Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez BEN » 27 sie 2009, 08:26

tery napisał(a):
Sevyoruum napisał(a):Faktem jest tez, ze gdybym bral auto typu CRV to wzialbym RAV'ke. Ze wzgledu na tego najwiekszego diesla.

Najnowsze wcielenie RAV4 faktycznie ma do zaoferowania diesla 177KM, tego co ma Deniorek w swoim Verso. Niestety te Ravki są duzo gorsze od poprzedniczek. Nie da się ukryć, że ten silnik to atut tego auta...i raczej jedyny...ale jest elementem kuszącym wiele osób. Prawda o tym modelu jest jednak bardziej przyziemna. Fatalna awaryjność. Masakryczna skrzynia i sprzęgło, problemy z runflatami (jesteś zmuszony wziąć, gdy chcesz full opcję lub dopłacić za to co chcesz), niższa jakość...Odradzam każdemu RAV4.

Odnośnie Hondy CRV. Koncern Hondy ma do zaoferowania swoim klientom znacznie więcej niż kredens i silnik 140KM i 150 KM. Fakt, że nie w Polsce, ale to nie problem. Bardziej wymagający mogą zakupić Acurę MDX z dużo mocniejszymi jednostkami wykończonymi bardziej luksusowo. Cx-7 zaś, to dla Mazdy szczyt szczytów.

Tery Rav4 zła cx7 zły tylko crv SUPER. <glupek2> <glupek2>
A podawanie przykładów acury to juz głupota bo to inny przedział cenowy. a ze cx7 to szczyt szczytów to chyba coś Ci się pomyliło bo masz jeszcze cx9 która jest jeszcze większa ale to już na pewno nie jest auto dla Ciebie bo pali paliwo wiadrami.
Aż z ciekawości wbije na forum hondy i poszukam tam wpisów trola=Terego
Forumowicz

Od: 23 gru 2008, 12:10
Auto: Mazda CX-7 EU, xsara 1,6 16V

Postprzez Damianek90 » 27 sie 2009, 08:47

Ja uważam Mazde Cx7 za najlepszą w swojej klasie pod każdym względem.
Na pewno przewyższa trzeszczącą CRV jakością materiałów.W CRV wszędzie jest czarny twardy plastik .Silnik 2.0 bardziej wyje niż jedzie .
W tej klasie samochódów uznaje tylko Cx7
Początkujący

Od: 22 sie 2009, 16:53

Postprzez BEN » 27 sie 2009, 09:28

Damianek90 napisał(a):Ja uważam Mazde Cx7 za najlepszą w swojej klasie pod każdym względem.
Na pewno przewyższa trzeszczącą CRV jakością materiałów.W CRV wszędzie jest czarny twardy plastik .Silnik 2.0 bardziej wyje niż jedzie .

hmmm. w tej klasie są lepsze auta od cx7 ale niestety są znacznie droższe. Więc stosunek ceny do produktu to cx7 ma najlepszy w klasie IMO (za cenę jak ja kupowałem auto=130000)
Forumowicz

Postprzez pc131 » 27 sie 2009, 09:45

Damianek90 napisał(a):Ja uważam Mazde Cx7 za najlepszą w swojej klasie pod każdym względem.

Ja kupiłem 2 letniego Touringa z USA w super stanie za 75000, więc dla mnie nie było alternatywy.

Co do jazdy – właśnie wróciłem z Chorwacji i na autostradach (szczególnie węgierskich, płaskich jak stół) CX-7 pięknie sunie. Spalanie ze 140km/h tempomacie 11L/100km. Co do popularności CX-7 za granicą to w Chorwacji wdziałem jedną, tam gdzie byłem pierwsze 3 dni, a potem na trasie mijałem jeszcze 2 – wszystkie wiśniowe. Większość to CAYENNE i Q7. Na Węgrzech nie widziałem żadnej, nawet jadąc przez Budapeszt.
Forumowicz

Od: 19 paź 2008, 23:06
Auto: 2007 CX-7 US

Postprzez Lucass » 27 sie 2009, 10:00

BEN napisał(a):
hmmm. w tej klasie są lepsze auta od cx7 ale niestety są znacznie droższe. Więc stosunek ceny do produktu to cx7 ma najlepszy w klasie IMO (za cenę jak ja kupowałem auto=130000)

Myślę że miałeś na mysli Audi Q5 , Volvo XC60.
Jeśli chodzi o Q5 to jest to "nieporozumienie cenowe" , jak to mi powiedział pewien znajomy niemiec który pracuje w salonie Audi. Gdyby cena była troche niższa sprzedawał by się jak świeże bułeczki a tymczasem jest odwrotnie.

Volvo XC60 jest cenowo pomiedzy Mazda Cx-7 a Audi Q5 ale niestety po wspaniałej szedzkiej marce pozostało tylko logo :( . Kiedys byłem miłośnikiem tej marki.
Napewno Q5 oraz XC60 przewyższają CX-a pod wzgledem opcji co potwierdza ich przynależność do PREMIUM.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Lucass » 27 sie 2009, 10:03

BEN napisał(a):

Jeśli chodzi o Q5 to jest to "nieporozumienie cenowe" , jak to mi powiedział pewien znajomy niemiec który pracuje w salonie Audi. Gdyby cena była troche niższa sprzedawał by się jak świeże bułeczki a tymczasem jest odwrotnie.

Volvo XC60 jest cenowo pomiedzy Mazda Cx-7 a Audi Q5 ale niestety po wspaniałej szedzkiej marce pozostało tylko logo :( . Kiedys byłem miłośnikiem tej marki.
Napewno Q5 oraz XC60 przewyższają CX-a pod wzgledem opcji co potwierdza ich przynależność do PREMIUM.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez BEN » 27 sie 2009, 10:14

Lucass napisał(a):
BEN napisał(a):

Tak miałem na myśli dokładnie te auta i ostatnio doszło nowe auto Mercedes GLK. Jes zupełnie tak jak napisaleś że jest to nieporozumienie cenowe. Dlatego u mnie mazda wygrała.

PS.
jak już robimy off topa to co Ci się nie podoba w xc60? bo mnie najbardziej zraziła do tego auta cena (oczywiście po odpowiednim doposażeniu) i diesel.
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 27 sie 2009, 10:39

XC60 > dobierasz wyposażenie i nagle okazuje się, że to fajne autko nie jest warte swojej ceny. :) No ale ktoś to kupuje i się sprzedaje więc my pewnie za biedni na taki luksus. Tak jak pisaliście po Volvo zostało jednak tylko logo. ;)

GLK > Auto fajne pooglądać u kogoś, ale zostanie to tylko Merc, na którego wywalasz kasę, ale wiesz, że to już nie jest ten sam Merc. W tej klasie jest co najmniej kilka ciekawszych aut za mniejszą cenę.

Q5 > zgadzam się, że cena ciut przesadzona. Pewnie Audi wyszła z założenia, że skoro Q7 kosztuje tyle, to Audi Q5 musi kosztować tyle, ile kosztuje. Szkoda, bo przez chwilę nawet interesowałem się, tylko po wstępnych konfiguracjach człowieka odstraszają ceny > sytuacja taka jak przy Volvo – fajne auto, ale przecenione.

Co do RAV4 to tery faktycznie ma rację. Jest to jedno z najbardziej awaryjnych aut Toyoty. A poza tym RAV4, które od początku jakoś tak nie bardzo tolerowałem, zawsze pozostawało za plecami. W najlepszym wyposażeniu z najlepszym silnikiem kosztuje tyle co CX-7, ale wypada przy nim co najmniej blado. Chociaż komu niepotrzebne bajery i w miarę rozsądne osiągi to może wziąć tańszą wersję (nie wiem jak wy odbieracie rozrzut cenowy w ofercie Toyoty, ja na przykład mogłem za cenę swojej Verso w najwyższej wersji i ze wszystkimi pakietami, navi itp. wybrać po prostu dwa w najgorszej wersji, prawie wyszłoby tak samo w cenie ;) Nikt nie był w stanie mi wytłumaczyć skąd takie zjawisko :D). Tym bardziej nie toleruję polityki cenowej powiedzmy Audi, czy Volvo (dobierasz wyposażenie, nie dość, że zaczynasz się w tych opcjach gubić to jeszcze na koniec wychodzi dodatkowo tyle samo co na początku było <lol> ). A poczciwa Mazda daje dwie wersje. Chcesz kupić to bierz i nic tam nie konfiguruj, cena będzie ta sama. :) To mi się nawet podoba. :D
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez jancio68 » 27 sie 2009, 11:13

No i o to chodzi, że słabsze wersje Ravki odpadają, nie wsponinając o wersji jednoosiowej. <lol> A full wypas kosztuje prawie 160 tysięcy. <glupek2> Nieporozumienie! I co tu wieszać psy na Cx-ie i psioczyć, że drogi. Nie wypada nawet.
Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez Lucass » 27 sie 2009, 12:11

Deniorek napisał(a): Tym bardziej nie toleruję polityki cenowej powiedzmy Audi, czy Volvo (dobierasz wyposażenie, nie dość, że zaczynasz się w tych opcjach gubić to jeszcze na koniec wychodzi dodatkowo tyle samo co na początku było <lol> ). A poczciwa Mazda daje dwie wersje. Chcesz kupić to bierz i nic tam nie konfiguruj, cena będzie ta sama. :) To mi się nawet podoba. :D

Mnie się też właśnie w Mazdzie to podoba ale pamiętam jak niedawno straszne psy wieszałeś na salon Mazdy.Ja uważam że ceny Mazdy są uczciwie skalkulowane.
Polityka cenowa Audi czy Volvo to koszmar dla mnie , te rożne pakiety które przy wyborze jednego łączą się z drugim itd ,itp. to nic innego jak ewidentne robienie z klienta <jelen> . Jednak jjest wiele takich którzy uwielbiają przesiadywać w tych luksusowych ;) salonach Audi czy Volvo , dobierając pakiety , wypijając niezliczone ilości kaw gdzie w końcowym rozrachunku są zaskoczeni ceną duuużo wyzszą niż widzieli w cenniku.Po wielu długich rozmowach , jękach , błaganiach dostają jakiś tam rabat i się chwalą jak to oni oskubali salon Audi hahaha
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Deniorek » 27 sie 2009, 12:23

Właśnie, wieszałem psy na salon, a nie ogólnie na ofertę. :) Chociaż dalej nie usprawiedliwię podwyższenia ceny na ten sam samochód, bo kursy rosły, kiedy to inne marki pozostały przy swoim. Dla odmiany niech teraz obniżą cenę, bo przecież kurs poszedł o wiele w dół w porównaniu z marcem. :) <lol>
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez tery » 27 sie 2009, 16:33

[quote="BEN"]A podawanie przykładów acury to juz głupota bo to inny przedział cenowy.[/quot]

Taa...inny przedział cenowy. Za 160-170 tys. PLN można dostać roczną 2008 , dwuletnią 2007 MDX z niewielkim przebiegiem.
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez tery » 27 sie 2009, 16:38

BEN napisał(a):Tery Rav4 zła cx7 zły tylko crv SUPER.

Nie twierdzę, że CX-7 zła, chodzi tylko i wyłącznie o to, aby obiektywnie oceniać to auto. Co do RAV4 nie będę komentował Twojej wypowiedzi. Nigdy też nie napisałem, że CRV to super auto, lepsze od CX-7( choć pod pewnymi względami faktycznie jest). Twierdzę jedynie, że CX-7ce z dieslem w niczym nie ustępuje za wyjątkiem designu.
Forumowicz

Postprzez tery » 27 sie 2009, 16:51

Damianek90 napisał(a):Na pewno przewyższa trzeszczącą CRV jakością materiałów.W CRV wszędzie jest czarny twardy plastik

To co napisałeś odnośnie materiałów i jakości wykończenia jest nieprawdą, ale masz prawo do swojego zdania. Zgodzę się natomiast, że w CRV lepiej sprawuje się diesel niż benzyna.
Forumowicz

Postprzez tery » 27 sie 2009, 17:01

Taa...inny przedział cenowy. Za 160-170 tys. PLN można dostać roczną 2008 , dwuletnią 2007 MDX z niewielkim przebiegiem.

Jeszcze odnpośnie CX-9, nigdy mnie nie interesowała i bynajmniej nie z racji wysokiego spalania, w przeciwieństwie do CX-7, która jest jak dla mnie ciekawszym i ładniejszym autem.
Ostatnio edytowano 27 sie 2009, 17:09 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez gari » 27 sie 2009, 17:02

No wszystko pieknie tylko CRV i CX-7 to rozne klasy / rozne auta takze nie ma co sie dziwic ze CX-7 (poza paroma drobiazgami) przebija CRV ;)
Toyota Corolla / Nissan Murano + Infiniti G20
Forumowicz

Od: 11 kwi 2006, 18:25
Auto: Corolla/ Murano+InfinitiG20

Postprzez Lucass » 27 sie 2009, 17:08

tery napisał(a):

Tery <głaszcze> , my piszemy tu o nowych autach oferowanych w polskich salonach .
Nie porównuj ceny auta nowego i używanego ściągnietego z ułesa ;)
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez tery » 27 sie 2009, 17:15

Lucass napisał(a):
tery napisał(a):

Tery <głaszcze> , my piszemy tu o nowych autach oferowanych w polskich salonach .
Nie porównuj ceny auta nowego i używanego ściągnietego z ułesa ;)

Nie każdy musi kupić nową CX-7 lub MDX. Zresztą co poniektórzy z tego forum tak właśnie czynili. W moim przypadku nie miałem większego wyboru i "musiałem" kupić nowe auto z salonu. Skoro zaś jesteśmy przy tym temacie, to CRV wyniesie mnie de facto około 115 tys. PLN, gdybym zaś zdecydował się na DISI po lifcie, to zapłaciłbym 150 800 PLN. Rachunek jest prosty. Mówiłem już, że na mój wybór złożyło się wiele czynników, być może wziąłbym DISI, gdyby miała homologację...
Ostatnio edytowano 27 sie 2009, 17:22 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Lucass » 27 sie 2009, 17:15

gari napisał(a):
No wszystko pieknie tylko CRV i CX-7 to rozne klasy / rozne auta takze nie ma co sie dziwic ze CX-7 (poza paroma drobiazgami) przebija CRV ;)

Gari , nie przekonuj przyjaciela Tery-ego że CRV i CX-7 to ta sama klasa :)
Dla niego to oczywista oczywistość przy jego nieposkromionym obiektywiżmie że to są auta tej samej klasy , ba CRV jest wg niego lepszy pod każdym względem , no może poza designem którym przecież się nie jedzie hahaha
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez tery » 27 sie 2009, 17:30

Lucass napisał(a):CRV jest wg niego lepszy pod każdym względem ,

Wy przyjaciele dalej swoje...To nadinterpretacja z Twojej strony, nie twierdzę, że CRV jest lepsze pod każdym względem i pokaż mi zdanie, gdzie napisałem, że to auta tej samej klasy. Twierdzę jedynie, że CX-7 2.2 MZR-CD 173KM w niczym (istotnym) nie przewyższa Hondy CRV 2.2 CDTi 140KM...no poza ceną oczywiście <lol>

Klient ( niech to będzie mój przypadek) przychodzący do salonu, poszukujący japońskiego crossovera- SUVa niekoniecznie diesla, chcący kupić auto na firmę ma do wyboru :
W salonach MAZDY – CX-7 za 150 800 PLN
W salonach HONDY – CRV za 115 000 PLN (po odliczeniu)
Forumowicz