Nie wiem czy się ze mną ktoś zgodzi ale logika sugeruje, że porównywanie ma sens tylko wtedy kiedy ktoś ma problem decyzyjny między wyborem podobnych produktów. Skoro ktoś planuje zakup nowej M3 to należałoby go porównać z innymi nowymi autami podobnymi ( od tego są segmenty ). Chyba że ktoś rozważa zakup młodej używki. Nie bez powodu planuje się zakup nowego auta więc nie sądzę, żeby ktokolwiek rozważał po wypowiedzi ellipsisa między nową Mazdą 3 a niezawodnym Accordem 7 letnim

Procesy produkcyjne, wymagania i rynek tak się zmieniły, że nie kupisz już w takiej cenie jak Ty kiedyś Accorda, który będzie tyle lat niezawodny. To z kolei sprowadza do wyborów między tym co jest, a nie tym co było. Nikt już nie produkuje 7 letnich Accoordów i generalnie chodzi o to, żeby wybrać nowe auto tak, aby za 7 lat być ellipsisem i móc powiedzieć tak:
"ja mam Mazdę z której bylem zadowolony przez wszystkie 7 lat esploatacji. Zero usterek, tylko oleje i klocki, wykonanie, komfort, wyciszenie o klase wyzej niż ( inna marka, np. Skoda, VW, Opel )" – ale to dopiero za 7 lat.
Podsumowując, co nam z tego, że miałeś Accorda który przez 7 lat był taki idealny, skoro nikogo to nie obchodzi? Wszystkich za to obchodzi, czy za 7 lat to samo powiedzą o aucie zakupionym teraz.
BTW. Accorda i tak sprzedałeś i zmieniłeś na ch****ą Mazdę