przez Summit » 5 lip 2013, 09:16
Przeczytałem wątek i dorzucę swoje 3 grosze. Jeździłem naprawdę wieloma samochodami, w różnych konfiguracjach i powiem wam jedno. Moja M6 była ostatnim samochodem z manualną skrzynią biegów jaki kupiłem. Oczywiście manual jest trochę szybszy i mniej pali, ale przy obecnych warunkach drogowych, w naszym pięknym kraju, automat jest jedynym rozsądnym wyjściem. Wygoda jest wprost nieprawdopodobna. Automatem jeździ się bezstresowo. Dość często jeżdżę do Krakowa w interesach i ilekroć wracałem swoim samochodem byłem niemiłosiernie umęczony od ciągłego wajchowania i operowania sprzęgłem. Szczególnie w korkach, które w Krakowie, lub Częstochowie są na porządku dziennym. Ostatnio po stracie swojego samochodu musiałem pojechać firmowym Priusem i w życiu nie miałem bardziej relaksującej podróży. Jak dla mnie manual jest do samochodów takich jak MX-5, lub podobnych aut sportowych. Auta miejskie, kompakty, klasa średnia i limuzyny powinny być standardowo wyposażone w automat. Zaręczam, że ruch w mieście odbywałby się znacznie płynniej. Krew mnie zalewa jak ci wszyscy "hołowczyce" (do pierwszego dzwona) w naszym kraju przy zapaleniu zielonego światła szukają jedynki. W automacie puszczasz hamulec i jedziesz. Proste, więc po cholerę wszystko komplikować.
A zdania pod tytułem: automat jest dla kobiet i dziadków, są tak żałosne że pozostaje tylko uśmiechnąć się z politowaniem na autora takiego twierdzenia i życzyć mu szybkiego wejścia w dorosłe życie.