Witam.
To mój pierwszy post na forum, więc wypada się przedstawić.
Mam na imię Grzegorz, jestem z Bielawy (woj. Dolnośląskie) i szukam swojej pierwszej Mazdy. Wybór padł na "trójkę". Pytanie jednak jest proste – którą wersję silnikową wybrać? Rocznie robię ok. 20000km, więc diesel raczej odpada. Zastanawiam się nad 1.6 105KM oraz 2.0 150KM. Na pewno ponad 2l nie wejdę, więc to max.
Zależy mi na tym, by auto nie spalało hektolitrów paliwa, ale też liczę się z tym, że "dwulitrówka" specjalnie oszczędna nie będzie, dlatego po zakupie auta z tym motorem prawdopodobnie zdecydowałbym się na założenie gazu. I tutaj od razu kolejne pytanie – czy silniki (zarówno 1.6 jak i 2.0) lubią się z gazem? Z tego co na razie wyczytałem, to nie ma większych problemów, ale wolałbym aby ktoś obeznany to zweryfikował.
Względna bezawaryjność byłaby również niesamowitym plusem, gdyż auta nie będę utrzymywał sam, więc koszta powinny być jak najniższe. Wiadomo – 1.6 będzie mniej palił, więc na samo paliwo pójdzie mniej kasy, ale nie ukrywam, iż chciałbym czuć, że mam zapas mocy pod maską, dlatego na razie rozważam obie opcje. Proszę jednak o opinie jak wygląda elastyczność i dynamika silników 1.6, gdyż jest ich więcej i łatwiej będzie wybrać zadbany egzemplarz jeśli dynamika mi wystarczy (może ktoś jeździł Nissanem Note 1.6 110KM – z takiej dynamiki byłbym zadowolony).
Interesują mnie tylko wersje z manualną skrzynią biegów. Żaden automat nie wchodzi w grę.
Niestety, mój budżet nie jest zbyt wysoki i wynosi maksymalnie 20000zł. Nie jest to wiele i na egzemplarz w bardzo dobrym stanie może pewnie nie starczyć, ale mam nadzieję, że coś konkretnego da się w tej cenie dostać. Warto by było też wspomnieć, że nie wiem na co zwracać szczególną uwagę (poza rdzą) przy oględzinach konkretnych modeli. Są jakieś szczególne miejsca gdzie trzeba zaglądnąć przed zakupem?
Dla przejrzystości (gdyby nie chciało się komuś czytać) wypunktuję wszystkie pytania i informacje:
1) Którą wersję silnika wybrać – 1.6 czy 2.0?
2) Jak wygląda kwestia gazu w obu przypadkach? Silniki tolerują gaz?
3) Jak wygląda dynamika silników 1.6?
4) Na co, poza rdzą, zwracać szczególną uwagę (i gdzie szukać rdzy)?
5) Czy do 20000zł dostanę dobrze utrzymany egzemplarz?
6) Tylko skrzynie manualne.
7) Jak najniższa awaryjność.
8) Jeśli chodzi o konkretne oferty – proszę o podawanie z okolic Wrocławia lub z całego województwa dolnośląskiego.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Dopisano 16 lis 2014, 21:10:Nikt nie ma nic do powiedzenia? Żadnych porad?