Na światłach mijania przez cały rok – od 17 kwietnia b.r.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Czy popierasz wprowadzenie obowiązku jazdy przez cały rok na światłach?

Tak
146
57%
Nie
103
40%
Nie mam zdania
7
3%

Liczba głosów : 256

Postprzez qlesh » 6 maja 2007, 17:37

Piotrek napisał(a):a inni idioci chyba na znak protestu jezdza na dlugich...
ciezko wyplewic takie chwasty ze spoleczenstwa

No, tych jest chyba najwięcej hahaha
Jeszcze inni na przeciwmgielnych hahaha grunt, że teraz wszystkich widać, bo do tej pory to cienko ;)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez nemi » 6 maja 2007, 17:59

Ja (o ile kiedykolwiek będę miał przypływ funduszy :P) założę światełka do jazdy dziennej – większy lans będzie :P
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez organo » 6 maja 2007, 18:47

niekoniecznie na znak protestu wiele roznych servisow jak i renomowanych firm poleca jazde w dzien wlasnie na swiatlach Dlugich bo sa o wiele lepsze poniewaz swieca pod innym kątem i lepiej spelniaja swoja role w dzien.
dlatego tez swiatla mijania nie sa najlepszym rozwiazaniem zalecane jest wlasnie montowanie lamp dziennych choc zarowki duzo slabsze ale prawidlowo zamontowane widocznosc jest duzo wieksza od zwykluch mijania
najlepszym przykladme sa mje zarowki semi gold idealna widocznosc w nocy praktycznie zerow w dzien prawie nie widac ze mam wlaczone swiatla bardzie sie rzucaja w oczy swiatla postojowe :)))
Forumowicz

Od: 8 paź 2006, 11:19
Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)

Postprzez Piotrek » 6 maja 2007, 19:01

organo napisał(a):Dlugich bo sa o wiele lepsze poniewaz swieca pod innym kątem i lepiej spelniaja swoja role w dzien.

no idealnie spelniaja swoja role, rażą kazdego i w ten sposob auto jest szczegolnie widoczne, ale chyba nie o to chodzi...poza tym to nie jest obowiazek jazdy z wlaczonymi swiatlami drogowymi, co by jakies serwisy nie mowily...nadal nie zmienil sie obowiazek wylaczenia swiatel drogowych, gdy z naprzeciwka jedzie jakis pojazd...ale to jest zbyt trudne dla polskich kierowcow, bo serwis im powiedzial...
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez brii » 6 maja 2007, 19:01

Oczywiście jest też grupa namiętnie jeżdżąca na pozycyjnych, których wogóle nie widać
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Piotrek » 6 maja 2007, 19:03

tylko czekac az zaczna jezdzic na awaryjnych – kto wie, co im w serwisie powiedza <lol>
Forumowicz

Postprzez qlesh » 6 maja 2007, 21:21

Piotrek napisał(a):tylko czekac az zaczna jezdzic na awaryjnych – kto wie, co im w serwisie powiedza

hahaha nie mogę :D
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Karwoś » 6 maja 2007, 22:07

No i dzisiaj Białystok – pada desze godzina 19:30 – już prawie ciemno – a tu i ówdzie samochody z postojówkami – ciekawy jestem ile w taryfikatorze za coś takiego przysuguje – ja bym walił 200zł + 6pkt – jak za kolizje :)Może się nauczą że postojówki do czegoś innego służą.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Czolgista » 6 maja 2007, 22:45

organo napisał(a):

niekoniecznie na znak protestu wiele roznych servisow jak i renomowanych firm poleca jazde w dzien wlasnie na swiatlach Dlugich bo sa o wiele lepsze poniewaz swieca pod innym kątem i lepiej spelniaja swoja role w dzien.

ze śmiechu z krzesła spadłem <lol> ja do takiego serwisu raczej bym się nie wybrał a tych co na długich jeżdżą bym na 5 minut przez autem z długimi postawił, a niech se ślepną... ;P
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez Czacha » 6 maja 2007, 23:00

Z tymi długimi to chyba do końca tak nie jest...
Na Allegro można kupić tzw. reduktor świateł, który impulsowo zasila żarówki świateł drogowych, przez co świecą słabiej. Podobno auta na rynek skandynawski mają standardowo wbudowane coś takiego i ma to pełnić rolę świateł do jazdy dziennej. Nie wydaje mi się, aby polskie przepisy pozwalały na coś takiego, ale rozwiązanie ogólnie ciekawe...
Poza tym światła mijania są na prawdę słabo widoczne w dzień, zwłaszcza małe reflektory soczewkowe, już kilka razy chciałem komuś takiemu mignąć by włączył światła, gdy w ostatniej chwili zobaczyłem, że jednak ma je włączone.
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez nemi » 7 maja 2007, 07:13

Grzyby ma taki bajerek, że mu długie świecą w ciągu dnia połową mocy i wydaje mi się to świetnym rozwiązaniem <spoko> (rynek kanadyjski?)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Briareos » 8 maja 2007, 19:10

Panowie, a ja mam takie spostrzeżenie – stojąc pod odpowiednim kątem światła mijania "maskują" włączony kierunkowskaz. Trzeba się dobrze wpatrzyć, co jest nieprzyjemnie bo zostaje plamka potem w polu widzenia, po oślepieniu. Dotyczy to tylko niektórych aut. (najbardziej cierpiała na to Honda z tym "przeszklonym" całym przodem). I tylko w jasny dzień, bo jak jest ciemniej to migacz daje lekką poświatę i jakoś lepiej się zauważa.
Czasem jest tak, że w godzinach szczytu na ocenę sytuacji i decyzję podjęcia jakiegoś manewru jest ledwie parę sekund. Zastanawiam się czy jest możliwe wtedy w ogóle nie zauważyć takiego migacza...
Zauważył to ktoś jeszcze, czy to ja mam takie oczy wrażliwe na oślepianie? :P
Forumowicz

Od: 21 lip 2005, 16:26
Auto: Mazda 323F BA 1.8 '95

Postprzez Karwoś » 8 maja 2007, 19:46

Ja zauważyłem to samo w niektórych samochodach – i dlatego swoje przednie światła w zderzakacgh które w USA robią za obrysówki świecące razem z mijania przerobię na kierunkowskazy – niby 5W ale w zderzaku i 15 cm lampka będzie widoczna.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej :) Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
Forumowicz

Od: 24 lut 2006, 20:01
Auto: Lancer 2.0 '04 AT

Postprzez Bimbak » 8 maja 2007, 20:21

Briareos napisał(a):stojąc pod odpowiednim kątem światła mijania "maskują" włączony kierunkowskaz.

i dlatego wymyślono kierunkowskazy w lusterkach
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez organo » 9 maja 2007, 21:26

Czolgista nawet sama hella w jakim artykule zaleca jazde w dzien na swiatlach drogowych a nie na krotkich i do tego oczywiscie zalecaja jednaka zakup swoich swiatel do jazdy dziennej :) pozatym bylo cos kiedys na onecie artukul o lepszym stosowaniu swiatel drogowych w dzien

Piotrek

w dzien cie razą swiatla drogowe ??? mie to raza w nocy baranow ktorzy nie potrafia lub niechca ustawic sobie porzadnie swiatel
Forumowicz

Postprzez jacobs » 9 maja 2007, 21:34

organo napisał(a):w dzien cie razą swiatla drogowe

nie dość że słońce to jeszcze światła :|
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Czolgista » 9 maja 2007, 23:21

organo napisał(a):Czolgista nawet sama hella w jakim artykule zaleca jazde w dzien na swiatlach drogowych a nie na krotkich i do tego oczywiscie zalecaja jednaka zakup swoich swiatel do jazdy dziennej :) pozatym bylo cos kiedys na onecie artukul o lepszym stosowaniu swiatel drogowych w dzien

Piotrek

w dzien cie razą swiatla drogowe ??? mie to raza w nocy baranow ktorzy nie potrafia lub niechca ustawic sobie porzadnie swiatel

kurcze, szczeże mówiąc nie wiem jak po drogach jeździsz ale większość aut na drogowych nawet w dzień razi i to mocno. Ja robie niewielkie trasy a codzień kilku spotykam takich, którzy mnie oślepiają (nie jest to taki efekt jak w nocy ale gorzej przez chwile sie widzi a wkierunku auta na drogowych spojrzeć nie można...) :|
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez organo » 10 maja 2007, 18:44

Czolgista napisał(a):kurcze, szczeże mówiąc nie wiem jak po drogach jeździsz ale większość aut na drogowych nawet w dzień razi i to mocno. Ja robie niewielkie trasy a codzień kilku spotykam takich, którzy mnie oślepiają (nie jest to taki efekt jak w nocy ale gorzej przez chwile sie widzi a wkierunku auta na drogowych spojrzeć nie można...)

Ja tam tez spotykam takich gosci kiedys im mrugalem ze jada na dlugich ale raczej nic sobie z tego nie robia a odkad widzialem wlasnie kiedys artykul na ten temat to poprostu zakladam ze ci kierowcy chca byc jescze bardziej widoczni ale zeby az tam mnie olspiac to nie,
w sumnie to nawet mnie tam to nie wzrusza kiedys tam irytowalo ale teraz wychodze z zalozenia ze lepiej niech tak sobie smiga niz w ogole bez swiatel mial by jezdzic :)
Mnie osobiscie to szkoda by bylo prądu :)
Forumowicz

Postprzez Piotrek » 10 maja 2007, 19:08

organo napisał(a):w dzien cie razą swiatla drogowe

oczywiscie
organo napisał(a):ci kierowcy chca byc jescze bardziej widoczni

jesli chca to osiagnac w ten sposob, to tak jak wczesniej pisalem sa o krok od jazdy na awaryjnych, a co bardziej przezorni pewnie wpadna na pomysl, zeby jezdzic z kogutem ostrzegawczym...
Forumowicz

Postprzez brii » 10 maja 2007, 19:12

Przyznam się bez bicia, że niekiedy jak śmigam na motorze to wrzucam długie (żeby się mnie dało z dużej odległości zobaczyć i nie pomylić z samochodem) – mam nadzieję, że nie zostanę bardzo objechany :]
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy