca z unii europejskiej
b) kierowca z poza unii
c) co grozi właścicielowi pojazdu jeśli zgłosi że kierowcą był obcokrajowiec?
Jak wiadomo przy kontroli obywatelowi Polski wystawiany jest mandat kredytowy, natomiast obcokrajowcowi gotówkowy bez względu na to czy podróżuje autem zarejestrowanym w Polsce czy nie.
Moje pytanie brzmi:
Co w sytuacji jeśli zostało zrobione zdjęcie przez fotoradar (straży miejskiej) pojazdowi na polskich numerach a kierowcą był obcokrajowiec???
b) kierowca z poza unii
loockas napisał(a):Raczej
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
JohnnyB napisał(a):Kurde czemu ja sobie nie poszukałem kobiety na Ukrainie :–/.
nie no... co Ty... żony bym w takie przekręty nie ładował
proste sytuacje:
a) samochód z wypożyczalni – poczta przychodzi na firmę a firma wskazuje kierowcę (tak kiedyś dostałem w germanii)
b) jeśli kierowca nieznany a auto służbowe – płaci firma jeśli nie wskaże kierowcy
c) a co jeśli auto prywatne a kierowca z zagranicy???
Barthez napisał(a):a co jeśli auto prywatne a kierowca z zagranicy???
No ale co to za różnica czy z PL czy nie... Podajesz jego dane i oświadczasz, że nie Ty jechałeś. A to czy będa szukać tego kierowcy poza granicami naszego kraju to już inna sprawa. Pytanie jak daleko od domu CIę ustrzeliło. Bo podejrzewam, że będziesz musiał stawić się osobiście w celu wyjaśnienia. Więc pytanie czy to się opłaca?
To jest sposób na ominięcie mandatu w przypadku np zdjęcia w plecy. Kierowcy nie widać. Podajesz, że samochodem jechał twój kolega z facebooka, który przyjechał z Chin do Polski i użyczyłeś mu samochód. Mieszka w Honkongu, nazywa się TingLiu i nie masz pojęcia gdzie jest teraz. Podobno przechodzi
Swego czasu popularne bylo podawanie danych osobowych kuzyna z Brazylii ktory akurat wpadl w odwiedziny. Jak twarz byla niewidoczna a wlasciciel pojazdu zeznawal pod przysiega ze mowi prawde to postepowanie sie konczylo, bo z Brazylii nie mogli nic wyegzekwowac. Bylo nawet o tym w TV kiedys. Wlasciciel ma jedynie obowiazek wskazac kto pojazdem kierowal i jezeli tego dokona to nic mu nie grozi. Jezeli nie chce powiedziec/nie pamieta to mandacik dostaje na siebie i o to tez byla afera jakas wieksza...
dzięki za odpowiedzi
a ja dziś przejdę się do straży granicznej (mam najbliżej), straży miejskiej i odwiedzę policję w celu zasięgnięcia informacji.
najchętniej to bym przeczytał jakiś artykuł z paragrafami aby wiedzieć na czym stoję od strony prawnej, ale nie mogę nic odnaleźć![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
najchętniej to bym przeczytał jakiś artykuł z paragrafami aby wiedzieć na czym stoję od strony prawnej, ale nie mogę nic odnaleźć
Barthez napisał(a):
b) kierowca z poza unii
Generalnie obowiązkiem właściciela, jeśli to nie on prowadził, jest wskazanie osoby kierującej.
Trzeba tylko popatrzyć trzeba w OC auta, bo czasami podpisujemy, że tylko sam właściciel będzie prowadzić, żeby zdobyć jakąś zniżkę (sam tak mam).
Jako właściciel masz dowolną możność dysponowania własnym majątkiem, więc obywatelstwo osoby, której powierzasz swoją własność nie ma znaczenia. Jest tylko mały myk

Ciekawi mnie co powiedziały Ci na ten temat nasze służby

lukias81 napisał(a):jeśli nie ma międzynarodowego prawa jazdyWynika to z kwestii prawnych odnoszących się do ważności dokumentów w innych państwach, niż wydających uprawnienia. My w strefie Szengen poruszamy się na podstawie naszych, polskich, dokumentów. Poza Unią już powinniśmy mieć międzynarodowe uprawnienia, wydawane na 5lat.
międzynarodowe prawo jazdy jest potrzebne w rosji i dla obywateli rosji tutaj (europa) w reszczie krajów jest honorowane nasze (europejskie) więc problemu nie ma
lukias81 napisał(a):Ciekawi mnie co powiedziały Ci na ten temat nasze służby
byłem wczoraj na policji i... nikt nic nie wiedział

a u strażaków było jeszcze weselej bo gościowi mało oczy nie wypadły – też nic nie wiedział – dał nr do naczelnika
jutro obdzwonię
lukias81 napisał(a):Trzeba tylko popatrzyć trzeba w OC auta, bo czasami podpisujemy, że tylko sam właściciel będzie prowadzić, żeby zdobyć jakąś zniżkę (sam tak mam).
O ile się nie mylę to jest klauzula w OC pytająca czy "będzie inny kierowca auta poniżej 26 roku życia" (wiek zależy od TU).
A moje pytanie:
– Co ma OC do zdjęcia z fotoradaru ?
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):A moje pytanie:
– Co ma OC do zdjęcia z fotoradaru ?
To że jak pożyczyłeś auto komuś to ze swoim OC, przecież nikt nie wykupuje sobie jednodniowego OC, a jeżeli jest klauzula że kierowca jeden to zniżki sobie lecą, za oszustwo
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
Jeśli to będzie obywatel EU to polska policja może nałożyć mandat i za pomocą policji kraju obywatela ściągnie z niego nałożony na niego mandat.
Przodują w tym Holendrzy.
Pytanie brzmi czy polskim służbą by się chciało bawić.
Pozdrawiam
Marian
Przodują w tym Holendrzy.
Pytanie brzmi czy polskim służbą by się chciało bawić.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
ta ja poproszę o informację które TU ma taką klauzulę, bo przeglądałem wiele OWU i jedyna klauzula jaka dotyczyła ilości kierujących dotyczyła innego kierowcy młodszego niż wiek od którego nie ma już zniżek, czyli kierowcy "podwyższonego ryzyka",
..::Born To Rise Hell::..
radar88 napisał(a):To że jak pożyczyłeś auto komuś to ze swoim OC, przecież nikt nie wykupuje sobie jednodniowego OC, a jeżeli jest klauzula że kierowca jeden to zniżki sobie lecą, za oszustwo
Mandat dotyczy przekroczenia prędkości, a nie braku OC. Dostałem taki mandat i nikt moich dokumentów nie oglądał.
Sam dostałem w wakacje mandat z fotoradaru ze straży miejskiej. Plusem dla mnie było zdjęcie od tyłu. Wiele czytałem o opcjach wykręcenia się, ale u mnie się to kompletnie nie opłacało. Gdyby nagle kazali mi się stawić w celu złożenia wyjaśnień, to więcej wydałbym na paliwo. Postanowiłem skorzystać z przywileju poproszenia o łagodniejszy wymiar kary i tak z 200zł zeszli mi do 100zł (minimalny próg za taką prędkość).
loockas napisał(a):Gdyby nagle kazali mi się stawić w celu złożenia wyjaśnień, to więcej wydałbym na paliwo.
też o tym myślę – ale przecież straż miejska to jedna firma a nie milion z każdego miasta inna

jutro się o to też zapytam
Barthez napisał(a): ale przecież straż miejska to jedna firma a nie milion z każdego miasta inna
i tu jesteś w błędzie

You see, in this world there's two kinds of people, my friend:
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Those with loaded guns and those who dig. You dig.
Nie wszyscy mogą jeździć Mazdami, niech jeżdzą Oplami jak wszyscy :)
Bandit ma racje. Cokolwiek bym chciał wskórać musiałbym dymać do Rzeczenicy... średnio się opłaca. Z tego co wiem to oni tam właśnie na tym bazują. Z opowieści ludzi wynika, że mandaty najczęściej idą do kierowców z bardzo oddalonych województw.