Mazda 6 kombi polift, co wybrac?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez andrewife » 12 lip 2011, 22:35

Mam pytanie co byscie wybrali? Mazde 6 kombi Exclusive benzyna polift z 2005 z przebiegiem 50k z BOSE i czujnikami parkowania czy taki sam polift Exclusive bez BOSE i bez czujnikow, z 2006 (dokladnie rok mlodsza) z przebiegiem 2 razy wiekszym. Oba w mniej wiecej tej samej cenie i w takim samym stanie. Z dziwnych wyliczen ze strony ubezpieczen Axa wynika ze w takiej sytuacji 2006 rocznik jest wart sporo wiecej niezaleznie od wyposazenia czy przebiegu...
Początkujący

Od: 14 lis 2010, 01:53
Auto: Mazda 6 2.0 GY '05, polift, Exclusive, BOSE, pakiet "światła"

Postprzez dzux » 12 lip 2011, 22:43

powiem tak piszesz że cena podobna a różnica aut dość spora coś chyba nie tak,ja osobiście jestem przeciwnikiem dodatkowych funkcji w samochodzie np. jak piszesz czujnik parkowania czy jakieś przykładowo sensory deszczu, każda dodatkowa rzecz może ulec awarii a to pochłania ogromne koszty i czas <oczko>
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)

Postprzez andrewife » 12 lip 2011, 22:50

No wlasnie nie wiem czy roznica jest wystarczajaca zeby brac starsze auto, ale z mniejszym przebiegiem. Jak sie upre to pozniej BOSE uzywke lub cos lepszego zaloze za 1000 PLN a czujniki parkowanie za jakies 300-500.
Początkujący

Postprzez mcgreat » 13 lip 2011, 09:59

Witam,
w 2005 ( ok lipca) wprowadzony został model mazdy 6 po liftingu. Dlatego system AXA nie rozdziela na przed i po lift tylko 2005. Dla mnie osobiście nie ma żadnej różnicy w 2005 czy 2006, zazwyczaj różnią się datą sprzedaży, bo data produkcji i tak będzie 2005. Ważniejsze od rocznika jest jakość samochodu, przebieg i czy samochód nie był wyklepany z "przystanku", lub „wyciągnięty z rzeki”.

Moje doświadczenia są takie, żeby kupić dobrą mazdę 6 polifta z oryginalnym małym (do 150 000) przebiegiem, benzynę 2.0 lub zadbanego diesla, to jak trafić 4 w totka. Ja swojego samochodu szukałem ponad 3 miesiące, oglądając kilkanaście takich samochodów.

Osobiście polecam:
1. Samochód musi mieć książkę serwisową i 2 komplety kluczyków (bez tego 90% samochód będzie podejrzany)
2. Sprawdzić przebieg samochodu po numerze VIN w ASO mazdy, polifty są już z historią w systemie (obojętne z jakiego państwa ściągany samochód)
3. Warto zadzwonić lub napisać maila do salonu gdzie samochód został nabyty (ja w ten sposób dowiedziałem się, że samochód którym się interesowałem miał całkowita kasację w Austrii, dlatego firma zabrała komplet kluczyków i książkę serwisową – taka procedura firm ubezpieczeniowych)
4. Podjechać na oględziny samochodu do ASO mazdy, wyłapią wszystko, a dodatkowo sprawdzą czujnikiem lakier, koszt ok. 350 zł.
5. Sprawdź ile jest ogłoszenie, Mazdy 6 są bardzo poszukiwane na rynku ,jeśli jest dobry egzemplarz to sprzedawany jest w jeden, max dwa dni.

pozdrawiam
Początkujący

Od: 19 maja 2011, 00:33
Auto: Mazda 6 2.0 CD GH 2008

Postprzez bieski » 13 lip 2011, 10:04

mcgreat napisał(a):Samochód musi mieć książkę serwisową i 2 komplety kluczyków (bez tego 90% samochód będzie podejrzany)

Polifty z 2006 roku nie maja książek serwisowych.

mcgreat napisał(a):5. Sprawdź ile jest ogłoszenie, Mazdy 6 są bardzo poszukiwane na rynku ,jeśli jest dobry egzemplarz to sprzedawany jest w jeden, max dwa dni.

G.... prawda. Niektóre stoja bo nasi to kupują byle taniej kupić :>
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez andrewife » 13 lip 2011, 11:35

W/g informacji od sprzedajacych obie Mazdy maja aktualna ksiazke prowadzona do konca w ASO Mazda. Do obu dostalem numery VIN ... i guzik sie dowiedzialem dzwoniac do polskiego ASO bo aut nie ma w systemie. W/g polskiego ASO podobno dopiero od 11.2006 wszystkie Mazdy powinny w nim byc. tak wiec "moje" auta sie nie zalapaly no i nikt nie zadbal zeby je tam pozniej wpisac (jest ponoc taka opcja). Tez mam w planach najpierw zadzwonic albo od razu podjechac do ASO w celu dokladnego sprawdzenia. Wole odzalowac te 100 EUR i miec potem swiety spokoj albo nawet pretekst do wytargowania ceny. Sprzedawcy (na razie tylko telefonicznie) sie na to zgodzili. Autka ktore mam na oku sa wystawione za ok 9600-9900 EUR co uwazam za cene normalna dla tego typu modelu i wersji wyposazenia.
Np ta sztuka:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=147755984 została sprzedana za 7500 w ciagu 2 dni od nadania ogloszenia... a juz zaczynalem organizowac wyprawe :–). Gosc ponoc dostal sluzbowe auto i chcial juz sprzedac madzie. Jak widac faktycznie okazje sie zdazaja tylko raczej nie ma co na nie liczyc nie bedac na miejscu caly czas.
Początkujący

Postprzez Grzyby » 13 lip 2011, 20:41

andrewife napisał(a):Gosc ponoc dostal sluzbowe auto i chcial juz sprzedac madzie

To jest tutaj kluczowe słowo <rotfl>
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Barthez » 19 lip 2011, 15:10

andrewife napisał(a):z BOSE i czujnikami parkowania

bose nie gra :P a bez czujników parkowania można żyć ;)
andrewife napisał(a):obie Mazdy maja aktualna ksiazke prowadzona do konca w ASO Mazda.

andrewife napisał(a):Autka ktore mam na oku sa wystawione za ok 9600-9900 EUR

....
andrewife napisał(a):guzik sie dowiedzialem dzwoniac do polskiego ASO bo aut nie ma w systemie

obejrzyj te wpisy w książkach <ok> . Każde aso ma pieczątkę, którą przystawia w książce. W pieczątce przeważnie masz nr telefonu i adres. Polecam wujka google aby sprawdzić poprawność nazwy z pieczątki z nr tel, następnie dzwoń do tych aso i pytaj (wymagany język niem, ang, fr – którymś sie dogadasz ;) lub weź kolegę, który np. szprecha po angolsku ;) )
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest