był to wynik z listopada więc temp urozmaicona ale w większośći bliska zeru bo auto jedzie przed 6 rano i ok 18 wieczorkiem
Opinie i luźne rozmowy użytkowników Mazd z silnikami diesla [DiTD]
normalnie w momencie zatankowania zeruje licznik km, jeżdze do następnego zatankowania i kalkulator w łapkę i wychodzi czarno na białym 
był to wynik z listopada więc temp urozmaicona ale w większośći bliska zeru bo auto jedzie przed 6 rano i ok 18 wieczorkiem
- Od: 26 wrz 2010, 21:56
- Auto: była Mazda 323F BJ 2.0 DiTD
jest Ducato
marsel napisał(a):jak Wy jeździcie że mazdy Wam tyle palą?
u mnie 4,8-4,9 przy mieście i sam się zdziwiłem ale tankowanie do odbicia, zerowanie licznika do rezerwy i znowu do odbicia i tak wychodzi
kolego – w jakim mieście? gdzie po mieście jeździsz?
piotrtc napisał(a):Jaki masz rozmiar kół.
cztery dojazdowki
piotrtc napisał(a):Nie wiem jak zrobić 4,8-4,9 po mieście
z gorki na luzie
- Od: 26 wrz 2010, 12:12
- Auto: mazda 323f '99 2,0 ditd sport edition
viewtopic.php?f=312&t=106621&start=0
W trasie jest to jak najbardziej realny wynik ale w mieście dodatkowo niskie temperatury... Mi w cyklu mieszanym wychodzi około 6-6.5L.
Marsel pochwal się swoimi obliczeniami
Marsel pochwal się swoimi obliczeniami
Miron-Ww napisał(a):nawet te 90 kM nie są aż tak oszczędne...
nawet powiedziałbym, że trochę za mało do tej masy (1270 kg) i przez to może nawet więcej palić
kierownik napisał(a):nawet powiedziałbym, że trochę za mało do tej masy (1270 kg) i przez to może nawet więcej palić
według książki o jedną dziesiątą mniej palą i jakieś to odzwierciedlenie może mieć, ale to wszystko zależy od stylu jazdy.
nie umiecie spalania obliczać? 
ilość km/100 potem ilość litrów/przez liczbę która nam wyszła z poprzedniego działania i wuala
policzyłem ostatnie spalanie no i wyszło 5l
osiągam takie wyniki bo pracuję jako kierowca na aucie dostawczym i z jumpera 2.2ccm potrafię w trasie osiągnąć 6,5l ale to dzięki skrzyni 6 biegowej, w mieście waham się między 7,5-8l
nic trudnego po prostu trzeba jeździć z głową przewidywać sytuacje na drodze, bez zbędnego przyspieszania między światłami i hamowania, unikam korków jeżdząc mało znanymi kierowcom uliczkami w mieście może dlatego taki wynik wychodzi
ilość km/100 potem ilość litrów/przez liczbę która nam wyszła z poprzedniego działania i wuala
policzyłem ostatnie spalanie no i wyszło 5l
osiągam takie wyniki bo pracuję jako kierowca na aucie dostawczym i z jumpera 2.2ccm potrafię w trasie osiągnąć 6,5l ale to dzięki skrzyni 6 biegowej, w mieście waham się między 7,5-8l
nic trudnego po prostu trzeba jeździć z głową przewidywać sytuacje na drodze, bez zbędnego przyspieszania między światłami i hamowania, unikam korków jeżdząc mało znanymi kierowcom uliczkami w mieście może dlatego taki wynik wychodzi
jest Ducato
kierownik napisał(a):z jakiegoś powodu spalanie spada po tuningu przy takim samym stylu jazdy...
Jeśli chodzi Ci o programy to zauważ że są zazwyczaj dwie opcje, tak zwana eko i sport.
w eko moc lekko wzrasta przez lepsze wykorzystanie dawki, po zmianie konta oraz ciśnienia wtrysku, ciśnienia doładowania, spalanie spadnie. W sport spalanie już nie jest takie fajne ale za to mamy sporą moc.
Np 1.9tdi 75KM spali więcej niż 90KM ale 90KM na pewno mniej niż 130 w np. golfie
Tylko sobie chwalić takie spalanie, masz sprawny EGR?
kierownik napisał(a):racja miszczu, jesteśmy malutczy i najwyraźniej żaden z nas nie potrafi tak jeździć
masz jakis problem z tym?
zapytaliscie to odpowiedziałem
Neonixos666 napisał(a):masz sprawny EGR?
jest zaślepiony
jest Ducato