Bezpieczenstwo wg Mazdy Motor Polska – niekontrolowany wystrzał poduszek podczas jazdy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez MarcinGDA » 5 wrz 2011, 15:45

W lipcu br., wyjechałem wraz z rodziną ( żona i 3 dzieci ) na wakacje swoją 3 letnią Mazdą 6. Gdzieś za Neapolem doszło do niekontrolowaneg o wystrzału prawych i lewych kurtyn oraz poduszek w fotelach. Tylko dlatego, że skierowano mnie objazdem nie jechałem autostradą z normalną predkością. Zapewne doszło by do tragedii a tak żona doznała " tylko " obrażen ramienia. Samochód był 12 dni po gwarancji, był serwisowany choć nie w Mazda Polska ale zgodnie GVO. Przed wyjazdem przeszedł serwis OT-80 tys. więc był sprawny. Sądziłem, że Mazda Polska będzie czuła się odpowiedzialna za swoje wyroby a zwłaszcza będzie chciała gruntownie zbadać części i cokolwiek przeprosi za doznane wrażenia. Sądziłem, że poduszki powietrzne choć kilka dni po gwarancji winny być dożywotnio sprawne a nie potencjalnie zabijać. Oczywiście wyszło jak zawsze – skupiono się głównie na szukaniu mojej winy tak by pozbyć się odpowiedzialnośc i i jak najmniej zapłacić. Stwierdzili, że dokumentacja serwisu jest niepełna – nikt niestety nawet nie poprosioł o jej ewentuale uzupełnienie i że do eksplozji poduszek mogła przyczynić się instalacja gazowa. Wpływ instalacji gazowej na zdarzenie określony został na podstawie wpisu do dowodu rej., bez ogledzin instalacji, danych technicznych, homotogacji, zgodności montażu z zaleceniami producenta. Mam instalecję Stella OBD. Po długiej korespondencji stwierdzam, że Mazda Polska nie jest wcale zainteresowana zbadaniem przyczyny tego niebezpiecznego zdarzenia a hasło Mazda Polska "bezpieczne miejsce dla całej rodziny” jest pustym sloganem. Dodam, że w ramach gestu handlowego zaproponowali mi zrefundowanie naprawy w 30% przy calkowitym koszcie naprawy 18.000 tys. złotych. Nie muszę dodawać, że odmówiłem .
Początkujący

Od: 5 wrz 2011, 15:25
Auto: Mazda 6 kombi 2008 ( czerwiec ) 1.8 benzyna

Postprzez Tomek6 » 5 wrz 2011, 15:51

Niesamowite... Sprawa nadaje się do TVN Turbo. Myślę, że wystrzał od strony technicznej powinien być też zbadany przez rzeczoznawcę motoryzacyjnego.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Wojtek » 5 wrz 2011, 16:11

MarcinGDA napisał(a):Mazda Polska nie jest wcale zainteresowana zbadaniem przyczyny tego niebezpiecznego zdarzenia a hasło Mazda Polska "bezpieczne miejsce dla całej rodziny” jest pustym sloganem.

a co na to Mazda Corp.?
czy powiadomiles ich?

Ps. czy mozesz uzupelnic swoj profil uzytkownika? (skad jestes i jakie dokladniej auto...)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez polak900 » 5 wrz 2011, 17:31

ale żenada:)
Polskie ASO dało ciała po raz kolejny
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez bartosz51 » 5 wrz 2011, 18:54

polak900 napisał(a):Polskie ASO dało ciała po raz kolejny

Na pewno ASO? Mam do nich wszystkich względnie analny stosunek, ale tym razem chyba nie ASO (któreś z ASO), tylko MMP jako taka.
Smutne to cokolwiek. Nie odpuszczaj. W Gdańsku jest masa świetnych prawników, którzy powinni pomóc Ci "wyszarpać" trochę złotówek za to niemiłe zdarzenie.
Pozdrowienia
Bartek
Forumowicz

Od: 28 wrz 2007, 18:05

Postprzez piotrek0077 » 5 wrz 2011, 20:19

Moim zdaniem walcz chłopaku!
Wystrzał poduszek nie powinien nastąpić samoczynnie i nie ważne czy samochód był serwisowany w ASO czy nie. Nigdzie nie masz napisane że należy wymienić poduszki po gwarancji, albo po jakimś przebiegu! Jeżeli nikt przy nich nie grzebał to nie powinieneś mieć z tym problemu żadnego. Powinni naprawić samochód, uzbroić w nowe poduszki, ładnie przeprosić i modlić się ze szczęścia że Tobie i Twojej rodzinie nic się nie stało!!!
Panowie wydaje mi się że sprawa powinna być dogłębnie zbadana przez MMC usterka powinna być wykryta i jeżeli błąd leży po stronie sprzętu to jest to powód żeby ogłosić akcję serwisową i sprawdzić autka które miały zamontowane te same numery podzespołów!
NIE ODPUSZCZAJ!!!
Forumowicz

Od: 20 sie 2006, 22:39
Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.

Postprzez Tomek6 » 5 wrz 2011, 22:38

piotrek0077 napisał(a):Panowie wydaje mi się że sprawa powinna być dogłębnie zbadana przez MMC usterka powinna być wykryta i jeżeli błąd leży po stronie sprzętu to jest to powód żeby ogłosić akcję serwisową i sprawdzić autka które miały zamontowane te same numery podzespołów!

Moja tak jak Marcina, 1.8 2008 rocznik... Nie wiem co by się stało gdyby np. przy 140km/h wystrzeliło mi poduszkę :|

bartosz51 napisał(a):Smutne to cokolwiek. Nie odpuszczaj. W Gdańsku jest masa świetnych prawników, którzy powinni pomóc Ci "wyszarpać" trochę złotówek za to niemiłe zdarzenie.

Tego bym się trzymał.
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez radar88 » 5 wrz 2011, 23:06

Walcz o swoje i nie odpuszczaj. Jak mnie się kojarzy poduszki powietrzne mają raczej gwarancję dożywotnią. Przecież sporo aut ma założoną instalację LPG, nawet ja i nie wystrzeliło mi poduszek tylko dla tego że mam gaz. Sądź się i nie popuść draniom, bo to jest tylko zmywanie klienta.
Ostatnio zauważyłem że coraz więcej ASO w PL okazuje się nie odpowiedzialna i tylko chcą się pozbyć człowieka i jak najwięcej na nim zarobić.

P.S. Uzupełnij profil jak prosił kolega 67igor7

Pozdrawiam
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez prezes83 » 6 wrz 2011, 14:09

MarcinGDA napisał(a):do eksplozji poduszek mogła przyczynić się instalacja gazowa.

W takiej sytuacji i przy takim stwierdzeniu pracownika nie wiem czy bym nerwowo wytrzymał... siedzi sobie taki trep za biurkiem i nie rozumie, że to kwestia czyjegoś życia jest.

Trzymam kciuki i informuj nas jak się sprawa toczy.
Powodzenia!
http://www.poomoc.pl

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 16:07
Auto: Służbowe
Było:
Saab 9-5 SportKombi ARC 2.3t
626 GE FP

Postprzez polak900 » 6 wrz 2011, 14:33

mam nadzieję że ten trep co stwierdził że jest to wina instalacji gazowej straci robotę
walcz chłopie, to się nadaje do tvnturbo
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez dzux » 6 wrz 2011, 15:25

dokładnie tak jak userzy piszą walczyć do końca mógłbyś stracić rodzinę, az szkoda gadać a najlepiej turbo kamera tvn a tak poza tym to 80% wszystkich aso to wielka porażka
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez MarcinGDA » 6 wrz 2011, 19:56

[ 80% wszystkich aso to wielka porażka[/quote]

O dziwo nie dotyczy to ASO a Mazda Polska czyli tych, którzy trzymają za gardła wszystkie ASO i są przedstawicielami koncernu Mazda w Polsce, kreują politykę i wymyslają te wszystkie śmieszne hasła o bezpieczeństwie i niezawodności naszych samochodów. Dziekuję za wsparcie ale czy macie jakieś konkretne rady?
Początkujący

Postprzez Wojtek » 6 wrz 2011, 20:11

tak...
67igor1 napisał(a):a co na to Mazda Corp.?
czy powiadomiles ich?
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez radar88 » 6 wrz 2011, 20:18

I pójdź z tym do TVN Turbo, poważnie bo to jest kpina, narażenie życia ludzkiego to nie są żarty. Powinni o tym zrobić naprawdę reportaż, aby może się wzięli w garść, bo to nie są przelewki.

Pozwolę sobie przykleić ten post na kilka dni
]
Kamil
Moderator

Od: 24 kwi 2009, 20:24
Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap

Postprzez ravo » 6 wrz 2011, 21:54

polak900 napisał(a):że ten trep

A ja mam prośbę by trzymać poziom dyskusji i bez znajomości sprawy z każdej strony nie wydawać osądów i nie obrażać nikogo, sam pracując w ASO widzę to z innej strony i proszę mi wierzyć różnie to bywa.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez prezes83 » 6 wrz 2011, 22:20

ravo napisał(a):
polak900 napisał(a):że ten trep

A ja mam prośbę by trzymać poziom dyskusji i bez znajomości sprawy z każdej strony nie wydawać osądów i nie obrażać nikogo, sam pracując w ASO widzę to z innej strony i proszę mi wierzyć różnie to bywa.

Byłem pierwszy jeśli chodzi o to wyrażenie, więc moja wina.
A po drugie nie znam pracownika, fakt – może miał gorszy dzień w pracy. Ale na co dzień spotykamy się z uprzejmością innych jako petenci. Znieść można wiele, ale jeżeli jest to taka sprawa, gdzie jest/było lub może będzie jeszcze raz zagrożone czyjeś życie na prośbę o pomoc czy znalezienie przyczyny tego wypadku słyszymy teksty "że to wina instalacji gazowej" lub "jest po gwarancji – spadaj pan na drzewo" – to taki ktoś zasługuje na nasz szacunek i uznanie ?
Oczywiście, kolega MarcinGDA pewnie też jest sytuacją poddenerwowany, ale wydaje mi się, że obraz sytuacji jest jasny. I nie miałem na myśli wszystkich pracowników ASO czy Mazdy, lecz ten jeden przypadek.

A żeby nie było OT:
Jeżeli masz chęć i siłę możesz starać się zgłosić sprawę czy do Rzecznika praw konsumenta czy innych organizacji zajmujących się takimi sprawami... ale to jest droga w kierunku sądu – a w sąd prawdopodobnie będzie po stronie MMP.
Jak koledzy polecę nagłośnienie sprawy poprzez odpowiednie media – może TVN Turbo, może serwis moto.pl
W tym kraju ciężko coś uczciwie załatwić, jak ktoś nie czuje bata nad sobą bądź w tym wypadku utrata klientów, nie wykaże chęci pomocy.
Wnioskuję to po ostatnich spotkaniach z policją i próbą ustalenia co się stało z moim kolegą...
http://www.poomoc.pl

Prowadź z wyobraźnią!
Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 16:07
Auto: Służbowe
Było:
Saab 9-5 SportKombi ARC 2.3t
626 GE FP

Postprzez Wojtek » 6 wrz 2011, 22:23

ravo napisał(a):sam pracując w ASO widzę to z innej strony i proszę mi wierzyć różnie to bywa.

ale przyznasz, ze wypadalo by poprosic o auto i gruntownie je przebadac...
jezeli jest chociaz cien podejrzenia, ze zawiodly systemy bezpieczenstwa...
Arkana , Captur , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez MarcinGDA » 7 wrz 2011, 09:01

Znamienne w tym całym zdarzeniu jest to, że Mazda Polska przyznała mi w ramach "gestu handlowego "
30% wartości kosztu naprawy, więc gdyby ustalili jakąkolwiek moją ingerencję lub czynnik zewnetrzny to nie przyznali by nic. Zresztą całe działania Mazdy polegały jedynie na badaniu czy nie chcę ich oszukać – badali grubości lakieru, zgodność częśći z samochodem. Oczywiście nie mogli nic znależść. Niestety "gest handlowy" to nie jest przyznanie się do winy a raczej " bież co dajemy i spadaj ". Od strony prawnej sytuacja jest trudna i choć na logikę poduszki, część bezobsługowa i mająca być dożywotnio sprawna to była niestety 12 dni po zakończeniu gwarancji. Wiara w dbałość o dobre imię firmy a zwłaszcza bezpieczeństwo pasażerów to bajki dla małych dzieci. Właśnie tłumaczę na niemiecki i wysyłam Leverkusen ale nie liczę na zbyt wiele. Samochód robię już na używkach – stoi już 1.5 miesiąca. Pozdrawiam i dalej oczekuję na podpowiedzi.
Początkujący

Postprzez VVodzu » 7 wrz 2011, 18:47

No ale nie moze byc tak ze poduszki dzien po gwarancji maja sie zepsuc... Wtedy musieliby przy zakupie auta powiedziec "panie Janku, za 7 lat niech pan wpadnie na wymiane poduszk bo po gwarancji one po prostu wybuchna panu w facjate". Bez jaj. TVN turbo i beda od razu zalatwiac...
Forumowicz

Od: 29 cze 2011, 00:07
Auto: Mazda 323f BJ 1.6 98km 2001r. + LPG

Leszczyny, Śląsk

Postprzez polak900 » 7 wrz 2011, 19:15

prezes83 prawda
w ASO niestety coraz częściej można się spotkać z takim zachowaniem i nie dotyczy to tylko naszego ASO
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10