Zaiste ciekawy temat.
O montażu ksenonów myślę od jakiegoś czasu.
In plus:
– lepsza widoczność w nocy ( niestety, fabryczne światła w 323F BA najzwyczajniej nie świecą tak żebym coś widział na durnych, nieoświetlonych polskich ekspresówkach czy autostradach )
– dłuższa żywotność żarówki – ciekawe że nikt z Was o tym nie wspomniał
– mój kolega sprzedaje xenonki, miałbym u niego mały rabacik
In minus:
– nielegalność takiej instalacji
– potencjalne kłopoty z Policją
– nie chcę oślepiać innych kierowców bo sam jestem póki co po drugiej stronie barykady i też nieraz wk**wił mnie druciarz waląc po oczach w nocy, zwłaszcza że w 323F siedzi się dość nisko i często nawet zwykłe samochody mnie oślepiają.
Niestety, w tej sytuacji jest jeden mały kłopot. Nigdy nie widziałem, i podejrzewam że nie ma, reflektorów do 323F mających fabrycznie montowane xenony. Chciałbym mieć legalnie zamontowany zestaw ale w tej sytuacji jest to raczej niemożliwe. Pozostaje tylko i wyłącznie montaż "allegrowych" żarówek HID.
Mimo to wszystko chciałbym również założyć spryskiwacze tak by całość była możliwie bardzo zbliżona do legalnych rozwiązań, w rachubę wchodzi więc także ustawianie świateł po zamontowaniu HID kit.
Jak wspomniałem wyżej, snop światła z fabrycznych świateł w 323F jest naprawdę kiepski i jadąc w nocy widzę iż oświetla co najwyżej 20m drogi przedemną, szczęście jeśli chociaż pasy są odblaskowe albo mają "kocie oczka" z prawej i lewej strony. Jeśli nie, używam drogowych jak często się da by widzieć dalej i mieć czas na reakcje w przypadku nieprzewidzianych zajść. Sprawia to że coraz poważniej zastanawiam się nad montażem ksenownów i takim ich ustawieniem by nie oślepiać innych kierowców. To, czy jest to legalne czy też nie mam głęboko gdzieś. Dla mnie najważniejsze jest ( na tym samym poziomie ) to czy widzę dobrze drogę i czy nie oślepiam innych kierowców. Jeśli jedno i drugie jest na "tak" ( "tak, nie oślepiam innych kierowców"

) to wisi mi czy montując taki zestaw łamię prawo czy też nie bo w wyniku takiego działania poprawia się i moje bezpieczeństwo, czyli pośrednio i bezpieczeństwo innych, a jeśli nikomu nie walę po oczach to nikomu z drugiej strony nie szkodzę.
Czy ktoś z Was ma jakieś info czy jednak takie reflektory do 323F BA można gdzieś dostać?