Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Novy » 6 paź 2012, 11:00

Marianek napisał(a):Powrócę do tematu ofert Audi Q5 i mazdy CX-5 za 160tysiecy.
Miesiąc minął, oferty nie zobaczyliśmy :( a że ja bardzo zainteresowany byłem tak korzystną ofertą od Audi nie wytrzymałem i sam postanowiłem się o nią zapytać- dla ścisłości, oferty pochodzą z tego samego miasta.
Auta są w identycznym wyposażeniu dodatkowym i jakoś nie wyszło mi 160 tysięcy za Audi <glupek2> .
Owszem można coś odjąć od wyposażenia Audi ale identycznie można postąpić w Mazdzie a jak mamy porównywać to w identycznym wyposażeniu bez kompromisów.
Zresztą mimo odejmowania paru dodatków nie będziemy wstanie osiągnąć ceny zbliżonej do CX-5.

Nieporównywalne:
1.Napęd .(in plus Audi) Torsen
2.Jakość materiałów i wykonanie(głównie jakość tapicerki skórzanej i jej wykończeń-Mazda przy audi to dno...
3.Jakość i grubość przemilczanych dziwnie przez Ciebie blach o których można i na tym forum poczytać(za granicą już o tym bardzoooo głośno)
4.Silnik-i tu wielka niewiadoma ale plus dla Mazdy
5.Spalanie-nie do porównania w przypadku obu jakże różnych napędów.

Pozostałe opcje typu systemy wspomagające -owszem Mazda w standardzie ma wszystko...tylko po co?Wielu chętnie zrezygnowałoby z asystenta zjazdu i tempomat adaptacyjny (w Polsce nieprzydatny-chyba że ciągle autostrada).
Kolega powyżej napisał o kompromisie,myślę o nim i ja.Za 180tys można mieć auto warte ponad 200tys(12% rabat jest możliwy ;) a to już inna półka auta..Pomijam fakt utrzymania ceny za 3-4 lata..
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Vitaś » 6 paź 2012, 11:41

Auto jest warte tyle ile klient chce za nie zapłacić .Każdy decyduje czy warto dopłacić
30 tyś do Q5 czy lepiej nie.To jest nigdy niekończąca się dyskusja.Co do blach to racja
były w Mazdach kłopoty/miałem 6 z 2008 r/,ale ponieważ kupuję na 2 -3 lata ten problem mnie
nie dotyczy.Trochę kłopotem jest kupowanie dla mnie 2,2 aut.diezel,jak u nas można przejechać
się tylko benzynką, a to inne wrażenia.CX-5 posiada niezaprzeczalne zalety ,o których wielokrotnie
tu było wspominane.
ps.podoba mi się również Infiniti FX ,BMW X3,X5,X6 i parę innych fajnych wózków.Zamówione
CX-5 automat 2,2 sky passion 38P z czarnym środkiem i dodatkami
Początkujący

Od: 6 paź 2012, 10:04
Auto: sub. outback diesel 2010

Postprzez Humerus » 6 paź 2012, 18:36

Do Novy.... mam do Ciebie prosbe daj sobie spokoj z mazda przestan zamieszczac tu swoje wypociny i trolowac na forum. Bardzo grzecznie Cie o to prosze bo zaczynasz byc smieszny :):):) namawiasz ludzi na forum mazdy na kupno innych marek piszac glupoty o cx5 ktora zapewne nawet nie jezdziles. Czy Ty naprawde nie mozesz pojac ze ten dzial forum dotyczy cx5 i spotykaja sie tu ludzie ktorzy chca wymienic sie informacjami na temat tego modelu??? Nie wierze ze masz tak niskie IQ wiec zakladam ze to celowe dzialanie i dziwie sie ze moderator na to pozwala...

wracajac do cx5 przebieg 27000, przy sporym obciazeniu – 4x1000kg plus czubaty bagarznik do tego ostro na trasie wyprzedzanie jak leci w tym 2xq5 :) spalanie na manualu Pb 8.3l/km. co do blach i papieru u siebie czegos podobnego nie zuwazylem. na masce lezaly juz ciezkie rzeczy opieraly sie dosc mocno dorosle osoby i sladow nie ma- dodam ze niezle mnie te zdj wystraszyly i ogladalem blachy pod kazdym katem.
Forumowicz

Od: 7 sty 2007, 22:49
Auto: Mazda 6 kombi 2.0 diesel 136km => CX 5 SkyPassion 2.0 MT 160km => CX9 3.7 V6 277 :)

Postprzez Marianek » 6 paź 2012, 19:23

Novy a Ty dalej swoje <glupek2> .
Nie interesują mnie wady i zalety obu samochodów a cena i fakty.
Fakt jest taki żeby Q5 osiągnęło cenę Mazdy, z wielu rzeczy trzeba zrezygnować.
Z zasadą wzajemności,rezygnując z kilku opcji w Mazdzie zejdziemy do ceny 140000 a nawet 130000pln
i tak w kolo Macieja.
Novy napisał(a):2.Jakość materiałów i wykonanie(głównie jakość tapicerki skórzanej i jej wykończeń-Mazda przy audi to dno...

Co do jakości materiałów Audi mam osobiste zdanie widząc 4letnie A6 u znajomych,moja poprzednia 10 letnia Mazda lepiej wyglądała.
Novy napisał(a):3.Jakość i grubość przemilczanych dziwnie przez Ciebie blach o których można i na tym forum poczytać(za granicą już o tym bardzoooo głośno)

Proszę o linki gdzie za granica piszą o miękkich blachach.
Bylem dziś w salonie Mazdy i próbowałem pogiąć w miejscu gdzie było pokazane wcześniej na zdjęciu,
blacha dawała spory opór i nie dala się jakoś wgiąć.
Blachy wydaja się takie same jak w innych samochodach,porównywałem do Hultaja i Suzuki.
Zwrócę jeszcze specjalna uwagę (na inne auta) w styczniu na Autosalonie w Brukseli.
Przydała by się ekspertyza rzeczoznawcy bo ja osobiście twierdze ze samemu nie da się ich wgiąć jak na zdjęciach tu forum,chyba ze trafiła się wada.
Humerus napisał(a):Nie wierze ze masz tak niskie IQ wiec zakladam ze to celowe dzialanie i dziwie sie ze moderator na to pozwala...

Każdy może się wypowiadać ,czy to negatywnie czy pozytywnie i do póki nie ma wykroczeń regulaminowych, personalnych i OT-ow.
Humerus Ciebie ostrzegam (słownie) i zwracam uwagę ze wycieczki personalne są zabronione w stosunku każdego użytkownika forum,trzymajmy klasę.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Humerus » 6 paź 2012, 19:32

Dlatego tez kolege Novego grzecznie poprosilem.... przez to ze wypisywane sa glupoty i nie potwierdzone informacje oraz to ze niektorzy wiecej pisza o innych markach przestalem regularnie zagladac na forum a bylem czestym gosciem bo nie wiem czy pojawiajacy sie nowy wpis nie dotyczy znow i tym razem innej cudownej marki.... zreszta nie ja jeden o tym pisalem. to byl moj drugi post i daje sobie spokoj zostawiajac temat komus innemu... poprostu nie lubie trolowania
Forumowicz

Od: 7 sty 2007, 22:49
Auto: Mazda 6 kombi 2.0 diesel 136km => CX 5 SkyPassion 2.0 MT 160km => CX9 3.7 V6 277 :)

Postprzez Vitaś » 6 paź 2012, 19:50

Ponieważ CX-5 to nowy model na rynku ,nie da się zapewne wszystkiego obiektywnie ocenić.
Dużo więcej będzie można powiedzieć po kilku latach.Jednocześnie nieuniknione jest
porównywanie do innych aut z szeroko rozumianego segmentu SUV Jednak prawdą jest,że niektóre
opinie i porównania są co najmniej nie na miejscu.Np. auta typu Tiguan , Yeti,czy Koreańskie są po prostu o przynajmniej pół numeru mniejsze i nie stanowią konkurencji dla CX5.Realnie można postawić
Mazdę obok Q5 czy X3 -gabaryty bardzo podobne ...Czytałem Australijski test gdzie autor
jako alternatywę postawił Nissana X-trial.Co do blach na różnych forach/głównie Brytyjskich/
nigdzie nie ma informacji-patrz.reklamacji dot."papierowych "blach .Co do niektórych wpisów
zawsze w każdej dyskusji o nowych samochodach znajdą się tacy ,którzy zaczynają od: a moje 10 letnie polo....."
Początkujący

Postprzez Paweł » 6 paź 2012, 21:14

Vitaś napisał(a):Jednak prawdą jest,że niektóre opinie i porównania są co najmniej nie na miejscu.Np. auta typu Tiguan , Yeti,czy Koreańskie są po prostu o przynajmniej pół numeru mniejsze i nie stanowią konkurencji dla CX5.Realnie można postawić Mazdę obok Q5 czy X3

Właśnie o to chodzi, że bezpośrednią konkurencją CX-5 jest np. wspomniany Tiguan itd. Wynika to z ceny i segmentu obydwóch aut. Q5, X3, XC60 to klasa premium i Mazda zabiera w niej głos niejako na wyrost, będąc tam co najwyżej tańszą alternatywą o podobnych właściwościach. X-Trail, RAV4 – owszem, stojąc przed witryną salonu z odliczoną gotówką, te auta można porównywać.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Vitaś » 6 paź 2012, 22:06

Tiguan jest zbudowany na Golfie -rozstaw osi 2578
Mazda -rozstaw osi 2700 -to jednak inna klasa
Co innego Q5 /zbudowany na A4 -a to auto segment wyżej /
Dlatego Tiguan to taka konkurencja dla CX-5 jak Skoda Oktawia
dla VW Passata i Mondeo
Mazda jest większa w środku ,przestronniejsza i ma większy kufer !

Dopisano 6 paź 2012, 22:11:

Paweł napisał:Q5, X3, XC60 to klasa premium i Mazda zabiera w niej głos niejako na wyrost, będąc tam co najwyżej tańszą alternatywą o podobnych właściwościach.

Tutaj zgoda.Jak pisałem wcześniej każdy decyduje ,czy warto dołożyć 30 tyś do wspomnianych powyżej
czy zadowolić się" tańszą alternatywą "
Początkujący

Postprzez Paweł » 6 paź 2012, 22:17

Mimo wszystko liczą się nie wymiary, a cena i charakter (SUV/kombi/kabriolet/etc). Podczas zakupu samochodu, to jednak ilość pieniędzy do wydania jest czynnikiem decydującym. Bo gdzie szukać konkurencji dla np. Logana MCV z rozstawem osi 2900 mm? W Mercedesie kombi klasy E (~2850 mm)?

Mazda w cenie dobrze wyposażonych, kompaktowych suv-ów oferuje znacznie przestronniejsze auto i jest po prostu dla nich trudną konkurencją. Jednocześnie dzięki swojej wielkości i raczej topowemu wyposażeniu może być _ekonomiczną alternatywą_ dla znacznie droższych aut klasy premium, ale nie może z nimi konkurować, bo w cenniku nie ma luksusowych pozycji... Chyba, że porównujemy najtańsze, całkowicie gołe, przykładowe Q5 z najdroższą CX-5. Wtedy ma to sens.

Dopisano 06 paź 2012 22:21:

Vitaś napisał(a):Tutaj zgoda.Jak pisałem wcześniej każdy decyduje ,czy warto dołożyć 30 tyś do wspomnianych powyżej czy zadowolić się" tańszą alternatywą "

Czyli ogólnie się zgadzamy. Dodać trzeba, co zostało sprawdzone, że różnica ta wynosi nie 30 tys., a minimum 30 tys. zł przy akceptowalnych, ale jednak kompromisach w kwestii wyposażenia auta klasy premium.

P.S. Abstrahując nawet od sytuacji potencjalnego nabywcy, który ma określony budżet i raczej nie stać go na dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy, to porównanie aut z punktu widzenia technologicznego i jakościowego i tak musi opierać się o taką samą cenę. Jak już zostało powiedziane tutaj wcześniej, nie sztuka zrobić lepsze auto, kiedy można sobie pozwolić na droższe podzespoły.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Vitaś » 6 paź 2012, 23:06

"Daćka" jest poza klasą!
E klasa to zupełnie inne auto ...
Oprócz rozstawu osi klasowa przynależność wyznacza również przestronność
wnętrza,wielkość kufra ,wyp. itd .
Tak więc Mazda CX5 jest alternatywą/tańszą/ dla Niemieckich tzw.premium ,a nie są dla niej alternatywą
wyrażnie mniejsze Tiguany,nie mówiąc o Yeti itd
Co do Q5 to można kupić za ok.180 2,0 D DSG z alkantarą,ksenonem,itd po upuście
Upieram się więc,że różnica wynosi ok.30 -i tu można się zastanawiać.
w przypadku X3 będzie 200 tyś ok.
Początkujący

Postprzez Paweł » 6 paź 2012, 23:44

Vitaś napisał(a):"Daćka" jest poza klasą!

Niszczy system! :) ;)
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Novy » 7 paź 2012, 00:00

Hej,rozumiem że temat kolegi z postu o "wgiętych palcach-http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=358&t=134329 został opuszczony jak zwykle-nic się nie stało.
Moi Panowie,auto pełne marketingowego kaszlu zadławi się opiniami użytkowników,jak admini zaprzestaną kasować wypowiedzi tych mniej zadowolonych-patrz temat blachy w CX-5.
Wginające sie blachy w CX-5 noszą w sobie niedopracowaną duszę kodo -srodo;)
Kupujcie ,taniej,lepszy staff na pokładzie-i wiara że Mazda to sposób na życie.I tylko tyle.

Brawo dla reklamy,syrop na kaszel zakupiony.Pozdrawiam <czarodziej>
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Paweł » 7 paź 2012, 01:31

Novy... to znowu Ty? Podniecasz się tym kodo najbardziej z nas wszystkich. I jak sam wiesz, właśnie o to chodziło.

P.S. Ostrzegam, że niebezpiecznie pędzisz ku kolejnemu ostrzeżeniu.
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez Marianek » 7 paź 2012, 05:46

Novy napisał(a):Hej,rozumiem że temat kolegi z postu o "wgiętych palcach-http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=358&t=134329 został opuszczony jak zwykle-nic się nie stało.

<glupek2> Novy zacznij czytać i trzymaj emocje na wodzy,temat blachy został przez mnie poruszony,sprawdzony-patrz mój post stronę wcześniej.
Jak już mówiłem ,liczą się fakty a nie ktoś coś powiedział, gdzieś usłyszał.

Novy napisał(a):Moi Panowie,auto pełne marketingowego kaszlu zadławi się opiniami użytkowników,jak admini zaprzestaną kasować wypowiedzi tych mniej zadowolonych-patrz temat blachy w CX-5.

Tematy nic nie wnoszące,tym bardziej nie użytkowników robiące OT zawsze będą usuwane.

Temat porównywania CX-5 do Q5 uważam za wyczerpany ze wszystkich stron,kolejne posty tego dotyczące i nic nie wnoszące będą usuwane.

Novy napisał(a):srodo

Jeszcze raz padnie i będzie ostrzeżenie,4 równa się z banem na stałe.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez polak900 » 7 paź 2012, 10:52

Nie da się porównać cx-5 do q5, zostaw my ten temat
Novy, jeździsz już tym swoim q5?
Jak tak to zajmij się pękaniem głowic w 2.0 tdi, lepeij kup 3.0 tdi
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez tomek131 » 7 paź 2012, 15:36

Mazda jest w/g mnie najlepsza z dotychczasowych suv-ów w swojej klasie (o ile te balchy to nie papier) Ale ,jest też najnowsza.Pytanie co będzie jak wejdą za chwilę nowe Crv ,Rav4,Forester ,Kuga itp.
Co do Audi to pisałem z jakim dokładnie wyposażeniem będzie q5. Z braku czasu nie byłem na jeżdzie testowej ,to i nie ma oferty jeszcze.Oczywiście nie było tam navigacji w chorym pakiecie za 17tys i paru innych,ale jest też jedna ważna rzecz-zwykła tapicerka jasna z wstawkami z matowego drzewa jako dodatkiem w q5 wygląda cztery razy lepiej ,jak ta skóra w mazdzie.Więc niektórych dodatków (skóra)nie ma potrzeby brać w porównaniu z mazdą.
Forumowicz

Od: 4 wrz 2012, 16:08

Postprzez Vitaś » 7 paź 2012, 17:25

do Marianek
Marianek napisał(a):Temat porównywania CX-5 do Q5 uważam za wyczerpany ze wszystkich stron,kolejne posty tego dotyczące i nic nie wnoszące będą usuwane.

Akurat porównywanie do q5 nie przynosi chyba ujmy Mazdzie CX-5 ???
O 2,2 diesel który zadatkowałem mogę np. tylko teoretycznie..
Co do tapicerek to pisanie że zwykła tapicerka jest lepsza od skóry w Mazdzie jest co najwyżej niemądre.
Ze wszystkich made in Japan M ma najlepszą skórzaną tapicerkę.Wystarczy przytoczyć Subaru ...
za darmo nie chciałbym oferowanej tak skai/sam kupowałem ze skórą robioną w łodzi w Tapcar

Poprawiłem Ci cytat żeby było widoczne kogo cytujesz + PW. Marianek
Początkujący

Postprzez piotrriv » 7 paź 2012, 18:03

Problem już dawno przestał być w Novym a niestety jest w adminach tej strony.

Co do blach, przykro mi to stwierdzić jako fanowi Mazdy ale mam wgniotki dokładnie w tym samym miejscu co kolega. Zdjątko mogę wysłać na priv. Dokładnie dwie wgniotki od oparcia się na słupku by wetrzeć wosk w dach. Jest to zdupczone fabrycznie i kropka.
Natomiast póki co cieszę się każdym kilometrem przejechanym Maździorą i nie zamieniłbym się na nic innego. Jak będzie coś mocno nie tak, to nie omieszkam o tym głośno powiedzieć (no chyba, że dostanę bana szybciej od Novego bo twierdzę, że admini nie potrafią ogarnąć tematu zwykłego szydercy jakim jest Novy).

P.S.
Możecie zobaczyć jak CX wygląda na firmowych czarnych felgach klikając w podpis.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez Paweł » 7 paź 2012, 18:24

piotrriv napisał(a):admini nie potrafią ogarnąć tematu zwykłego szydercy jakim jest Novy

Rzeczywiście, nie opracowaliśmy jeszcze mechanizmu natychmiastowego rozpoznania internetowych trolli, ale jest system ostrzeżeń. Jeśli Novy jest szydercą, to system ten zdaje się działać. Inna sprawa, że do minimum ograniczamy usuwanie postów.

piotrriv napisał(a):Możecie zobaczyć jak CX wygląda na firmowych czarnych felgach klikając w podpis.

Namawiam do założenia wątku w NM. Na pewno jest kilka osób, które chętnie popatrzą na nową mazdę. :)
gasoline
Zarząd – Prezes

256 B4204T35 '17

Postprzez piotrriv » 7 paź 2012, 18:55

Pawle – z całym szacunkiem – ale co to za mechanizm ? Trzeba zaprząc informatyków by go stworzyć czy psychologów by rozpoznać trolla ?
Każdy na tym forum to widzi, dlaczego nie Wy ?

Jak masz z tym problem – daj mi moderatora <diabełek>.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.