Jaki jest silnik w M5, 2,3 litra z USA MAZDOWSKI CZY FORDOWSKI)
Strona 1 z 1
A USA jest specyficzna sytuacja że auta ford i mazda posiadają takie same silniki benzynowe 2,3 różniące się tylko osprzętem w zależności od modelu. Są to silniki produkowane wyłącznie na ten rynek.
Można powiedzieć że są to silniki amerykańskie i prawa do ich produkcji posiadają obie firmy Ford i Mazda.
Pozdrawiam
M5
Można powiedzieć że są to silniki amerykańskie i prawa do ich produkcji posiadają obie firmy Ford i Mazda.
Pozdrawiam
M5
Witam ! Pozwole sobie podpiąć sie pod temat,chociaż moje pytanie dotyczy silnika" 2,0 ".Byłem dzisiaj zrobic "rozpoznanie" przed montażem LPG,i gość u którego mam zamiar założyć gaz spojrzał na silnik i mówi mi ,że widzi na 90% motor fordowski
i należałoby założyć lubryfikacje (+ 200pln) jak do każdego forda ......Ja wystawiłem oczy bo byłem pewny (po lekturze tego forum) że w M5 pracuje japońskie serducho,a nie jakiś jankeski rozrusznik
. Panowie..... jaki w końcu jest ten silnik w mazdzie 5 , japoński czy hamerykański ? Dzieki za liczne odpowiedzi,i nie piszcie mi żebym zmienił gaziarza
PS zalecał mi instalacje STAG premium i wtryski MATRIX
PS zalecał mi instalacje STAG premium i wtryski MATRIX
MZR to chyba konstrukcja Mazdy, z tego co wiem to tylko 3litrowe M6 mają silnik od Forda.. Choc oczywiście mogę się mylić.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine wzmianki o Fordzie nie ma.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mazda_MZR_engine wzmianki o Fordzie nie ma.
to jest silnik Mazdy, podobno bardzo źle znosi LPG. Jakiś czas pojeździsz i będzie ok (obstawiam 60-100 tyś, chyba że samochód już ma nastukane powyżej 100 tyś.) , ale potem wypalą się gniazda zaworowe i uszczelka pod głowicą – taki remont trzeba wliczyć w kalkulacje (ceny pewnie od 5 tyś w górę)
Co do lubrifikacji.... nie ma dowodów że przeciwdziała wypalaniu gniazd zaworowych, a jak nie ma dowodów...... to po co przepłacać ?
Co do lubrifikacji.... nie ma dowodów że przeciwdziała wypalaniu gniazd zaworowych, a jak nie ma dowodów...... to po co przepłacać ?
- Od: 8 kwi 2011, 14:45
markep napisał(a):to jest silnik Mazdy, podobno bardzo źle znosi LPG. Jakiś czas pojeździsz i będzie ok (obstawiam 60-100 tyś, chyba że samochód już ma nastukane powyżej 100 tyś.) , ale potem wypalą się gniazda zaworowe i uszczelka pod głowicą – taki remont trzeba wliczyć w kalkulacje (ceny pewnie od 5 tyś w górę)
piszesz o 2.0?
jesli to ten sam co w mondeo o znajmy taksowkasz juz na gazie 150kkm zrobil i nic
ja na razie w mazdzie zrobilem cos kolo 6:–)
wg mnie to konstrukcja autorska mazdy, nie ma nic wspólnego z fordem. Z fordem jest współdzielona licencja na silnik 2.3 montowany w mazdach 5 z usa. Ten silnik zdzierży gaz, ale gazowanie 2.0 to proszenie się o duże problemy
Tym bardziej że spalanie nie jest takie duze....

- Od: 8 kwi 2011, 14:45
Witam !Szukając prawdy o pochodzeniu silnika MZR 2.0 napisałem zapytanie do speców od gazu ,oto co mi napisali.... http://www.okgaz.pl/ekspert-radzi/48-ek ... forda.html. Dzwoniłem również do serwisu mazdy w W-wie ,gdzie powiedziano mi ....ze silnik jest z mazdy
Już nie wiem co mam myśleć.... Pozdrawiam
Już nie wiem co mam myśleć.... Pozdrawiam
MZR 2.0 CD Jest to silnik od Mazdy całkowicie wyprodukowany w Japonii z komponentów japońskich.
Silnik 2,3litra jest to silnik koncernu Forda wyprodukowany na rynek USA np. w Meksyku.
To że oba silniki wyglądają na podobne to nic dziwnego...materiały zastosowane w obu silnikach są różne, ale projekt jest wspólną konstrukcją.
To czy jest to silnik Japoński czy Amerykański świadczy w jakim kraju został wytworzony...a o tym czy jest to silnik Mazdy czy Forda świadczy logo producenta...związane są z tym prawa patentowe i projektowe.
Wyprodukować to nie znaczy zawsze samemu wymyślić i zaprojektować.
Zarówno koncern Forda jak i Mazdy udoskonaliły tylko silnik wynaleziony przez Rudolfa Diesla.
Pozdrawiam
M5
Silnik 2,3litra jest to silnik koncernu Forda wyprodukowany na rynek USA np. w Meksyku.
To że oba silniki wyglądają na podobne to nic dziwnego...materiały zastosowane w obu silnikach są różne, ale projekt jest wspólną konstrukcją.
To czy jest to silnik Japoński czy Amerykański świadczy w jakim kraju został wytworzony...a o tym czy jest to silnik Mazdy czy Forda świadczy logo producenta...związane są z tym prawa patentowe i projektowe.
Wyprodukować to nie znaczy zawsze samemu wymyślić i zaprojektować.
Zarówno koncern Forda jak i Mazdy udoskonaliły tylko silnik wynaleziony przez Rudolfa Diesla.
Pozdrawiam
M5
Strona 1 z 1