Mazda CX-7 – Porównanie z konkurencją

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Deniorek » 21 sie 2009, 16:00

BEN napisał(a):Nikt nie wysmiewa. wszyscy (tak mi sie wydaje) jak i Deniorkowi tak i Teremu życzą aby ich auta sprawowały sie jak najlepiej i rozumiemy ich decyzje. tylko dlaczego Oni chcą nas przekonać ze ta auta to złoooooooooo

:P :P

Nie wiem jak tery, ja bynajmniej nie. :) CX-7 to fajny samochód, który jak każdy inny ma swoje wady i zalety (ile mam to pisać? myślicie, że jak to piszę to używam ironii, czy jak?). A gari właśnie odpowiedział na zarzuty skierowane przeciwko "nie posiadaczom" siódemki. Ale jak wcześniej napisałem nie każdy jest bez winy, też mnie chyba nie raz poniosło, chociaż w 99% przypadków starałem się być obiektywny. :P
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez jancio68 » 21 sie 2009, 16:06

Cx-7, 2.3 MZR Disi Turbo – 260KM Zoom-Zoom
Forumowicz

Od: 2 cze 2008, 17:34
Auto: CX-7 Expression

Postprzez Lucass » 21 sie 2009, 17:38

gari napisał(a):Czytajac ten topik musze sie zgodzic poniekad z tym co pisze Deniorek...posiadacze CX-7 w tym topiku bardzo nerwowo reaguja na jakiekolwiek slowa krytyki tego poajzdu, szybko spinaja posladki i sprowadzaj dyskusje do poziomu piaskownicy :P Auto jest jakie jest (generalnie jest dobre :) ) ale nie kazdemu musialo podpasowac takze warto bylo by uszanowac to iz komus odpowiada cos innego i nie wysmiewac codzych upodoban :P

POZDR

Gari , jezeli o mnie chodzi to napewno niewysmiałem innych wyborów i upodoban niz moje. Co do nerwowego podchodzenia do sprawy to przyznam ci racje ze moze raz czy dwa sie zdenerwowałem. Jeśli ktoś porównuje Verso do Cx-a i pisze ze ten Verso ma to wszystko co Cx-7 a nawet więcej to chyba kazdy by sie wkurzył.To 2 całkiem inne auta skierowane do innych uzytkownikow , dla mnie bardzo ważny jest napęd 4x4 i zwiekszony przeswit no ale pewni panowie oczywiscie napisali że nic niedaje. Co to za kompletnie bzdurna argumentacja rodem właśnie z piaskownicy !
Je jezdże bardzo często zimą w góry i wiem ile ten własnie naped w Cx daje.
Kolega Deniorek który ma kilka aut moze trzyma w zime swoje Verso w garazu to faktycznie jest mu ten napęd niepotrzebny.
Może i głupie były te pomalowane fotki Hondy CR-V ale po tym jak kolega Tery udowadniał jaki to ten CRV jest wspaniały pod kazdym wzgledem ,wady obrócił w zalety i głosił naiwnie jakiego on dostanie mega kopa po fachowym tuningu w ASO to poprostu juz rece chłopakom opadły i postanowili zrobic sobie jaja.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Deniorek » 21 sie 2009, 17:41

Wy dalej swoje, wrzućcie na luz. ;) <lol> Lucass znajdź mi zdanie gdzie tak napisałem. Napisałem, że w moim przypadku CX-7 nie dawał nic więcej od takiego Verso. :D I taka jest prawda. Nie udowadniaj mi, że CX-7 dał by mi coś więcej. On ma 4x4, Verso ma coś innego. Na moje potrzeby Verso dał wręcz dwa razy tyle co CX-7. Nikt nie porównywał tych dwóch aut, no może oprócz osiągów (ale to chyba można zrobić???). Od początku piszę, że nie trzeba zoom-zoom żeby być szybkim i tyle. Nie ma co się wkurzać. :D To właściciele CX-7 dodali sobie coś między moimi zdaniami (stąd pisałem, że macie kompleksy jakieś skoro dodajecie coś zmyślonego do moich wypowiedzi, bo czytam, że napisałem coś, czego nie napisałem). :D I tyle. :) Chyba już wszystko w końcu wyjaśnione. :)

Gari wrzucił trochę obiektywizmu i już usprawiedliwiają się wszyscy (łącznie ze mną żeby nie było). :D
Forumowicz

Postprzez Cantore » 21 sie 2009, 19:28

Lucass nie obraź się, ale strasznie czyta się twoje posty, bo "nie" z czasownikami piszesz razem – powinno być osobno.
Forumowicz

Od: 24 maja 2008, 15:10
Auto: Mazda 6 (2004 r.), benzyna 2.0

Postprzez jancio68 » 21 sie 2009, 21:01

Koledzy. Od tej dyskusji Cx zaczął mi się psuć. Ledwo doturlałem się do domu. Sąsiad Golfem II w dieslu mnie objechał i nie bez satysfakcji zawrócił by zrobić to powtórnie. A pod domem okazało się, że bak jest pusty bo skotłował 19,5 l. Pod samą bramą była kałuża w której ugrzęzłem i nijak się nie dało wyjechać. Zadzwoniłem do Mazdy, ale powiedzieli, że do segmentu premium nie dojeżdżają. :(
Zaczynam rozumieć, że zgubiła mnie pycha, niezmącona wiara w Cx-a i jego niezawodność a Wy mieliście rację. :|

pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez Cantore » 21 sie 2009, 22:52

jancio68 napisał(a):Zaczynam rozumieć, że zgubiła mnie pycha, niezmącona wiara w Cx-a i jego niezawodność a Wy mieliście rację.

Idealnie nadaje się mój ulubiony cytat z filmu Adwokat Diabła: "Vanity ... is definitely my favorite sin."
Z drugiej strony, jak zabrakło ci benzyny, to jak chciałeś pojechać?
Forumowicz

Od: 24 maja 2008, 15:10
Auto: Mazda 6 (2004 r.), benzyna 2.0

Postprzez Lucass » 22 sie 2009, 08:55

Cantore napisał(a):Lucass nie obraź się, ale strasznie czyta się twoje posty, bo "nie" z czasownikami piszesz razem – powinno być osobno.

Ok faktycznie , nie skoncentrowałem się dostatecznie do tego " NIE" z czasownikami :)
Naprawde niechciałem ale tak wyszło .
Szkoda że akurat ja tutaj na forum taki błędziarz jestem :| i pewnie strasznie mące ale jak komus to przeszkadza to mam nadzieje że tylko Tobie. :P
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez Deniorek » 22 sie 2009, 11:34

Cantore napisał(a):"Vanity ... is definitely my favorite sin."

hahaha

A jakby nie patrzeć już taki offtop poszedł, że chyba ten temat znowu niedługo zostanie posprzątany. Współczuję moderatorom, a za swoją już działalność w tym temacie już przepraszam. Większość zdecydowanie nie na temat. :D
Forumowicz

Postprzez tery » 22 sie 2009, 14:02

Deniorek napisał(a):Nie wiem jak tery, ja bynajmniej nie.

Ja również nie mam takiego zamiaru.

gari napisał(a):Czytajac ten topik musze sie zgodzic poniekad z tym co pisze Deniorek...posiadacze CX-7 w tym topiku bardzo nerwowo reaguja na jakiekolwiek slowa krytyki tego poajzdu, szybko spinaja posladki i sprowadzaj dyskusje do poziomu piaskownicy język Auto jest jakie jest (generalnie jest dobre usmiech ) ale nie kazdemu musialo podpasowac takze warto bylo by uszanowac to iz komus odpowiada cos innego i nie wysmiewac codzych upodoban język

Nic dodać nic ująć. Jak by nie patrzeć wypowiedziałeś się obiektywnie, jako postronny obserwator...Nigdy nie twierdziłem, że CRV jest wspaniałym autem (tylko dlatego, że je nabyłem). Owszem ma swoje wady, może ma ich więcej niż Mazda, ale są elementy, gdzie zbytnio nie odbiega a nawet jest lepsza...użytkownicy CX-7 zdają się tego nie dostrzegać. Czemuż to niektóre wypowiedzi schodziły do poziomu "piaskownicy"??? Dlategoż, że użytkownicy CX-7 nie potrafili przyjąć i znieść krytyki. Wielu właścicieli CX-7 reagowało i reaguje dokładnie tak jak pisze Gari...nad wyraz nerwowo i nieobiektywnie. Mam pogląd zbliżony do Deniorka . CX-7 to ciekawe auto, ale bez przesady z tymi peanami...
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 15:50

Postprzez Sevyoruum » 22 sie 2009, 14:36

Ja sie pytam w czym jest lepsza? Zero sarkazmu, czyste argumenty.

Ale nie rozmawiajmy juz o plastikach i spalaniu. O tym bylo kilka stron.
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez Deniorek » 22 sie 2009, 14:40

Hehe, zaraz znowu się zacznie. :D Ja już tylko obserwuję. :P
Forumowicz

Postprzez Sevyoruum » 23 sie 2009, 20:36

I tak sie jakos nie doczekalem rzeczowych argumentow.

Pozdrawiam wszystkich wlascicieli kijowego CX'a :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 sty 2009, 13:00

Postprzez Deniorek » 23 sie 2009, 21:43

Sevyoruum napisał(a):I tak sie jakos nie doczekalem rzeczowych argumentow.

Może i dobrze dla tego tematu.

Aż strach pomyśleć jakie piekło rozegra się po premierze diesela. :D Po ściemnianiu salonowych sprzedających coś mi się wydaje, że tutaj więcej osób wypowie się w stylu: "ale się zawiodłem" itd. Chociaż życzę CX-owi, żeby dieselek ten dał coś więcej i żeby zarzuty w stylu "za dużo pali" skończyły się. :D No i nie jest to ironia, której coraz więcej w tym temacie ("kijowego CX" – co za niska ocena własnego auta <lol>). Role odwracają się. :P

Pozdrawiam właścicieli zaczepistego CXa (ponownie bez ironii). :D
Forumowicz

Postprzez tery » 24 sie 2009, 12:43

Sevyoruum napisał(a):Ja sie pytam w czym jest lepsza? Zero sarkazmu, czyste argumenty.

Mam podać w czym jest lepsza, ale nie mogę podać...ciekawy tok rozumowania. To nie chodzi tylko o plastiki, ale ogólnie użyto lepszych materiałów i wykończona jest lepiej. Dla wielu spalanie w powiązaniu z osiągami, to też będzie akurat ważny argument przy wyborze auta z silnikiem diesla. CRV mimo mniejszych rozmiarów zewnętrznych jest przestronniejsza wewnątrz. Cx-7 będzie też pewnie droższa. Poza tym ośmielę się postawić już teraz hipotezę, że diesel Hondy jest lepszy i cichszy od 2.2 MZR-CD Mazdy CX-7.
Forumowicz

Postprzez Globy » 24 sie 2009, 13:13

Z ciekawości porównam przy najbliższej okazji i nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Dość już Panowie porównywania Verso i CR-V z CX-7. Ja akurat odnoszę odwrotne wrażenie co do kompleksów, ale dla zasady po prostu poczekajmy na nabywcę innego nowego auta, który będzie też rozważać CX'a ;)
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez jancio68 » 24 sie 2009, 13:23

tery napisał(a):[...ośmielę się postawić już teraz hipotezę, że diesel Hondy jest lepszy i cichszy od 2.2 MZR-CD Mazdy CX-7.

Myślę, że CR-V już jest najlepsza niezależnie od tego jaki będzie Cx-7 2.2 MZR-CD i wszelkie argumenty są zbędne.
Forumowicz

Postprzez Lucass » 24 sie 2009, 13:46

Deniorek , kupiłeś Verso i wg ciebie jak najbardziej sie sprawdza i daje radę. Gratuluję dobrego wyboru.
Dostałeś jakiegoś wstrętu do Mazdy Cx-7 2.2 MZR-CD nawet nią nie jeżdżąc <jelen> .Masz do tego prawo ale nie uprawiaj jakiejś krucjaty przeciwko temu autu, bo naprawde nie wiem o co ci chodzi.Napewno będą tacy co kupią tego diesla i bedą zadowoleni ale nie musisz być to akurat ty.

Tery , daj se chłopie już spokój z tymi porównaniami mówiącymi o tych plastikach , wykończeniach itd. Było na ten temat już dobre parę stron na forum. Ja twierdzę że jakość wykończenia w tych autach jest podobna . Mnie się osobiscie w Mazdzie Cx-7 duzo bardziej podoba sylwetka , wnętrze , trakcja , napęd a to że CR-V być może jest w którymś miejscu nieznacznie przestronniejszy to mam głęboko w d....
Moge cię troche pocieszyć a mianowicie jeszcze przed zakupem Cx-7 też gdzieś tam brałem pod uwagę CR-V ale ostatecznie nie miał szans przy Cx-7 .To nie jest naprawdę tak źe tylko ja tak uważam.Ja mam nadzieje że Honda zaprezentuje znacznie ciekawszego następce CR-V i wreszcie włoży w niego jakiś motor który bedzie służył nie tylko do turlania a kwestia otwarta i może sie zdecyduje bo naprawdę lubie Hondy.
(George Carlin)
Forumowicz

Subaru Outback H6 MY11

Postprzez tery » 24 sie 2009, 14:53

Lucass napisał(a):wreszcie włoży w niego jakiś motor który bedzie służył nie tylko do turlania

Hehe dobre sobie...jeżeli CRV, to auto do turlania, to do czego służą według Ciebie te "nowe" i tak wspaniałe Mazdy 6 hatchback (masa 1355kg-bez kierowcy) i kombi (masa 1470kg- bez kierowcy) ze 140 konnymi silnikami diesla...którymi zachwycają się użytkownicy?? Oczywiście wtedy mówicie o Zoom-Zoom...Najnowsza CX-7 z dieslem też będzie oczywiście zoom-zoom...a ja mam na to swoje określenie: hipokryzja i brak obiektywizmu.

Jedyna przewaga jaką będzie miała CX-7 2.2 173KM to design...tyle tylko, że designem nie jeździsz. Trakcja, właściwości jezdne ok. ale to nie jest przepaść a raczej są zbliżone do siebie ze wskazaniem na Mazdę.
Ostatnio edytowano 24 sie 2009, 15:01 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Deniorek » 24 sie 2009, 14:54

Z tą krucjatą przesadziłeś. <lol> Od początku uważam, że to dobre auto więc to ja nie wiem o co ci chodzi. Po prostu niektóre rzeczy braliście zbyt dosłownie. Kiedy trochę się pogubiłem i chciałem, aby ktoś mi wyjaśnił czemu taki śmieszny mały SX-4 zalicza się do klasy CX-7 to niektórzy z Was przyjęli to jako chęć ponabijania się. A ja po prostu chciałem dowiedzieć się jak to jest z tymi klasami aut nie tak (odpowiedź dostałem chyba nawet nie od posiadacza CX`a, że to widzi mi się producentów). A kilka postów temu ktoś mi zarzuca, że nawet kompakta śmiałem porównać do CX`a (a ja blisko nie miałem takiego zamiaru, ale skoro tak to ktoś odebrał to ja już nic nie poradzę na taki charakter – dobrze, że jeszcze w twarz za to nie dostałem :)).

Później jeśli już porównywałem jakiekolwiek inne auta do CX`a to ew. wg osiągów (wydaje mi się, że jak już ktoś zaczyna o nich mówić to nie liczy się klasa i moc motorów, bo ktoś może nawet lubić śmigać Mini Copperem > mniejsza waga, mniej miejsca od każdego z aut jakie tu padły, ale idzie jak burza i trzeba liczyć się z faktem, że może nie ma tak superańskiego silnika jak DISI, czy toyotowski D4D, ale idzie, bo waży 3-4 razy mniej i nie ma żadnego zoom-zoom – jadąc RX-8 można nieźle się zdziwić :)). Także wtedy po prostu już naprostowywałem Was, żeby oby spokojnie dyskutować, bo tu nie chodzi, że jak zoom-zoom to znaczy, że już nikt nie dogoni, że inne auta to badziew. A to, że dyskusja była gorąca to fakt, także naprawdę nie miejcie mi nic za złe, BO ANI RAZU NIE NAPISAŁEM, ŻE CX-7 TO ZŁE AUTO i tym bardziej nie prowadziłem żadnej brudnej krucjaty. :)

No i znowu musiałem sprostować. Jak ktoś ma wątpliwości i macie czas oraz chęci przeczytać ostatnie kilka stron to zróbcie to już na spokojnie. Okaże się, że wszystko co napisałem powyżej jest prawdą, a Wy w emocjach to wyolbrzymialiście. ;)

A dieselowi życzę jak najlepiej (też to sto razy pisałem) i naprawdę nie muszę nim już jeździć żeby stwierdzić, że to już nie będzie ten sam CX-7, którym miałem okazję przejechać się. Niestety 11,5 sekund do setki już nic uratuje. Wiem, że nie wolno kierować się wyłącznie tym, ale nie wierzę, że dalej jest o wiele lepiej i stąd zawód... :(
Forumowicz