Dzięki jaketherake za informacje i wiadomość

Pomęczę jeszcze trochę kolegów.
Cały czas mam problem – już abstrachując od ilości gotówki jaką posiadam – zastanawiam się co wybrać:
1.6 w benzynie, czy 1.6 w dieslu...
Znajomy ma 1.6 w dieslu bodajże z 2006 roku i auto zachwala pod względem spalania i przyspieszenia (sam z resztą często jeździlem z nim tą Mazdą i faktycznie potrafi "wbić" w fotel", a pali niewielę, natomiast nie miałem do czynienia z wersją benzynową i tu nie wiem nic oprócz ogólnodostępnych osiągów w sieci). Kończąc: nie ukrywam że planuję sporo jeździć, więc początkowo focusowałem się wyłącznie na diesla, potem zaświtała mi myśl, że warto kupić benzynę i wrzucić do niej instalację lpg co by też nie zbankrutować na paliwie...zależy mi na powiedzmy "niskich kosztach za podróżowanie + w miare mozliwości, jak potrzeba, mocy silnika która pozwoli mi swobodnie wyprzedzać w trasie(dyplomatycznie to ująłem)

)). Jako że nie znam wersji benzynowej, może ktoś potrafiłby coś doradzić, przy takim wariancie...? Wiadomo że kasa pewnie potrzebna stosunkowo większa na diesla, ale pytam o same osiągi, w sensie przyspieszenie itd.