Ładowność Mazdy 5 vs Mazda 6 kombi

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez koziak » 10 sty 2011, 11:58

Witam!
Widzę, że to mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie!
Mam pytanie do osób, które przesiadły się z Mazdy 6 kombi do Mazdy 5. Czy jest duża różnica w ładowności bagażowej w tych samochodach. Nie chodzi mi o cyferki tylko o praktykę. W połowie roku mam zamiar zamienić moją 626 na M5 lub M6 kombi. Interesuje mnie benzyna 2.0, którą będzie podróżowało 2 dorosłych i 2 dzieci (w tym będzie spory dziecięcy wózek). Samochód będzie wykorzystywany w 90% na dłuższych trasach. No i teraz mam dylemat czy szukać M6 kombi czy M5?
koziak

Postprzez gorylla » 10 sty 2011, 13:27

Ze względu na wysokość i "kwadratowość" bagażnika M5 jest dużo bardziej ładowna, bo bagażnik M6 jest trochę ograniczony niską linią dachu i nieco klinowatym kształtem bagażnika.

Przy zdjętej rolecie i podniesionych zagłówkach (dla bezpieczeństwa) M5 można napchać po sam dach taką ilością bagażu, że niemalże starczy na dwie M6 kombi. Testowałem w ub. roku na wyjeździe do Niemiec- ja w swoją M5 zapakowałem około połowy więcej bagażu niż ojciec do swojej M6 kombi (rocznik 2006). Wprawdzie to stara wersja M6, ale nowe M6 kombi nie jest pod względem wielkości i ustawności bagażnika specjalnie lepsza.

Przy rozłożonych roletach w obu autach szału w ilości miejsca bagażowego nie ma, ale przy złożonych M5 bije M6 na głowę. Nie wspomnę o złożeniu drugiego rzędu siedzeń w M5- wtedy można przewieźć nawet dwa duże rowery, co dla M6 jest absolutnie poza zasięgiem.
Jeszcze tylko kilka chwil i na rybki...

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 maja 2009, 10:38

Postprzez koziak » 10 sty 2011, 13:48

Dzięki za odpowieź, własnie o to mi chodziło:) Bardzo pięknie to zilustrowałeś!
koziak