robsson napisał(a):Nie no gratuluje,bo mi jakos nigdy sie nie przytrafilo.Jak mozna domniemywac,ze ktos jadacy bez kierunku bedzie zjezdzal z ronda,brawo!To wyobraz sobie ze dojezdzasz droga podporzadkowana do skrzyzowania i widzisz z lewej pojazd jadacy droga glowna bez kierunkowskazu i co? Domniemujesz ze bedzie skrecal w swoje prawo,tylko ze zapomnial zasygnalizowac i wjezdzasz mu pod kola?
Gdybyś przeczytał to tak jak to jest napisane wiedziałbyś, że pytanie jest zadane po konkretnym stwierdzeniu i tylko tego stwierdzenia dotyczy. Ale powtórzę: pytałem czy Ty mało miałeś takich sytuacji, że ktoś nagle wjechał Ci na rondo, mimo że Ty " jasno " dawałeś mu znać nie włączając kierunkowskazu, że będziesz jechał prosto? Zapewne wymuszeń miałeś sporo prawda??? Nie mówiłem, że Ty domniemasz ...
A propos domniemania. Może słowo nie jest do końca właściwe

ale gdybyś wykazał odrobinę dobrej woli wiedziałbyś o czym mówię. Nie mówiłem o sobie tylko o innych kierowcach. Takie wyciągam wnioski na podstawie tego co widzę na dwóch rondach. Na jednym z nich (jest małe-dawna krzyżówka świetlna) kierowcy jadą blisko skraju pasa bez względu czy z niego zjeżdżają czy jadą dalej( mimo, że można jechać bliżej wysepki objeżdżając je). Wielu kierowców (moje przypuszczenia) sądzi na podstawie tego, że kierowca trzyma się zewnętrznej,bo będzie zjeżdżał z ronda mimo, że nie ma kierunkowskazu(bo tyle osób go tam nie włącza zjeżdżając) . No i wjeżdża na rondo. Ten jadący na rondzie jedzie jednak dalej, no i zmuszony wymuszeniem pierwszeństwa hamuje. O tym mówiłem używając niefortunnego słowa "domniemanie". Bo specyfika ronda + lenistwo kierowców myli kierowców. Gdyby tam wszyscy włączali kierunkowskaz zjeżdżając z ronda nie byłoby tego chorego myślenia "zapewne ten też zjedzie bez kierunku". Tam naprawdę mało kto włącza kierunkowskaz zjeżdżając z ronda.
Dlatego uważam, że mój lewy kierunkowskaz przy objeżdżaniu nie pozostawia żadnych wątpliwości co i jak.
Wcześniej jeździłem: Nissan Sunny 1.4 `95, Toyota Yaris 1.0 `03,`04,`05, Renault Clio 1.5 DCI `06, VW Passat 1.9 TDI `03, Mazda 323F 1.5`96