Jacek176 napisał(a):(patrz chociażby KL-ZE).
Właśnie do silników J-spec należy lać TYLKO V-powera 100
O to chodzi.
h4x napisał(a):że MIN 95 a nie TYLKO 95
ja nie napisałem, żebyś lał tylko 95
95 na dobrej stacji i spokojnie wystarczy
www.mazdaspeed.pl
Jacek176 napisał(a):(patrz chociażby KL-ZE).
Właśnie do silników J-spec należy lać TYLKO V-powera 100
h4x napisał(a):że MIN 95 a nie TYLKO 95
brii napisał(a):Jacek176 – KL-ZE może jeździć na LO91, czyli naszej 95 – to nie jest wysilony silnik
Wysilony to jest 2.0 z Hondy S2000 i on wymaga 98 oktanów
Jacek176 napisał(a):Absolutnie nie ma sensu.
Speed napisał(a):jedynie mi sie wydaje ze ten silnik rowniej chodzi ?
Jacek176 napisał(a):Nie będę się sprzeczał bo nie znam się na KL-ZE ale jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego te silniki na hamowni pokazują nie wiele ponad 170KM i dopiero po wielu modach osiągają 200KM,
Jacek176 napisał(a):Kolega opowiadał mi jak sprowadził silnik 1.8 z japońskiej wersji Civica Type R. Kiedy zalał do niego zwykłe paliwo to dostawał łomot od zwykłego 1.6 VTi. Dopiero po zalaniu V-powera 100 zaczęło to latać. Różnica była kolosalna
Mev napisał(a):Z ciekawości zatankuję na dniach zbiornik BP Ultimate i zobaczymy, może faktycznie zamiast ~15L będzie paliła 10 (Dotychczas lałem cały czas "zwykłą" 95 na BP)
brii napisał(a):Speed napisał:
jedynie mi sie wydaje ze ten silnik rowniej chodzi ?
Dokładnie – taki jest efekt zalania paliwa o większej liczbie oktanowej niż zalecana –
brii napisał(a):bez zapewnienia pelnej powtarzalnosci pomiaru to wartosc mieszczaca sie w granicy bledu...
brii napisał(a):marecky – zrodlo prosze
A tak na serio o po raz ostatni – opamietajcie sie – oktany nic nie mowi o kalorycznosci paliwa, paliwo 98 ma mniej kalorii niz paliwo 95.
Co do chrzczenia – ono podnosi liczbe oktanowa... Wystarczy dolac spirytusu do paliwa i juz liczba oktanowa jest wieksza. Nie jest problemem w domu zrobic benzyne ktora ma 104 oktany – 85% spiryt + 15% benzyna. Samochod na tym pojedzie, bedzie megakulturalny, ale wyzsza temperatura spalania zabije silnik. Prosze, jeszcze raz, zrozumcie, ze te oktany o ktorych myslicie to marketingowy belkot...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości