Zmieniać już oponki na zimowe??
mihal85 napisał(a):Chciałbym jeszcze się dowiedzieć czy bardziej cierpią letnie opony w granicach 0 stopni czy zimowe w temperaturze ok 10 stopni pytajnik?
mnie bardziej interesowałoby bezpieczeństwo .....
Grzyby napisał(a):mnie bardziej interesowałoby bezpieczeństwo .....
no więc zmieniam pytanie: co jest bardziej niebezpieczne? Używanie zimówek przy temp. ok 10st. czy jazda na letnich przy temp. ok 0 st.
- Od: 14 lut 2007, 23:09
- Auto: Mazda6 GH LF-VD
były:
Mazda 323F BA Z5
Seat Toledo II 1.9 TDI
a czy jazda na zimówkach przy temp 10 st jest ok 
były:
Mazda 323F BA Z5
Seat Toledo II 1.9 TDI
mihal85 napisał(a):a czy jazda na zimówkach przy temp 10 st jest ok
zeby rozwiazac takie problemy tzeba by jezdzic z termometrem w reku i dwoma kpl. kol,
temperatura sie zmienia to sie zatrzymujesz i zmieniasz kola na jedyne przydatne w danej chwili

- Od: 29 maja 2005, 23:38
- Auto: rozne
po Rykach 

Otóż to – po Rykach
Cóż, czekam na wypłatę więc tylko ekonomia decyduje o dacie zmiany letnich na zimówki
Cóż, czekam na wypłatę więc tylko ekonomia decyduje o dacie zmiany letnich na zimówki
mihal85
Ja wczoraj zmieniłem, bo zapowiadają deszcz ze śniegiem, a na „ciapy” zimówki lepiej się sprawdzają. Gdy jest sucho, to mimo temperatury ok. 0 C letnie są jednak lepsze.
Sporo też zależy od stylu jazdy. Jeśli etap ruszania z piskiem opon ze świateł masz już dawno za sobą, to możesz spokojnie myśleć o zmianie...
Ja wczoraj zmieniłem, bo zapowiadają deszcz ze śniegiem, a na „ciapy” zimówki lepiej się sprawdzają. Gdy jest sucho, to mimo temperatury ok. 0 C letnie są jednak lepsze.
Sporo też zależy od stylu jazdy. Jeśli etap ruszania z piskiem opon ze świateł masz już dawno za sobą, to możesz spokojnie myśleć o zmianie...
Dziekuje za odpowiedzi
tez tylko do takiego rozwiązania doszedłem, ale komplet opon mi sie do bagażnika nie mieści
:P więc postanowiłem jednak dziś zmienić na zimowe 
Ten etap od dłuższego czasu mam za sobą
Zimówki są już założone ale pojawiło się związane z tym jeszcze jedno pytanie:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43308
slav napisał(a):zeby rozwiazac takie problemy tzeba by jezdzic z termometrem w reku i dwoma kpl. kol,
temperatura sie zmienia to sie zatrzymujesz i zmieniasz kola na jedyne przydatne w danej chwili
tez tylko do takiego rozwiązania doszedłem, ale komplet opon mi sie do bagażnika nie mieści
Xavier napisał(a):Jeśli etap ruszania z piskiem opon ze świateł masz już dawno za sobą, to możesz spokojnie myśleć o zmianie...
Ten etap od dłuższego czasu mam za sobą
Zimówki są już założone ale pojawiło się związane z tym jeszcze jedno pytanie:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=43308
były:
Mazda 323F BA Z5
Seat Toledo II 1.9 TDI