Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez cheatah » 20 kwi 2012, 16:59

Humerus napisał(a):ps2. a mi przy zakupie udalo sie zdobyc niezly rabat w postaci dodatkow i to blisko kwoty ktora podawali w niemczech

niestety moj diler nie byl az tak szczodry, ja dostalem tylko dywaniki i alarm dodatkowo. Nie wspomne o gadzetach: latareczce, karabinczyku i scyzoryku :). Ale co tam samochod piekny i ten zapach nowosci w srodku :D

Dzis wieczor zaplanowany na studiowanie instrukcji i testy w garazu :D
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez Paweł » 20 kwi 2012, 19:02

Gratulujemy kolejnej CX-5 na forum! Czekamy na wrażenia i... zdjęcia :).
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Piteremiter » 20 kwi 2012, 19:37

Gratuluje i bbbbb zazdroszczę !
Ja będę miał taka sama wersje tylko kolor silver aluminium. Niestety przede mną jeszcze 4-5 tygodni czekania :(
No chyba ze prom ruszy z kopyta w kierunku Europy.
Jak znajdziesz chwile na cokolwiek poza zabawa cx-em napisz wrażenia. Wszystko co ci przyjdzie do głowy.
Z góry dziękuje i dobrej zabawy.
Forumowicz

Od: 24 mar 2012, 13:46
Auto: CX-5 2.0 AT AWD SkyPassion
(byla Mazda 6. 2.0l. 2008 r)

Postprzez piotrriv » 20 kwi 2012, 22:15

A może by ktoś wrzucił ją na motostat by Polacy nie gęsi...
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez szatajoh » 21 kwi 2012, 22:13

Podaje link do TV mini testu Mazdy po niemiecku
http://www.kabeleins.de/tv/abenteuer-au ... -5-1.64217
Forumowicz

Od: 27 mar 2012, 09:42
Auto: Mazda CX 5
150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez Piteremiter » 23 kwi 2012, 11:06

Cheatah jak wrażenie z pierwszych dni eksploatacji ??
Forumowicz

Postprzez Novy » 23 kwi 2012, 13:51

10,6l/100km,sprzedawca miał zatem rację-i żadnej paplaniny o docieraniu czy innych bzdurach.Auto pali jak smok,kolega powyżej pisząc że jak na auto 4x4 to nie jest wiele(cytując polskich testerów opłaconych przez koncern M) mija się z prawdą.To auto z 4x4 ma prawie nic wspólnego w cyklu miejskim gdzie ew.uślizgi przedniej osi są raczej mało prawdopodobne,no może na wyślizganej kostce granitowej zimą-ale teraz ten napęd nie pracuje,może bardzo bardzo sporadycznie ;) .Napisz proszę jeszcze o uginających się plastikach zewnętrznych przedniego i tylnego błotnika,nie uważasz że to lekka,mówiąc kolokwialnie,lipa?Mały dziecięcy rowerek zmasakruje go bez problemu.Zrozumiałe są obawy producenta o ewentualne "zderzenie" z pieszym ale czy to nie przesada?
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez cheatah » 23 kwi 2012, 16:22

Drogi Novy,

wybacz ale wyciaganie wnioskow o srednim spalaniu na odcinku pierwszych 120 km to ciut za wczesnie, a wrecz bez sensu.
Spalanie podalem pro-forma, wiedzac ze nikt nie bedzie wysnuwal wnioskow po takim przebiegu. Nawet jezeli mialoby tak zostac, to ja bede zadowolony – i uwierzcie mi ale do 'smoka' to jeszcze z 15L brakuje :).
Ale kazdy ma swoja skale i nie ma nikog na sile przekonywac.

Jezeli chodzi o naped 4x4, to nie wyobrazam sobie w tej chwili napedu na jedna os. Naped 4x4 sluzy rowniez w innych sytuacjach niz tylko do ruszania w momencie 'uslizgow na sliskiej kostce zima'. Przede wszystkim wazne jest zachowanie w zakretach, zarowno na sliskiej jak i suchej nawierzchni. Czesto wchodzac szybko w zakret dobrze jest miec wsparcie w postaci napedzajacej tylnej osi i nawet jezeli mialoby to zadzialac raz, i mialoby to uchronic samochod przed wyjazdem przodem z zakretu to warto.

Plastiki IMHO sa wykonane prawidlowo.
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez Piteremiter » 23 kwi 2012, 17:36

Cheatah wielkie dzięki za pierwsze wrażenia :)
Cieszę sie, ze potwierdziles pozytywne informacje na temat skrzyni aut. i dynamiki .
Super ze jak na razie nie odnotowales negatywnych bodźców co do wyciszenia. Wymienione przez Ciebie niedociągnięcia traktuje bardziej jako detale niż poważne wady.

Ps co do uwag "nowego" proponuje spuścić zasłonę milczenia.
Gdybym musiał jeździć autem wyglądającym jak CRV tez byłbym frustratem i malkontentem :>

Jak coś jeszcze napiszesz będę wdzięczny oczywiście.
PZdr
Forumowicz

Postprzez Paweł » 24 kwi 2012, 08:39

Piteremiter napisał(a):Gdybym musiał jeździć autem wyglądającym jak CRV tez byłbym frustratem i malkontentem

To się nazywa design dla indywidualistów... powiedzmy ;).
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Novy » 24 kwi 2012, 10:45

Piteremiter napisał(a):Cheatah wielkie dzięki za pierwsze wrażenia :)
Ps co do uwag "nowego" proponuje spuścić zasłonę milczenia.
Gdybym musiał jeździć autem wyglądającym jak CRV tez byłbym frustratem i malkontentem :>
Zdr

Hmm,ta Mazda pod względem silnika nie dorasta CR-V(iVTEC) nawet do okolic pasa ale życzę by jej silnik był tak doceniony i bezawaryjny,wygląd to rzecz gustu-a o tym się nie dyskutuje ;P .Segment jaki reprezentuje albo to co miałaby w nim wnieść nowego (za wyjątkiem może wyposażenia w wersji standard) to pełne nie porozumienie (czas pokaże jak Mazda przestanie płacić za pozytywne komentarze i poczytamy konstruktywne opinie).Ja już wybrałem ,RR Evoque bo 185k pln za 150kM diesla 2,2 i spalaniem jakie oferuje(nie porównuję nawet wyposażenia i wykończenia :D ) ,i tyle w temacie SUV-a na miarę roku 2012r.Pozdrawiam i miłej eksploatacji <faja>
Forumowicz

Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Piteremiter » 24 kwi 2012, 11:16

No to szerokiej drogi nowym RR Evoque i do zobaczenia na forum RR ;P
Dobry jest gość <lol> , nie do zdarcia <glupek2>
Wielkie dzięki za życzenia. Na pewno eksploatacja będzie udana.
PS Swoją droga proponuję obejrzeć na "youtube" test-porównanie Evoque z subaru tiguanem i cx-5.
Test przeprowadzili niemcy (pewnie opłacani przez mazdę <lol> ) i RR dostał srogie baty ....
Jest też podobny test po francusku (ale oni też pewnie na pensji w Mażdzie hahaha ) i podobny werdykt testujących.
Forumowicz

Postprzez Novy » 24 kwi 2012, 11:39

Piteremiter napisał(a):No to szerokiej drogi nowym RR Evoque i do zobaczenia na forum RR ;P
Dobry jest gość <lol> , nie do zdarcia <glupek2>
Wielkie dzięki za życzenia. Na pewno eksploatacja będzie udana.
PS Swoją droga proponuję obejrzeć na "youtube" test-porównanie Evoque z subaru tiguanem i cx-5.
Test przeprowadzili niemcy (pewnie opłacani przez mazdę <lol> ) i RR dostał srogie baty ....
Jest też podobny test po francusku (ale oni też pewnie na pensji w Mażdzie hahaha ) i podobny werdykt testujących.

Ten gdzie zwycięża VW Tiguan?? <glupek2> ,Niemcy wybierają Tiguana,kolesie z Top Gear wybierają RR,francuzi Peugota -i tyle.Bywało że Opel Insygnia miał miano auto roku,ale tylko roku w którym go wybrano :D
Popatrz na to http://www.youtube.com/watch?v=6miuU8G7ufw i spróbuj w takich warunkach swoją Maździną ;P
Co chcesz porównać,napęd(tutaj chyba nie ma co porównywać),zawieszenie,silnik,wyposażenie?Śmiało..
Forumowicz

Postprzez Humerus » 24 kwi 2012, 12:18

Do Nowy.... jestem ciekaw kto wg Ciebie z tu oceniajacy samochod ktory sobie kupil jest oplacanych przez mazde... masz wogole pojecie co piszesz...? bardziej bym stawial ze oplacany jest ale jakis trol ktorego marka mazda interesuje na tyle na ile moze jej szkodzic... rozumie flustracje kolegi Nowego ktorego starania nie spotykaja sie ze zrozumieniem :).

U mnie dzis przekroczone 6tys km, spalanie miedzy 7.0 a 8.3 L.
ps. widze ze moje spostrzezenia pokrywaja sie ze szczesliwymi nowymi wlascicielami :)
Forumowicz

Od: 7 sty 2007, 22:49
Auto: Mazda 6 kombi 2.0 diesel 136km => CX 5 SkyPassion 2.0 MT 160km => CX9 3.7 V6 277 :)

Postprzez Marianek » 24 kwi 2012, 16:27

Widzę to tak: kolega ma Honde i ją chwali wniebogłosy,inni Mazdę co jest rzeczą naturalna bo to forum miłośników Mazdy.
Jest tak ze auto oprócz tego co oferuje musi się podobać,
a Honda CR-V no niestety nie uzyskała uznania u nabywców w odróżnieniu do Accorda który jest naprawdę ładny czy nieergonomicznego we wnętrzu Civica.
Dopiero wtedy każdy patrzy na aspekty techniczne aut.
A porównywanie RR do mazdy CX-5 to hahaha oba auta są kierowane do rożnych klientów,
ktoś kto szuka auta i patrzy na RR nawet nie pomyśli o Mazdzie i vice versa.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez jfor » 24 kwi 2012, 17:37

Novy , w sumie nie bardzo rozumiem co tutaj robisz , zmień może forum . Jeśli ktoś tutaj szuka informacji o kupnie cx 5 to gwarantuję Tobie że nie kupi hondy crv ani rr , to nie ten target . Może nowy crv 2013 bedzie konkurencja dla cx 5 obecny jednak mimo Twojego zachwalania nie znajdzie tutaj nabywcy. Co do rr to za 185 kupisz raczej niewiele , ed4 z napedem na przód i z marnym wyposażeniem , dla jakiejś satysfakcji musiałbyś dołożyć moim skromnym zdaniem przynajmniej 30-40 tysięcy.
jfor

Postprzez Piteremiter » 24 kwi 2012, 19:11

Problem polega na tym, ze novy jest zbyt zacietrzewiony żeby myśleć logicznie i rozumieć co sie do niego pisze.
Gdyby przeczytał ze zrozumieniem niniejszy post od samego początku to zrozumiały ze nikt tutaj nie porównuje cx5 do innych aut. Ludzie którzy kupili bądź zamierzają kupić te mazde wymieniają sie uwagami, wrażeniami, radosciami jak i obawami. To tyle. Nie jest tu istotne jak i co mówi koncern mazda. Nie jest istotne czy to jest rewolucja w klasie suv czy nie. Dlatego twoje uwagi są żałosne i mało merytoryczne. Podoba nam sie to auto i dlatego nim jeździmy i o nim rozmawiamy.
Po co te uwagi na temat innych aut ? Chyba pop.......ilo ci sie forum. Honda nie ma swojego ?
Kogo tu obchodzi czy kupisz RR czy zostaniesz przy swojej śmieciarce :P
Twój poziom dyskusji trochę przypomina nastolatków i ich dyskusje o iphonach i komórkach.
Czasami ciśnie mi sie na usta pytanie ile ty masz lat chłopaku i skąd u ciebie te kompleksy ?
A moze jeździsz daewoo (szacun dla właścicieli tych aut) i opluwasz na forach wszystkie auta lepsze-droższe ?
Nie istotne. To mój ostatni post pod twoim adresem i resztę będę <nie powiem> ban .
Forumowicz

Postprzez piotrriv » 24 kwi 2012, 20:39

Big lol. Co do nowego, wypowiedziałem się kilka postów temu, ale zdanie, że "nie rozmawiaj z wariatem bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pobije doświadczeniem" zdaje się działać :D .
Brawo chłopcy, poburzcie się jeszcze i potłumaczcie chłopu. Zaczynam mu kibicować ;P .

A tymczasem wrzucam kolejny "sponsorowany" artykuł:
http://www.autocentrum.pl/raporty-z-jaz ... e/#hit-box
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez szatajoh » 27 kwi 2012, 11:07

Dzisaj w niemieckim Auto Bild jest test SUVow
Rzecz nie spotykana w niemieckiej prasie szczegolnie w Bildzie gdzie zawsze wygrywa VW albo auto niemieckie
Wygrala Mazda CX
Tiguan-2
Ford-3
Kia-4
Podaje linka do artykulu
http://www.autobild.de/bilder/vier-komp ... 13835.html

Oczywiscie pewne osoby na forum wysuna zaraz teorie spiskowa ze to kupieni dzienikarze i spisek
Wedlug mnie to swietne auto za ludzkie pieniadze Jezeli tak mozna to nazwac japonski SUV klasy premium
sj
Forumowicz

Od: 27 mar 2012, 09:42
Auto: Mazda CX 5
150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez leotdi » 27 kwi 2012, 20:03

wszystko fajnie, Sky Actiiv, wykończenie środka, etc. ale dla mnie liczy się jako no. 1 = silnik. Benzyna może i fajna (myślę o niej), ale osiągi są dość przeciętne, choć zwróciłem uwagę naprawdę na niezłą elastyczność (!) silnika benzynowego CX5 (IV / V bieg) . Elastyczność bardziej mnie interesuje niż ileś tam sec do 100km/h. Jeżdżę czasami Tiguanem żony 170kM (280Nm) i wydaje mi się on dość słaby- szczególnie pod górę (zwłaszcza pod obciążeniem), a co dopiero CX5 z 2.0 ze swoimi max. 208M ? Tak czy siak za 1 1/2 tygodnia będą po jeździe testowej CX5 2.0 i będę miał porównanie vs. Tiguan.

Nawiasem jestem trochę wymagający gdyż jeźdżę na co dzień dieslem po sporym tuningu, więc to odniesienie jest może zbyt wymagające ... :|
Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, 20:35 przez leotdi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 17 sty 2012, 11:38