Jako, że użytkuję już CarPlay trochę czasu (właściwie od pierwszych dni dostępności w PL) to postanowiłem podzielić się wrażeniami i przemyśleniami:
Na plus:
– nawigacja – Google Maps i Waze – działają naprawdę świetnie, dla mnie osobiście nie ma lepszej nawigacji niż GM. Fajnie by było gdyby Yanosik również ogarnął temat wsparcia dla CarPlay;
– Music – przeglądanie biblioteki, playlist, radia etc – bardzo wygodne. Co prawda mam upośledzony słuch ale wydaje mi się, że jakość dźwięku też jest lepsza niż po BT;
– podcasty – również na plus;
– ogólnie system działa bardzo płynnie i jest bardzo responsywny – nie zdarzyły mi się żadne zawiechy czy przycięcia;
Do poprawy:
– oczywista oczywistość – brakuje CarPlay po wifi, podłączenia każdorazowo do kabla jest trochę upierdliwe – no ale tu wiedziałem na co się decyduję więc to bardziej życzenie niż narzekactwo

;
– przycisk odbierania/wykonywania połączeń na kierownicy – po jego wciśnięciu nie wywołuje listy połączeń jak standardowo w MZD – jest to mega głupie i liczę na jakąś aktualizację i dodanie tej funkcji,
– sterowanie pokrętłem jest średnio wygodne i dużo bardziej angażujące / rozpraszające kierowcę niż obsługa dotykowa. Tak, jak w MZD jest to wszystko intuicyjne i logiczne, tak w obsłudze CarPlay zdecydowanie wolałbym obsługę dotykową szczególnie w trakcie jazdy;
– jeśli prowadzimy z kimś rozmowę przez słuchawkę, po uruchomieniu auta i podłączeniu telefonu pod USB nie przełącza na głośnomówiący a jedynie na głośnik w aparacie tel. Po zakończeniu rozmowy, włączenie muzyki z telefonu daje ten sam efekt (dźwięk leci jedynie z telefonu a nie z głośników w aucie). Pomaga jedynie ponowne uruchomienie MZD (czyli de facto auta) – to jest mega upierdliwe i też liczę na aktualizację, która naprawi ten bug;
– wybieranie głosowe – bez SIRI po polsku jest beznadzieja – come on !!!, ile można czekać...
To by było chyba na tyle na dzień dzisiejszy.
Ogólnie nie żałuję i zdecydowałbym się ponownie na instalację choćby dla samych Google Maps.
Czekam jednak na poprawki błędów i rozszerzenie funkcjonalności.
Na temat AA się nie wypowiem bo nie po drodze mi z Adnkiem
Może komuś się przyda.