Wideorejestrator samochodowy
Tylko czekać, aż u nas mongoły z Wiejskiej załatwią nam kolejny zakaz.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
loockas napisał(a):Bimbak napisał(a):a policjanci wiedzą jak odróżnić rejestrator jazdy od kamery sportowej czy innej służącej do celów "rekreacyjnych" kamery.
No to troszkę brak konsekwencji, bo tak samo możesz na kasku nosić gopro podczas jazdy na moto do rejestrowania zdarzeń drogowych, które później wrzucisz do sieci jak i zrobić to samo podczas jazdy samochodem z rejestratorem. Jak dla mnie to jeżeli mają zakaz, to powinien być zakaz dla wszystkich i basta. Tym bardziej, że jak piszesz nawet posiadania rejestratora jest zabronione. Z drugiej strony to już lekka przesada, bo sam osobiście kilkukrotnie używałem kamery w telefonie do rejestrowania jazdy... W takim razie to też powinno być zabronione
Logike widać dopiero jak patrzy się na to z punktu ochrony danych osobowych. Trzeba też pamiętać, że w Austrii jedynym organem uprawnionym do prowadzenia monitoringu jest Policja, więc karany jesteś niejako za brak uprawnień i złe intencje, bo całe prawo o ochronie danych osobych w tym zakresie mocno opiera się o intencje. Dlatego nagrywanie i robienie zdjęć krajobrazom "na pamiątkę" jest dozwolone, a używanie rejestratorów jazdy nie, gdyż według Austriackiego prawodawcy jest to już urządzenie "monitorujące" i wskazuje jednoznacznie na "złe" intencje. Odnośnie samego posiadania rejestratora – czytałem o przypadku (dosłownie jednym) turysty, który dostał karę za rejestrator zamontowany na szybie, mimo że nic nie nagrywał. Aczkolwiek znajdziesz też opinie o tym, że można się "dogadać" i Policjanci puszczą cie z ostrzeżeniem. Jak to w życiu – zależy pewnie na kogo trafisz.
Żeby było jasne – Nie jestem prawnikiem, nie znam dokładnych wykładni prawnych (próbowałem to kiedyś ogarnąć, ale prawo Austriackie jest równie zagmatwane jak nasze) i opieram swoje wywody na podstawie opinni praktyków, artykułów fachowych, a także interpretacji tych przepisów przez sam organ zajmujący się ochroną danych.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Bimbak napisał(a): nie ma komercyjnej alternatywy dla GoPro i jego 120 FPS w 1080p i 240 przy 720p
Co prawda cierpi jeszcze na choroby wieku dziecięcego ale widać, że zółci pracują nad tym, aby było lepiej i wypuszczają kolejne, bardziej dopracowane wersje firmware'u. Za cene $170 jestem w stanie poczekać i znieść pewne niedogodności
Żeby nie było, że OT – kamera ma również funkcję rejestratora trasy.
EDIT:
EEE no fakt 120fpsow nie ma – jedynie 60... Ale i tak, za te pieniadze 60fps@1080p to IMHO killer ficzer.
Oooo [tiiit]. Nie na pasach...
Musiał się gość (kierowca) zamyśleć lub zagapić.

-
Nie wiem ale w takich miejscach zawsze mnie obtrąbią bo jadę 20 km/h
Ludzie jak święte krowy przez środek skrzyżowania sobie spacerkiem idą... 

-
KMBak napisał(a):Ludzie jak święte krowy przez środek skrzyżowania sobie spacerkiem idą...
w nagraniu tak to idą po przejściu a w innych miejscach to jak kto uważa
loockas napisał(a):SJ4000 zbierał już niezłe opinie.
Czy on nie jest/był dostępny np. w Juli (https://www.jula.pl/catalog/gospodarstw ... wa-920527/)? Jeśli tak, to rolling shutter jest w tym urządzeniu nie do zaakceptowania. Znajomy kupił i niechcący nakręcił filmik na rowerze, gdzie kamera była zamocowana pod kątem (przekrzywiony horyzont). Kilka sekund tego nagrania wystarczy, żeby dostać mdłości.
Dopisano 14 lut 2015 1:47:
Hmm... Jednak to nie jest to samo urządzenie:
Co ciekawe, efekt galarety na SJ4000 jest jeszcze gorszy. Masakra. Chyba jeszcze trochę wody musi w Wiśle upłynąć, zanim te kamerki będą nagrywały w sensownej jakości.
the right man in the wrong place...
KMBak napisał(a):Ludzie jak święte krowy przez środek skrzyżowania sobie spacerkiem idą...
Mam nadzieje że to dygresja :/
Na pasach człowiek jest świętą krową, i po tysiąc kroć powtórzę powinno być jak na zachodzie, pieszy przy pasach ma pierwszeństwo a kierowca obowiązek się zatrzymać. Na zachodzie działa to i w Polsce będzie działać, kwestia przyzwyczajenia. Marcin, dobra robota z kamerką

"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Mam nadzieje że to dygresja :/
Jasne. W nagraniu oczywiście byli na pasach, ale niestety co drugi dzień mam sytuację wtargnięcia pieszego na ulicę – i nie na pasach!
-
Pierwszy wyglądający na wart wydania kasy rejestrator z dwoma niezależnymi kamerami do rejestrowania tego co się dzieje z przodu jak i z tyłu auta.
Niestety cena jeszcze nie jest znana.
EDIT:
Na Amazonie jest jeden sprzedający, który oferuje ww. rejestrator w cenie $345. Link –> http://www.amazon.com/gp/offer-listing/ ... dition=new
Niestety cena jeszcze nie jest znana.
EDIT:
Na Amazonie jest jeden sprzedający, który oferuje ww. rejestrator w cenie $345. Link –> http://www.amazon.com/gp/offer-listing/ ... dition=new
nie wiem czy bylo (dopiero sie zarejestrowalem) ale ja uzywam kamery Mobius – nawet daje rade, przykladowy film przy slabym oswietleniu:
https://www.youtube.com/watch?v=Gtkx_oPod9g
dodatkowo moge polecic uchwyt do smartfonów Iottie Easy One Touch 2 – korzystam z ajfonem 6+ (tą paletką do pingla) i odkąd założyłem go w listopadzie od 4m się nie odkleił, mimo takich dziur jak ta na filmie
Kosztuje ledwo ponad stówkę a wykonanie super, klei się idealnie do każdego materiału (nawet porowatej deski w hyundaiu)
https://www.youtube.com/watch?v=Gtkx_oPod9g
dodatkowo moge polecic uchwyt do smartfonów Iottie Easy One Touch 2 – korzystam z ajfonem 6+ (tą paletką do pingla) i odkąd założyłem go w listopadzie od 4m się nie odkleił, mimo takich dziur jak ta na filmie
- Od: 25 lut 2015, 01:30
- Auto: Hyundai Elantra MD 2013
Jestem ciekaw. Z jednej strony Xiaomi, więc nie powinien to być ostatni szajs. Z drugiej strony cena jest zbyt piękna by była prawdziwa. Czekam na pierwsze recenzje. Mi osobiście w 100% wystarczy te 1080p 60fps
Tylko, żeby jeszcze dobrze sobie radziła ta kamera z balansem bieli i korekcja ekspozycji wtedy będzie cudownie.
Wiadomo kiedy będzie dostępna na rynku?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Wiadomo kiedy będzie dostępna na rynku?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka