Nowy Diesel Mazdy | Paryż 2008
Takie małe pytanie odnośnie rozmowy o "mocnych dieselach": czy 190KM TD przy pojemności około 2 litrów rozwinie w tym samym pojedzie większą prędkość maksymalną, niż 190KM silnik benzynowy o tej samej pojemności bez turbiny? Słyszałem taką opinię, jednak trudno mi się z nią zgodzić...
Bez Mazdy nie ma jazdy | Mazda Nie Dla Błazna

- Od: 26 lis 2007, 14:39
- Auto: 323f BA Z5
Zasadniczo prędkość jest funkcją obrotów silnika i przełożenia napędu (skrzynia biegów i koła) to czy moc pochodzi od diesla czy benzyny nie ma właściwie znaczenia, ale zazwyczaj benzyna będzie miała większy speed na odcięciu obrotów na najwyższym biegu. Problem może być z dociągnięciem do tych obrotów, tu z kolei dochodą opory i masa.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Teraz mam pewność, ciekawe że taką samą pojemność miały F2 dobre 20 lat temu. Silnik z Mondeo zdradza podobieństwo pojemnościowe z PSEM ale nawet jeśli to chyba jest na jednej turbinie, tymczasem w osobówkach francuskich 170 KM ma biturbo a w terenowych na jednej turbinie ma 156 KM bodajże tylko.
Stała pod ścianą prężąc kakao