Na światłach mijania przez cały rok – od 17 kwietnia b.r.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Czy popierasz wprowadzenie obowiązku jazdy przez cały rok na światłach?

Tak
146
57%
Nie
103
40%
Nie mam zdania
7
3%

Liczba głosów : 256

Postprzez BratCukierka » 10 maja 2007, 19:15

jacobs napisał(a):nie dość że słońce to jeszcze światła

ja jeżdzę cały rok na światłach i uważam to za dobry pomysł :) tylko żeby jeszcze niektórzy mieli dobrze ustawione światła...chociaż w dzień to nie jest takie uciążliwe ale w nocy <killer>
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19

Postprzez Puhcio » 10 maja 2007, 19:16

Słuchajcie ... a czy ktoś może ma rysunek, gdzie powinny być umieszczone światła do jazdy dziennej ?
Bo chętnie bym np. na samych zmodyfikowanych przednich przeciwmgielnych jeździł.
Nie szpeci wyglądu samochodu, a spełnia funkcje.

I zawsze to 2 X 21W, a nie 2 X 55W + 4X5W ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez jacobs » 10 maja 2007, 19:20

poszukaj tematu o montażu w efce, tam był rysunek :], tylne musisz mieć włączone.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Puhcio » 10 maja 2007, 19:27

jacobs napisał(a):tylne musisz mieć włączone.

Tak ? Bo z tego co pamiętam, to do jazdy dziennej wystarczyły tylko światła przednie ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Siw-y » 10 maja 2007, 19:39

Puhcio napisał(a):
jacobs napisał(a):tylne musisz mieć włączone.

Tak ? Bo z tego co pamiętam, to do jazdy dziennej wystarczyły tylko światła przednie ...

ale nie w polsce :|
Obrazek
¼ – 16,851s
Forumowicz

Od: 31 paź 2006, 13:36
Auto: présidentiel

Postprzez Sokool » 10 maja 2007, 20:00

:|
A tu dalej dyskusje...
jacobs napisał(a):nie dość że słońce to jeszcze światła

Zamknij oczy to Cię razić nie będzie :P ;)

brii napisał(a):mam nadzieję, że nie zostanę bardzo objechany

Lincz w Koninie, bez dwóch zdań <lol>
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez jacobs » 10 maja 2007, 20:00

Siw-y napisał(a):ale nie w polsce

w polsce wszystko jest inaczej :P głupie przepisy :P
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez nemi » 10 maja 2007, 20:23

Puhcio napisał(a):Tak ? Bo z tego co pamiętam, to do jazdy dziennej wystarczyły tylko światła przednie ...

Musisz mieć tak:
oddzielny wyłącznik do świateł do jazdy dziennej

światła do jazdy dziennej (o ile ich włącznik jest włączony) zapalają się razem z pozycyjnymi, gasną w momencie przejścia na światła mijania (automatycznie). Tylko tak jest zgodnie z przepisami.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Adaś » 11 maja 2007, 19:20

dziś jade Modlińską do pracy, godz 16:30, pada deszcz jest ciemno (burza) a ze Statoila wjeżdza sobie Focus drogówki i jedzie za mną bez żadnych świateł i z przepalona lewą żarówka stop (jak się poźniej okazało). Panowie jechali za mną to im mrugnąłem 3 razy p.mgielnym tylnym i 3 razy gasiłem i wyłączałem światła ale jacyś niekumaci byli bo do mostu Grota nie włączyli świateł :|
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez organo » 11 maja 2007, 21:12

Adaś napisał(a):ale jacyś niekumaci byli bo do mostu Grota nie włączyli świateł

he he jak wiekszosc dobrze ze ci jeszcze manadatu nie wlepili :)
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 11:19
Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)

Postprzez Mundek » 16 maja 2007, 11:21

Jest to głupia decyzja naszego rządu. Nie mamy takiego oświetlenia słonecznego jak w krajach skandynawskich, gdzie słońce znajduje się niżej nad horyzontem.
Dotychczasowy przepis o jeździe na światłach mijania był dobry ale teraz to przegięcie.
Na trasie ok można sobie śmigać na światłach. Ale w mieście :\ korki nie korki a ty na światłach. Jak upał to i jeszcze przy włączonej klimie. A ile aut stoi na parkingach w biały dzień z włączonymi światłami, bo kierowca zapomniał ich wyłączyć. Akumulatory masowo umierają, a gdy ktoś jest jeszcze nie kumaty to zarabia na tym serwis i sklepy w których sprzedają aku.

Chcesz np. skoczyć do sklepu uliczkę dalej. Świeci słońce, jest piękna pogoda, zapominasz włączyć światła – miśki cię zatrzymują pach ! – mandat i punkty, bo oczywiście nasza policja od razu mandat wypisze a nie zastosuje "upomnienia".

W korkach wiele osób gasi światła, ale później zapomina ich włączyć.

Przy złej pogodzie praktycznie każdy włączy światła, niektórzy jednak nie. Tak było i tak będzie. Gdy wszedł nowy przepis i tak wielu kierowców śmiga bez świateł.

Po co na światłach cały rok? – żeby wypadków było mniej. PO CO NAM NOWE DROGI skoro mamy światła mijania przez cały rok ... aż żal ściska...

Jest to kolejna ucieczka naszego rządu od tematu: "Gdzie się podziały obiecane dawno temu drogi?" oraz podlizania się dla ogółu społeczeństwa i wyrobienie w nich opinii: na światłach lepiej widoczni – mniej wypadków. NIEE ! Nie przy tym stanie dróg !!!

Z całym szacunkiem ale ten przepis ja osobiście uważam za bezsensowny i nieuzasadniony.[/b]
Forumowicz

Od: 31 mar 2007, 23:06
Auto: M6 GH, 2.5 PB '08

Postprzez nemi » 16 maja 2007, 11:34

Mundek napisał(a):Po co na światłach cały rok? – żeby wypadków było mniej. PO CO NAM NOWE DROGI skoro mamy światła mijania przez cały rok ... aż żal ściska...

Ale czy ktoś powiedział, że jazda na światłach to substytut budowy nowych/ulepszania starych dróg? Jedno nie wyklucza drugiego i to żaden argument.

Mundek napisał(a):A ile aut stoi na parkingach w biały dzień z włączonymi światłami, bo kierowca zapomniał ich wyłączyć. Akumulatory masowo umierają, a gdy ktoś jest jeszcze nie kumaty to zarabia na tym serwis i sklepy w których sprzedają aku.

Jak mają sklerozę, to jest to przede wszystkim ich problem. Tak samo można się czepiać, że ktoś zapomniał zgasić światła w sezonie zimowym – był obowiązek jazdy cały dzień od października do marca i jakoś nikt nie narzekał na rozładowujące się akumulatory. Rozumiem, że w poprzednich latach w zimie nie zapominali i problem zrobił się, jak przepis został rozszerzony na pozostałe miesiące? Ciekawa teoria z tego wynika <lol>

Ja uważam, że jedyny bezsens tego przepisu to brak zapisu, że światła nie są obowiązkowe w aglomeracjach miejskich, bo w korkach rzeczywiście są niepotrzebne.

Mundek napisał(a):Przy złej pogodzie praktycznie każdy włączy światła, niektórzy jednak nie. Tak było i tak będzie. Gdy wszedł nowy przepis i tak wielu kierowców śmiga bez świateł.

Policja ma mocne argumenty, żeby wreszcie zaczęli jeździć na światłach, więc nie ma czego się obawiać :)
Forumowicz

Postprzez Mundek » 16 maja 2007, 11:55

brak zapisu, że światła nie są obowiązkowe w aglomeracjach miejskich, bo w korkach rzeczywiście są niepotrzebne.

Właśnie o to też chodzi :)

Jak mają sklerozę, to jest to przede wszystkim ich problem. Tak samo można się czepiać, że ktoś zapomniał zgasić światła w sezonie zimowym – był obowiązek jazdy cały dzień od października do marca i jakoś nikt nie narzekał na rozładowujące się akumulatory

Tobie tez pewnie nie raz zdarzyło się zostawić auto na światłach, zanim jeszcze miałeś GE z "przypominaczem" o włączonych światłach :)

Ale czy ktoś powiedział, że jazda na światłach to substytut budowy nowych/ulepszania starych dróg? Jedno nie wyklucza drugiego i to żaden argument.

Właśnie tak jest. Wszyscy się kierują tym, że: "Dzięki jeździe na światłach będzie mniej wypadków i zwiększy się bezpieczeństwo na drogach" ---> hahaha

Potrzebne są DOBRE i NOWE drogi. A nie takie na których dwie osobówki ledwo się wymijają i na których jest w dodatku pełno dziu lub takich na których 10 miesięcy w roku są ciągłe remonty.
Dlaczego auta sprowadzone z np. Niemiec. Rzadko kiedy miały wymieniane coś w zawieszeniu? – bo tam nie jeżdżą po takich ścieżkach jak u nas. "Ścieżkach" bo dróg w Polsce nie ma!
Forumowicz

Postprzez magicadm » 16 maja 2007, 11:56

Mundek napisał(a):Jest to głupia decyzja naszego rządu.

Zaproponuj lepszą, tylko taką, która ma szanse wejść w życie i faktycznie przynieść odrobinę pożytku. Ta decyzja napewno nikomu nie zaszkodzi.
Mundek napisał(a):. Nie mamy takiego oświetlenia słonecznego jak w krajach skandynawskich, gdzie słońce znajduje się niżej nad horyzontem.

Taaaaak – u nas słońce robi "hop" i poprostu nie zachodzi tylko znika w sposób binarny??? :|
I horyzonty u nas inne...
Mundek napisał(a):Jak upał to i jeszcze przy włączonej klimie.

To jej nie włączaj – nic na siłę. Nie ma obowiązku jazdy z włączoną klimą.
Mundek napisał(a): A ile aut stoi na parkingach w biały dzień z włączonymi światłami, bo kierowca zapomniał ich wyłączyć. Akumulatory masowo umierają, a gdy ktoś jest jeszcze nie kumaty to zarabia na tym serwis i sklepy w których sprzedają aku.

Wzruszające. Moduł, który załątwia wszystkie problemy "sklerotyków" kosztuje 20-30zł.
Mundek napisał(a):Chcesz np. skoczyć do sklepu uliczkę dalej.

Idź "z buta" – taniej i zdrowiej:)
Mundek napisał(a): zapominasz włączyć światła

30zł jak wyżej rozwiązuje problem.
Mundek napisał(a): miśki cię zatrzymują pach ! – mandat i punkty, bo oczywiście nasza policja od razu mandat wypisze a nie zastosuje "upomnienia".

"Miśki" nie są od tego by rozczulać sie na czyjąś amnezją. A o rejestrze "upomnień" to jeszcze nie słyszałem – więc nie widzę sensu ich stosowania.
Przepis nie jest znany od dziś, miałeś czas się dopasować (30zł)
Mundek napisał(a):W korkach wiele osób gasi światła, ale później zapomina ich włączyć.

Chyba razem z silnikiem?
Mundek napisał(a):Przy złej pogodzie praktycznie każdy włączy światła, niektórzy jednak nie. Tak było i tak będzie.

No właśnie ,ale teraz będzie ich mniej – bo zapłacą mandat :D
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Mundek » 16 maja 2007, 12:01

Wzruszające. Moduł, który załątwia wszystkie problemy "sklerotyków" kosztuje 20-30zł.

Zobaczymy jak Tobie wlepią za brak świateł – jak wtedy będziesz śpiewać;] PZDR

Taaaaak – u nas słońce robi "hop" i poprostu nie zachodzi tylko znika w sposób binarny?pytajnik ysz
I horyzonty u nas inne...

<czytaj> troszkę geografii :) a i żebyś wiedział że inne

więcej w tym temacie się nie wypowiadam, bo powstanie dziura bez dna

Chciałem tylko przedstawić swoją opinię na ten temat, której nie zmienię. PZDR wszystkim
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 maja 2007, 12:09

Mundek napisał(a):Tobie tez pewnie nie raz zdarzyło się zostawić auto na światłach, zanim jeszcze miałeś GE z "przypominaczem" o włączonych światłach usmiech

Akurat mam odruch zapalania i gaszenia świateł odkąd kupiłem pierwszego Malucha, więc jakoś nie widze z tym problemu. Zresztą jak pisze magicadm sprawę da się rozwiązać za kilkadziesiąt złotych, co przy koszcie choćby OC nie jest wygórowaną kwotą (a już na pewno mniejszą niż nowy akumulator etc.).

Mundek napisał(a):Właśnie tak jest. Wszyscy się kierują tym, że: "Dzięki jeździe na światłach będzie mniej wypadków i zwiększy się bezpieczeństwo na drogach" ---> hahaha

Ja ostatnio widziałem jak chłopaki coś tam asfaltowali (zamiast przyglądać się świecącym światłom), więc chyba różne zarządy dróg itd. wcale nie stwierdziły, że dzięki przepisowi nie trzeba już nic budować ani remontować. A bezpieczniej jest, bo na przykład ja widzę nadjeżdżającego z przeciwka osobnika i dzięki temu rzadziej podczas wprzedzania wyjeżdżam na czołówkę --> jestem bezpieczniejszy ja, moi pasażerowie i inni użytkownicy dróg. Jaka prosta zależność, prawda? I do tego nie ma nic wspólnego z jakością nawierzchni...
Forumowicz

Postprzez magicadm » 16 maja 2007, 14:11

Mundek napisał(a):Zobaczymy jak Tobie wlepią za brak świateł – jak wtedy będziesz śpiewać;] PZDR

Może to i głupie, ale ja zapalam światła nawet jak przestawiam samochód na podwórku, często również na 10 metrów jazdy po podworku zapinam pasy.
Kwestia przyzwyczajenia.

Co do mandatu...Napewno nastepnego dnia zainwestowałbym 30zł :)
Nauka musi kosztować :) – ta "bezpłatna" słabo sie utrwala – tyle tematem "pouczeń" zamiast mandatów.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez banan11 » 1 cze 2007, 00:04

słuchajcie, obowiązek jazdy na światłach mamy już od prawie 2 miesięcy.
Doszedłem do wniosku, że po tym czasie nasz wzrok (przynamniej mój) jakby przyzwyczajał się do samochodów z włączonymi światłami, a samochody bez świateł w pewnych sytuacjach nie bierze pod uwagę. Właśnie dziś wjechałbym zapominalskiej babie pod maskę... w dzień.
Czy też macie takie przypadki niedostrzegania aut bez włączonych świateł czy muszę iść do okulisty :) ?
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 lip 2006, 19:39
Auto: Coupe v6 (Już nie 323F BA '97)

Postprzez Czolgista » 1 cze 2007, 08:47

banan11 napisał(a):Czy też macie takie przypadki niedostrzegania aut bez włączonych świateł czy muszę iść do okulisty :) ?

ja jak nakbardziej dostrzegam i mrugam im a jednocześnie liczę sobię ile jest jeszcze takich co bez świateł jeżdzą... i ostatnio zauważyłem, że jest ich coraz więcej :|
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez b2 » 1 cze 2007, 08:52

banan11 napisał(a):Czy też macie takie przypadki niedostrzegania aut bez włączonych świateł czy muszę iść do okulisty

to normalne
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport