Piłeś? Brałeś? Oddajesz samochód fiskusowi

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez qlesh » 27 kwi 2007, 22:22

magicadm napisał(a):z powodu społecznego przyzwolenia na jazdę po pijanemu – co zresztą widać po niektórych wypowiedziach).

Jasno jest napisane, że widać to przyzwolenie po wypowiedziach. Więc wskaż palcem tego kto w tym poście przyzwolił na jazdę po pijanemu. Proszę.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Piotrek » 27 kwi 2007, 22:22

magicadm napisał(a):że powinno się zwalczać tą patologię każdą metodą?

nie jestem za metodami, ktore beda napedzac nowe patologie. Tak jak juz pisalem wczesniej...łapówy sie znacznie zwieksza, chyba nie musze tlumaczyc dlaczego i oczywiscie kwestia tego, co z autem mialoby sie dziac po konfiskacie? Smierdzi mi to wszystko.
magicadm napisał(a):Jeździ bo ma samochód.

samochod to pikus, zabiora jeden, kupi drugi...
magicadm napisał(a):Myślę, że jakby nie miał – ciężko byłoby mu znaleźć frajera co mu pożyczy.

j.w.
magicadm napisał(a):Ty chyba do nich nie należysz.

zdecydowanie nie...w moim przypadku sasiedzi za przyzwoleniem policji wymierzyli mu "sasiedzka" kare – polamali mu nos i troche go pokiereszowali. Tyle mogli od siebie.
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez magicadm » 27 kwi 2007, 22:29

Piotrek napisał(a):oczywiscie kwestia tego, co z autem mialoby sie dziac po konfiskacie? Smierdzi mi to wszystko

Skoro coś przechodzi na własność państwa: licytacja i po problemie. Kwestia regulacji prawnych.
Piotrek napisał(a):samochod to pikus, zabiora jeden, kupi drugi...

Nie każdego na to stać – szczególne pijaka.
Piotrek napisał(a):w moim przypadku sasiedzi za przyzwoleniem policji wymierzyli mu "sasiedzka" kare – polamali mu nos i troche go pokiereszowali. Tyle mogli od siebie.

I o to chodzi :) Zawsze to jakaś sprawiedliwość :)
Ostatnio edytowano 27 kwi 2007, 22:34 przez magicadm, łącznie edytowano 1 raz
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Piotrek » 27 kwi 2007, 22:34

magicadm napisał(a):licytacja i po problemie

heh, licytacje pewnie bylyby ustawione i interesik jak sie patrzy. Nie wierze poprostu w to, ze wszystko by przebiegalo jak nalezy.
magicadm napisał(a):Zawsze to jakaś sprawiedliwość

powiem Ci, ze nawet po wyroku sadu nie bylem tak szczesliwy jak po tym incydencie...ale co z tego – cale zajscie nic go nie nauczylo. Jestem przekonany, ze zabranie mu auta by w tym przypadku nic nie zmienilo.
Forumowicz

Postprzez Italiano » 27 kwi 2007, 22:37

Piotrek napisał(a):Jestem przekonany, ze zabranie mu auta by w tym przypadku nic nie zmienilo.

Nie mów hop....

Piotrek napisał(a):licytacje pewnie bylyby ustawione i interesik jak sie patrzy

Żal ci że ktoś na tym zyska ? Mnie to osobiście zwisa i powiewa...najważniejsze żeby ukarać sprawce.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez Piotrek » 27 kwi 2007, 22:50

Italiano napisał(a):Żal ci że ktoś na tym zyska ? Mnie to osobiście zwisa i powiewa...najważniejsze żeby ukarać sprawce.

po czesci sie z Toba zgadzam, ale nadal sie trzymam tego, co napisalem wczesniej...osoba decydujaca o tym, czy auto Ci zabiora czy nie jest policjant, zgadza sie? Z tego co mi wiadomo te bestie sa łakome na pieniazki. Jak Ci sie wydaje – odpuszcza za kilka stowek ?
Forumowicz

Postprzez qlesh » 27 kwi 2007, 22:59

Piotrek napisał(a):Jak Ci sie wydaje – odpuszcza za kilka stowek ?

Widziałem sytuacje, gdzie odpuścili po długim tłumaczeniu :) bez opłaty. Fakt, że koleś miał 0.5 i przejechał raptem 10 m po parkingu o 2 w nocy.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Postprzez Italiano » 27 kwi 2007, 23:00

Piotrek napisał(a):odpuszcza za kilka stowek ?

Będzie jak z mandatami...niektórzy sie dadzą przekupić niektórzy nie. Na to niestety nie mamy wpływu :| .
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez gari » 28 kwi 2007, 03:54

Piotrek napisał(a):magicadm napisał:
Jeździ bo ma samochód.

samochod to pikus, zabiora jeden, kupi drugi...

jesli mu nie zabiora to:
– porostu sobie rano wsanie wsiadzie do auta i pojedzie po flaszke....

natomiast jesli straci auto to jak juz wstanie to:
-musi przejrzec ogloszenia
-pojezdzic poszukac (wkoncu az tak glupi nie jest co by kupic zloma wkoncu drugi raz go nie zlapia ;) )
-no i potem jeszcze za niego zaplacic
...troche musi sie nachodzic i czasu namarnwac zanim po ta flaszke uda mu sie pojechac ;)

Italiano napisał(a):Piotrek napisał:
licytacje pewnie bylyby ustawione i interesik jak sie patrzy

Żal ci że ktoś na tym zyska ? Mnie to osobiście zwisa i powiewa...najważniejsze żeby ukarać sprawce.

dokladnie tak jak Italianopisze <czytaj>
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 07:35

Piotrek napisał(a):Gosc nie ma prawka. Co z tego? Jezdzi dalej...myslisz, ze jakby mu auto zabrali, to by nie jezdzil? Mylisz sie. Jak ktos ma leb na karku, to wystarczy mu 500zl mandatu, zeby sie nauczyl...a jak masz z kretynem do czynienia to nie pomoze zabranie domu i psa z buda...

zgadzam sie w 100%

magicadm napisał(a):Mailem na myśli osoby rozczulające się "nad biednymi pijaczaki, którym zabrano samochodzik".

zrozum ,nikt sie nie rozczula , poprostu kara wiezienia byla by skuteczniejsza niz konfiskata auta,
uparles sie ze po pijanemu jezdza tylko ludzie ktorych stac na jedno ,tanie auto,
a tak nie jest , po pijaku potrafia jezdzic takze bogaci , i zabranie auta bedzie dla nich zadna kara o ile im zabiora ,
wyjmie taki gosciu powiedzmy 5000 zl. i ktory policiant sie nie skusi ,oczywiscie nie kazdy ale dla kilku moze to byc mocny argument,
dlatego kilka postow wczesniej pislaem ze policja zle zarabia.
problem pijanstwa dotyka cale spoleczenstwo , nie tylko tych biednych wlascicieli jednego taniego auta, co tak bardzo chcecie lansowac,
przeczytaj tenlink dokaldnie sam go tu umiesciles, a zauwazysz ze problem pijanstwa dotyka wszystkich :
http://www.pijanikierowcy.pl/?sp=news
lacznie z artykulem: "Mniej nietrzeźwych kierowców, więcej wypadków"

jeszcze jedno , wszyscy jestesmy za surowym karaniem pijanych kierowcow, odmienne zdania mamy tylko w kwestii kary

wiec dlaczego kilka osob uparcie probuje nam przypisac popieranie pijanstwa za kolkiem !!!!
panowie troche umiaru

jeszcze jedno, na cholere sa takie wiadomosci ? przeciez to wspaniala wskazowka dla chcacych uniknac kontroli:
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=42121
Ostatnio edytowano 28 kwi 2007, 09:21 przez slav, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez Karwoś » 28 kwi 2007, 09:18

Wg mnie powinni taki samochód zabierać – ale nie powinien o tym decydować policjant – on powienien tyklo zatrzymać samochód i odholować pojazd na parking – a co z nim zrobić powinien decydować sąd – i tak sprawda będzie w sądzie za jazdę po pijanemu – na tej samej rozprawie po ogłoszeniu winy kierującego pod wpływem samochód powienien trafiać z automatu na rzecz skarbu państwa. Tyle że nie powinni tego robić od razu – no chyba że była kolizja czy wypadek. Ale jak zatrzymali cię bo chciałeś przeparkować samochód na parkingu to oczywiście – sprawa w sądzie itp ale samochód ci zostawiają – jak 2 raz się to powtórzy to powinni samochód zabrać i za recydywę orzekać podwójne wyroki.

Chodzi o to żeby zapobiegać. Jakby za każde przekroczenie 0.5 promili dawali 2 lata w zawieszeniu to żadna kara – ale jakby 1 raz dali 2 lata w zawiasach i znowu za 0.5 by zatrzymali powinno się od razu iść do paki na 4 lata – tyle że w polsce wyroki się orzeka które są nieprawomocne – głupota – sąd orzeka i od razu do paki!!
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez gari » 28 kwi 2007, 15:40

drof napisał(a):poprostu kara wiezienia byla by skuteczniejsza niz konfiskata auta,

jak go wyslesz do wiezienia to za to placa wszyscy podatnicy (podobnie jak za leczenie ofiar wypadkow spowodowanych przez pijanyc kierowcow) jak mu zabierzesz samochod to koszty kary sa przezucone wylacznie na sprawce .... drofproste co nie??

drof napisał(a):po pijaku potrafia jezdzic takze bogaci , i zabranie auta bedzie dla nich zadna kara o ile im zabiora ,
wyjmie taki gosciu powiedzmy 5000 zl. i ktory policiant sie nie skusi ,oczywiscie nie kazdy ale dla kilku moze to byc mocny argument,

lapuwkarstwo w polcji to osobny temat ... a swoja droga jesli trafi na nieprzekupnego (bo tacy tez sie zdarzaja) to mu zabiora nie tylko prawojazdy ale takze ta nowa S-Klase a watpie zeby w polsce bylo tak duzo bogatych ludzi ktorzy by tego wogle nie odczuli...bo teraz proz zatrudnienia kierowcy (bo przeciez stracil prawojazdy tez przyokazji) musi kupic nowa S-ke ... taka wizja tez jest odstraszajaca nawet dla tych super mega bogaych o ktorych tutaj caly czas piszesz bo wkoncu co jak co ale pieniadze to oni umieja liczyc ;)

Karwoś napisał(a):Wg mnie powinni taki samochód zabierać – ale nie powinien o tym decydować policjant – on powienien tyklo zatrzymać samochód i odholować pojazd na parking – a co z nim zrobić powinien decydować sąd

no i pewnie tak bedzie ze o tym bedzie decydowal sad 24godzinny..
Forumowicz

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 15:46

gari napisał(a):proste co nie

taaaaa, proste jak w stanach :|
Forumowicz

Postprzez Adaś » 28 kwi 2007, 15:50

Jedna sprawa mnie nurtuje:
Czy to jest zgodne z konstytucją?
b2 zdaje się Ty masz duże pojęcie o prawie, może pomorzesz?:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Italiano » 28 kwi 2007, 15:57

Adaś napisał(a):Czy to jest zgodne z konstytucją?

Może to głupie ale nasunęła mi się taka myśl....

A zgodne z Konstytucją jest zabijanie przez pijanych kierowców ?
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez slav » 28 kwi 2007, 15:58

gari napisał(a):nawet dla tych super mega bogaych o ktorych tutaj caly czas piszesz bo wkoncu co jak co ale pieniadze to oni umieja liczyc

tiaaa caly czas pisze o bogatych :| ja biedny jestem obronca bogatych !!
nie rozsmieszaj mnie ,
a moze niech zrobia referendum w tej sprawie i wtedy w gronie calego kraju przekonamy sie co ludzie sadza o tym,
chociaz i w tym widze problem bo najwiecej beda sie madrowac ci co albo nie maja auta albo autem jezdza tylko w niedziele <dupa>
Forumowicz

Postprzez qlesh » 28 kwi 2007, 16:23

Taaa.. Polska to biedy kraj i ludzie jeżdżą tu tylko starymi trupami (s klasa?) i nie stać ich na kupno drugiego auta (może bmw 3 skoro zabiorą im s klase?) :)
Pewnie jak to wprowadzą to zniknie (zostanie ograniczony) problem pijanych kierowców. Tak jak od 17 kwietnia znikneły (zostały ograniczone) wypadki na drogach <spoko>
Forumowicz

Postprzez gari » 28 kwi 2007, 16:36

drof napisał(a):gari napisał:
proste co nie

taaaaa, proste jak w stanach

moglbys rozwinac ta mysl bo zabardzo nie skuamlem aluzji ani jak to ma sie do tego kto ponosi koszta kary..czy moze skonczyly Ci sie agumenty ;)

drof napisał(a):tiaaa caly czas pisze o bogatych ja biedny jestem obronca bogatych
nie rozsmieszaj mnie ,

o czym piszesz dokladnie od poczatku tego topiku nie pamietam (procz tego za caly czas stoisz w opozycji do tego pomyslu) ale wiem ze w mojej odpowidzi na twoj post napisalem ze kara ta moze podzialc rowniez na tych bogatych ktrorzy beda chcili korumpowac policjantow <diabełek> ... pozatym gdybym chcial cie rozsmieszyc to bym doloczyl do mojego posta jakis kawal albo smieszny obrazek ;)

PoZdr
Forumowicz

Postprzez Negoiu » 28 kwi 2007, 16:36

qlesh napisał(a):Taaa.. Polska to biedy kraj i ludzie jeżdżą tu tylko starymi trupami (s klasa?) i nie stać ich na kupno drugiego auta (może bmw 3 skoro zabiorą im s klase?)

Nie wiem jak u Ciebie qlesh, ale zabranie samochodu uderzy na pewno w 90% Polaków(jeśli będą pijani), zarabiam sporo jak na polskie warunki i utrata samochodu na pewno dałaby mi duzo do myslenia i finansowo stworzyła mnóstwo problemów.
A o to tu chodzi.

Co do argumentów: bo Policja będzie korumpowana itd. Mam nadzieję, że trafią na takiego policjanta, który jeszcze im dorzuci oskarżenie o korumpowanie urzędnika państwowego. Sąd 24h- prawko out, samochód out, i za korupcję miesiąc więzienia. Moim zdaniem taka kara nauczyłaby sporą liczbę "myślących , że się uda wypić i jechać i do tego dawać w łapę"
Ostatnio edytowano 28 kwi 2007, 16:36 przez Negoiu, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 13 maja 2006, 11:23
Auto: 626 GD F8 1.8 12V+LPG

Postprzez Adaś » 28 kwi 2007, 16:36

a słyszał ktos może (widziałem w TV program) o pomyśle/ lub już działającym przepisie, że Wojsko Polskie może konfiskować na własne potrzeby ( w okreslonych sytuacjach) auta terenowe osób prywatnych?
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6