Wymiana szyby czołowej w firmie Auto Glass Jaan z PZU Autoszyba

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez dominik146 » 7 kwi 2011, 10:21

Witam.
W mojej M6 mam porysowaną od wycieraczki szybę czołową. Jest to bardzo denerwujące przede wszystkim w deszczu, ponieważ wycieraczka nie zbiera wody tak jak powinna. Ponieważ mam wykupione w PZU ubezpieczenie AUTOszyba mam 2 pytania dla osób które już może z tej usługi skorzystały:
1. Jaka jest jakość szyby Nordglass na którą wymieniają w firmie Auto Glass Jaan przy ubezpieczeniu PZU Auto Szyba?? Czy kolor jest ten sam co oryginalna szyba w naszych M6??
2. Czy porysowanie szyby wystarczy, żeby mi wymienili na nową, czy muszę ją potraktować np młotkiem, żeby nie mieli wątpliwości, że szyba faktycznie jest uszkodzona?? :)
Forumowicz

Od: 8 kwi 2010, 09:22
Auto: Mazda 6 GH diesel 2008

PostTen post został usunięty przez Gość 7 kwi 2011, 17:03.
Powód: OT

PostTen post został usunięty przez Gość 7 kwi 2011, 17:02.

Postprzez Wojtek » 7 kwi 2011, 17:01

koledzy, prosze bez OT tutaj... nastepne takie podejscie bedzie ...

dominik146, twoj post bardziej pasuje do dzialu moto (ogolny) niz tutaj...
przenosze
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez chmooreck » 8 kwi 2011, 07:18

dominik146 napisał(a):1. Jaka jest jakość szyby Nordglass na którą wymieniają w firmie Auto Glass Jaan przy ubezpieczeniu PZU Auto Szyba?? Czy kolor jest ten sam co oryginalna szyba w naszych M6??

Szyba jest bardzo "miękka". Kolega wymieniał w swoim aucie przed zimą i nie jest zadowolony,bo już ma pełno rys,które są szczególnie upierdliwe podczas jazdy pod słońce.

Na pewno w Twoim przypadku nie jest to wina piór wycieraczek ?
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez nemi » 11 kwi 2011, 15:39

dominik146 napisał(a):2. Czy porysowanie szyby wystarczy, żeby mi wymienili na nową, czy muszę ją potraktować np młotkiem, żeby nie mieli wątpliwości, że szyba faktycznie jest uszkodzona??

Polecam lekturę OWU:
https://www.pzuonline.pl/pdfs/www/PZUon ... oSzyba.pdf

Na trzeciej stronie:
2. Ponadto z odpowiedzialności PZU SA wyłączone są:
1) szkody eksploatacyjne;

Moim zdaniem roszczenie dot. porysowanej szyby na skutek "jeżdżenia" po nich wycieraczek ubezpieczyciel odrzuci. Ma w OWU jeszcze jeden argument:
PZU SA nie pokrywa kosztów wymiany lub naprawy szyby w ubezpieczonym pojeździe, jeżeli uszkodzenie lub zniszczenie szyby:
1) spowodowane zostało umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa przez ubezpieczonego

...a tym niedbalstwem jest brak wymiany wycieraczek :].

Ubezpieczenia polegają na tym, że są ochroną od zdarzeń nieprzewidzianych :]. Byliby kiepskimi biznesmenami, gdyby oferowali ubezpieczenia od rzeczy nieuchronnych, jakim jest niewątpliwie naturalne zużycie.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20