Nielegalne ksenony

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Adaś » 14 paź 2007, 13:49

emmarek napisał(a):Temat dotyczy legalności druciarskich xenonów.

Więc są nielegalne i koniec.

a kto twierdzi inaczej?:)

emmarek napisał(a):Lampa dobra używana do xedosa kosztować może 1000zł
Więc mądrzy zaradni polacy mątują zestaw za 400 zł do lamp z wypalonym odbłyśnikiem od zbyt mocnych żarówek i jazda.

Xedos ma soczewski:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Hazu » 14 paź 2007, 13:57

Adaś napisał(a):Xedos ma soczewski

a czy ja coś innego napisałem
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 14&start=0
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez marcinkosky » 14 paź 2007, 14:18

no niezly macie rozmach od xenonow przeszliscie do polityki hahaha

moje zdnie jest taki: fajnie wyglada w aucie w ktorym nie oslepiaja innych... i to tyle :D
V40 dCi – TATUSIOWOZ :) – było
Mondeo mk IV TDCI KOMBI :) – było
Focus mk2 TDCI sedan :) – było
Auris TS HSD :)
Forumowicz

Od: 26 paź 2005, 15:14
Auto: Prius P2

Postprzez ravo » 14 paź 2007, 15:12

zaczne od tego :)
emmarek napisał(a):Dopuki będziemy sami łamać przepisy do tąd bedziemy mieli kraj taki jaki mamy, gdzie na każdym kroku nagina się prawo lub je poprostu łamie.

a tu sie ukazuje moja wrednosc i czytanie kazdego posta – oczywiscie nie kazdego zapamietalem i nie mam czasu bawic sie w szukajke ale prosze bardzo

to jest druciarstwo
emmarek napisał(a):musiałem tylko pokombinować by scisnąć nową sprężynę (ty musisz tylko ścisnąć ją na samochodzi)
ja zwiazałem ją sznurkami (trzeba to zrobić bardzo dobrze bo inaczej stracisz palce)

xenonow nie mozna zakladac ale juz przerabiac instalacje LPG mozna samemu :) – chodzi o zalozenie Blosa – oczywiscie nie legalnego w Polsce

emmarek napisał(a):ravo napisał:
1- brak zakladow gdzie to zrobia

Ad1 samemu to można zrobić.

emmarek napisał(a):W poprzednim aucie w ogóle nie zużywałem benzyny (z wyjatkiem silnych mrozów)

emmarek napisał(a):Silniki niszczy ludzka głupota i wąż w kieszeni a napewno nie gaz.

a to wlasnie ta szczerosc ludzka

emmarek napisał(a):Niestety ja już nie potrafiłbym tak jechać. I trochę szkoda było by mi pieniędzy wydawac na taki smochód, aby jęździć max 100/h.

a to jest najlepsze :)

emmarek napisał(a):Drugi raz zatrzymano mnie za przekroczenie prędkości ale palant policjant zasugerował że przyjmie 50zł do kieszeni.

to tylko pare przykladow jakie pamietalem z forum, i tutaj jest wlasnie te prawo o ktore musimy zaczac dbac od samych siebie hehehe
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Hazu » 14 paź 2007, 18:32

ravo gratulacje – 867 postów przejrzałeś z 2lat co za poświęcenie.

emmarek napisał(a):Wcale nie twierdzę ze jestem uczciwy

A ty myslałeś że jestem nieoomyliny i nie popełniam błędów. :P

I co Ci to dało, od tego twoje światła nie stana się legalne.

PS:
Blos jest legalny ale do montażu w silnikach gaźnikowych.
Ostatnio edytowano 14 paź 2007, 19:43 przez Hazu, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Adaś » 14 paź 2007, 18:36

emmarek napisał(a):I co Ci to dało, od tego twoje światła nie stana się legalne.

po raz kolejny... kto tak twierdzi, bo ja nie pamiętam takiego posta?:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Hazu » 14 paź 2007, 18:49

Adaś napisał(a):po raz kolejny... kto tak twierdzi, bo ja nie pamiętam takiego posta

No nie nikt nie twierdzi ale:
np:
rubenjames napisał(a):Prosiłbym zaznajomionych w prawie drogowym o przedstawienie podstaw prawnych dotyczących zakazu uzywania w Polsce tego typu instalacji. Regulacje takie można znaleźć w ECE R48 i Europejskim Kodeksie Drogowym, tyle tylko, ze europejski kodeks drogowy mnie nie interesuje, mieszkam w Polsce

Nie wszyscy o tym wiedzą może.

Poza tym jak widać w poscie powyżej wytknięcie tego łamania przepisów potrafi co niektórych nieźle zirytować.
Forumowicz

Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez slav » 14 paź 2007, 19:24

emmarek napisał(a):Poza tym jak widać w poscie powyżej wytknięcie tego łamania przepisów potrafi co niektórych nieźle zirytować.

e tam , wyluzujcie ;)
przepisy przepisami a zycie zyciem , jak napisalem wczesniej gdyby na powaznie podchodzono do wszystkich przepisow ,polowa aut albo wiecej musialaby zniknac z drog i nie daloby sie zyc.

ja z checia nie lamamlbym tego przepisu , ale wiem jedno ,po paru godzinach jazdy wieczorem czy w noc na xenonach czuje sie duzo mniej zmeczony niz przed zalozeniem i jezdzie nawet na najlepszych philipsach.
poprostu na xenonach jest bezpieczniej i dlamnie i dla innych.

co do niemiec , mialem dwie kontrole i zadna nie kwestionowala tych druciarskich xenonow.

ravo napisał(a):xenonow nie mozna zakladac ale juz przerabiac instalacje LPG mozna samemu – chodzi o zalozenie Blosa – oczywiscie nie legalnego w Polsce

ravo pamietaj ze ludzie zawsze oburzaja sie na to co nie maja , a to co u nich nielegalne, jest ok , normalka,

wracajac jeszcze na chwilke do "specjalistow" skoro uznano ze xenony sa lepsze i bezpieczniejsze od zwyklych zarowek, to dlaczego nie ma jeszcze przepisu aby to wdrozyc dla bezpieczenstwa na drodze?
koszty ? przy montazu w kazdym aucie spadlyby do minimum, ale coz zysk z opcji fabryczny xenon jest najwazniejszy ,pozniej bezpieczenstwo.
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez Piotrek » 14 paź 2007, 19:55

slav napisał(a):co do niemiec , mialem dwie kontrole i zadna nie kwestionowala tych druciarskich xenonow

a za 3 razem moze byc klopocik hehe
Mam na tyle dobre swiatla, ze wole nie ryzykowac i poza tym wole te pieniadze wpakowac w cos innego.
Bimbak mnie poinformowal, ze zalozyl i tez sie napalilem, ale jak wytrzezwialem, to doszedlem do wniosku jak wyzej <lol>
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez slav » 14 paź 2007, 19:57

Piotrek napisał(a):a za 3 razem moze byc klopocik

pewnie ze tak, moze mialem szczescie ,ale na wszelki wypadek ma kpl. normalnych zarowek ,

Piotrek napisał(a):Mam na tyle dobre swiatla

oj ,zdziwilbys sie :P

ale czyw takim aucie xenony moga budzic podejrzenia ze sa nielegalne :P ;)
Obrazek
Ostatnio edytowano 14 paź 2007, 20:02 przez slav, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez Piotrek » 14 paź 2007, 20:00

slav napisał(a):oj ,zdziwilbys sie

pewnie roznica w porownaniu z "xeronami" jest spora, ale jesli swiatel drogowych nie wlaczalem od bardzo dawna, to oznacza, ze swiatla mijania jakie mam mi wystarczaja ;)
chociaz to moze dlatego, ze jak jade raz w tygodniu do kosciola na 12, to jest jasno...jak wracam z kosciola to tez jest jasno...to moze dlatego nie uzywam drogowych <co jest>
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez qlesh » 14 paź 2007, 20:01

slav napisał(a):ravo pamietaj ze ludzie zawsze oburzaja sie na to co nie maja , a to co u nich nielegalne, jest ok , normalka,

Nie generalizuj <bicz>
:P
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez slav » 14 paź 2007, 20:03

qlesh napisał(a):Nie generalizuj

<diabełek> biore przyklad z was <diabełek>

dobra przyznam sie , jak w nastepnym aucie bede mial fabryczne,albo nie bede mogl zalozyc "podrobek" to tez bede sie oburzal na "druciarskie" ;) :>
Ostatnio edytowano 14 paź 2007, 20:07 przez slav, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez qlesh » 14 paź 2007, 20:06

slav napisał(a):qlesh napisał:
Nie generalizuj

biore przyklad z was

oszust ;P
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez jacobs » 14 paź 2007, 21:00

slav napisał(a):ale czyw takim aucie xenony moga budzic podejrzenia ze sa nielegalne

brakiem lewego spryskiwacza <diabełek>
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Badyl » 14 paź 2007, 21:13

prawego ;P
Obrazek
Obrazek Mazda Premacy 2003 | CP DiTD RF4F | Badylowóz v4.0
| 323f BA 1,5->323f BA 2,0 GT->323f BA 2,5 KL-ZE->Premacy DiTD
Forumowicz

Od: 11 cze 2007, 15:28
Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003

Postprzez michi » 14 paź 2007, 21:57

Ehh przeciwników xenonów tyle ile zwolenników, moim zdaniem jeśli ktoś ma soczewki i dobrze ustawione to może to wyjść tylko na plus.

W każdym razie dziwi mnie, że tyle tu zwolenników "prawa" a czemu nikt nie napisze nikt chociażby artykułu o autobusach miejskich i ciężarówkach które zostawiają za sobą chmurę czarnego dymu, skutecznie zatruwając nam życie <killer> Zawsze gdy doświadczam czegoś takiego zastanawiam się kto takie coś dopuścił do ruchu?? I jakoś tego chociażby się nikt nie czepia, a przecież to też nie zgodne z prawem. Przykładów takich jest mnóstwo a jakoś społeczeństwo, policja itd. nic z tym nie robi.

Pozdrawiam
Poznasz głupiego po postach jego
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 sie 2006, 20:59
Auto: Prelude BB9

Postprzez Grzyby » 14 paź 2007, 22:13

michi napisał(a):Zawsze gdy doświadczam czegoś takiego zastanawiam się kto takie coś dopuścił do ruchu??

pewnie diagnosta ze stacji na terenie bazy MZK/MPK <lol>
Chyba w każdym mieście MZK ma "swoją" stację kontroli pojazdów .....

Też mnie to drażni.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Globy » 14 paź 2007, 22:19

Ja chcialem napisac to, co Mariusz – polowa moich aut nie powinna przejsc przegladu ze wzgledu na amerykanskie blyskotki. Ale prawo jest prawem i nalezy po prostu przyznac sie do "lewej" instalacji, wziac na rozsadek i jezdzic. Ja popieram montaz dobrze ustawionych xenonow, bo jeszcze zadne mnie nie oslepily, w przeciwienstwie do zarowek wujka Tadzia w jego Fabii 1.2 HTP.

Najblizsza mi jest opinia slava:

slav napisał(a):(...) dobrze zamontowane i wyregulowane xenony to bezpieczenstwo i to nie podlega dyskusji,
a dlaczego xenony nie fabryczne wywoluja takie kontrowersje,
zacytuje Ciebie magicadm, ale to nie do Ciebie,
magicadm napisał(a):"Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści stwierdzili,

a jasniej,wedlug mnie,::
specjalisci stwierdzili ze ich zysk drastycznie spada ,bo Ci sami co produkuja xenony dla nich postanowili zwiekszys swoj zysk ,wypuszczajac ja na wolny rynek ,gdzie cena sama sie wyregulowala ,pomijajac ceny z kosmosu tych wlasnie specjalistow.<diabełek> w zwiazku z czym coraz trudniej znalezc frajerow chetnych na wywalenie kilku tysiecy zl. na "orginalne" xenony <lol>

spryskiwacze: tak faktycznie lepiej niz spryskiwacze sprawdzilyby sie zwykle wycieraczki lamp,spryskiwacze i tak slabo daja sobie rade ,ze tez specjalisci do tego nie doszli, pewnie spryskiwacze to wiekszy zysk dla nich :]
samopoziomowanie ,jedna wielka kpina z uzytkownikow naszych drog , za przeproszeniem gowno daja,i tak nie wyrabiaja z szybka zmiana korekcji na naszych "prostych drogach", wala tak samo po oczach jak zle wyregulowane zwykle lampy.byle zawarcie ,i orginalne samopoziomowanie moze sie okazac drogim ,bezuzytecznym dodatkiem w przeciwienstwie do zwyklych lamp.

zreszta wnioski niech kazdy wyciagnie sam.
z wlasnego doswiadczenia ,pomijajac szczegoly, wiem ze ta "wielka" homologacja o ktora teraz tyle krzyku,to zwykly znaczek czy tez naklejka za gruba kase , a produkt pozostaje ten sam .
pzdr.

...jesli ktos jezdzil autem z fabrycznymi xenonami wie dobrze, ze spryskiwacz nie zastapi gabki, a silniczki nie zawsze nadazaja ze zmianami polozenia karoserii. Przypomina mi sie sytuacja wielu znajomych, ktorzy spryskiwaczy reflektorow uzywaja raz na kwartal, gdy nudza sie na swiatlach oraz biuletyny "bo najmniejszy slad blota na Twoim reflektorze moze rozszczepic perfekcyjna struge swiatla ksenonowego". A biznes sie kreci. Ja akurat xenonow nie mam, ale chetnie bym zalozyl i mam swiadomosc, ze taka obrona samego siebie jest no sense... Brak homologacji to rzeczywistosc, a komfort i bezpieczenstwo prowadzenia noca – takze.

ravo napisał(a):mozna zanlezc tysiac spraw do ktorych mozna sie przyczepic, w tym kraju ludzie mysla, ze lepiej sobie kupic nowgo matiza niz np 3 letnie porzadne auto i zawsze tak bedzie. Co krok zawisc, zazdrosc i ciemogrod co dobrze widac w wyborach, gdzie glosuje sie na gnebiacych ludzi malych czlowieczkow.

Zareczam Cie, ze sa ludzie, ktorzy wola stara limuzyne i chcieliby, by ich glos w wyborach byl szanowany.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Akar.Zaephyr » 14 paź 2007, 22:43

Zaiste ciekawy temat.

O montażu ksenonów myślę od jakiegoś czasu.
In plus:
– lepsza widoczność w nocy ( niestety, fabryczne światła w 323F BA najzwyczajniej nie świecą tak żebym coś widział na durnych, nieoświetlonych polskich ekspresówkach czy autostradach )
– dłuższa żywotność żarówki – ciekawe że nikt z Was o tym nie wspomniał :P
– mój kolega sprzedaje xenonki, miałbym u niego mały rabacik ;)

In minus:
– nielegalność takiej instalacji
– potencjalne kłopoty z Policją
– nie chcę oślepiać innych kierowców bo sam jestem póki co po drugiej stronie barykady i też nieraz wk**wił mnie druciarz waląc po oczach w nocy, zwłaszcza że w 323F siedzi się dość nisko i często nawet zwykłe samochody mnie oślepiają.

Niestety, w tej sytuacji jest jeden mały kłopot. Nigdy nie widziałem, i podejrzewam że nie ma, reflektorów do 323F mających fabrycznie montowane xenony. Chciałbym mieć legalnie zamontowany zestaw ale w tej sytuacji jest to raczej niemożliwe. Pozostaje tylko i wyłącznie montaż "allegrowych" żarówek HID.

Mimo to wszystko chciałbym również założyć spryskiwacze tak by całość była możliwie bardzo zbliżona do legalnych rozwiązań, w rachubę wchodzi więc także ustawianie świateł po zamontowaniu HID kit.

Jak wspomniałem wyżej, snop światła z fabrycznych świateł w 323F jest naprawdę kiepski i jadąc w nocy widzę iż oświetla co najwyżej 20m drogi przedemną, szczęście jeśli chociaż pasy są odblaskowe albo mają "kocie oczka" z prawej i lewej strony. Jeśli nie, używam drogowych jak często się da by widzieć dalej i mieć czas na reakcje w przypadku nieprzewidzianych zajść. Sprawia to że coraz poważniej zastanawiam się nad montażem ksenownów i takim ich ustawieniem by nie oślepiać innych kierowców. To, czy jest to legalne czy też nie mam głęboko gdzieś. Dla mnie najważniejsze jest ( na tym samym poziomie ) to czy widzę dobrze drogę i czy nie oślepiam innych kierowców. Jeśli jedno i drugie jest na "tak" ( "tak, nie oślepiam innych kierowców" :P ) to wisi mi czy montując taki zestaw łamię prawo czy też nie bo w wyniku takiego działania poprawia się i moje bezpieczeństwo, czyli pośrednio i bezpieczeństwo innych, a jeśli nikomu nie walę po oczach to nikomu z drugiej strony nie szkodzę.

Czy ktoś z Was ma jakieś info czy jednak takie reflektory do 323F BA można gdzieś dostać?
Forumowicz

Od: 6 paź 2014, 14:54
Auto: Były: Mazda 323F BA, Mazda MX5 NA
Honda NC700SDE
Jest: Hultaj Jonek Hajbryd