Nielegalne ksenony

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez slav » 13 paź 2007, 20:00

emmarek napisał(a):Nie bez powodu jest wymagana homologacja na elementy samochodu majace bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo.

pewnie ze masz racje,
ale gdyby tak na chybil trafil sprawdzic ilu ma na drodze zle ustawione swiatla , sam bys sie przekonal kto dba o swiatla,
ale tak osobiscie wole aby gosciu mial xenony i szybciej mnie dotrzegl na drodze niz odwrotnie.

emmarek napisał(a):Może zaczniecie jeszcze hamulce po kowalsku modyfikować bo fabryczne wam nie wystarczają

tak samo z hamulcami, klocki i tarcze , klocki na skraju wytrzymalosci lub tarcze o grubosci zyletki ,co z tego ze z homologacja jak juz sie nie nadaja.
opony z bieznikiem "slick" <lol> bo szkoda wymienic ,przeciez jeszcze druty nie wystaja. ale przeciez homologacja jest.

jak dbasz tak masz , a uczepiles sie tylko lamp, rozwin temat a okaze sie ze polowa aut nie powina pokazywac sie na naszych drogach ,takie sa przeszczepy.
temat jest jak rzeka ,

p.s. z idealow i gadania tuska rodziny nie wyzywisz , jego opinia jest tylko jego opinia , a zycie jest zyciem.
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez slav » 13 paź 2007, 20:05

emmarek napisał(a):Donald T. wczoraj w debacie twierdził że Polacy to uczciwi ludzie – widać w tego typu przypadkach ilu jest uczciwych.

no coz ,panowie jestesmy nieuczciwi , ale za to emmarek jest wzorem uczciwosci bo zgadza sie z tuskiem,
niezla teza na temat uczciwosci ,

nie rozpiel.. mnie <dupa>
Forumowicz

Postprzez qlesh » 13 paź 2007, 20:11

slav napisał(a):gdyby tak na chybil trafil sprawdzic ilu ma na drodze zle ustawione swiatla , sam bys sie przekonal kto dba o swiatla

Zacznij(my) od siebie :) ale zgodnie z ustalonymi normami, regulacjami i prawem.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Hazu » 13 paź 2007, 20:13

Wcale nie twierdzę ze jestem uczciwy i absolutnie sie z Donaldem nie zgadzam.

slav napisał(a):ale gdyby tak na chybil trafil sprawdzic ilu ma na drodze zle ustawione swiatla , sam bys sie przekonal kto dba o swiatla,

Wiem o tym itp. ale to nie powód aby popadać w druga skrajność.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez slav » 13 paź 2007, 20:21

qlesh napisał(a):Zacznij(my) od siebie ale zgodnie z ustalonymi normami, regulacjami i prawem.

emmarek napisał(a):Wiem o tym itp. ale to nie powód aby popadać w druga skrajność.

macie na pocieszenie :P
http://usmiech.zlotemysli.pl/korzystaj.php
Forumowicz

Postprzez qlesh » 13 paź 2007, 20:28

slav <głaszcze> :D
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Postprzez slav » 13 paź 2007, 23:10

cytat z linku i interi.
""""""""'Z drugiej strony, pozafabryczne montowanie całych ksenonowych reflektorów jest całkowicie zgodne z prawem, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. Oznacza to bliźniacze, homologowane światła główne, system automatycznego poziomowania i układ oczyszczania szyby.""""""

daje do myslenia , jak zakupisz w promocji do lamp, spryskiwacze i uklad samopoziomowania to xenony mozesz miec nawet w maluchu .

mi brakuje tylko samopoziomowania w mazdzie bo spryskiwacze mam. :P
Forumowicz

Postprzez rubenjames » 13 paź 2007, 23:25

slav napisał(a):mi brakuje tylko samopoziomowania w mazdzie bo spryskiwacze mam. :P

Hehe, a ja mam znowu w swojej Madzi poziomowanie (szkoda tylko, że ręczne, jest na desce rozdzielczej. Ma poziomy od 0 – 4 hahaha ) ale nie mam spryskiwaczy <lol>
Forumowicz

Od: 19 lut 2007, 00:07
Auto: Mazda 1.3 323P 16V

Postprzez slav » 13 paź 2007, 23:28

rubenjames napisał(a):a ja mam znowu w swojej Madzi poziomowanie

takie tez mam :P
Forumowicz

Postprzez ravo » 13 paź 2007, 23:29

ehhh ale na tym swiecie jest duzo zakompleksionych ludzi :)
Ostatnio edytowano 13 paź 2007, 23:35 przez ravo, łącznie edytowano 1 raz
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez rubenjames » 13 paź 2007, 23:32

ravo napisał(a):ehhh ale na tym swiecie jest duzo zakompleksinych ludzi :)

ja niet :) Chciałbym takie oświetlenie w swoim autku, ale najpierw bym musiał kupic nowe klosze (te obecne mam zmatowiałe i pożółkłe) i dobrze je później ustawić, nawet troszeczke niżej, niż sie zaleca
Forumowicz

Od: 19 lut 2007, 00:07
Auto: Mazda 1.3 323P 16V

Postprzez Adaś » 14 paź 2007, 01:19

rubenjames napisał(a):ja niet usmiech Chciałbym takie oświetlenie w swoim autku, ale najpierw bym musiał kupic nowe klosze (te obecne mam zmatowiałe i pożółkłe) i dobrze je później ustawić, nawet troszeczke niżej, niż sie zaleca

ojj sama wymiana kloszy nic CI nie da bo o ile kojarzę 323P nie ma soczewek:)
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Hazu » 14 paź 2007, 08:11

slav napisał(a):daje do myslenia , jak zakupisz w promocji do lamp, spryskiwacze i uklad samopoziomowania to xenony mozesz miec nawet w maluchu .

zgadza się
ale musisz mieć też na to homologację no i montaż musi wykonać osoba z uprawnieniami.

Ale dobrze wiemy jak w tym pięknym kraju jest.

Wystarczy popatrzeć na monterów instalacji gazowych.

Jak wypuszczają samochód z syczącym gazem z butli <jelen> <glupek2> – to dało mi domyślenia czy nie lepiej by było gdybym to sobie sam założył.(gdyby można było – ale niestety w tym przypadku przegladu by samochód nie przeszedł raczej)

rubenjames napisał(a):te obecne mam zmatowiałe i pożółkłe

Jeżeli takie są powody zakładania xenonów no to jest porażka.
Forumowicz

Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez qlesh » 14 paź 2007, 11:08

emmarek napisał(a):czy nie lepiej by było gdybym to sobie sam założył.(gdyby można było – ale niestety w tym przypadku przegladu by samochód nie przeszedł raczej)

A tam, opowiadasz. Nie takie auta przechodzą przeglądy, wystarczy chcieć. hahaha
Gadacie jakbyście nie wiedzieli w jakim kraju żyjecie. Przegląd techniczny to przecież żadna przeszkoda, prawda? :)
Forumowicz

Postprzez Adaś » 14 paź 2007, 11:55

qlesh napisał(a):Przegląd techniczny to przecież żadna przeszkoda, prawda?

Prawda. Moja Mazda przeszła przegląd z tylnimi kierunkami świecącymi na czerwono, dodam że nic nie dopłacałem
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez Grzyby » 14 paź 2007, 12:04

a ja mam nielegalne czerwone obrysówki z tyłu – i dopiero na ostatnim przeglądzie (to już był chyba piąty u mnie) diagnosta to zauważył. Ale bez problemu podbił papier.
A co powiecie na zmienione na przerabiane na eur lampy i kierunki w samochodach amerykańskich?
Żeby były dopuszczone do ruchu mają mieć przeróbki (i nie mówię tu o podmianie lamp jak w przypadku Cronosa z 626)
Gdzie tu homologacja?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez ravo » 14 paź 2007, 12:48

Grzyby
mozna zanlezc tysiac spraw do ktorych mozna sie przyczepic, w tym kraju ludzie mysla, ze lepiej sobie kupic nowgo matiza niz np 3 letnie porzadne auto i zawsze tak bedzie. Co krok zawisc, zazdrosc i ciemogrod co dobrze widac w wyborach, gdzie glosuje sie na gnebiacych ludzi malych czlowieczkow.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Postprzez Piotrek » 14 paź 2007, 13:13

ravo napisał(a):Co krok zawisc, zazdrosc i ciemogrod

kurna, ravo – czy Ty uwazasz, ze osoby mieszjace z blotem druciane xenony zazdroszcza ich wlascicielom i dlatego tak po nich jada? przeciez takie xenony teraz kosztuja tyle co 1 dobra opona. Czy naprawde niezauwazasz problemu, jaki mamy obecnie na drogach z xenonami w starych trupach? Czesc osob ma elegancko zrobione swiatla i zlego slowa nie powiem...ale niestety spotyka sie mnostwo starych padak, ktore naprawde oslepiaja. A jak juz ktos zapoda xenony do H4, to mi naprawde go szkoda, musi byc naprawde ulomny. Takie moje zdanie. Sam myslalem o instalacji u siebie, ale jedyne co mnie powstrzymuje, to czeste wyjazdy do Niemiec. Tam prawo sie bardziej szanuje i wole nie ryzykowac, bo kontrole wygladaja nieco inaczej niz u nas.
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez ravo » 14 paź 2007, 13:19

Piotrek
tak masz racje ale jest jedno ale, wypowiedzi tych ludzi i podejscie do tego tematu, nie chce mi sie juz pisac tutaj o co dokaldnie mi chodzi.
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Postprzez Hazu » 14 paź 2007, 13:46

ravo napisał(a):wypowiedzi tych ludzi i podejscie do tego tematu, nie chce mi sie juz pisac tutaj o co dokaldnie mi chodzi.

– do kogo te słowa?

Piotrek napisał(a):Takie moje zdanie. Sam myslalem o instalacji u siebie, ale jedyne co mnie powstrzymuje, to czeste wyjazdy do Niemiec. Tam prawo sie bardziej szanuje i wole nie ryzykowac, bo kontrole wygladaja nieco inaczej niz u nas.

No więc dla czego nikt nie pisze że Niemcy są chorzy bo przestrzegają przepisów.

Dopuki będziemy sami łamać przepisy do tąd bedziemy mieli kraj taki jaki mamy, gdzie na każdym kroku nagina się prawo lub je poprostu łamie.

Temat dotyczy legalności druciarskich xenonów.

Więc są nielegalne i koniec.

Chcemy być w porządku wystarczy mieć fabryczne oświetlenie w nienagannym stanie i będzie git.

Ale to kosztuje:
Lampa dobra używana do xedosa kosztować może 1000zł
Więc mądrzy zaradni polacy mątują zestaw za 400 zł do lamp z wypalonym odbłyśnikiem od zbyt mocnych żarówek i jazda.

Naprawdę jest co popierać.

Naprawę kraju należy zacząć od siebie a nie od polityków.
Forumowicz

Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.