Filtr cząstek stałych (DPF / FAP) – dyskusja panelowa.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez LooKasH8 » 9 lis 2015, 23:41

Racja, no widzisz, jednak można ciekawych rzeczy dowiedzieć się na tym forum. Dajcie już sobie spokój z tym udowadnianiem czy ekolodzy mają racje czy nie. Uważam że DPF-y będą usuwane jeżeli będą sprawiać problemy, to jest normalne, raczej osoby które użytkują bezproblemowo nie będą pozbywać się tak "dla zasady". A kwestię ich funkcjonalności zostawmy inżynierom którzy na te tematy pisali mnóstwo mądrych prac hahaha
Forumowicz

Od: 14 gru 2014, 23:24
Auto: Były – Mazda 6 2.0 MZR-CD 121 KM, liftback 2007
– Mazda 6 GH L5-VE Sedan 2008;
JEST:
– Mazda MX-5 NBfl B6 '02
– Saab 93 SS Aero b207R MY '03 290KM/410NM

Postprzez loockas » 9 lis 2015, 23:42

tadziol napisał(a):Jaki sens ma dyskusja o usuwaniu DPF-u w obliczu

żadna jeżeli będziemy dalej skupiali się na ekologii, na której się nie znamy :P Jestem na forum motoryzacyjnym. Interesuje mnie jak działa silnik i dlaczego mój samochód jedzie :) W kontekście usuwania DPF interesuje mnie dlaczego filtr nie potrafi się poprawnie wypalić i co zrobić by jednak uniknąć usuwania go :P Tylko ja mam wrażenie, że pomyliłem forum? :)

Dopisano 09 lis 2015 22:49:

LooKasH8 napisał(a):raczej osoby które użytkują bezproblemowo nie będą pozbywać się tak "dla zasady".

Prawie rok temu rzuciłem przykładem, że jednak tak się dzieje :)

viewtopic.php?p=2964036#p2964036

Obserwuje na FB ze 3 firmy tego typu. Niestety to co powyżej, to nie wyjątek :P Z resztą kolega, który mnie nie lubi i siedzi w tym fachu to potwierdził:

marlad napisał(a):Co do prewencyjnego usunięcia filtra ? To po prostu coraz częstsza praktyka prewencyjna
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 10 lis 2015, 09:23

LooKasH8 napisał(a):chciałbym się zapytać w takim razie co dzieje się z sadzą która jest wypala w procesie "wypalania"

Sadza zostaje utleniona.

tadziol napisał(a):Sadza to inaczej węgiel.Spalana w wysokiej temperaturze zamienia się w popiól.

Jedyny popiół który może powstać w DPFie powstaje ze spalania oleju, dodatków do paliw bądź innych syfów które nie powinny się znaleźć w spalinach przy poprawnym funkcjonowaniu silnika.

LooKasH8 napisał(a):Tak sobie właśnie myślałem czy to nie jest tak że sadza zbiera się przez 300km żeby potem w większej ilości wylecieć do środowiska?

Tak zdecydowanie nie jest, dopuszczalne jest by z DPFu wypadło maksimum 15% zatrzymanego "wkładu" bez utlenienia.

LooKasH8 napisał(a):Dajcie już sobie spokój z tym udowadnianiem czy ekolodzy mają racje czy nie.

Tego nikt nawet nie stara się udowodnić bo wśród takowych ludzi są przeróżne frakcje z bardzo różnym podejściem i metodami działania często sprzecznymi ze zdrowym rozsądkiem, który to z kolei jest "rozsądnie" ekologiczny. Ogólnie chodzi o to by nie szkodzić jeśli nie trzeba.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez marlad » 10 lis 2015, 10:29

loockas napisał(a):
Obserwuje na FB ze 3 firmy tego typu. Niestety to co powyżej, to nie wyjątek :P Z resztą kolega, który mnie nie lubi i siedzi w tym fachu to potwierdził:

marlad napisał(a):Co do prewencyjnego usunięcia filtra ? To po prostu coraz częstsza praktyka prewencyjna
[/quote]

Ja cie bratku nawet nie znam ,wiec nie mam w stosunku do ciebie żadnych uczuć .No może poza sympatią i przychylnością, którą można darzyć innych nieznajomych ludzi.
Powiedziałem ci ,żebyś przestał na mnie naskakiwać tylko dlatego ,że nie znasz kulisów sprawy .

Ty dalej nie rozumiesz że to klient zleca usługę usunięcia DPF i ,że jak uzbiera na nowy to może wrócić go założyć ?
to takie trudne do zrozumienia,że to nie ja go ciągnę na siłe za ucho , i to nie ja wyciagam jego pieniądze z jego kieszeni ?

Dalej nie łapiesz ,że zamiast iść po taniości , klonach i darmówkach zainwestowałem w najlepszy możliwy sprzęt , by to robić max profesjonalnie ? właśnie po to by silnik pracował poprawnie i nie kopcił ?
Wiedziałeś ,że trzeba płacić kilkadziesiąt tys zł / rocznie abonamentu za taki sprzęt ?

Zapewne nie wiesz też ,że byc może niebawem z jedną z uczelni Krakowskich będziemy realizować projekt dot. regeneracji filtrów cząstek stałych. Projekt bedzie miał na celu wydać dobrej jakości produkt z odpowiednią gwarancją i parametrami .
Firma

Od: 20 kwi 2014, 19:06

Postprzez loockas » 10 lis 2015, 11:00

Zapytałem Ciebie wprost czy to co pisałeś wcześniej uważasz za nieaktualne? Masz amnezję? Przypomnę Ci:

marlad napisał(a):A tak w ogole to nsjlepiej przerobić samochód na wersję bez DPF i po problemie. Koszt to pare stowek i nie trzeba źadnych emulatorów.
Nie będzie dopalań, przybywania oleju itd.
Po przeróbce teź nie ma potrzeby , zeby czujniki temperatury i róznicy ciśnień były sprawne.

marlad napisał(a):jako ,iż zboczyliśmy trochę z tematu , to chciałem Szanownych kolegów zapytać się , gdzie można opisać szerzej nasze najnowsze opracowanie , które polega na całkowitym przerobieniu samochodu z FAP / DPF , na samochód bez DPF . Obecnie jesteśmy w fazie projektu BETA dla Mazdy 6 i już kilka wozów jeździ po Polsce testując nasze rozwiązanie ( m.in Gliwice wersja 120 konna i Suwałki wersja 140 konna )

Są istotne różnice w porównaniu do metod stosowanych dotychczas

P.S w chwili obecnej pracujemy nad pozostałymi modelami Mazdy i Fordami 1.6 HDI

Ale skoro piszesz:

marlad napisał(a):Zapewne nie wiesz też ,że byc może niebawem z jedną z uczelni Krakowskich będziemy realizować projekt dot. regeneracji filtrów cząstek stałych. Projekt bedzie miał na celu wydać dobrej jakości produkt z odpowiednią gwarancją i parametrami .

To muszę więc uwierzyć w nawrócenie :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez tadziol » 10 lis 2015, 14:21

LooKasH8 napisał(a):co dzieje się z sadzą która jest wypala w procesie "wypalania"
brii napisał(a):Sadza zostaje utleniona.
bardzo proszę przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i może znajdziesz błąd w swojej wypowiedzi.W przeciwnym wypadku wynika z niej,że DPF nas zabiją.
Pomogę ;) :
tadziol napisał(a):Sadza to inaczej węgiel
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez brii » 10 lis 2015, 15:17

Zgadza się – sadza to praktycznie czysty węgiel amorficzny – podczas wypalania w DPFie spala się (utlenia) – spalony węgiel (czyli praktycznie tylko ditlenek węgla) nie zawiera cząstek stałych więc nie jest szkodliwy jak wylatująca z wydechu niedopalona sadza (cząstki stałe)..

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez tadziol » 10 lis 2015, 18:37

<spoko>
Obrazek
Firma

Postprzez marlad » 11 lis 2015, 01:28

Loockas przestan mi tu od rzeczy bredzić już na temat wiary i nawrócenia .

Ani raz nie odniosłeś się do danych , które podałem idąc za " Krakowskim Alarmem Smogowym " ,za to wciągasz mnie w jakieś bazarowe polemiki.

Z żadnego ze swoich słów się nie wycofuję, a że nie rozumiesz to twoja sprawa . Jak bym był niemiły to bym napisał ,że umysł i ripostę masz tak ostrą jak ta strona noża ,która nie tnie – zwana tępą .Ale nie jestem.

Do widzenia ci
Firma

Postprzez loockas » 11 lis 2015, 01:39

Heh, nic mądrego się po Tobie nie spodziewałem i faktycznie nie zaskoczyłeś. Ja Cię w nic nie wciągam – cytuje Twoje słowa, w których mieszasz się z każdym kolejnym postem :) No ale niech inni ocenią co sobą reprezentujesz. Już to kiedyś pisałem – internet nie zapomina.

marlad napisał(a):Do widzenia ci

Zawsze i bardzo chętnie :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez stachan » 11 lis 2015, 08:46

<peace> Uprzejmie proszę o złagodzenie stanowisk :(
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez nemi » 11 lis 2015, 14:27

marlad napisał(a): " Krakowskim Alarmem Smogowym "

Kraków jest specyficzny, bo ludzie tam palą w piecach. W Warszawie smog jest skutkiem transportu. Znalazłeś przykład dobrany tylko do swoich celów.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 11 lis 2015, 16:46

marlad napisał(a):Ani raz nie odniosłeś się do danych , które podałem idąc za " Krakowskim Alarmem Smogowym " ,za to wciągasz mnie w jakieś bazarowe polemiki.

Ja się wtedy odniosłem do tych danych, nie było potrzeby ciągnąć tego tematu dalej, z resztą nemi teraz to powtórzył.

stachan napisał(a):<peace> Uprzejmie proszę o złagodzenie stanowisk :(

Dyskusja jest kulturalna i nie widzę powodu by łagodzić stanowisko w sprawie świadczenie usług niezgodnych z prawem.

Forumowicz

Postprzez stachan » 11 lis 2015, 17:43

Moja uwaga była do kolegów marland i loockas <faja>
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez smile » 13 lis 2015, 20:04

Hmmm to zaraz dojdziemy do tego, że szanowane forum wspiera świadczenie usług niezgodnych z prawem. Ale zaraz, czy usuwanie dpfów jest niezgodne z prawem, czy posiadanie i użytkowanie takiego auta?!
Nieistotne, na pewno nie można tego nazwać NAPRAWĄ!

TapTalk na Sony M2
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez marlad » 26 lis 2015, 09:45

Proponuję chwilę poświęcić i zobaczyć jak lobby i VAG pięknie radzi sobie z aferą spalinową .
Zmiana softu i plastikowe siteczko do przepływomierza cudownym lekiem na całe zło !!
A lud tę historyjkę kupi i będzie szczęśliwy argumentując , że po coś to producent zastosował .

http://motoryzacja.interia.pl/raporty/r ... Id,1928170

p.s. szkoda ,że nie zamontowali magnetyzerów ;)

smile napisał(a):Hmmm to zaraz dojdziemy do tego, że szanowane forum wspiera świadczenie usług niezgodnych z prawem. Ale zaraz, czy usuwanie dpfów jest niezgodne z prawem, czy posiadanie i użytkowanie takiego auta?!
Nieistotne, na pewno nie można tego nazwać NAPRAWĄ!

TapTalk na Sony M2

ja filtry usuwam czasowo. klient po uzbieraniu pieniędzy na nowy filtr przyjeżdza go zamontować .

odebrał byś czasem telefon. Zaczynam wchodzić w temat regeneracji filtrów i chce zlecić badania na Politechnice . Byłem ciekaw Twoich sugestii i doświadczeń.

Jeśli ktoś z Was ma doświadczenia z eksploatację po regeneracji filtra DPF to proszę o informacje na PW
Firma

Postprzez tadziol » 26 lis 2015, 21:04

To chyba mieści się w temacie dyskusji...
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... sadzilismy
Obrazek
Firma

Postprzez JohnnyB » 27 lis 2015, 13:17

marlad napisał(a):ja filtry usuwam czasowo. klient po uzbieraniu pieniędzy na nowy filtr przyjeżdza go zamontować

Usługa wstawienia filtra po jego usuwaniu zapewne tak popularna jak wstawianie LPG do osobowego diesla.......
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 27 lis 2015, 13:57

Coś tak właśnie myślę, że ci klienci wciąż pieczołowicie zbierają po prostu.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 11 gru 2015, 09:43

Świat się cywilizuje – w autoryzowanych serwisach Boscha kompleksowe czyszczenie DPF kosztuje 430,50zł brutto czyli inne serwisy będą musiały się tego nauczyć i będą robić to taniej. Usuwanie filtrów straci ekonomiczną rację bytu :)

Forumowicz