Ciekawe pamiątki motoryzacyjne

Pogaduchy motoryzacyjne.

Posiadasz własny garaż?

Tak
11
65%
Nie
6
35%
Już niedługo
0
Brak głosów

Liczba głosów : 17

Postprzez dgolf » 2 wrz 2010, 11:04

Witam. Nie wiem czy mogę sobie pozwolić na założenie wątku, w którym moglibyśmy zamieszczać zdjęcia ciekawych rzeczy znalezionych u siebie w garażu czy np u dziadka :) Chodzi mi o ciekawe głównie stare rzeczy z dziedziny motoryzacji, nie tylko pochodzących od marki Mazda. Ja mam sporo takich oryginalnych retro-gadżetów, że się tak wyrażę. Na początek zamieszczę fragment mapy (jeśli dobrze się orientuję z punktami serwisowymi MAZDYna terenie Niemiec) z roku 1982. Mapa zawiera dane teleadresowe nawet. Postaram się zeskanować całość w dobrej jakości.

Mapa: pierwsza strona, ostatnia oraz fragmencik środka (.pdf)

U teścia ostatnio znalazłem jeszcze oryginalne filtry paliwa do ciągników URSUS. Zapakowane oryginalnie w papier oraz zawierające "paragony" z roku 1984. "Nową"-starą pompę paliwa zabezpieczoną smarem i plombami do URSUS C380. Co ciekawsze, to wrzucę :)
Ostatnio edytowano 2 wrz 2010, 13:42 przez dgolf, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 20:25
Auto: 626 GE 2.0 FS 116KM 1995r. + LPG KME Diego

Postprzez nemi » 2 wrz 2010, 11:33

W A.D. 1996 mój ojciec kupił Renault Clio i wyposażył to auto w czerwoną, trójkątną skrobaczkę do szyb. Jeździła w renówce do roku 1999, potem leżała w piwnicy do roku 2001, kiedy trafiła ponownie do użytku i służy do dziś. Jeździła na pokładzie:
– Renault Clio
– Fiat 126p
– Fiat Cinquecento
– Mazda 626
– Skoda Octavia
– Ford Mondeo.

Zawsze przy sprzedaży auta pamiętam, żeby ją zachować do kolejnego. Gdybym ją zgubił, to na pewno byłoby mi... przykro <lol>.

Ale zdjęcia nie umieszczę, bo to nic nadzwyczajnego <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Kuguar » 2 wrz 2010, 11:43

Ja znalazłem jakieś motory typu Java, Ogar jakieś części Rometa, z takich rarytasów to instrukcja naprawy Fiata 125p oraz znaczek "Polski FIAT" do tego instrukcja konserwacji Fiata :D Troche tam tego było z tego co znalazłem mógłbym zrobić foty ale i tak najlepiej było w garażu u pradziadka i prapra dziadka, tam stał długo stuningowany traktor, taki mały ale z potężnym motorem, może odszukam foty :D Jeszcze mam jakieś karty oficjalnych zgłoszeń do Rajdu Polski nie wiem jak to się dokładnie nazywało jakieś papiery mam i zdjęcia z tego co jechały tam Javy Osy i cała reszta.
ObrazekObrazek
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Forumowicz

Od: 12 lip 2010, 10:05
Auto: Mazda 3 benzyna ;)

Postprzez Waluś » 2 wrz 2010, 21:05

To ja ostatnio przy sprzątaniu w garażu znalazłem zagłówek z fotela. Po konsultacjach z ojcem doszliśmy do wniosku że pochodzi z naszej pierwszej Meganki z 1996 roku ze środkowego tylnego fotela. Nie mam pojęcia jak to się stało że zagłówek jest na półce, a auta już nie ma od 13 lat <lol>
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach