Odpowiadając:
Stylistyka Legacy i aktualnych Subaru zupełnie mi nie leży, wcześniejsze wersje to co innego, ale jednak wtedy wybrałem Mazdę.
Odbyłem kilka przejażdżek. Moje subiektywne wrażenia:
Toyota Miał być Avensis 2,0 + CVT wyszło RAV4 + CVT i Avensis manual. Co do skrzyni – po opisach spodziewałem się, że jazda bezstopniową skrzynią to jakiś koszmar, a jednak dla mnie było OK. Oczywiście głośna praca silnika w trybie sportowym, przy ostrej redukcji, ale to chyba w każdej skrzyni. Przy normalnej jeździe nie mam zastrzeżeń. Oczywiście RAV4 to taczka w porównaniu z Avensisem, w Avensisie jest cicho i przyjemnie. Stylistyka wnętrza nie powala, ale raczej będzie bardziej ponadczasowa. W wyposażeniu prawie pełnym tj Sol plus pakiety biznes, plus z wszystkim co jest dostępne oprócz skóry i szyberdachu w kombi cena poniżej 115 tys. za 2,0 z automatem jest atrakcyjna.
VW CC Jakkolwiek Passat Kombi wydawał mi się nudny, to CC jest cudny

Robi wrażenie na zewnątrz, no i silnik 1,8 TSI + DSG jak dla mnie to super połączenie. Inna bajka niż wolnossące 2,0. Samochód ładnie wyciszony, nieźle zmienia biegi, jest cichy i dymaniczny. Drzwi bez ramek jak kiedyś w Subaru, aż chce się mieć. Pewnie nie tylko ja chę go mieć i to chyba największy minus – łup złodzieji. Poza tym bagażnik pojemny i foremny, ale nie wiem, czy wystarczający dla mnie. Z dwóch sedanów wygrywa z Optimą z uwagi na lepiej "sformatowany" bagażnik (większy otwór, regularne kształty, szerszy otwór, ale wąski na szerokość) oraz z uwagi, że w Optimie w najwyższej wersji aby mieć ksenony i inne bajery musi być skóra. No i ewentualna awaryjność silników TSI ( o dziwo na ten sam silnik narzekają użytkownicy Passatów, a Skodziarze jakby zdecydownie mniej).
Nowa KIA Ceed W grę wchodziłaby wersja kombi, odbyłem jazdę połączeniem 1,6 GDI + dwusprzęgłowa skrzynia. Powiem, że jeśli chodzi o dynamikę jazdy jest porównywalna z 2 litrowymi benzynami w segmencie D jak i40, czy Avensis. Róznice niewielkie. Dość dobrze wyciszony, przy 130 km obroty silnika 3 tys. Tryb sport wyraźnie zwiększa głośność, ale czy osiągi? Osiągi wystarczające do sprawnej jazdy, wrażenie całkiem pozytywne.
Minusy – dla niskich osób lubiących wysoko podnieść fotel regulacja kierownicy na wysokość za mała, projekt deski od strony pasażera – jakiś niezdecydowany projektant. Cena w maksymalnej wersji plus parę dodatków ociera się o 100 tys. Trochę za mała różnica do Avensisa moim zdaniem.
Plusy – silnik i skrzynia, zegary supervision, dość przestronny.
Zmierzyłem sobie wszystkie samochody przy moim ustawieniu fotela odgległość od oparcia do tylnego fotela. Mazda 30 cm, Avensis i CC 31 cm, Kia Optima 34 cm a Kia Ceed 27 cm. Więc wielkich różnic nie ma – tył najbardziej przestronny w Optimie i w i40 porównywalny (nie zmierzony)
Mam jeszcze spor czasu i żadnego rozjaśnienia. Pewnie co będzie u mnie nr 1 na liście w danym momencie, tego wybiorę

Jak będzie liczyła się cena to padnie na Ceed, jak dam się zapomnieć, to VW CC, a jak rozsądek przeważy to Avensis. Zresztą przez parę m-cy może wszystko się zmienić (jest jeszcze parę innych opcji).
Pomarudzę jeszcze tu kiedyś.