Mazda 6 MPS w Top Gear
O ile dobrze pamiętam to gdzieś na forum (lub w internecie) było wspomniane o firmie w Niemczech, która przeprowadza Tuning MPSów. Moc wzrasta do 300km i osiągamy magiczne 5,5 do 100km/h. Pytanie tylko po co i gdzie to wykorzystać?
- Od: 13 lis 2007, 00:58
- Auto: Mazda 6 MPS
silme napisał(a):gdzie to wykorzystać?
Oczywiście na zamkniętym torze z eskorta policji
http://www.streetunit.com/ -super stronka jeszcze parę tysięcy km i koniec gwarancji a co za tym idzie przeróbki. Większy wydajniejszy intelcooler do tego cały wydech i już masz 300 km i to bezpieczniej niż zmiana komputera:)
5.6 ma seryjny MPS są testy w necie które pokazują ze MPS ma rzeczywiście tyle i ze na 1/4 wiara potrafi kręcić 14.1 s:) Po modach możesz mieć na pewno 5.4 s. i czasy zbliżone do 13.8 s. Skąd to mam żeby nie było że bajki opowiadam zapraszam na:
http://www.streetunitforum.com/
Zoom-Zoom!
na niemieckich i amerykańskich forach czytałem, że przy mocach rzędu 370 i więcej koni w MPS wysiada [jaki?] dyfer, skrzynia, ogólnie mechanika napędu, dopiero potem silnik. Do kupienia są różne fajne zestawy: całe bloki, korbowody, tłoki, turbiny, intercoolery, doloty, komputery, wydechy, instalacje N2O – na upartego można wyciągnąć ponad 500koni z tej jednostki, niestety, bez wymiany układu napędowego jest to równoznaczne ze zniszczeniem auta w krótkim czasie. Moim zdaniem do pełnej satysfakcji wystarczy zmiana programu komputera, na ten o którym pisałem już w innym topicu – 305 koni i 460Nm, no i może dostroić tak, aby lepiej zbierała się na niższych obrotach. Chociaż z drugiej strony obecne osiągi, to moim zdaniem złoty środek między dynamiką/prędkością/przyspieszeniem/elastycznością, a apetytem na paliwo rzędu 10L w trasie / 14L w mieście.
- Od: 7 sty 2006, 17:42
- Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps