Pomoc w wyborze auta

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez jarekrk » 26 paź 2011, 12:58

Nie nie bez przesady , ma tam być miejsca dla 4 osób aby na wakacje jakoś dojechać.
No i raczej nie francuz...
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Forumowicz

Od: 13 lis 2008, 09:30
Auto: bmw 323 e46

Postprzez Szymon » 26 paź 2011, 13:03

nemi napisał(a):
Zyg napisał(a):męskich nie było? :P

Mogę poszukać czarnych, jeśli bardzo chcesz :P.

:P

Będziesz się śmiał, ale 206 podoba mi się bardzo, ale nie CC. Cały czas gdzieś w głowie siedzi mi S16 lub RC <serduszka>

http://allegro.pl/peugeot-206-rc-177-km ... 78874.html
Jest piękny. Tylko straszliwie trudno o egzemplarz ze 'znośną' historią.
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez jarekrk » 26 paź 2011, 13:16

feee, francuz i włoch odpada

A co powiecie o Galancie lub avensis ??
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Forumowicz

Postprzez Dominator » 26 paź 2011, 13:26

Tak w skrócie to obydwa solidne i jesli trafisz na zadbany egzemplarz to bedziesz zadowolony. Koszty utrzymania w wypadku galanta droższe niz w wypadku toyoty. Osobiscie wybrał bym galanta ze względu na bardziej nietuzinkowy wygląd. Wersja 2.0 zaspokoiła by Twoje potrzeby, dziwie sie ze dopiero teraz mowa o tym samochodzie. Avensis to wybór bardziej rozsądkiem, ale niczego wlasciwie mu nie brakuje. To taki czarny koń bym powiedział. Spełni Twoje, pokładane w nim wymagania, naprawde warto :)
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez jarekrk » 26 paź 2011, 13:33

jak to dopiero teraz?
W 1 poście jest jego opis, do galanta mam słabość bo miałem już ... 3 :)
wszystkie starsze , może w końcu skusić się na rekinka?
Tylko on ma dolegliwości opisane w 1 poście które mnie martwią...
oprócz tego co napisałem to
zaznaczyłem na allegro wszystko co mnie interesuję i wyszło 5 galów...
ehh pierwsze 2 gdi, potem automat, potem jakiś 3.0(cudak) i kolejny to juz totalny szrot, nie ma tych aut praktycznie, wszystkie są tylko sprowadzone od handlarzy... <cisza>
Forumowicz

Postprzez Dominator » 26 paź 2011, 13:52

Ale szerzej rozmowy o galancie nie bylo, z tym ze Twoja przeszłość jest widze mocno powiązana z tym samochodem wiec sam najlepiej mozesz wypowiedzieć sie o nim, i wiesz czy warto czy nie. Szerzej by mozna porozmawiac o Avensisie z tym ze nie jest tak porywcze, ale chyba nie o to chodzi w tym przypadku. Koszty utrzymania przyzwoite i samochód naprawde solidny, mozna bez obaw wybrac sie na wakacje i jest malo prawdopodobne zeby zawiodło w drodze. Ale musisz sobie jasno określić czego wymagasz i co jest priorytetem. Ja nie mial bym problemu z wyborem bedac na Twoim miejscu.
...
Forumowicz

Postprzez nemi » 26 paź 2011, 14:02

Zyg napisał(a):
nemi napisał(a):
Zyg napisał(a):męskich nie było? :P

Mogę poszukać czarnych, jeśli bardzo chcesz :P.

:P

Będziesz się śmiał, ale 206 podoba mi się bardzo, ale nie CC. Cały czas gdzieś w głowie siedzi mi S16 lub RC <serduszka>

http://allegro.pl/peugeot-206-rc-177-km ... 78874.html
Jest piękny. Tylko straszliwie trudno o egzemplarz ze 'znośną' historią.

Nie będę się śmiał :P. Ja, gdybym czuł, że mogę sobie na to pozwolić – kupiłbym 206 CC tylko i wyłącznie dla czystej przyjemności jazdy bez dachu. Za takie pieniądze nie da się chyba dostać tak fajnego auta z hardtopem czy w ogóle cabrio (znośna cena, znośny rocznik, znośne koszty utrzymania). Fakt, faceci posiadający takie auto kojarzą mi się z kolesiami z włosami na żel i koszulkami polo Lacoste (a do takich nie należę :P) i oficjalnie kupiłbym taki samochód żonie, jednak z myślą, że będę częstym gościem za sterami :).
Niestety najpierw muszę ogarnąć temat mieszkania – bankowi wiszę niestety jeszcze równowartość Prosche 911 rocznik 2011 i nie bardzo mi w głowie Peżociki dla uciech powodowanych przez wiatr we włosach hahaha. Musi mi wystarczyć tatusiowóz z otwieranymi szybami <lol>.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Fans » 26 paź 2011, 14:05

Moim poprzednim samochodem była Toyota Avensis rocznik 2000r. (data rejestracji to 28.12.2000r) po FL silnik 2.0 D4D, w nadwoziu kombi. Przejeździłem nią szczęśliwie 3,5 roku. Bardzo duży, przestronny kanapowiec.

Tu jest cały opis historii mojej toyoty, co przez ten okres użytkowania wymieniałem http://avensis.info/viewtopic.php?f=62&t=1823.
Ogólnie na tym forum można dowiedzieć się wszystkiego na temat toyoty avensis.

Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. vs. Toyota Avensis 2.0 D4D 110 Km Kombi 2000r..
– Mazda sztywniejsze zawieszenie , Toyota typowy kanapowiec
– Mazda lepsze prowadzenie w zakrętach, być może, że Toyka była kombi + Madzia szersze opony
– Mazda zrywniejsza, lepiej się zbiera, choć mam takie złudzenie, że na wolnych obrotach jakoś toyka była lepsza
– silnik Toyoty bardziej elastyczny, Mazda dławi się na dużym biegu + mała prędkość, Avka nie miała tego
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Forumowicz

Od: 30 lip 2010, 12:16
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez Dominator » 26 paź 2011, 14:17

Odnosnie peżota :P
nemi napisał(a):
Fakt, faceci posiadający takie auto kojarzą mi się z kolesiami z włosami na żel i koszulkami polo Lacoste (a do takich nie należę :P)
ja tam czasem preferuje taki styl a nie jeżdżę damskimi samochodami tylko zwykłym dupowozem :D
Jarek niedlugo zrezygnuje z zakupu samochodu słysząc o takich autach :P
fans moze i masz rację i tego nie neguje ale nie mozna porównywać Avensis 1gen z mazda6. To nie ta epoka juz.
...
Forumowicz

Postprzez TALREP » 26 paź 2011, 14:27

Fans napisał(a):Moim poprzednim samochodem była Toyota Avensis rocznik 2000r. (data rejestracji to 28.12.2000r) po FL silnik 2.0 D4D, w nadwoziu kombi. Przejeździłem nią szczęśliwie 3,5 roku. Bardzo duży, przestronny kanapowiec.

Tu jest cały opis historii mojej toyoty, co przez ten okres użytkowania wymieniałem http://avensis.info/viewtopic.php?f=62&t=1823.
Ogólnie na tym forum można dowiedzieć się wszystkiego na temat toyoty avensis.

Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r. vs. Toyota Avensis 2.0 D4D 110 Km Kombi 2000r..
– Mazda sztywniejsze zawieszenie , Toyota typowy kanapowiec
– Mazda lepsze prowadzenie w zakrętach, być może, że Toyka była kombi + Madzia szersze opony
– Mazda zrywniejsza, lepiej się zbiera, choć mam takie złudzenie, że na wolnych obrotach jakoś toyka była lepsza
– silnik Toyoty bardziej elastyczny, Mazda dławi się na dużym biegu + mała prędkość, Avka nie miała tego

Porównanie M6 GG do avensis T22 jest jak porównanie x-boxa do pegazusa <lol>
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez Fans » 26 paź 2011, 14:39

TALREP napisał(a):Porównanie M6 GG do avensis T22 jest jak porównanie x-boxa do pegazusa <lol>

Raczej jak x-box do sony playstation :)
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Forumowicz

Od: 30 lip 2010, 12:16
Auto: Opel Insignia 2.0 CDTI 4x4 2013r., 160 KM

Postprzez jarekrk » 26 paź 2011, 14:46

ale ten avensis to właśnie tylko kanapowiec, nie jest to auto które bym chciał mieć przez następne 3 lata.
Po prostu nie robi szału , już wolałbym zdecydowanie accorda od avensisa.Tak samo dużo bardziej podoba mi się 626 niż avensis.
Chociaż też do tego auta przekonać się nie mogę

Dominator napisał(a):Odnosnie peżota :P
nemi napisał(a):
Fakt, faceci posiadający takie auto kojarzą mi się z kolesiami z włosami na żel i koszulkami polo Lacoste (a do takich nie należę :P)
ja tam czasem preferuje taki styl a nie jeżdżę damskimi samochodami tylko zwykłym dupowozem :D
Jarek niedlugo zrezygnuje z zakupu samochodu słysząc o takich autach :P
fans moze i masz rację i tego nie neguje ale nie mozna porównywać Avensis 1gen z mazda6. To nie ta epoka juz.

Heh muszę coś kupić bo od stycznia moją BA przejmuję małżonka a ja i mpk... NEIN <cisza>
Forumowicz

Postprzez Dominator » 26 paź 2011, 18:27

jarekrk napisał(a):już wolałbym zdecydowanie accorda od avensisa.

A pytałeś co myślimy o avensisie i galancie, w takim wypadku avensis odpada, galanty juz miałes i pozostało jakieś uprzedzenie, niedosyt, więc nie pozostaje nic innego jak Accord
Szukaj takowego, i szerokości :)
...
Forumowicz

Postprzez loockas » 26 paź 2011, 19:37

jarekrk napisał(a):można i do 15k kupić takiego toledo...hmmm

Ja kupiłem i taniej. Ja chciałem wydać nawet i więcej... no ale nie było. Wybrałem najmniej zajechany (chyba) i doprowadzam do stanu takiego jakbym chciał. Tego auta się nie szuka bezwypadkowego, tylko najmniej wypadkowego. Dlatego dla mnie ważne było by środek był w ładnym stanie i elementy konstrukcyjne nietknięte. Nawet się udało. Byłem pewien, że szukając takiego auta jak Toledo będę przebierał w setkach modeli. Niestety V5 szczególnie w PL nie były zbyt popularne. Do tej pory nie jest i wielu ludzi się boi tego silnika.

TALREP napisał(a):150 000 a skóra na kierownicy pierwszego jak stara szmata.

W seacie zaczyna się lekko zaznaczam LEKKO ścierać od ~170km. Opinia zebrana od kilkunastu użytkowników Seata. Na fotelach zupełnie inaczej. U mnie po 190kkm wygląda prawie jak nowa. Na wielu innych, które widziałem podobnie przy tym przebiegu. No ale tutaj szerokość tyłka też ma znaczenie jak boczki wyglądają.

jarekrk napisał(a):nie chcesz toledo sprzedać

Jeszcze nie, hehe :P Ale tego z pierwszego linku jade chyba jutro oglądać. Kolega szuka dla siebie :P Ale na zdjęciach wyglada jak padlina :P

jarekrk napisał(a):acco?

Już Ci pisałem na początku tego tematu, że dla mnie to auto było prawie wygranym. Po prostu Toledo znalazłem szybciej niż Accorda w takiej wersji jaką chciałem (czyli 2.0 ze skórą i klimatronikiem). Mnie się one zawsze podobały.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez jarekrk » 26 paź 2011, 20:02

no accco 2.0 ze skóra i climatronikiem w dobrym stanie znaleźć to pewnie jeszcze trudniej by było niż ładnego GALANTA lub E46

no ta bene , na forum BMW nawet mówią,że spokojnie znajdzie się w stanie dobrym jak się poszuka do 15k, tylko rok 98-99max
Forumowicz

Postprzez TALREP » 27 paź 2011, 08:25

Tak strasznie zależy ci na skórze? Ja w swoim avensisie mam skórę i prawdę mówiąc wolał bym welur, który miałem w BG :) z tą różnicą, że w Ave w grę wchodziła albo skóra albo zwykła tapicerka materiałowa. Nie wiem jak w accordzie ale w ave jak dla mnie jedyną zaletą skóry jest podgrzewanie foteli i elektryczna ich regulacja <lol>
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 29 lis 2005, 16:30
Auto: była mazda 323f BG 1.6 1991r
jest toyota avensis T25 2.0 2003r

Postprzez jarekrk » 27 paź 2011, 08:50

tzn nie, no tak pisałem do lockas jak on szukał w skórze z 2.0 i climatronik, mi by stykneły ostatnie 2 opcje, skóry nawet nie lubie. Tak ogólnie silniki 2.0 w ACCO są lepsze, mniej oliwo żerne itp. ?
Forumowicz

Postprzez dadan » 27 paź 2011, 09:22

Jezeli trafisz na zadbanego accorda z silnikiem 1,8 to nie bedzie problemu z olejem, to nie byla ich wada, silnik 2.0 na pewno ma lepszy moment i nie trzeba mu cisnac zeby dobrze jechal. Spalanie praktycznie takie samo.

Za 3 tys euro mozna kupic w niemczech zadbanego accorda z przebiegiem w granicach 150 tys km, tylko ciezko ustrzelic 2.0 i cos innego niz srebrny kolor, ale na pewno da sie, tylko trzeba cierpliwosci :) Duzo jest fajnych z silnikiem 2,3, sa dobrze wyposazone, ale akcyza 18% to koszmar...
Jezeli nei planujesz gazu to zmiescisz sie idealnie w budzecie. Jak dla mnie to wolalbym 100 razy to auto niz seata z jakims 1,6 czy 1,8 silnikiem.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez jarekrk » 27 paź 2011, 09:27

no a teraz powiedz mi lepiej acco zwykłego z roku 2001, czy może jednak starszą ale ładniejszą i chyba trochę lepiej wykończoną wersję coupe, tylko znów z 1999 roku
Forumowicz

Postprzez dadan » 27 paź 2011, 11:52

Co lepiej? Trafic na bardziej zadbanego i tego kupic :)

Na plus coupe:
– lepsze wyposazenie
– lepszy wyglad
– wygodniejszy

Na minus:
– malo ich na rynku, ciezko kupic ciezko tez potem sprzedac
– jak z kazdym nietypowym autem problem z czesciami blacharskimi, spojrz na ceny blacharskie do is-a

Plusy i minusy limuzyny to odwrotnosc plusow i minusow coupe :)

Ja bralbym coupe, to naprawde nietuzinkowe auto, dosyc juz wysoka półka, z dobrym wyposazeniem. Rocznikiem sie nie przejmuj, mam 15-letniego Xedosa 9 i nie zamienilbym go na nowa klase srednia, ale to moje zdanie, kazdy ma swoje priorytety :)
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL