Fotoradary – kolejna ofensywa
U nas niestety istneje taka patologia ze edna z glownych drog w kraju a konkretnie droga nr 8 miedzy w-wa a b-stokiem posiada do samej ostrowii z 13fotoradarów. I fakt jest taki, ze nie spogladam na droge czy w konkretnych warunkach jestem w stanie zredukowac odpowiednio predkosc tylko na to czy w kurniku nie siedzi oczko i nie cyka zdjec. Patrze na licznik.
Po drugie, skoro jest porownanie do Niemcow i ich kultury jazdy to jesli wlaczajac w to ich ponad 3krotnie wiekszy ruch niz u nas i prawie ze ta sama ilosc ofiar smiertelnych na drogach, to nawet EINSTEIN mi nie udowodni ze bezpieczenstwo na ich drogach bierze sie tylko z tego ze wystepuje cos takiego jak 'nie najezdzanie na tyl pojazdu, trabienie ii ogolne chamstwo'
Maja dobre drogi. A idiotow nie brakuje, nawet tam. Tylko ze tam warto poczekac na wyprzedzanie do zakretu bo za nim jest prosta a u nas? BYliscie na mazurach? Za pksem mozna sie tłuc od ełku do samego olsztyna i nie wyprzedzic. Czy ktos widzial u nich przejscie dla pieszych za zakretem?
Jeszcze wiele u nas trzeba naprawic a zwalczanie tego poprzez fotoradary to kpina z ludzi.
Po drugie, skoro jest porownanie do Niemcow i ich kultury jazdy to jesli wlaczajac w to ich ponad 3krotnie wiekszy ruch niz u nas i prawie ze ta sama ilosc ofiar smiertelnych na drogach, to nawet EINSTEIN mi nie udowodni ze bezpieczenstwo na ich drogach bierze sie tylko z tego ze wystepuje cos takiego jak 'nie najezdzanie na tyl pojazdu, trabienie ii ogolne chamstwo'
Maja dobre drogi. A idiotow nie brakuje, nawet tam. Tylko ze tam warto poczekac na wyprzedzanie do zakretu bo za nim jest prosta a u nas? BYliscie na mazurach? Za pksem mozna sie tłuc od ełku do samego olsztyna i nie wyprzedzic. Czy ktos widzial u nich przejscie dla pieszych za zakretem?
Jeszcze wiele u nas trzeba naprawic a zwalczanie tego poprzez fotoradary to kpina z ludzi.

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
Retro napisał(a):przejedź się drogą Częstochowa – Warszawa i w tedy porozmawiamy....
Retro napisał(a):...Białobrzegi – Radom to też nie tor a fotoradarów nie ma... ? Jakś puenta...?...
Co prawda to nie do mnie, ale znam obie te drogi dość dobrze. I jest i puenta: ich się nie da porównać
Łączy je tylko to, że mają dwie jezdnie. Wszystko inne dzieli.
Inna rzecz, że wszystkie fotoradary na DK8 powstały po programie "Bezpieczna ósemka". Teraz jest realizowany program "Bezpiecznych osiem" i pewnie w najbliższym czasie zarówno DK1 jak i DK7 zajmą się dość poważnie.
DK9 już szpikują fotoradarami (Rzeszów – Radom).
- Od: 27 maja 2008, 22:18
- Auto: Accord Tourer 2.0 Exe '08 VIII
qbass napisał(a):Dortann napisał:
Ale te drogi na Mazurach są superowe!!
Dokładnie!
A juz najbardziej Szczytno-Olsztyn
Ale te drogi na Mazurach są superowe!!
Dokładnie!
A juz najbardziej Szczytno-Olsztyn
Mam nadzieję, że tylko te główne zmodyfikują i na rajdzie polski 2009 będę mógł sobie mazurskimi zakrętami pośmigać. Póki co, fotoradary tam są rzadkością i jak już to montowane w miastach
Madzia i Misiek to zgrana para.
- Od: 27 maja 2007, 16:03
- Auto: Mazda 6 diesel kombi
W Lublinie potrafią postawić dwa fotoradary przenośne jeden za drugim, co w takim przypadku oznacza odpłatę za przewinienie razy dwa...
Już kilka razy coś takiego widziałem, ale nie było mnie na szczęście na żadnej fotce...
Już kilka razy coś takiego widziałem, ale nie było mnie na szczęście na żadnej fotce...
xXx napisał(a):W Lublinie potrafią postawić dwa fotoradary przenośne jeden za drugim, co w takim przypadku oznacza odpłatę za przewinienie razy dwa...
Nie widzę w tym nic niestosownego. W czym problem?
Tego by jeszcze brakowało, by to łamiący prawo decydował, gdzie może być ujawnione jego wykroczenie
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
magicadm napisał(a):xXx napisał(a):W Lublinie potrafią postawić dwa fotoradary przenośne jeden za drugim, co w takim przypadku oznacza odpłatę za przewinienie razy dwa...
Tego by jeszcze brakowało, by to łamiący prawo decydował, gdzie może być ujawnione jego wykroczenie
szkoda ze nie stawiaja na kazdym slupie, w sasiednim miescie by szly ploty ze idzie burza

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
magicadm napisał(a):xXx napisał(a):W Lublinie potrafią postawić dwa fotoradary przenośne jeden za drugim, co w takim przypadku oznacza odpłatę za przewinienie razy dwa...
Konstytucja mówi, że nie można być karanym 2 razy za to samo przestępstwo, to jest w tym niestosowne...
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Retro napisał(a):Konstytucja mówi, że nie można być karanym 2 razy za to samo przestępstwo, to jest w tym niestosowne...
czyli ile razy dziennie możesz przekroczyć prędkość? Jak zrobisz to raz i dostaniesz mandat to potem już wolno przekroczyć prędkość? Przecież już zostałeś ukarany .....
Bezsensowne podejście.
To nie to samo przestępstwo. To rozumowanie miałoby sens gdyby w jednym miejscu (tym samym) stało 5 fotoradarów i wszystkie zrobiłyby Ci zdjęcie za przekroczenie prędkości jednocześnie. I gdybyś wówczas dostał 5 mandatów to miałbyś rację.
Retro napisał(a):Konstytucja mówi, że nie można być karanym 2 razy za to samo przestępstwo, to jest w tym niestosowne...
Bawisz mnie do łez
Konstytucja coś wspomina o akceptacji dla łamania prawa?
...resztę Grzyby napisał.
Grzyby napisał(a):Retro napisał(a):Konstytucja mówi, że nie można być karanym 2 razy za to samo przestępstwo, to jest w tym niestosowne...
czyli ile razy dziennie możesz przekroczyć prędkość? Jak zrobisz to raz i dostaniesz mandat to potem już wolno przekroczyć prędkość? Przecież już zostałeś ukarany .....
Bezsensowne podejście.
To nie to samo przestępstwo. To rozumowanie miałoby sens gdyby w jednym miejscu (tym samym) stało 5 fotoradarów i wszystkie zrobiłyby Ci zdjęcie za przekroczenie prędkości jednocześnie. I gdybyś wówczas dostał 5 mandatów to miałbyś rację.
No chyba się nie zrozumieliśmy.
Ktoś wyżej napisał, że w Lublinie stoją 2 fotoradary 1 za 2.
Jak dostajesz mandat to za przekroczenie prędkości na danym odcinku trasy a nie w danym punkcie.
Przecież nie można dać komuś jednego mandatu za to że jechał 180 km/h a 5 metrów dalej jechał 179 km/h.
Nie uważasz, że to trochę bez sensu ? Nie wiem w jakiej dokładnie odległości stoją te radary ale skoro "1 za 2" to wyobrażam sobie, żę dość blisko ... ?
magicadm napisał(a):Bawisz mnie do łez Co za naiwność (a może niewiedza?).
Konstytucja coś wspomina o akceptacji dla łamania prawa?
Przeczytaj to się dowiesz.
Rotary Inside
Retro napisał(a):Nie wiem w jakiej dokładnie odległości stoją te radary ale skoro "1 za 2" to wyobrażam sobie, żę dość blisko ... ?
Zapewne wiszą na jednym maszcie
Retro napisał(a):Przeczytaj to się dowiesz.
Staram się tak postępować by nie musieć – tak jak Ty to robisz konstytytucją uzasadniać bzdurnych teorii.
Retro napisał(a):Przecież nie można dać komuś jednego mandatu za to że jechał 180 km/h a 5 metrów dalej jechał 179 km/h.
a dlaczego nie?
popełnił wykroczenie w dwóch różnych miejscach danej trasy (nawet jeśli oddalonych od siebie o 1 metr) a dodatkowo w Twoim przykładzie jeszcze z różną prędkością jechał = 2 różne wykroczenia...
Tu było by dobrze jeszcze jakby jakiś prawnik się wypowiedział ale przekroczenie prędkości to tylko wykroczenie a nie przestępstwo...
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
The devil made me do it</center>
<center>Moja "Twarzowa Książka"
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs
The devil made me do it</center>
<center>Moja "Twarzowa Książka"
- Od: 8 kwi 2006, 00:04
- Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99
Czolgista napisał(a):Retro napisał:
Przecież nie można dać komuś jednego mandatu za to że jechał 180 km/h a 5 metrów dalej jechał 179 km/h.
a dlaczego nie?
Zaczynam kumać...chodzi pewnie o to, że zwolnił o 1lm/h
Faktycznie – tutaj to tylko nagroda się należy.
Panowie, prawda jest taka, że są to fotoradary przenośne i wieszanie na jednym maszcie/słupie nie ma tutaj nic do rzeczy.
Nie uważasz, że przesadą jest płacić za to samo wykroczenie dwa razy
Idąc drogą tego rozumowania najlepiej zakupić 10 przenośnych fotoradarów i postawić je koło siebie, przybędzie 10 razy więcej kasy za wykroczenia i spadną koszty stałe(rozstawienie fotoradaru, kontrola nad nim)
Grzyby, sorry ale bezsensowne jest podejscie osoby, ktora niestety nie czyta uwaznie ponieważ:
...dlatego czytaj ze zrozumieniem, a co do sensu tego typu zachowań policji odpowiedziałeś już sam, w dalszej części Twojego wywodu...
I tutaj się z kolegą zgodzę, jeżeli rzeczywiście w konstytucji jest tak napisane, to jest to jedną z rzeczy które robi się w Polsce czyli dokładnie naciąganiem przepisów prawnych. Niestety prawo polskie posiada zbyt wiele luk, które niestety wykorzystywane są przeciwko obywatelom.
Uważam, że przesadą jest stawianie fotoradarów jeden obok drugiego i pociąganie do odpowiedzialności za to samo wykroczenie dwukrotnie, ale takie rzeczy to tylko w Polsce...
magicadm napisał(a):Nie widzę w tym nic niestosownego. W czym problem?
Nie uważasz, że przesadą jest płacić za to samo wykroczenie dwa razy
Grzyby napisał(a):Retro napisał:
Konstytucja mówi, że nie można być karanym 2 razy za to samo przestępstwo, to jest w tym niestosowne...
Bezsensowne podejście.
Grzyby, sorry ale bezsensowne jest podejscie osoby, ktora niestety nie czyta uwaznie ponieważ:
xXx napisał(a):W Lublinie potrafią postawić dwa fotoradary przenośne jeden za drugim, co w takim przypadku oznacza odpłatę za przewinienie razy dwa...
...dlatego czytaj ze zrozumieniem, a co do sensu tego typu zachowań policji odpowiedziałeś już sam, w dalszej części Twojego wywodu...
I tutaj się z kolegą zgodzę, jeżeli rzeczywiście w konstytucji jest tak napisane, to jest to jedną z rzeczy które robi się w Polsce czyli dokładnie naciąganiem przepisów prawnych. Niestety prawo polskie posiada zbyt wiele luk, które niestety wykorzystywane są przeciwko obywatelom.
Uważam, że przesadą jest stawianie fotoradarów jeden obok drugiego i pociąganie do odpowiedzialności za to samo wykroczenie dwukrotnie, ale takie rzeczy to tylko w Polsce...