Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)
Byłem w salonie na jazdach nowej 6 fajne się zbiera itp itd ładne autko jakość wykończenia materiałów dobra design wnętrza już taki sobie to samo praktycznie co w cx-5 bajery takie sobie, ale jednak poczekam do czerwca na Nissana qashqaia z 1.6 turbo 240NM i 163 kuce jak dla mnie z tych wszystkich aut co widziałem najlepiej wykonany, najlepiej wyposażony i atrakcyjny cenowo, także dzięki za odp pozdrawiam fanów Mazdy oraz japońskiej motoryzacji 
Różnice w montażu i jakości materiałów miedzy 3'ka i 6'ka I generacji są również mocno uderzające. Ale ceny na rynku używanych 3'ek i 6'ek nie są przepaścią jeśli chodzi o auta z tego samego rocznika.
Mając na uwadze jakość wykonania nowej Mazdy, można się bardziej skłaniać ku 6 lub CX-5, jeśli posiada się takowy budżet. Zawsze można wybrać "brzydszego" Lexusa CT200h
Mając na uwadze jakość wykonania nowej Mazdy, można się bardziej skłaniać ku 6 lub CX-5, jeśli posiada się takowy budżet. Zawsze można wybrać "brzydszego" Lexusa CT200h

- Od: 9 sty 2014, 11:43
- Auto: M6 2.0 SW benzin LF + Toyota T22 1.8 7AFE
Mnie tam się wnętrze nowej 3 podoba. Są elementy gdzie oszczędzili i można będzie to poprawić w liftingu, ale są też miejsca bardzo udane: nowy system infotainment i rozmieszczenie elementów sterowania to majstersztyk minimalizmu
Gdyby tylko jeszcze zegary były ciekawsze...
Gdyby tylko jeszcze zegary były ciekawsze...
Rocznik 2014 wkracza pomału na wybiegi :–)
Ciężko mi powiedzieć, bo jak ja pisałem, miałem odbiór na 10 marca(zamawiane 30.11), ale jak tłumaczył dealer spóźnienie wynikło z tego,że złożyli zamówienie 2 grudnia, 2 dni poślizgu decydowało o tym, że całość przesunęła się o miesiąc. Jeśli dealer Ci powiedział, że będziesz miał auto z produkcji z lutego to pewnie dostaniesz auto teraz, ale to musisz pytać, bo jeśli moje już czeka to zapewne wszyscy, którzy mieli produkcje z lutego dostaną na dniach auto
Ale pomimo spóźnienia mogę dużo pozytywnego powiedzieć o Mazdzie, bo dali auto zastępcze
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 24 lut 2014, 17:56
- Auto: Mazda 3BM Marzec 2014
Marko napisał(a):gdy kupujemy i potem, gdy sprzedajemy. Co sądzicie?
Sprawdź numery nadwozia i wszystko, tak jak byś kupował od handlarza.
Dość już się chyba naoglądałem przypadków kiedy nowy samochód wcale nie był taki nowy.
Mi wydaje się, że całe to zamieszanie wokół wytykania niedociągnięć przez niektórych i krytykę tych wytknięć przez innych, bierze się z ceny za jaką kupią swoją mazdę. Jeżeli ktoś planuje wydać 95 000 zł za kompakta, to faktycznie producent nie powinien w takich przypadkach oszczędzać.
Ja natomiast wydam za swoją nową mazdę – 74 000zł to ponad 20 000 zł mniej i uważam, że w tym wypadku nie ma co czepiać się detali, gdyż w tej cenie nie dostaniemy nic lepszego (chyba
)
I tutaj rodzi się pytanie, czy Mazda nie powinna dla wszystkich pakietów podnieść jakość wykończenia, czy tylko dla tego najbogatszego ?
Ja natomiast wydam za swoją nową mazdę – 74 000zł to ponad 20 000 zł mniej i uważam, że w tym wypadku nie ma co czepiać się detali, gdyż w tej cenie nie dostaniemy nic lepszego (chyba
I tutaj rodzi się pytanie, czy Mazda nie powinna dla wszystkich pakietów podnieść jakość wykończenia, czy tylko dla tego najbogatszego ?
- Od: 13 mar 2014, 00:39
dnf napisał(a):koszt dodatków i akcesoriów pokazuje, że to my jesteśmy naciągani i okradani w biały dzień. Tyle na ten temat nie miałem ochoty nikogo obrażać czy wywoływać dyskusji więc z mojej strony kończę temat.
Akcesoria i dodatki mają swoją cenę i wartość, której nie rozumiesz... Ok, uważam, że niektóre akcesoria są za drogie... zazwyczaj duperele ( np. organizer uchwytu kubka, lusterko do obserwacji dziecka ). Ale np. felgi aluminiowe, maty do bagażnika, bagażniki dachowe, haki holownicze mają swoją cenę adekwatną do jakości i materiałów z jakich są zrobione. Na ich cenę mają także wpływ różne testy, które trzeba przeprowadzić aby móc wprowadzić to do sprzedaży w sposób legalny i bezpieczny
Tak przeglądam promocje mazdy na jej oficjalnej stronie i zastanawiam się czy promocja dotycząca mazdy 3 dotyczy zarówno tej wyprodukowanej w 2013 jak i 2014 roku ?
... O.K. cała zakładka jest zatytułowana promocje 2013 , ale coraz więcej zamieszczonych tam modeli ma promocje rozgraniczoną na rok produkcji 2013 i na 2014'. Model Mazda 3 nie ma nic wspomniane o dacie produkcji w tekście oferty promocyjnej,więc może dotyczy również rocznika 2014 ? ( pewnie pobożne życzenie , ale ...
)
Mam auto do odbioru w maju , więc b.chętnie skorzystałbym z ubezpieczenia za 1 zł.
... O.K. cała zakładka jest zatytułowana promocje 2013 , ale coraz więcej zamieszczonych tam modeli ma promocje rozgraniczoną na rok produkcji 2013 i na 2014'. Model Mazda 3 nie ma nic wspomniane o dacie produkcji w tekście oferty promocyjnej,więc może dotyczy również rocznika 2014 ? ( pewnie pobożne życzenie , ale ...
Mam auto do odbioru w maju , więc b.chętnie skorzystałbym z ubezpieczenia za 1 zł.
SCADA-bardzo mi się podobają Twoje opinie o nowej maździe . Chciałem zadać pytanie, czy wymiana żarówek jest równie beznadziejna jak w mojej BK, ponieważ nie lubię z każdą duperelą jeździć do serwisu. Zaskoczyła mnie informacja, że nie we wszystkich wersjach są ledowe światła dzienne. Planuję tak jak stirith wydać ok. 70 000 na samochód; sądzę, że w tej cenie niektóre firmy konkurencyjne proponują o wiele więcej-łącznie z kamerą cofania. Bazując na waszych opiniach raczej zniechęciłem się do zakupu nowej mazdy 3. Chyba kupię inny kompakt-o wiele lepiej wyposażony. Planuję zmianę pod koniec roku, więc mam jeszcze trochę czasu. Zastanawiają mnie rzeczy, które ludzie wypisują na temat awaryjności silników dieslowych. Różne miałem awarie w swojej maździe (w sumie niewielkie), ale silnika żadna z nich nie dotyczyła
.
- Od: 12 cze 2009, 20:32
- Auto: mazda 3 1,6 DI 2006 HB-była.
Jest... toyota
donleon napisał(a):Bazując na waszych opiniach raczej zniechęciłem się do zakupu nowej mazdy 3. Chyba kupię inny kompakt-o wiele lepiej wyposażony.
Cześć, ja mam podobną sumę do wydania na nowy kompakt (delikatnie wyższą, max 80 000 z dopłatą do lakieru i ubezpieczeniem).
Czy mógłbyś podać ze swojego doświadczenia jaki inny kompakt lepiej wyposażony bierzesz pod uwagę?
Sam nie miałem nigdy żadnej Mazdy ale nadszedł ten czas żeby kupić pierwszy w życiu samochód z salonu i zastanawiam się mocno nad Mazdą 3.
Pozdrawiam.
- Od: 14 kwi 2014, 00:10
- Auto: Mazda 3 BM Sedan Jet Black
donleon napisał(a):Bazując na waszych opiniach raczej zniechęciłem się do zakupu nowej mazdy 3.
Teraz tylko należy się zastanowić dlaczego sa takie opinie i co one oznaczają dla każdego z osobna...
Zastanówmy się chwilę nad lampami...
Przypuśćmy sytuację, że po upływie gwarancji (umownie 3 latach) spali się żarówka halogenowa. Cóż wtedy zrobisz? Pomimo trudnego dostępu kupisz ją i wymienisz... (Na forum prawdopodobnie będzie wtedy już temat o tej wymianie)
Zastanówmy się teraz, które rozwiązanie jest lepsze...
1. być nowoczesnym i "cool" czyli mieć światła Ledowe
2. być tradycjonalistą – lampy halogenowe
Konćząc, cieszę się, że na forum ludzie piszą o wszystkich plusach i minusach, a nie tylko o plusach