Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez piotrriv » 5 sie 2012, 17:15

Novy napisał(a):A do moderatora mam pytanie,co w tym poście jest obraźliwego i zasługuje na ostrzeżenie?Dziwne to forum,hmm,pożegnam.

Novy – bądź konsekwentny.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez Novy » 5 sie 2012, 17:36

piotrriv napisał(a):Novy – bądź konsekwentny.

Rozumiem że robi sie przykro jak kupiło się auto z supernowoczesnym silnikiem a po niedługim czasie okazuje się że osiągi ma jak silniki z przed 10lat.Przykro mi.Trzeba było nie czytać folderów reklamowych i forów internetowych. :D
Będę konsekwentny i pożegnam,wszak to co napisałem o tej "cudownej" benzynie okazało się prawdą-o to mi tylko naprawdę chodziło,szkoda że tylko jeden z tylu użytkowników miał odwagę to napisać.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Paweł » 5 sie 2012, 18:21

Szkoda, że Honda musi wsadzać tak stare silniki do nowych aut... Zdaje się, że w najnowszym modelu znów jest ta sama jednostka? Może to jeden z powodów, dla których nowy CR-V przegrywa z CX-5 chyba we wszystkich niezależnych porównaniach? Chillout. ;)

P.S. Mówiąc na poważnie – choć potrafię wskazać kilka genialnych Hond i nawet jeśli ich silnik jest lepszy, a CR-V byłaby szybsza, oszczędniejsza i w ogóle znakomitsza, to mimo wszystko wybrałbym CX-5. Tylko i wyłącznie ze względu na wygląd. Mówiąc delikatnie, dwie ostatnie generacje CR-V estetycznie są zbyt bazarowe. Swoją drogą dziwne, bo ma Honda w ofercie raczej nieźle zaprojektowane nadwozia... Może SUV-em celowali w inny, specyficzny rynek.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez szatajoh » 5 sie 2012, 20:12

Paweł napisał(a): Mówiąc delikatnie, dwie ostatnie generacje CR-V estetycznie są zbyt bazarowe. Swoją drogą dziwne, bo ma Honda w ofercie raczej nieźle zaprojektowane nadwozia... Może SUV-em celowali w inny, specyficzny rynek.

Mysle ze to jeet zrobione z pomyslunkiem takie nadwozie cieszy sie niestety powodzeniem Honda ma najwieksza sprzedaz tej klasy SUV bije wszystkich na rynku
Czasami nie liczy sie czy auto jest dobre czy najlepsze musi byc to "cos "popatrz na Golfa nic specyjalnego a" najlepszy" przynajmniej w sprzedazy
Forumowicz

Od: 27 mar 2012, 09:42
Auto: Mazda CX 5
150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez Marianek » 5 sie 2012, 20:50

piotrriv napisał(a):Novy – bądź konsekwentny.

Traktujemy wszystkich równo i nie trzeba dygresji prowadzić.
Novy napisał(a):Przykro mi.Trzeba było nie czytać folderów reklamowych i forów internetowych. :D

Potwierdzasz ze zasłużyłeś na ostrzeżenie,prowadź dyskusje normalnie bez wycieczek osobowych.

Novy napisał(a):szkoda że tylko jeden z tylu użytkowników miał odwagę to napisać.

Jeśli chodzi o forum tak ,jeśli chodzi o auto to już inaczej, kolega Zoomik takowego nie posiada (chyba ze się mylę) .
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Paweł » 5 sie 2012, 21:19

szatajoh napisał(a):Mysle ze to jeet zrobione z pomyslunkiem takie nadwozie cieszy sie niestety powodzeniem Honda ma najwieksza sprzedaz tej klasy SUV bije wszystkich na rynku Czasami nie liczy sie czy auto jest dobre czy najlepsze musi byc to "cos "popatrz na Golfa nic specyjalnego a" najlepszy" przynajmniej w sprzedazy

O, o! Właśnie o tym mówię. :)
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez ZOOMik » 10 sie 2012, 01:04

Marianek napisał(a): Novy napisał(a):szkoda że tylko jeden z tylu użytkowników miał odwagę to napisać.

Jeśli chodzi o forum tak ,jeśli chodzi o auto to już inaczej, kolega Zoomik takowego nie posiada (chyba ze się mylę) .

Nie mylisz się, nie posiadam, ale gdybym miał napisałbym dokładnie to samo :P
Novy,
To nie kwestia odwagi, lecz przejaw obiektywizmu...nie należę do osób, które ślepo zapatrzeni są w tą czy inną markę, na dowód czego „wypunktowałem” swoją BL i...lista nie jest ostatecznie zamknięta ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez tomba » 10 sie 2012, 16:58

Witam!
Swoją cx 5 odebrałem 2 tygodnie temu. Mam wersję z manualem. Na jazdach testowych jeździłem z automatem, który mnie osobiście nie zachwycił. Skrzynia manualna jest bardzo fajna. Pewnie gdybym dużo jeździł po dużym mieście z korkami, automat po przyzwyczajeniu się do niego, też byłby dobrym wyborem. Co do wcześniejszych spostrzeżeń użytkowników:
Lustra powyżej 120 km/h drżą jak cholera
Drgań maski nie zaobserwowałem.
Odnośnie głośności – samochód raz wydaje się cichy, a czasem głośny, wg. mnie to kwestia opon (225/65/17) i ich wrażliwości na rodzaj nawierzchni. Ciekawy jestem czy ktoś ma podobne odczucia.
Dynamika – bez rewelacji ale nie najgorzej / Na tle Grand Vitary to dynamit/.
Spalanie- na razie większość po mieście , komputer wskazuje 8,7l/100. /Grand Vitara minimum 2l więcej/ Sprawdzę wskazania komputera tankując pod korek.
Autko sprawia wrażenie dość delikatnego i mimo AWD poza szutry i zaśnieżone ulice raczej bym się nie wybierał.
Wszystkie systemy działają bardzo dobrze /AFS, automatyczna zmiana świateł w nocy, nawigacja, istop/ tylko RVM zdecydowanie nadgorliwy /przynajmniej w mieście, na autostradzie ostrzeganie z tak dużym marginesem ma sens/
Początkujący

Od: 30 mar 2012, 12:59
Auto: SUZUKI GRAND VITARA
mazda cx 5, skyenergy MT

Postprzez ziumzium » 14 sie 2012, 14:15

Witam wszystkich serdecznie!

W październiku (prawdopodobnie... :) odbiorę SkyPassion, benzyna w automacie. Dowiedziałem się już w tym wątku wielu interesujących rzeczy, jednak kilku informacji mi brakuje. Do tych co już stali się posiadaczami CX-5 mam kilka pytań i za pomoc będę bardzo wdzięczny. Co mianowicie Państwo rekomendujecie zaraz po zakupie samochodu? Czy warto jest od razu lakier zabezpieczyć jakimś woskiem, czy może wykonuje to dealer? Jak jest z pierwszą wymianą oleju i filtra? Warto zrobić wcześniejszą wymianę czy czekać na serwis po 20tyś (o ile taki jest przedział)? Lać 98, czy 95 tak jak producent wskazuje? Czy są jakieś ustawienia komputera pokładowego na które warto od razu zwrócić uwagę (ponoć jest wiele opcji do wyboru, powiadomienia etc.)? Wiem, że odpowiedzi mogą być rożne ale interesuje mnie Państwa opinia wraz z uzasadnieniem.

Z góry dziękuję!
Początkujący

Od: 13 sie 2012, 23:18
Auto: Mazda CX-5 2.0 AT 4WD Passion

Postprzez szatajoh » 15 sie 2012, 11:15

ziumzium napisał(a):Witam wszystkich serdecznie!

Czy warto jest od razu lakier zabezpieczyć jakimś woskiem, czy może wykonuje to dealer?

Wedlug mojego handlarza auto jest wystarczajaco zabezpieczone ponoc nawet woskiem dlatego pare-nascie dni stoi w Antwerpi

Jak jest z pierwszą wymianą oleju i filtra? Warto zrobić wcześniejszą wymianę czy czekać na serwis

Podobna dyskusja byla na forum niemieckim
wniosek robic tak jak zaleca serwis
w pierwszym oleju sa jakies dodatowe mikstury ktore lepiej docieraja silnik i zuzycie paliwa spada razem z przebiegiem forumowicze to potwierdzaja

Z góry dziękuję!
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez piotrriv » 15 sie 2012, 17:06

Możesz Szatajoch podać więcej info o tych substancjach docierających silnik ?

Uwielbiam informacje typu ludzie we wsi gadali...
Forumowicz

Jest 2.5 II gen.

Postprzez szatajoh » 15 sie 2012, 21:56

piotrriv napisał(a):Możesz Szatajoch podać więcej info o tych substancjach docierających silnik ?

Tak tlumaczono sprzedawcom na wiosne na kursie to ze nie ma zmiany oleju po 2 tys tylko po 20.000
Obecnie stosuje sie dodatki do oleju sa to pomielone na mikrony teflon albo ceramika ktore zapelniaja pory materialu na gladzi cylindra i pierscieniach.zmniejsza to opory i zwieksza kompresje
Mercedes stosuje dodatek na bazie ceramiki i nie chwali sie tym przypuszczam ze inne firmy robia podobnie walczac o coraz wieksza sprawnosc silnikow i zuzycie paliwa
Na niemieckim forum Mazdy uzytkownicy stwierdzaja faktyczne zmniejszenie zuzycia paliwa przy wzroscie przejechanych kilometrow
Niestety jeszcze nie potrafie tego potwierdzic organoleptycznie ale moze niedlugo moja madzia dojedzie i bede testowal
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez piotrriv » 16 sie 2012, 10:32

Hmm – takimi dodatkami chwalą się firmy produkujące oleje bo o to chodzi w smarowaniu silników.

Gdyby ktoś miał jakieś dokładniejsze info to poproszę.
Forumowicz

Jest 2.5 II gen.

Postprzez ziumzium » 16 sie 2012, 22:32

Może to i banalna sprawa, ale czy producent pakuje do auta gaśnicę i apteczkę?
Początkujący

Od: 13 sie 2012, 23:18
Auto: Mazda CX-5 2.0 AT 4WD Passion

Postprzez ZOOMik » 17 sie 2012, 00:21

szatajoh napisał(a):
piotrriv napisał(a):Możesz Szatajoch podać więcej info o tych substancjach docierających silnik ?

Tak tlumaczono sprzedawcom na wiosne na kursie to ze nie ma zmiany oleju po 2 tys tylko po 20.000
Obecnie stosuje sie dodatki do oleju sa to pomielone na mikrony teflon albo ceramika ktore zapelniaja pory materialu na gladzi cylindra i pierscieniach.zmniejsza to opory i zwieksza kompresje
Mercedes stosuje dodatek na bazie ceramiki i nie chwali sie tym przypuszczam ze inne firmy robia podobnie walczac o coraz wieksza sprawnosc silnikow i zuzycie paliwa
Na niemieckim forum Mazdy uzytkownicy stwierdzaja faktyczne zmniejszenie zuzycia paliwa przy wzroscie przejechanych kilometrow
Niestety jeszcze nie potrafie tego potwierdzic organoleptycznie ale moze niedlugo moja madzia dojedzie i bede testowal

Ja bym te opowieści raczej między bajki włożył...
1. We współcześnie produkowanych samochodach nie praktykuje się już wcześniejszej wymiany oleju, ale nie ma to nic wspólnego z rzekomymi specjalnymi dodatkami, jakie miałby się znajdować w tym, którym są fabrycznie zalane auta. Po prostu, obecnie montowane silniki dzięki postępowi technologicznemu, lepszym materiałom, bardziej precyzyjnej ich obróbce, nie wymagają docierania, jakie było kiedyś, więc również olej nie ulega zanieczyszczeniu w takim stopniu, aby jego wymiana była wcześniej konieczna.
2. Spadek zużycia paliwa wraz z ilością przejechanych km również nie ma żadnego związku z tym, czy wymienisz przedwcześnie „fabryczny olej” czy też zrobisz to zgodnie z harmonogramem czynności serwisowych ustalonym przez producenta – to, że auto po, np. 50 kkm będzie spalać nieco mniej i mieć lepsze osiągi niż to prosto z salonu jest czymś zupełnie normalnym.

ziumzium napisał(a):Czy warto jest od razu lakier zabezpieczyć jakimś woskiem, czy może wykonuje to dealer?

Wątpię, ale sprawdź czy jest coś na karoserii co przypomina wosk – po prostu polej wodą i zobacz jak spływa :) Oczywiście warto zabezpieczać woskiem.

ziumzium napisał(a):Jak jest z pierwszą wymianą oleju i filtra? Warto zrobić wcześniejszą wymianę czy czekać na serwis po 20tyś (o ile taki jest przedział)?

Po 20 000 km.

ziumzium napisał(a):Lać 98, czy 95 tak jak producent wskazuje?

95

ziumzium napisał(a):Czy są jakieś ustawienia komputera pokładowego na które warto od razu zwrócić uwagę (ponoć jest wiele opcji do wyboru, powiadomienia etc.)?

W tej kwestii niech już Ci użytkownicy podpowiedzą, bo jak widzisz jeżdżę czym innym :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez Novy » 17 sie 2012, 10:57

ZOOMik napisał(a):[
Po 20 000 km.

I tej rady się trzymaj,nawet jak serwis będzie podpowiadał że po 3 lub 5tys km.Taki błąd popełniłem wymieniając olej w mojej CRV po 3 tys (lub po 5tys,już nie pamiętam dokładnie-ale przed wyznaczonym przez producenta limitem 20tys km.) oczywiście za namowa serwisu Hondy.Nie trudno się domyśleć dlaczego to robią-kasa!
Pamiętam że po tygodniu po zmianie oleju wyczytałem na amerykańskim forum że koleś wysłał nawet list do Hondy w Japonii z takim zapytaniem,producent jednoznacznie odparł że nie ma potrzeby takiej wcześniejszej wymiany a nawet jest niewskazana...Pisali też że olej jaki jest w silniku w momencie zakupu jest najbardziej optymalny w początkowej fazie układania silnika. :)
Forumowicz

Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez cheatah » 17 sie 2012, 12:18

ziumzium napisał(a):Może to i banalna sprawa, ale czy producent pakuje do auta gaśnicę i apteczkę?

Gasnice i trojkat – tak. Apteczke – nie. Kamizelki odblaskowej rowniez nie.
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez Marianek » 17 sie 2012, 13:48

Testy CX-5 przy prędkości 40mph

Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez Novy » 17 sie 2012, 22:07

Ciarki mnie przeszły..Nie wiem jak wypada BMW X3 ale chyba nie lepiej (nawet jak na śmieszne premium)..Na pewno lepiej od CRV i to mnie cieszy.. :)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 17 sie 2012, 22:20

Novy napisał(a):Nie wiem jak wypada BMW X3 ale chyba nie lepiej

O tak
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl