Mazda 6 kombi polift, co wybrac?
Strona 1 z 1
Mam pytanie co byscie wybrali? Mazde 6 kombi Exclusive benzyna polift z 2005 z przebiegiem 50k z BOSE i czujnikami parkowania czy taki sam polift Exclusive bez BOSE i bez czujnikow, z 2006 (dokladnie rok mlodsza) z przebiegiem 2 razy wiekszym. Oba w mniej wiecej tej samej cenie i w takim samym stanie. Z dziwnych wyliczen ze strony ubezpieczen Axa wynika ze w takiej sytuacji 2006 rocznik jest wart sporo wiecej niezaleznie od wyposazenia czy przebiegu...
- Od: 14 lis 2010, 01:53
- Auto: Mazda 6 2.0 GY '05, polift, Exclusive, BOSE, pakiet "światła"
powiem tak piszesz że cena podobna a różnica aut dość spora coś chyba nie tak,ja osobiście jestem przeciwnikiem dodatkowych funkcji w samochodzie np. jak piszesz czujnik parkowania czy jakieś przykładowo sensory deszczu, każda dodatkowa rzecz może ulec awarii a to pochłania ogromne koszty i czas 
No wlasnie nie wiem czy roznica jest wystarczajaca zeby brac starsze auto, ale z mniejszym przebiegiem. Jak sie upre to pozniej BOSE uzywke lub cos lepszego zaloze za 1000 PLN a czujniki parkowanie za jakies 300-500.
Witam,
w 2005 ( ok lipca) wprowadzony został model mazdy 6 po liftingu. Dlatego system AXA nie rozdziela na przed i po lift tylko 2005. Dla mnie osobiście nie ma żadnej różnicy w 2005 czy 2006, zazwyczaj różnią się datą sprzedaży, bo data produkcji i tak będzie 2005. Ważniejsze od rocznika jest jakość samochodu, przebieg i czy samochód nie był wyklepany z "przystanku", lub „wyciągnięty z rzeki”.
Moje doświadczenia są takie, żeby kupić dobrą mazdę 6 polifta z oryginalnym małym (do 150 000) przebiegiem, benzynę 2.0 lub zadbanego diesla, to jak trafić 4 w totka. Ja swojego samochodu szukałem ponad 3 miesiące, oglądając kilkanaście takich samochodów.
Osobiście polecam:
1. Samochód musi mieć książkę serwisową i 2 komplety kluczyków (bez tego 90% samochód będzie podejrzany)
2. Sprawdzić przebieg samochodu po numerze VIN w ASO mazdy, polifty są już z historią w systemie (obojętne z jakiego państwa ściągany samochód)
3. Warto zadzwonić lub napisać maila do salonu gdzie samochód został nabyty (ja w ten sposób dowiedziałem się, że samochód którym się interesowałem miał całkowita kasację w Austrii, dlatego firma zabrała komplet kluczyków i książkę serwisową – taka procedura firm ubezpieczeniowych)
4. Podjechać na oględziny samochodu do ASO mazdy, wyłapią wszystko, a dodatkowo sprawdzą czujnikiem lakier, koszt ok. 350 zł.
5. Sprawdź ile jest ogłoszenie, Mazdy 6 są bardzo poszukiwane na rynku ,jeśli jest dobry egzemplarz to sprzedawany jest w jeden, max dwa dni.
pozdrawiam
w 2005 ( ok lipca) wprowadzony został model mazdy 6 po liftingu. Dlatego system AXA nie rozdziela na przed i po lift tylko 2005. Dla mnie osobiście nie ma żadnej różnicy w 2005 czy 2006, zazwyczaj różnią się datą sprzedaży, bo data produkcji i tak będzie 2005. Ważniejsze od rocznika jest jakość samochodu, przebieg i czy samochód nie był wyklepany z "przystanku", lub „wyciągnięty z rzeki”.
Moje doświadczenia są takie, żeby kupić dobrą mazdę 6 polifta z oryginalnym małym (do 150 000) przebiegiem, benzynę 2.0 lub zadbanego diesla, to jak trafić 4 w totka. Ja swojego samochodu szukałem ponad 3 miesiące, oglądając kilkanaście takich samochodów.
Osobiście polecam:
1. Samochód musi mieć książkę serwisową i 2 komplety kluczyków (bez tego 90% samochód będzie podejrzany)
2. Sprawdzić przebieg samochodu po numerze VIN w ASO mazdy, polifty są już z historią w systemie (obojętne z jakiego państwa ściągany samochód)
3. Warto zadzwonić lub napisać maila do salonu gdzie samochód został nabyty (ja w ten sposób dowiedziałem się, że samochód którym się interesowałem miał całkowita kasację w Austrii, dlatego firma zabrała komplet kluczyków i książkę serwisową – taka procedura firm ubezpieczeniowych)
4. Podjechać na oględziny samochodu do ASO mazdy, wyłapią wszystko, a dodatkowo sprawdzą czujnikiem lakier, koszt ok. 350 zł.
5. Sprawdź ile jest ogłoszenie, Mazdy 6 są bardzo poszukiwane na rynku ,jeśli jest dobry egzemplarz to sprzedawany jest w jeden, max dwa dni.
pozdrawiam
- Od: 19 maja 2011, 00:33
- Auto: Mazda 6 2.0 CD GH 2008
mcgreat napisał(a):Samochód musi mieć książkę serwisową i 2 komplety kluczyków (bez tego 90% samochód będzie podejrzany)
Polifty z 2006 roku nie maja książek serwisowych.
mcgreat napisał(a):5. Sprawdź ile jest ogłoszenie, Mazdy 6 są bardzo poszukiwane na rynku ,jeśli jest dobry egzemplarz to sprzedawany jest w jeden, max dwa dni.
G.... prawda. Niektóre stoja bo nasi to kupują byle taniej kupić
W/g informacji od sprzedajacych obie Mazdy maja aktualna ksiazke prowadzona do konca w ASO Mazda. Do obu dostalem numery VIN ... i guzik sie dowiedzialem dzwoniac do polskiego ASO bo aut nie ma w systemie. W/g polskiego ASO podobno dopiero od 11.2006 wszystkie Mazdy powinny w nim byc. tak wiec "moje" auta sie nie zalapaly no i nikt nie zadbal zeby je tam pozniej wpisac (jest ponoc taka opcja). Tez mam w planach najpierw zadzwonic albo od razu podjechac do ASO w celu dokladnego sprawdzenia. Wole odzalowac te 100 EUR i miec potem swiety spokoj albo nawet pretekst do wytargowania ceny. Sprzedawcy (na razie tylko telefonicznie) sie na to zgodzili. Autka ktore mam na oku sa wystawione za ok 9600-9900 EUR co uwazam za cene normalna dla tego typu modelu i wersji wyposazenia.
Np ta sztuka:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=147755984 została sprzedana za 7500 w ciagu 2 dni od nadania ogloszenia... a juz zaczynalem organizowac wyprawe :–). Gosc ponoc dostal sluzbowe auto i chcial juz sprzedac madzie. Jak widac faktycznie okazje sie zdazaja tylko raczej nie ma co na nie liczyc nie bedac na miejscu caly czas.
Np ta sztuka:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=147755984 została sprzedana za 7500 w ciagu 2 dni od nadania ogloszenia... a juz zaczynalem organizowac wyprawe :–). Gosc ponoc dostal sluzbowe auto i chcial juz sprzedac madzie. Jak widac faktycznie okazje sie zdazaja tylko raczej nie ma co na nie liczyc nie bedac na miejscu caly czas.
andrewife napisał(a):Gosc ponoc dostal sluzbowe auto i chcial juz sprzedac madzie
To jest tutaj kluczowe słowo
andrewife napisał(a):z BOSE i czujnikami parkowania
bose nie gra
andrewife napisał(a):obie Mazdy maja aktualna ksiazke prowadzona do konca w ASO Mazda.
andrewife napisał(a):Autka ktore mam na oku sa wystawione za ok 9600-9900 EUR
....
andrewife napisał(a):guzik sie dowiedzialem dzwoniac do polskiego ASO bo aut nie ma w systemie
obejrzyj te wpisy w książkach
Strona 1 z 1