Zakup używanego auta – Mazda RX-8 FE (2003-2011)
Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc chciałbym się z wami przywitać.
Piszę tutaj ponieważ zastanawiam się nad zakupem RX-8. Czy w cenie do 20tys. zł da się kupić w miarę zadbany egzemplarz?
Jeździć nie planuję dużo ponieważ siedzę w UK i chciałbym sobie zakupić w PL taką zabawkę na urlopy.
Oczywiście forum już czytałem przed rejestracją ale nie znalazłem aktualnej opinii na ten temat.
Pozdrawiam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc chciałbym się z wami przywitać.
Piszę tutaj ponieważ zastanawiam się nad zakupem RX-8. Czy w cenie do 20tys. zł da się kupić w miarę zadbany egzemplarz?
Jeździć nie planuję dużo ponieważ siedzę w UK i chciałbym sobie zakupić w PL taką zabawkę na urlopy.
Oczywiście forum już czytałem przed rejestracją ale nie znalazłem aktualnej opinii na ten temat.
Pozdrawiam.
-
ducato12
Przerzucam do odpowiedniego działu
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
do pracy mam 10min drogi piechotą tak że bez sensu.
Głównie chodzi mi o to czy w cenie około 20 tysi można już kupic cos wartego uwagi.
Głównie chodzi mi o to czy w cenie około 20 tysi można już kupic cos wartego uwagi.
-
ducato12
Od 6 nawet 7 tys za zadbane auto z rak prywatnych ,u handlarzy nawet bym nie bral ,widze co u mnie w okolicy stoi 
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców – Colin McRae
https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
https://www.facebook.com/AutospaLuxuryCarSpa/
-
Some say..
- Od: 8 mar 2010, 00:07
- Auto: była:626 GF FS '98,
6 GG LF '02
jest: , NC LF '06
Audi A3 8P '06
Witam. Jestem nowy na forum i chciałbym zasięgnąć waszej opinii. Od kiedy po raz pierwszy zobaczyłem "ReXa" zawsze chciałem mieć taki samochód. Akurat tak się złożyło, że właśnie z narzeczoną przymierzamy się do zakupu nowego samochodu i ja chciałbym aby to była właśnie Mazda. Mojej narzeczonej też bardzo podoba się ten samochód (wizualnie) natomiast jest przerażona tym czego dowiedziała się czytając wszystkie fora o tych autach. Awaryjność, niskie przebiegi, spalanie. Czy jakiś właściciel tego samochodu mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda naprawdę? Czy kluczem do sukcesu i cieszenie się tym samochodem przez lata jest odpowiednie dbanie o niego? Dodam, że to ma być jedyne (na razie) auto w gospodarstwie domowym i będzie używane prawie codziennie. Mam też pytanie czy sprawdzenie kompresji to jedyne co mogę zrobić przed zakupem aby upewnić się, że silnik jest w dobrej kondycji? Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim za opinie i poświęcony czas. Pozdrawiam i oczekuję "w miarę" szybkiej odpowiedzi:)
-
Wlochu69
Jeżeli chcesz używać tego samochodu codziennie to przygotuj się na duże wydatki związane z paliwożernością. Poza tym nie widzę problemu. Jeżeli chodzi o awaryjność to już wszystko zależy od egzemplarza(nie bierz tego do siebie ale dużo osób kupuje bo ładne i tanie a potem jak koszty paliwa pociągną po kieszeni to oszczędzają na utrzymaniu samochodu) ale generalnie autko jest trwałe. Jest jeden wyjątkowy szczegół dotyczący silnika który wymaga "remontu" w okolicach 100k km. Wydaje mi się że sporo opinii na temat awaryjności renesisa pochodzi od ludzi którzy kupili go w stanie agonalnym gdzie taki "remont" już trzeba było przeprowadzić ale cofnięty licznik(niemiec tylko do kościoła panie jeździł) sugerował że jeszcze nie ma takiej potrzeby i po krótkim czasie silnik się kończył. Pomiar kompresji pokazuje w jakiej kondycji jest silnik więc jeśli wyjdzie dobra to nie ma co się martwić. Mimo wszystko jako auto do jazdy na codzień odradzam. 15l/100 to w miarę ekonomiczna jazda. Mi się nigdy nie udało zejść tak nisko
Jeżeli zdecydujesz się jednak na zakup to polecam kontakt z jakimś specem od Wankli i zakup samochodu który ten spec uzna za wart kupienia.
[img]http://i59.tinypic.com/2h4m720.jpg[/img
W naszym przypadku spalanie nie jest aż takim dużym problemem, pod tym kątem akurat wiem co kupuje. Bardziej chodzi mi o tą żywotność bo z tego co się naczytałem w sieci to ludzie którzy naprawdę wiedzieli co biorą i wiedzieli jak o to dbać nie mieli zbyt wielu problemów z tym samochodem.
-
Wlochu69
Ja mam mazdę stosunkowo nie długo, ponad 2 lata. Fakt taki że używam go jako trzeciego samochodu dla zabawy, moja mazda obecnie nie ma najlepszej kompresji, przejechane 120 tyś, ale autko nie sprawia większych problemów, z tym że tak jak pisałem nie używam na co dzień,
Wymieniam zawsze wszystko na czas, pomimo słabej kompresji dobrze się zbiera i przede wszystkim normalnie odpala na zimnym i ciepłym, nigdy nie zawiodła jak piszą inni.
Koszta utrzymania ogromnie wysokie, oczywiście porównując do innych aut, w parze z wysokimi kosztami idzie także wysokie zadowolenie z jazdy. Nie udało mi się także nigdy zejść poniżej 15l, może dla tego że nie jeżdżę nim jak emeryt, podobno autko lubi wysokie obroty i tego się trzymam
Osobiście nie polecił bym tego autka jako jedyne w rodzinie, i nie chodzi tu tylko o koszta, nie jest największe z tyłu i moim zdaniem najlepiej sprawdza się dla singli,.
Podsumowując, jeśli spalanie nie jest problemem poszukaj dobrego egzemplarza, i nie koniecznie wysoka cena za mazdę musi znaczyć że silnik jest w dobrej kondycji, polecam przed zakupem zmierzyć kompresje, koszta stosunkowo niewielkie a będzie jakiś pogląd na stan silnika. Kolejnie wymienić wszystko to co słabe w tym modelu i spokojnie można śmigać.
Wymieniam zawsze wszystko na czas, pomimo słabej kompresji dobrze się zbiera i przede wszystkim normalnie odpala na zimnym i ciepłym, nigdy nie zawiodła jak piszą inni.
Koszta utrzymania ogromnie wysokie, oczywiście porównując do innych aut, w parze z wysokimi kosztami idzie także wysokie zadowolenie z jazdy. Nie udało mi się także nigdy zejść poniżej 15l, może dla tego że nie jeżdżę nim jak emeryt, podobno autko lubi wysokie obroty i tego się trzymam
Osobiście nie polecił bym tego autka jako jedyne w rodzinie, i nie chodzi tu tylko o koszta, nie jest największe z tyłu i moim zdaniem najlepiej sprawdza się dla singli,.
Podsumowując, jeśli spalanie nie jest problemem poszukaj dobrego egzemplarza, i nie koniecznie wysoka cena za mazdę musi znaczyć że silnik jest w dobrej kondycji, polecam przed zakupem zmierzyć kompresje, koszta stosunkowo niewielkie a będzie jakiś pogląd na stan silnika. Kolejnie wymienić wszystko to co słabe w tym modelu i spokojnie można śmigać.
- Od: 25 kwi 2015, 21:01
- Auto: Mazda rx8
Wlochu69 napisał(a):W naszym przypadku spalanie nie jest aż takim dużym problemem, pod tym kątem akurat wiem co kupuje. Bardziej chodzi mi o tą żywotność bo z tego co się naczytałem w sieci to ludzie którzy naprawdę wiedzieli co biorą i wiedzieli jak o to dbać nie mieli zbyt wielu problemów z tym samochodem.
Trafiłeś w sedno sprawy. Jeżeli kupisz rx-a ze zdrowym silnikiem, i wiesz jak o nie dbać i eksploatować to jest to naprawdę mało awaryjne auto.
Witam, jestem tu nowy, szukam nowego samochodu i ktoś powiedział żebym zainteresował się Mazdami. Nigdy nie brałem ich pod uwagę ale podobno są mało awaryjne i ogólnie jest ich mało na rynku i sprzedający ma władzę że tak powiem.
przeglądam różne ogłoszenia i zastanawia mnie takie coś:
Np http://olx.pl/oferta/mazda-rx-8-CID5-ID ... aafaf91c01 2004 rok i tylko 84 tyś km? A poza tym jak patrzę na ceny tych Mazd to jakoś dziwnie niskie są i aż mnie dziwi że za 13-15 tyś można mieć auto które ma 230 km i taki mały przebieg? Tak szybko i bardzo traca na wartości?
Jak to jest ze spalaniem bo pojemność jak w Corsie 1.3 i taka moc?
Ale serio najbardziej mnie dziwią ceny i przebiegi tych autek, jakim cudem ludzie tak mało nimi jeżdżą skoro Audi A4 z 2004 roku mają po 250 tyś km i są wystawiane za 17-19 tyś..
przeglądam różne ogłoszenia i zastanawia mnie takie coś:
Np http://olx.pl/oferta/mazda-rx-8-CID5-ID ... aafaf91c01 2004 rok i tylko 84 tyś km? A poza tym jak patrzę na ceny tych Mazd to jakoś dziwnie niskie są i aż mnie dziwi że za 13-15 tyś można mieć auto które ma 230 km i taki mały przebieg? Tak szybko i bardzo traca na wartości?
Ale serio najbardziej mnie dziwią ceny i przebiegi tych autek, jakim cudem ludzie tak mało nimi jeżdżą skoro Audi A4 z 2004 roku mają po 250 tyś km i są wystawiane za 17-19 tyś..
-
Telemaniak19
Nie idź tą drogą, poczytaj... dużo... poczytaj.
https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
-
Tomek grupa rozwoju forum
- Od: 11 kwi 2008, 15:18
- Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998
Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau
była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG
Jeżeli zadajesz takie pytanie to jesteś na początku drogi i jedyna rada to poczytaj bo o tym można książkę napisać a wszystko jest na forum
https://www.facebook.com/BippuPoland
-
Tomek grupa rozwoju forum
- Od: 11 kwi 2008, 15:18
- Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998
Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau
była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG
Witam. Od dawna choruje na mazde rx 8, ale słyszałemnustwo złych opinii o tym aucie. Czy jest na forum jakiś posiadacz rx8 z okolic Puław, Dęblina lub Garwolina który poświęcił by chwile na to żeby się spodkać i porozmawiać. Proszę o dane kontaktowe na pw
-
Mvl
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jestem świeżutki na forum..
Mój pierwszy post kieruję do Was, posiadaczy tych autek z kilkoma pytaniami.
Może zacznę od tego, że mam 19 lat i chyba jak każdemu młodemu podoba się takie auto.
Osobiście mam do wydania 15k, więc przeglądając allegro natrafiłem na kilka ciekawych sztuk w tej cenie, aczkolwiek jest jeden problem, a mianowicie "zdanie" taty, który odradza mi to auto ze względu na silnik vankla... i tutaj pojawia się szereg pytań do Was, między innymi czy te silniki faktycznie sprawują problemy czy jest to stary zabobon sprzed kilku lat ? Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Druga kwestia to mechanik, jak to wygląda w praktyce ? Mechanicy dawają rade z vanklem, bo słyszałem że jest mało dobrych mechaników, którzy zrobią vanka czy będą serwisować. Przed ostatnie pytanie to chyba koszt utrzymania takiej mazdy, a mianowicie różni się wiele od normalnego przeciętnego auta, w tym przedziale cenowym ? Ostatnim pytaniem jest silnik vankla a gaz ? Przerabiał ktoś na gaz ? Ma to sens ? Jest to dużo większy koszt ?
Tak tak, wiem. Pewnie znalazłbym gdzieś odpowidzi na moje pytania na forum, ale naprawde nie mam czasu szukać po całym forum, a ktoś kto ma czas i chęci może mi to streścić w kilku zdaniach
Z góry dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że stanę sie posiadaczem takiej Mazdy i zawitam na tym forum na dłużej.
Pozdrawiam, Krzysiek.
Mój pierwszy post kieruję do Was, posiadaczy tych autek z kilkoma pytaniami.
Może zacznę od tego, że mam 19 lat i chyba jak każdemu młodemu podoba się takie auto.
Osobiście mam do wydania 15k, więc przeglądając allegro natrafiłem na kilka ciekawych sztuk w tej cenie, aczkolwiek jest jeden problem, a mianowicie "zdanie" taty, który odradza mi to auto ze względu na silnik vankla... i tutaj pojawia się szereg pytań do Was, między innymi czy te silniki faktycznie sprawują problemy czy jest to stary zabobon sprzed kilku lat ? Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat. Druga kwestia to mechanik, jak to wygląda w praktyce ? Mechanicy dawają rade z vanklem, bo słyszałem że jest mało dobrych mechaników, którzy zrobią vanka czy będą serwisować. Przed ostatnie pytanie to chyba koszt utrzymania takiej mazdy, a mianowicie różni się wiele od normalnego przeciętnego auta, w tym przedziale cenowym ? Ostatnim pytaniem jest silnik vankla a gaz ? Przerabiał ktoś na gaz ? Ma to sens ? Jest to dużo większy koszt ?
Tak tak, wiem. Pewnie znalazłbym gdzieś odpowidzi na moje pytania na forum, ale naprawde nie mam czasu szukać po całym forum, a ktoś kto ma czas i chęci może mi to streścić w kilku zdaniach
Z góry dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że stanę sie posiadaczem takiej Mazdy i zawitam na tym forum na dłużej.
Pozdrawiam, Krzysiek.
-
Geamel
Na przykład mi się nie chce pisać po raz setny tego samego
To jeżeli faktycznie nie masz czasu poczytać to zadzwoń .... Odpowiem na twoje pytania odnośnie tego samochodu
508-279-238
Pozdro
To jeżeli faktycznie nie masz czasu poczytać to zadzwoń .... Odpowiem na twoje pytania odnośnie tego samochodu
508-279-238
Pozdro
Witam.
Jestem tu jak widać nowy,więc może się przedstawie
Nazywam się Robert mieszkam i pracuję z moja żona w Niemczech mam 27 lat i trójke wspaniałchych dzieci .
Chciałbym zacząć przygodę z autami sportowymi i właśnie mój wybór padł na Mazdę
Otóż poszukuje od miesiąca (albo i lepiej
) auta w którym będę mógł co jakiś czas wyrwać sie od szarej codzienności po prostu nacisnąć gaz i pomknąć autostrada w nie znane .Może nie którym wydaje się to głupie albo śmieszne ale ludzie którzy mają rodzinę myślę że zrozumieją mnie
Wracając do auta otóż jak zauważyliście już pewnie jestem amatorem więc szukam auta któremu dam rade sprostać i kieruje się tu do Mazdy Rx-8.
Tu Chciałbym zasięgnąć waszej opinii.
-Przed czym mam się wystrzegać
-Na co mam zwracać uwagę
-Jak tak naprawdę jest z tym autem a mianowicie z silnikiem Wankla( zauważyłem ,ze ten temat jest dłuższy niż rzeka Nil )
-Jak w późniejszym czasie ulepszać go mechaniczne.
Dziękuje serdecznie z góry wszystkim którzy ze chcą mi pomoc w sprawie która przewijała się przez ten portal miliony razy zapewne
P.s Jeśli założyłem w złym miejscu ten post prosiłbym moderatorów o przeniesienie we właściwe miejsce
Jestem tu jak widać nowy,więc może się przedstawie
Nazywam się Robert mieszkam i pracuję z moja żona w Niemczech mam 27 lat i trójke wspaniałchych dzieci .
Chciałbym zacząć przygodę z autami sportowymi i właśnie mój wybór padł na Mazdę
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Otóż poszukuje od miesiąca (albo i lepiej
Wracając do auta otóż jak zauważyliście już pewnie jestem amatorem więc szukam auta któremu dam rade sprostać i kieruje się tu do Mazdy Rx-8.
Tu Chciałbym zasięgnąć waszej opinii.
-Przed czym mam się wystrzegać
-Na co mam zwracać uwagę
-Jak tak naprawdę jest z tym autem a mianowicie z silnikiem Wankla( zauważyłem ,ze ten temat jest dłuższy niż rzeka Nil )
-Jak w późniejszym czasie ulepszać go mechaniczne.
Dziękuje serdecznie z góry wszystkim którzy ze chcą mi pomoc w sprawie która przewijała się przez ten portal miliony razy zapewne
P.s Jeśli założyłem w złym miejscu ten post prosiłbym moderatorów o przeniesienie we właściwe miejsce
- Od: 22 sie 2016, 19:11